4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

All inclusive vakantie Istanbul

Istanbul: Het eindstation van de beroemde Orient Express, een trein die vroeger van Parijs via Venetië naar Istanbul reed. Deze Turkse stad is met recht bijzonder te noemen. Het is de enige wereldstad die op twee continenten tegelijkertijd ligt. De twee stadsdelen van Istanbul zijn gescheiden door het water van de Bosphorus en zeer verschillend. Deze wereldstad, ooit bekend als Constantinopel, heeft vele bijzondere gebouwen. Grootste bezienswaardigheden: de blauwe moskee, Aya Sophia, Egyptische obelisk, de hippodrome, de Bosphorus en de Zwarte Zee, de torens van Leandros. Istanbul is een unieke plek. Het is de enige stad die op twee continenten ligt, Azië en Europa. De continenten worden slechts gescheiden door een rivier, de Bosporus. Met een pond kan je vanaf het Europese deel naar het Azië. De brug die er is, is alleen voor auto’s.

Verzorgde reizen naar Istanbul

Bij een all inclusive vakantie in Istanbul zijn het hotel (je accommodatie), de maaltijden, de drankjes en entertainment inbegrepen in de prijs. Dit betekent dat je vooraf precies weet wat je uitgeeft en je tijdens je vakantie geen zorgen hoeft te maken over bijkomende kosten. Er zijn verschillende resorts in Istanbul die all inclusive pakketten aanbieden, variërend van budgetopties tot luxe vijfsterren-accommodaties. Deze hotels zijn vaak gelegen in de buurt van de belangrijkste bezienswaardigheden en bieden gemakkelijke toegang tot het openbaar vervoer. Naast de inbegrepen maaltijden en drankjes kun je ook gebruik maken van faciliteiten zoals zwembaden, spa’s, fitnesscentra en kinderclubs. Dit type reizen zijn niet alleen geschikt voor gezinnen, maar ook voor stellen en vriendengroepen die op zoek zijn naar een zorgeloze stedentrip. Houd er echter rekening mee dat all inclusive arrangementen voornamelijk gericht zijn op de behoeften van de hotelgasten en focussen op een verblijf in het hotel zelf. Als je graag de lokale cultuur wilt ervaren, zoals het proeven van de lokale keuken in authentieke restaurants of het bezoeken van lokale markten, zorg er dan voor dat je voldoende tijd buiten het hotel doorbrengt om het echte Istanbul te verkennen.

Bezienswaardigheden in Istanbul

 • De Hagia Sophia (of Aya Sophia): Dot is wellicht het bekendste gebouw van Istanbul en behoort tot de zeven wereldwonderen van de Middeleeuwen. Het heeft een rijke historie die begon in de 6e eeuw na Christus. Ooit gebouwd als kathedraal voor Constantinopel, maar tegenwoordig een museum. De minaretten zijn gebouwd in de periode dat het een moskee was. Zelfs als de tentoonstellingen je niet kunnen interesseren is een bezoek zeker aan te raden. Als je op een hoog punt staat in Istanbul, zijn beide gebouwen te zien, de Aya Sophia en de Blauwe Moskee. Wat van grote afstand direct opvalt is dat de Aya Sophia slechts 4 minaretten heeft en de Blauwe Moskee 6. Tegenwoordig is de Hagia Sophia op de werelderfgoedlijst van Unesco gezet, net als het gebied eromheen.
 • Sultan Ahmet moskee (Blauwe Moskee): De Sultan Ahmet moskee (Turks: Sultanahmet Camii) of de Blauwe moskee is de bekendste moskee in Istanbul. De naam “blauwe moskee” is hoofdzakelijk internationaal gebruikelijk vanwege de vele blauwe tegels uit het stadje İznik (İznik-tegels) die vroeger te zien zijn geweest aan de binnenkant van de moskee.
 • De Blauwe Moskee met 6 minaretten: De moskee ligt tegenover de Aya Sofia, en werd tussen 1609 en 1616 in opdracht van Sultan Ahmet I gebouwd en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Istanbul. Het gebouw is ontworpen door de Osmaanse architect Sedefhar Mehmet Ağa, leerling van de bouwmeester Mimar Sinan. Hij ontwierp een gebouw met een centrale koepel van 33 meter doorsnee, welke omgeven is door een serie deelkoepels die een aflopend systeem vormen. Samen met andere koepels van bijgebouwtjes vormt het een symmetrisch geheel van perfecte visuele harmonie, waarin het oog naar de centrale koepel wordt geleid. De moskee is omgeven door zes minaretten, het op twee na hoogste aantal ter wereld. Het aantal minaretten stond vroeger voor de rijkdom van de financierder en daar de meeste moskeeën er één hebben, sommige twee of uitzonderlijk vier, getuigen zes minaretten van de rijkdom en de wil van sultan om die rijkdom uit te stralen. De islamitische wereld reageerde hier negatief op, omdat de Al-Masjid al-Haram moskee van de Kaäba er ook zes had. De sultan heeft dit opgelost door die moskee een zevende en een achtste te schenken. De Moskee van de profeet te Medina bezit zelfs 10 minaretten. Het interieur is gedecoreerd met 20 000 handgeschilderde tegeltjes in de kleuren blauw, groen en roodbruin. De binnenkant van de moskee is niet opvallend blauw, zoals de naam wellicht doet vermoeden. Alleen op de binnenplaats zijn deze tegels opmerkelijk blauw. Een blikvanger is ook de marmeren mihrab met fijne gebeeldhouwde sculpturen. Die bevat ook een fragment van de Kaäba van Mekka.
 • Istanbul Bosporus: De Bosporus (Turks: Boğaziçi, Karadeniz Boğazi) is een zeestraat in Turkije die de Zee van Marmara verbindt met de Zwarte Zee. Aan weerszijden van de zeestraat ligt de stad Istanbul. Op zijn smalst meet de Bosporus 640 meter. De lengte bedraagt 32 kilometer. De diepte varieert van 36 tot 124 meter. De naam Bosporus komt uit het Grieks en duidt op een plaats waar een koe het water oversteekt. De naam is ontstaan door de mythe die vertelt dat Io in de gedaante van een koe deze zeestraat overstak. De plaatsnamen Coevorden en Oxford betekenen hetzelfde. Ook de Straat van Kertsj werd vroeger Kimmerische Bosporus genoemd, in tegenstelling tot de Thracische Bosporus. Er zijn twee bruggen over de Bosporus om de twee delen van Istanbul met elkaar te verbinden: de 1074 m lange Boğaziçi-brug uit 1973 en de 1090 m lange Fatih Sultan Mehmed-brug uit 1988. Er bestaan plannen voor een derde brug en de Turkse overheid heeft hiervoor zeven mogelijke locaties aangeduid. De precieze locatie wordt geheimgehouden om voortijdige grondspeculatie te voorkomen. In 2004 is men begonnen met de bouw van een spoortunnel, de Marmaray, die beide delen van de stad verbindt. De totale lengte van de tunnel is 13,7 km, waarvan 1,4 km onder water. Om de drukbevaren scheepvaartroute niet te belemmeren is de tunnel op een diepte van minimaal 55 meter geplaatst. Het vrije scheepvaartverkeer door de Bosporus is steeds van groot belang geweest voor de grote mogendheden, met name voor Rusland. Hoewel de Bosporus tot het Turkse territorium behoort, is internationaal overeengekomen dat onschuldige doorvaart voor alle mogendheden geoorloofd is. Voor een prachtig uitzicht over de Bosporus is het Topkapi-paleis een echte aanrader. Dit paleis is lang de woonplaats geweest van de Osmaanse sultan en daarmee het centrum van het Osmaanse Rijk. Het is opgebouwd uit vier verschillende hoven die door unieke poorten met elkaar in verbinding staan. Tegenwoordig is dit paleis een museum.
 • Stedentrip naar de verschillende wijken: Istanbul is opgedeeld in vele wijken die allemaal leuk zijn om te bezoeken. Eén van de bekendere is de wijk Galata. Dit stadsdeel ligt tussen de Bosporus en de Gouden Hoorn en heeft een rijke historie. Het is naast een zelfstandige staat ooit ook een kolonie van de Republiek Genua geweest. Zij hebben dan ook de Galatatoren gebouwd, een niet te missen bouwwerk. Verdere hoogtepunten van deze wijk zijn de Galatabrug en Galatasaray, één van de populairste voetbalclubs van Turkije.

Evenementen & festivals

Istanbul kent diverse bekende feesten en evenementen die de rijke cultuur en tradities van de stad weerspiegelen. Enkele van deze evenementen zijn:

 1. Internationaal Istanbul Film Festival (april): Dit prestigieuze filmfestival is een belangrijk evenement voor filmliefhebbers en trekt internationale filmmakers en acteurs aan.
 2. Internationaal Istanbul Jazz Festival (juni/juli): Dit festival presenteert een breed scala aan jazz-, blues- en wereldmuziekoptredens en trekt internationale en lokale artiesten aan.
 3. Ramadan: De heilige maand van de islam wordt in Istanbul groots gevierd met bijzondere avondmaaltijden, markten en culturele evenementen.
 4. Suikerfeest: Dit driedaagse feest markeert het einde van de Ramadan en wordt gevierd met speciale gebeden, feestmaaltijden en het geven van cadeaus.
 5. Offerfeest: Dit belangrijke islamitische feest staat in het teken van opoffering en solidariteit en wordt gevierd met gebeden, het delen van maaltijden en het geven van giften aan de armen.
 6. Istanbul Biënnale (september/oktober): Dit belangrijke internationale kunstevenement toont hedendaagse kunst van over de hele wereld, met exposities verspreid over de stad.
 7. Republieksdag (29 oktober): Deze nationale feestdag viert de oprichting van de Republiek Turkije en wordt gevierd met parades, vlagceremonies en vuurwerk.

Deze evenementen geven je een kans om de lokale cultuur te ervaren en de dynamische sfeer van Istanbul te beleven. Het is altijd een goed idee om vooraf te controleren op specifieke data en locaties, aangezien sommige evenementen kunnen variëren in timing en plaats.


Wat is de beste reistijd voor deze bestemming?

De beste reistijd voor een zonvakantie naar Istanbul is tijdens het late voorjaar en de vroege herfst, van april tot juni en september tot oktober. Gedurende deze maanden zijn de temperaturen aangenaam, variërend van 20-25°C, en is er minder regenval dan in andere seizoenen. Deze periodes bieden ideale weersomstandigheden om de bezienswaardigheden te verkennen en van de zon te genieten zonder overweldigende hitte of drukte die de zomermaanden met zich meebrengen.

Hoe kan ik het beste vliegen naar Istanbul?

Vliegen naar Istanbul vanuit Nederland is eenvoudig en gemakkelijk. Er zijn dagelijks directe vluchten vanuit Amsterdam Schiphol (AMS) naar Istanbul Airport (IST) en Istanbul Sabiha Gökçen Airport (SAW). Deze vluchten worden aangeboden door verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder Turkish Airlines, KLM en Pegasus Airlines. De vluchtduur van Amsterdam naar Istanbul bedraagt ongeveer 3 uur en 30 minuten. Daarnaast zijn er ook indirecte vluchten beschikbaar vanuit andere Nederlandse luchthavens, zoals Eindhoven of Rotterdam, met een tussenstop op andere Europese luchthavens. Deze vluchten kunnen langer duren en zijn vaak goedkoper.