4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Top 10 koele vakantiebestemmingen in Europa om te warmte te onvluchten

Europa wordt steeds warmer. 2023 was uitzonderlijk warm en nat (bron). Wil jij deze zomer iets anders dan een hete vakantie in Italië, de Costa del Sol of Zuid-Frankrijk? Wij hebben gekeken naar de beste alternatieven in Europa waar het veel minder warm is! Stuk voor stuk aangename bestemmingen met gemiddeld een maximum temperatuur van 25 graden of lager. Wil je dus ook echt wat zien en doen tijdens jouw vakantie? Dan zijn dit de leukste koele vakantieregio’s waar je niet alleen maar hoeft te puffen en zweten, maar volop kunt genieten van frisse lucht en prachtige landschappen!

Overzicht vakantiebestemmingen Europa zonder extreme hitte

BestemmingGemiddelde max. temperatuur
juli – augustus
Waarom hier naartoe?
1. Voralberg, Oostenrijk21 – 22 gradenAangename koelte in de bergen van West-Oostenrijk
2. Zuiden van Zweden21 – 23 gradenLekker vrij kamperen met een heerlijk klimaat
3. Zuiden van Noorwegen20 gradenLange vakantiedagen dankzij “midzomernacht”
4. Baskenland, Spanje24 – 25 gradenFijn alternatief voor hete zuiden van Spanje
5. Madeira, Portugal25 – 26 gradenEiland van de eeuweige lente
6. Noord-Portugal25 gradenFraaie groene regio met aangename koele zomers
7. Jutland, Denemarken19 – 20 gradenVergelijkbaar klimaat met NL, maar dan stabieler (minder regen)
8. Bretagne, Frankrijk22 gradenGematigd zeeklimaat met ook veel droge plekken
9. Zwarte Woud, Duitsland24 graden Veel zonuren en aangename temperaturen met weinig neerslag
10. Duitse Waddeneilanden22 gradenLekker uitwaaien op het strand
Overzicht met minder warme vakantiebestemmingen in Europa

1. Voralberg, Oostenrijk

Wil je deze zomer lekker vakantie vieren in de bergen? Dan is Oostenrijk een uitstekende keuze! Oostenrijk heeft in de zomer een fijn klimaat met maximumtemperaturen van rond de 25 graden. Dit is ideaal om lekker te wandelen, te fietsen en te zwemmen in de meren. In het oosten kan het best warm worden. Wil je wat meer verkoeling? Dan is De provincie Voralberg in het westen van Oostenrijk een goede keuze! Je hebt hier te maken met het gematigd continentaal klimaat (Dfb-klimaat). Met name hoog in de bergen kan het echt heerlijk koel zijn! Wel kan hier ook wel wat neerslag vallen waar je ook rekening mee moet houden. De maximum temperatuur in juli ligt op 22 graden en in augustus op 21 graden. Voralberg is met name in trek bij natuurliefhebbers. Je hebt hier prachtige heuvels, meren en bergen met als hoogtepunt de Piz Buin van 3.300 meter hoog!

  • Maximum temperatuur van 21 – 22 graden in juli en augustus
  • Een aangenaam gematigd continentaal klimaat
  • Weinig toerisme en veel natuur

Bron: https://klimaatinfo.nl/klimaat/oostenrijk/vorarlberg/

Het Bregenzerwald in het noorden van Voralberg

2. Het zuiden van Zweden (Skåne)

Even genoeg van de hitte van Italië, Spanje en Frankrijk? Steeds meer Nederlanders ontdekken de pracht van Zweden en het heerlijke klimaat. Het is een perfecte vakantiebestemming voor wandelaars, fietsers en kanoërs. Ook bij kampeerders is het een geliefde bestemming. Door het allemansrecht mag je hier kamperen waar je wil! Is het je eerste keer Zweden? Dan adviseren wij het zuiden van Zweden! Het noorden is namelijk best wel fris! In de zomer geniet je in het zuiden van aangename temperaturen iets boven de 20 graden. In juli ligt de gemiddelde max. temperatuur hier rond de 23 graden en in augustus is dat ongeveer 21 graden. Een van de meest populaire vakantieregio’s in het zuiden van Zweden is schiereiland Skåne. Hier vind je ook het 12-kilometer lange strand Sandhammaren dat wordt gezien als het mooiste strand van Zweden. Je hebt hier helemaal niet het idee dat je in Zweden bent want het lijkt hier bijna Caribisch!

  • Maximum temperatuur van 23 graden in juli en 21 graden in augustus (gematigd zeeklimaat)
  • Zweden heeft een prachtige kust met veel leuke badplaatsen zoals Skanör en Falsterbo
  • Ook in mei, juni en september is het goed vertoeven in de zuidwestelijke punt van Zweden

Bron: https://visitsweden.nl/over-zweden/op-naar-de-zomer/

Österlen: een prachtige kuststreek in het zuidoosten van Skåne met witte zandstranden

3. Het zuiden van Noorwegen

Noorwegen associeer je misschien niet direct met een zonvakantie. Maar vanaf juni kan het hier toch echt aangenaam warm worden. Met name het zuiden van Noorwegen en de valleien in het binnenland loopt de temperatuur in de zomer al gauw op tot 25 graden. Een leuke bijkomstigheid is dat het in de zomermaanden amper donker wordt (middernachtzon). Je geniet hier dus van heel lange dagen! De zomer is een ontzettend leuke periode om vakantie te vieren in Noorwegen. Je hebt hier gave fjorden en veel leuke stadjes zoals Kristiansand, Stavanger, Bergen en Trondheim.

  • Gemiddelde max. temperatuur van 20 graden van juni – augustus dankzij gematigd zeeklimaat
  • Lekkere lange dagen in juli en augustus vanwege “midzomernacht”
  • Ook kans op onstuimig weer met regen dus bereid je goed voor!

Bron: https://klimaatinfo.nl/klimaat/noorwegen/

De haven van Stavanger in het zuiden van Noorwegen

4. Baskenland, Spanje

Bij Spanje denk je misschien al snel aan bloedhete zomers met temperaturen van richting de 40 graden. Maar Spanje heeft ook veel koelere regio’s zoals het Baskenland aan de Atlantische Oceaan in het noorden van Spanje. Hier liggen de temperaturen in de zomer een stuk lager dan in het zuiden. Het gematigde zeeklimaat zorgt voor heerlijke middagtemperaturen van rond de 22 – 26 graden aan de Baskische kust. Dit zijn perfecte omstandigheden om alle hotspots van deze regio te bekijken. Denk aan de culturele stad San Sebastián, wijnhuizen bezoeken, of een wandeling maken naar San Juan de Gaztelugatxe. Daarnaast is het Baskenland ook een uitstekende bestemming voor surfers. Langs de Golf van Biskaje kan je heerlijke surfstranden zoals Mundaka en Zarauts!

  • Gemiddelde maximum temperatuur van 24 – 25 graden in juli en augustus
  • Langs de Baskische kust valt regelmatig een buitje door het gematigde zeeklimaat
  • Perfecte condities voor surfers

Bron: https://klimaatinfo.nl/klimaat/spanje/baskenland/

Hermitage van Sint-Catharina bij het surfstrand Mundaka in het Baskenland

5. Madeira, Portugal

Madeira is een vulkanisch eiland en ligt ongeveer ter hoogte van Marokko, op ongeveer 900 kilometer van het vasteland van Portugal. Madeira staat ook wel bekend als het bloemeneiland omdat in het voorjaar hier de mooiste bloemen in bloei staan. De natuur is hier echt prachtig. Door de vulkanische oorsprong vind je hier met name veel bergen wat het een ideale bestemming maakt voor wandelaars. De vele wandelpaden bregen je langs de mooiste kliffen, kloven en watervallen. Daarnaast wordt Madeira ook het eiland van de eeuwige lente genoemd. Dankzij het subtropische klimaat geniet je hier het hele jaar door van aangename temperaturen van 15 – 25 graden. Er is een behoorlijk verschil tussen het noorden en zuiden. In het zuiden (rond Funchal) is het in de zomer lekker zonnig en veelal droog. In het noorden heb je meer wolken en regent het vaker. Maar ook hier is het heel goed vertoeven in de zomer!

  • In juli en augustus liggen de max. temperaturen rond de 25 – 26 graden
  • Het zuiden (rond hoofdstad Funchal) is het warmst en het meest levendig. Hier kan op een goede zomerdag de temperatuur snel oplopen tot 30 graden
  • In het noorden is het meer bewolkt en valt er meer neerslag

Bron: https://klimaatinfo.nl/klimaat/portugal/madeira/

Een van de prachtige groene bergachtige wandelpaden op het eiland Madeira

6. Noord-Portugal

We blijven nog even in Portugal. Maar dan nu op het vaste land. In het zuiden van Portugal – met als bekendste regio de Algarve – heerst een mediterraan klimaat. De zomers zijn hier lang en erg warm. Niet ideaal als je op zoek bent naar een fijne koele zomervakantie in Europa. Het noorden van Portugal is wat dat betreft een veel betere keuze! Noord-Portugal heeft een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn hier veel koeler met gemiddelde temperaturen van rond de 24 graden. Het noorden is overigens een prachtige groene regio met veel wijngaarden, bergen en en uitgestrekte bossen. Veel vakantiegangers kiezen voor de regio Costa Verde met het gezellige Caminha en de bruisende stad Porto

  • Het groene noorden van Portugal is met gemiddelde temperaturen rond 25 graden een stuk koeler dan het zuiden
  • Een erg populaire regio in het noorden van Portugal is de Costa Verde (bij Porto)
  • Noord-Portugal is nog best wel onontdekt. Echt massatoerisme kennen ze hier nog nauwelijks

Bron: https://www.bestereistijd.nl/portugal/

Prachtig groen landschap in het noorden van Portugal nabij Caminha

7. Jutland, Denemarken

Jutland is eigenlijk het hele vasteland van Denemarken. Het is de populairste vakantieregio van het land. Jutland heeft een heel aangenaam gematigd zeeklimaat. Je kunt de zomers hier eigenlijk best wel goed vergelijken met onze zomers in Nederland. De zomers zijn zonnig (maar niet al te warm) en de winters zijn vrij mild. De zon schijnt hier gemiddeld 700 uur van juni – augustus en dat is meer dan in Nederland. Een belangrijk verschil met ons klimaat in Nederland is dat de hogedrukgebieden hier meestal wat standvastiger zijn. Hierdoor is het weer vaak wat stabieler en komen er minder vaak buien langs. Een mooi deel is West-Jutland waar je een enorm autostrand hebt. Dit vind je bij de badplaats Vejers. Ook de omgeving rond Skagen – helemaal in het noorden van Jutland – is erg gaaf met de kenmerkende gele huisjes met rode daken.

  • Gematigd zeeklimaat vergelijkbaar met Nederland met gemiddelde max. temperaturen van 19 – 20 graden in juli en augustus
  • Jutland is over het algemeen droger en wat stabieler dan het weer in Nederland. Je geniet van veel zonuren en milde regen

Bron: https://www.bestereistijd.nl/portugal/

Het fraaie strand bij Vejers waar je ook deels met de auto op mag

8. Bretagne, Frankrijk

Ga jij het liefst op vakantie naar Frankrijk, maar heb je geen trek in de hittegolven van Zuid-Frankrijk? Dan is Bretagne in het westen van Frankrijk een heerlijk alternatief! Bretagne is een beetje een mysterieuze vakantiebestemming met volop Keltische geschiedenis en natuurlijk het magische bos van Brocéliande (bekend van King Arthur). Het is ook een paradijs voor strandliefhebbers en wandelaars. Met haar parelwitte stranden, ruige kliffen, en diverse natuurparken kun je hier naar hartelust de benen strekken. Bekende plekken in Bretagne zijn Nantes, Rennes en Brest. Bretagne wordt gekenmerkt door een vrij wisselvallig gematigd zeeklimaat met gemiddelde maximum temperaturen van 22 graden in de zomer. Veel mensen denken bij Bretagne aan een heel natte regio, maar als je naar de feiten kijkt dan valt dit reuze mee. De meeste regen valt op het plateau van Bretagne. Maar in het westelijke deel van Bretagne is het een stuk droger. Wil je echt geen regen zien tijdens je vakantie? Kies dan voor het eiland Belle île. Zie ook: vakanties aan de Atlantische kust

  • Wisselvallig gematigd zeeklimaat met gemiddelde max. temperaturen rond de 22 graden
  • Het westen van Bretagne en het eiland Belle île zijn gemiddeld gezien het droogst
  • Bretagne heeft een enorme kustlijn van meer dan 1.000 kilometer. Hoogtepunt zijn de steile kliffen bij Plouha

Bron: https://www.bretagnevoorbeginners.nl/weer-en-beste-reistijd-voor-bretagne/

Kenmerkend landschap met een huis tussen de rotsen in Bretagne

9. Zwarte Woud, Duitsland

Het Zwarte Woud is een van de mooiste vakantieregio’s van onze Oosterburen. Deze regio (beroemd om de koekoeksklok) ligt in het zuidwesten van Duitsland en zit vol met mooie watervallen, kastelen, en leuke stadjes zoals Baden-Baden, Gengenbach en Triberg. Het is een enorm bebost gebied met meer dan 30.000 kilometer aan wandelpaden. Als je hier in de zomer op vakantie gaat dan hoef je niet bang te zijn voor extreem hoge temperaturen. Je hebt hier een gematigd zeeklimaat met lekker veel zonuren maar aangename koele zomers. De maximum temperatuur in juli en augustus ligt rond de 23 – 24 graden. Door de hogere ligging valt er ook niet heel veel regen. Kortom: veel zon, niet al te hoge temperaturen en niet veel neerslag door een fijn microklimaat.

  • Aangename zomers met gemiddelde max. temperaturen van 24 graden in juli en augustus
  • Het Zwarte Woud kent de meeste zonne-uren van heel Duitsland!
  • Microklimaat met weinig neerslag

Bron: https://klimaatinfo.nl/klimaat/duitsland/zwarte-woud/

Het kenmerkende landschap in het Zwarte Woud in het zuidwesten van Duitsland

10. Duitse Waddeneilanden

We blijven nog even in Duitsland! Onze eigen Waddeneilanden kennen we natuurlijk allemaal, maar wist je dat ook Duitsland haar eigen wadden heeft? Je kunt genieten van een heerlijke vakantie op bijvoorbeeld Sylt (het grootste en meest bekende eiland), Norderney (met een beroemd kuuroord), Wangerooge (een typisch duineneiland zoals Schiermonnikoog), Sylt (met name bezocht door de meer vermogende Duitsers) en Borkum (dat je met de boot vanuitde Eemshaven in Groningen kunt bereiken). In totaal zijn er liefst 40 Duitse waddeneilanden verdeeld over 3 eilandgroepen: de Oost Friese Waddeneilanden, Waddeneilanden in de Helgolander Bucht en de Noord-Friese Waddeneilanden. De eilanden zijn erg populair bij vogelliefhebbers.

Op de Duitse Waddenheerst een zeeklimaat. Net als op onze eigen Wadden speelt de wind hier een grote rol. Het fijne van de wind is dat deze in de zomer voor aangename verkoelende lucht zorgt. Ook zorgt de wind voor relatief weinig regen. Buien zijn meestal maar van korte duur. De gemiddelde maximum temperatuur is 20 graden in juli en 22 graden in augustus.

  • Gemiddeld ligt de temperatuur hier rond de 22 graden in augustus. Uitschieters naar de 25 graden zijn zeker mogelijk
  • Heerlijk zeeklimaat met relatief weinig regen en een aangenaam windje

Bron: https://klimaatinfo.nl/klimaat/duitsland/waddeneilanden/ en https://www.wadly.nl/waddeneilanden-duitsland/

De duinen op het Duitse Waddeneiland Sylt

Plaats een reactie