4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning
all-inclusive-vakantie-spanje
Tientallen zonnige bestemmingen
Op het vaste land of op een van de eilanden
Korte reistijd en verrassend goedkoop

All inclusive vakantie Spanje

Spanje is één van de populairste bestemmwingen onder de Nederlandse vakantiegangers. Het land heeft zijn populariteit met name te danken aan het heerlijke klimaat en de lange stranden. De kustlijn wordt tegenwoordig gedomineerd door hotels en massatoerisme, maar hoe verder je het land intrekt, des te meer je proeft van de authentieke Spaanse cultuur. Dit in combinatie met de rijke natuur, maakt Spanje het El Dorado voor vakantiegangers. Kies uit een van de prachtige plaatsen aan de kust op het vaste land, of ga voor een heerlijke vliegreis naar de Canarische Eilanden of de Balearen (Ibiza, Menorca en Mallorca). Op deze pagina vind je handige tips en uitstekende deals voor jouw volgende trip!

LandSpanje
Populaire all-in bestemmingenGran Canaria, Ibiza, Tenerife Valencia, Malaga
Vliegtijd vanaf Amsterdam (gemiddeld)2 uur (zuid-Spanje tot 5 uur (Canarische Eilanden)
Prijsniveau all-in resorts€€
BetaalmiddelEuro (EUR)
TaalSpaans
TijdsverschilMax. 1 uur vroeger
Bijgewerkt doorHans
Laatst bijgewerkt24 april 2024

Het weer in Spanje

Wat is er allemaal te doen in Spanje?

Regio’s

Plaatsen

Natuur

Langs de Spaanse kust vind je prachtig gevormde kliffen en stranden van honderden kilometers lang. Jaarlijks trekken miljoenen vakantiegangers hiernaartoe om te genieten van het heerlijke weer en het oceaanblauwe water. Het Iberische land heeft echter nog veel meer te bieden. Landinwaarts kom je heel veel natuurgebieden tegen. Meren, bergen, vulkanen, moerassen, bossen, rivieren, valleien en nog heel veel meer. Het land kent duizenden plekken die je zullen verwonderen. Dit maakt Spanje een ideaal land om doorheen te trekken met een vouwwagen, caravan of camper. Wist je trouwens dat er in Spanje bergen zijn waar sneeuw ligt? Op de Pyreneeën en de Sierra Nevada kun je zelfs wintersporten. Tot slot beschikt Spanje over talloze eilanden. De bekendste zijn Mallorca, Ibiza en de Canarische eilanden (zoals Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura). Dit zijn prima vakantiebestemmingen voor zonliefhebbers, maar minder voor kampeerliefhebbers.

Cultuur

Spanje heeft een rijke authentieke cultuur, zoals bijvoorbeeld stierenvechten en Flamenco dansen. Deze cultuur ga je echter niet langs de kust vinden. De kustregio’s worden namelijk gedomineerd door hotels en andere invloeden van buitenaf. De kustlijn richt zich op het massatoerisme, wat overigens één van de grootste inkomstenbronnen is van Spanje. Landinwaarts kun je genieten van prachtige natuur, authentieke dorpen en historische steden. Het buitenleven is hier erg belangrijk. Overal op straat zie je bankjes waar mensen samenkomen, maar tussen twee en vijf uur ’s middags is het tijd voor de siësta. Mensen gebruiken deze heetste uren van de dag om uit te rusten en wat te eten. Over eten gesproken; in de Spaanse keuken kent men verschillende delicatessen. Er wordt onder meer veel gebruik gemaakt van vis, knoflook, pepers en olijfolie. Enkele bekende gerechten zijn tapas en paella.

Ontdek nu ook de gaafste hotels in Slowakije en Slovenië.

Bezienswaardigheden

In Spanje vind je talloze historische steden met hun eigen toeristische trekpleisters. Vooral de architectuur is een bezienswaardigheid op zich. Het bekendste gebouw vind je in Barcelona, namelijk de Sagrada Familia. Er wordt al ruim 130 jaar aan deze basiliek gebouwd en hij is nog steeds niet af. De Sagrada Familia is echter niet het enige hoogstandje van Barcelona. Een andere toeristische trekpleister is namelijk Camp Nou, oftewel het stadion van F.C. Barcelona. Voetbal is heilig in Spanje en maakt tegenwoordig deel uit van de cultuur. Iets anders wat typerend is voor de Spaanse cultuur is het stierenvechten. Dit tafereel wordt door veel Nederlanders verafschuwd, maar toch nemen veel vakantiegangers een kijkje in de arena’s. Deze arena’s – waar niet per se meer wordt gevochten – vind je door het hele land. Tot slot is het Spaanse landschap de grootste bezienswaardigheid voor kampeerliefhebbers. Het ziet er namelijk betoverend uit wanneer je zicht hebt op de heuvels met druiven- en olijfvelden. In Spanje vind je dus vele bezienswaardigheden. Van prachtige (oude) gebouwen in diverse grote steden tot een schitterende kustlijn welke langs het gehele land loopt. Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende Spaanse bezienswaardigheden. Ben je van plan om naar Spanje te gaan? Dan zijn de volgende bezienswaardigheden zeker het brengen van een bezoekje waard.

 • De Spaanse costa’s: Spanje is een schiereiland en heeft daarom een lange kustlijn. De kustlijn loopt vanaf Frankrijk helemaal door tot aan Portugal en is langer dan maar liefst 4900 kilometer. Aan de Spaanse costa’s vinden regelmatig activiteiten plaats gericht op jongeren maar ook voor de oudere vakantieganger zijn de Spaanse costa’s puur genieten.
 • Sagrada Familia (Barcelona): Deze basiliek te Barcelona is ontworpen door Antoni Gaudi. Men begon in 1882 met de bouw van de basiliek en sindsdien is men (bijna) onafgebroken doorgegaan met bouwen aan de basiliek. Alleen tijdens de Spaanse burgeroorlog heeft de bouw van de Sagrada Familia enige jaren stilgelegen.
 • De stad Sevilla: Ook de stad Sevilla behoort tot de lijst bezienswaardigheden in Spanje welke je eigenlijk wel gezien moet hebben wanneer je in Spanje bent (geweest). Sevilla is de grootste stad van de regio Andalusië en behoort tot de warmste steden van Europa. Sevilla is de stad waar ooit de Flamenco is ontstaan en staat daarnaast ook bekend om zijn vele sinaasappelbomen.
 • De stad Toledo: De stad Toledo in de gelijknamige provincie is een bezienswaardigheid op zich. Deze historische stad heeft vele monumenten welke je kunt bezichtigen. Vele bezienswaardigheden van Toledo zijn dan ook opgenomen in de werelderfgoedlijst. Enkele bezienswaardigheden in het Spaanse Toledo zijn bijvoorbeeld: De Kathedraal van Toledo, Museo Victorio Macho en het Convento de San Antonio de Padua (klooster).

Spaanse eilanden en de costa’s

 • Balearen: Onder de Balearen verstaat men de eilanden Ibiza, Menorca, Mallorca en Formentera. Mallorca is het grootste eiland van de Balearen. Het is dan ook een populaire vakantiebestemming. Het eiland heeft een ontzettend mooie en afwisselende natuur. U vindt er mooie bergen, baaien, grotten en stranden. Bovendien kent Mallorca grote hoogteverschillen. Ook het uitgaansleven is heel erg uitgebreid.
 • Menorca is het twee na grootste eiland van de Balearen. Menorca heeft mooie natuurgebieden, maar heeft geen grote hoogteverschillen zoals ze dat in Mallorca wel hebben. Menorca is vooral geliefd bij gezinnen met kinderen. Dit komt vooral door de mooie en kindvriendelijke stranden. Het uitgaansleven in vrij beperkt in Menorca. Alleen in de hoofdstad vindt u wat meerdere terrassen en discotheken. Op andere plaatsen vindt u enkele terrasjes.
 • Ibiza staat vooral bekend om het uitbundige uitgaansleven. Er wordt in Ibiza overal gefeest en u zult er dan ook erg veel jongeren treffen. Ook kunt u in Ibiza ook erg goed winkelen.
 • Formentera is het kleinste bewoonde eiland dat tot de Balearen behoort. Hier geniet men vooral van de rust en de mooie natuur. Er zijn ook volop culturele bezienswaardigheden. Uitgaansgelegenheden zult u in Formentera nauwelijks vinden. Hier en daar zijn er wel terrasjes. Wel kunt u in Menorca genieten van de mooie culturele bezienswaardigheden
 • Costa Blanca (de blanke kust): De bekendste toeristenplaats van Costa Blanca is Benidorm. In Costa Blanca kunt u heerlijk genieten van mooie stranden en veel winkeltjes. Ook vindt u er in andere plaatsjes veel mooie culturele bezienswaardigheden. Ook zijn er in Costa Blanca veel uitgaanscentra.
 • Costa Brava (de woeste kust): De bekendste toeristenplaatsen van Costa Brava zijn Blanes, Calella. Lloret de Mar, Tossa de Mar, Malgrat de Mar en Santa Susanna. In de Costa Brava vindt u zeer veel uitgaansgelegenheden, maar ook mooie natuurgebieden. Ook kunt u veel mooie cultuurbezoeken doen in Costa Brava. Ook de stranden zijn erg mooi. Er zijn ook veel baaien waar u heerlijk kunt genieten van zon, zee en strand.
 • Costa Dorada (de gouden kust): De bekendste toeristenplaatsen van Costa Dorada zijn Cambrils en Salou. In Costa Dorada kunt u genieten van prachtige kindvriendelijke stranden. Vooral de stranden in Salou zijn erg mooi. Ook kunt u de mooie Romeinse overblijfselen bezichtigen in de plaats Tarragona. Ook zijn er volop uitgaansgelegenheden, zoals bars, restaurantjes en discotheken.
 • Costa del Sol (de zonnekust): De bekendste toeristenplaatsen van Costa del Sol zijn Benalmadena, Estepona, Fuengirola, Marbella en Torremolinos. In het achterland van Costa del Sol vindt u vele mooie bezienswaardigheden. Ook is het een prima vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. U vindt er mooie heuvels, het Sierra Nevada gebergte en mooie meertjes. Ook zijn er volop uitgaansgelegenheden. Vooral in het trendy Marbella vindt u hippe clubs en discotheken.
 • Costa de la Luz (kust van het licht): Dit gebied is minder toeristisch dan de andere gebieden. Toeristen komen hier vooral om te genieten van de prachtige natuur en het traditionele Spaanse leven. U kunt hier de prachtige authentieke Spaanse dorpjes bezoeken en onderweg ademloos naar de prachtige natuurparken kijken.

Canarische eilanden

 • Tenerife is het grootse Canarische eiland. U kunt hier genieten van de prachtige natuur. Een trekpleister is vooral de Pico del Teide. Dit is met 3.718 meter de hoogste berg van Spanje. Er zijn echter niet zo heel veel culturele bezienswaardigheden. Wel kunt u op Tenerife prima winkelen en uitgaan. Er zijn veel winkels, terrasjes, bars en restaurants.
 • Fuerteventura is het twee na grootste eiland. Ook hier zijn niet zo heel veel culturele bezienswaardigheden. Wel zijn er veel leuke dorpjes die u kunt bezoeken. Vooral de prachtige stranden en duinen van Fuerteventura zijn erg geliefd. Ook kunt u hier leuk winkelen en zijn er ook veel leuke restaurantjes.
 • Gran Canaria heeft ook veel mooie stranden. In de badplaatsen op Gran Canaria vindt u veel leuke winkeltjes en terrasjes. U kunt er dus ’s avonds goed uitgaan. Ook is de natuur op Gran Canaria erg mooi.
 • Lanzarote is het meest vulkanische eiland. Dit levert soms hele mooie landschappen op. Er groeien ook vrijwel geen bomen. De meest voorkomende planten zijn cactussen en palmen. Ook kunt u er ook leuk winkelen en genieten van een terrasje.
 • La Gomera is niet zo heel erg toeristisch. Mensen die hier komen genieten vooral van de natuur. Er zijn namelijk geen grote badplaatsen met veel winkeltjes en uitgaanscentra. Ook zijn er maar een beperkt aantal stranden.
 • La Palma is wat betreft natuur het mooiste eiland. Het is ook het groenste Canarische eiland. Er zijn veel mooie bossen en bergen. Het is dan ook vooral een geschikt eiland voor wandelaars. Ook zult u kennis maken met het traditionele Spaanse leven. Uitgaanscentra zult u hier dan ook niet vinden.
 • El Hierro is het kleinste eiland. Het is ook vrijwel niet toeristisch. Het eiland is erg rotsachtig en er zijn ook geen badplaatsen met winkels en restaurants te vinden.

Klimaat & beste reistijden

Per regio heerst er een ander klimaat. Je kan Spanje indelen in de volgende klimaatregio’s

 • Binnenland: in het binnenland heerst er een landklimaat. Dit houdt in dat de zomers erg droog en warm zijn en de winters juist zeer koud zijn.
 • Noordoostkust: aan de noordoostkust en op de eilanden heerst een mediterraan klimaat. Dit houdt in dat de zomers warm tot heet zijn en de winters vrij zacht zijn. Hier valt ook af en toe een bui, maar niet al te veel.
 • Zuidoostkust: ook hier heerst een mediterraan klimaat. De zomers zijn echter heter en er valt nauwelijks regen. Het is er dan ook erg droog.
 • Zuidkust: hier heerst een subtropisch klimaat. Dat betekent dat de zomers warm tot heet zijn en de winters juist erg zacht. Het is er dus het gehele jaar dus warm.
 • Zuidwestkust: ook hier is het warm, maar niet zo extreem heet als in de zuidkust.
  Pyreneeën: hier heerst een hooggebergteklimaat. Dat houdt in dat de zomers niet erg warm zijn en de winters koud zijn. Ook regent het er erg veel.
 • Canarische eilanden: hier heerst een subtropisch klimaat. Het is er het gehele jaar lekker warm. Ook valt er nauwelijks neerslag.

Eten en drinken

Bekende Spaanse nagerechten zijn een flan (pudding van eieren met caramelsaus) en er wordt ook erg veel fruit gegeten. Een typische Spaanse drankje is sangria. Dit is rode wijn met vruchtjes, vaak sinaasappel, en met suiker of honing en kaneel. Ook drinken de Spanjaarden graag sherry, bier en wijnen (rosé en rode wijn). Het kraanwater in Spanje kunt u beter niet drinken. U kunt beter flessen met mineraalwater kopen. De Spaanse bevolking eet meestal vier keer per dag.

 • Ontbijt: vaak ontbijt men pas rond half elf. Dit eten ze vaak in cafés op en ze drinken er dan ook vaak een espresso bij.
 • Lunch: voor de Spanjaarden is de lunch de belangrijkste en grootste maaltijd van de dag. Ze lunchen meestal tussen 14:00 – 16:00 uur. Vaak is dit een warm gerecht.
 • Tussendoortje: dit nemen ze meestal tussen 18:00 – 19:00 uur. Vaak zijn dat tapas. Bekende Tapas zijn olijven, inktvisringen die gefrituurd zijn, gehaktballetjes en kippenvleugeltjes.
 • Avondeten: dit eten ze vanaf 22:00 uur. Dit eten is echter veel minder zwaar dan ons avondeten. Je kunt het beter vergelijken met onze lunch.