4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning
All inclusive vakantie Zuid-Afrika
Mix van cultuur, dieren en natuur
De mooiste wildparken bezoeken
Heerlijke stranden met luxe resorts

All inclusive vakantie Zuid-Afrika

Een vakantie in Zuid Afrika biedt meer variatie dan de meeste andere landen in Afrika. Naast de wildparken en Afrikaanse cultuur in het Noorden biedt de kaapregio in het zuiden een westerse cultuur en een uniek zeeleven. Maar er is meer: malariavrije wildparken, walvissen, haaien, en pinguins, een ruige kustlijn, de tuinroute, en ga zo maar door. Naast safari’s doen in de wildparken en de bijzondere steden bezoeken kan je ook genieten van een volledig verzorgde all-inclusive vakantie in Zuid-Afrika. Rond de parken (bijvoorbeeld in Limpopo en rondom Hoedspruit) en in kustplaatsen zoals St. Lucia of Umhlanga of op bijzondere plekjes zoals Drakensberg vind je prachtige luxe hotels met volpension of soms zelf all-in arrangementen.

  • Zuid-Afrika is een van de meest populaire vakantielanden in het continent Afrika
  • Het is een ideale bestemming voor een rondreis. Je komt door de mooiste natuurparken, wildparken en steden als Johannesburg, Kaapstad en Pretoria
  • Er is geen tijdsverschil, je hebt dus geen last van een jetlag
LandZuid-Afrika
Populaire all-in bestemmingenLimpopo, St. Lucia, Umhlanga
Vliegtijd vanaf Amsterdam (gemiddeld)11,5 uur
Prijsniveau all-in resorts€€
BetaalmiddelZuid-Afrikaanse rand (ZAR)
TaalAfrikaanse, Engels, Swazi
Tijdsverschil1 uur later (alleen met wintertijd)
Bijgewerkt doorHans
Laatst bijgewerkt24 april 2024

Het weer in Zuid-Afrika

Wat is er te zien en te doen in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is een bijzonder land met een unieke mix van cultuur, natuur en wilde dieren. Ook heeft Zuid-Afrika een prachtige kustlijn met mooie stranden waar je heerlijk kunt ontspannen tijdens een all-inclusive zonovergoten vakantie. Hieronder delen we be beste tips wat je allemaal kunt doen en kunt bekijken tijdens jouw volledig verzorgde reis naar Zuid-Afrika.

De leukste dingen om te doen tijdens jouw vakantie in Zuid-Afrika

Het Krugerpark, en andere wildparken
Als meest bekende en grote wildpark in Afrika geldt Kruger National Park als de belangrijkste toeristische trekpleister van Zuid Afrika. Op verschillende plaatsen kan toegang tot het Krugerpark worden verkregen, en er is een grote varieteit in accommodaties, tours en gidsen te boeken. Maar er zijn veel meer wildparken in Zuid Afrika, zoals Hluhluwe-Umfolozi en het waterrijke St Lucia, oftewel iSimangaliso Wetland Park. Bekijk ook ons overzicht met alle safari vakanties.

Pretoria, de paarse stad
Vanaf de luchthaven van Johannesburg is Pretoria even gemakkelijk te bereiken als Johannesburg zelf. Hoewel Johannesburg een slecht imago heeft, is een bezoek aan deze stad zeker interessant. Maar Pretoria, tegenwoordig officieel Tswane geheten, ademt een veel ontspanner sfeer, en biedt een goede start voor een vakantie in Zuid Afrika. Vooral in September en Oktober (onze herfstvakantie) geeft de stad vanwege de in bloei staande Jaracanda bomen een mooie paarse aanblik. Maar ook in de rest van het jaar kan je genieten van de mooie parken, met name bij de Union Building. Zie ook: De beste reistijd voor een vakantie naar Zuid-Afrika.

Kaapstad en de Tafelberg
Helemaal in het Zuid Westen vormt Kaapstad een groot contrast met Pretoria en Johannesburg. De stad ademt een westerse sfeer uit, en met zijn stranden en Victoria en Albert Waterfront is het toerisme hier duidelijk aanwezig.

  • En dan is er natuurlijk nog de tafelberg die een attractie op zichzelf vormt. De uitzichten en het landschap is hierbij uniek, zeker indien je ervoor kiest om zelf naar de top te klimmen.
  • Rondom Kaapstad is ook voldoende te doen. Uiteraard is daar Kaap de Goede Hoop, maar ook de pinguins bij Bouders Beach zijn een bezoek waard. De Botanische tuinen, de wijnplantages en Robben eiland zijn andere belangrijke trekpleisters.

Hermanus, walvishoofdstad van de wereld
Langs de zuidkust van Zuid Afrika zijn van September tot en met November walvissen te vinden. Op verschillende plaatsen kunnen boottochten naar de walvissen worden geboekt, waarbij ook haaien, dolfijnen en zeerobben kunnen worden gezien.

  • Maar het mooiste is om de walvissen vanaf de kust te kunnen zien. Een zeer goede plek daarvoor zijn de duinen in De Hoop National Park. Een heerlijke plek om relaxed te genieten van de immense dieren.
  • De allerbeste plek is echter Hermanus, niet voor niets de walvishoofdstad van de wereld genoemd. Hier komen de walvissen tot enkele tientallen meters uit de kust, vooral bij de oude haven van het stadje.

De Big Seven in Addo olifant park
In het zuiden vlak bij Port Elizabeth bevindt zich Addo Elephant National Park. Hoewel vrijwel al het wild hier is geherintroduceerd, is Addo een prachtig park om te bezoeken. Met name de grote hoeveelheden olifanten zijn niet te missen, maar met een beetje geluk zijn ook buffels, neushoorns en zelfs leeuwen te spotten. Daarnaast wordt Addo het eerste Big Seven wildpark genoemd, omdat ook een stukje kust en oceaan aan het park zijn toegevoegd, met ondermeer haaien en walvissen.

De Garden route en wijnstreken
Van Kaapstad naar Port Elizabeth zijn een paar mooie routes te volgen. Via de wijnstreken rond Stellenbosch, en de struisvogelhoofdstad Oudtshoorn kom je langs de Garden route. Deze tuinroute kent mooie plaatsen als Mossel Baai, Knysna, Plettenberg Bay, en Tsitsikamma national park, waar mooie tochten door de boomtoppen en over de grond kunnen worden gemaakt.

Marakele, een malariavrij alternatief
Ten noorden van Johannesburg bevinden zich een paar malariavrije safari alternatieven voor Kruger National Park. Voor wie weinig tijd heeft, of geen zin heef om malariatabletten te slikken, is Marakele National Park een uitstekende bestemming.

Makhado en het echte Zuid Afrika
In de Limpopo provincie in het Noorden van Zuid Afrika, leeft de zwarte bevolking nog zoals ook elders op het Afrikaanse continent. Bezoek Makhado en de omringende gebieden om deze echt Afrikaanse natuur en cultuur op te snuiven.

Bekijk ook onze complete reisgids voor Tanzania en Tunesië.

Dit zijn de meest populaire steden in Zuid-Afrika

Zuidelijk Afrika is niet alleen een regio van panoramische vergezichten en ongerepte natuur, het heeft een aantal levendige steden met een rijke culturele diversiteit. Hieronder wordt een aantal belangrijke steden wat nader belicht, te beginnen met “Jo’burg” en Kaapstad, twee steden waar de meeste reizen beginnen.

Johannesburg

De bruisende metropool Johannesburg is voor de meeste bezoekers de eerste kennismaking met Zuid-Afrika. Hoewel de meeste toeristen niet kunnen wachten om de stedelijke jungle te ontvluchten kan opgemerkt worden dat Jozi ofwel “Joburg” vele interessante bezienswaardigheden heeft zoals de krotten in Soweto en de winkels in Sandton. Een bezoek aan het indrukwekkende Apartheid Museum is zeker de moeite waard.

Kaapstad

De “Mother City” is een ideale vakantiebestemming met tal van activiteiten, overdag en ‘s avonds. Ontsnappen aan de adembenemende blik van de Tafelberg die hoog boven de stad uittorent, is niet mogelijk. Andere hoogtepunten zijn de Kirstenbosch Botanische Tuinen en de niet te missen attracties van de V&A (Victoria & Alfred) Waterfront.

Bloemfontein

De rechterlijke hoofdstad van Zuid Afrika met als bijnaam de ‘Rozenstad’ ligt in het hart van Zuid Afrika. Bloemfontein is de geboorteplaats van de schrijver JRR Tolkien (Lord of the Rings). Hij heeft er echter niet lang gewoond, want al op 3-jarige leeftijd vertrok hij met zijn familie naar Engeland. Er zijn diverse musea waaronder het Anglo-Boer War Museum. De SeSotho naam voor Bloemfontein is ‘Mangaung’ wat “plek van de cheeta” betekent.

Durban

‘Durbs’ is de twee na dichtstbevolkte stad van Zuid-Afrika en vanwege het subtropisch klimaat en de fantastische stranden één van de meest populaire vakantiebestemmingen. Een relatief nieuwe attractie is het uShaka Water Thema Park, dat ondermeer onderdak biedt aan één van de grootste aquaria ter wereld. Een leuk detail: het gemeentehuis van Durban is bijna een exacte kopie van de Belfast City Hall.

East London

Ook wel “Buffalo City” genoemd naar de nabijgelegen rivier. East London is de enige stad in Zuid-Afrika met een haven aan de monding van een rivier. In deze relatief kleine stad is het toerisme groeiende. De stad is bovendien de basis van de Fort Hare Universiteit, een belangrijke instelling in de strijd tegen de apartheid.

Maseru

Misschien een oud verhaal, maar Maseru, de grootste stad en hoofdstad van Lesotho, heeft de toerist weinig te bieden. Het is echter een prima stop om benodigdheden in te slaan voordat men in het prachtige bergkoninkrijk verder reist. Om de tijd te doden kan een bezoek gebracht worden aan het Mokorotlo museum dat is gebouwd in de vorm van het Basotho hoofddeksel waar het museum ook naar vernoemd is. Hier vindt u informatie over de bevolking en de cultuur van Lesotho.

Mbabane

Mbabane, de grootste stad en hoofdstad van Swaziland, is een druk commercieel centrum in een overigens fantastisch land. Waarschijnlijk passeert u deze stad op doorreis naar uw uiteindelijke bestemming.

Port Elizabeth

“The Friendly City” of “the Windy City” is een populaire plaats voor binnenlandse- en buitenlandse toeristen. Gelegen aan de Algoabaai, biedt Port Elizabeth prachtige stranden, goede restaurants en winkels die het tot een aangename tussenstop maken op doortocht naar de Garden Route en het Addo Elephant National Park. De Donkin vuurtoren, gelegen in het Donkin reservaat, is voor bezoek opengesteld.

Pretoria

Van Johannesburg naar Pretoria, de administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika, is een korte rit als er buiten de spits gereisd wordt. Pretoria heeft vele toeristische bezienswaardigheden zoals de Union Buildings (regeringsgebouwen) de Wonderboom (een duizend jaar oude vijgenboom), het Voortrekker Monument en het huis van Paul Kruger.