4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Annuleringsverzekering

Als je een reisverzekering af gaat sluiten krijg je vaak ook de vraag van verzekeraars of je er wellicht ook nog een annuleringsverzekering bij af wilt sluiten. Dit is zeker geen gekke vraag, want het merendeel van de consumenten die voor een reisverzekering kiest zal vervolgens ook de annuleringsverzekering afsluiten. Dit is om de simpele reden dat je vooraf nooit weet hoe het gaat lopen en je onverhoopt altijd in een situatie verzeild kan raken waarin je toch je reis zult moeten annuleren. Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn omdat iemand die dicht bij je staat plots komt te overlijden. Het zijn scenario’s waar je liever niet aan denkt, maar die iedereen kunnen overkomen. In dat geval is het prettig als je bij je reisverzekering ook een annuleringsverzekering hebt afgesloten.

Doorlopende en kortlopende annuleringsverzekering

Waar er bij de reisverzekering zowel een doorlopende als een kortlopende reisverzekering valt af te sluiten is dat bij de annuleringsverzekering precies hetzelfde. Dat houdt dus ook in dat wanneer je bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering hebt afgesloten je automatisch ook zult kiezen voor een doorlopende annuleringsverzekering en hetzelfde principe gaat op voor de kortlopende annuleringsverzekering. Met de annuleringsverzekering weet je in elk geval zeker dat als je echt een legitieme reden hebt om je reis te annuleren je niet al te veel financiële schade oploopt. Bekijk ook onze handige blog met informatie over de verschillende internationale reisadviezen.

Combinatie van reisverzekering en annuleringsverzekering

Waar een inboedelverzekering en een opstalverzekering door veel consumenten met elkaar worden gecombineerd geldt dat eigenlijk precies hetzelfde voor een reisverzekering en een annuleringsverzekering. Alhoewel je de reisverzekering ook prima zonder de annuleringsverzekering af kunt gaan sluiten gebeurt het toch vaker dat men ervoor kiest om de annuleringsverzekering hier ook maar meteen bij te nemen.

Waar kan ik een polis afsluiten?

In Nederland bieden veel verzekeraars annuleringsverzekeringen aan als onderdeel van hun reisverzekeringen. Deze verzekeringen bieden dekking voor onverwachte gebeurtenissen die ervoor zorgen dat je je geplande reis moet annuleren of afbreken, zoals bijvoorbeeld een ernstige ziekte of letsel, overlijden van een familielid, een natuurramp, of zelfs een verandering in je werksituatie. De voorwaarden en dekking van annuleringsverzekeringen kunnen per verzekeraar verschillen, dus het is belangrijk om deze goed te vergelijken voordat je er een afsluit. Over het algemeen bieden annuleringsverzekeringen dekking voor de kosten van de geboekte reis, zoals vliegtickets, accommodatie en eventuele andere geboekte activiteiten. Hieronder vind je een lijst met goede verzekeraars in Nederland:

 • ANWB
 • Allianz Global Assistance
 • Aegon
 • Centraal Beheer
 • De Europeesche Verzekeringen
 • FBTO
 • HEMA
 • Interpolis
 • InShared
 • OHRA
 • Univé
 • Achmea

Let op: dit is slechts een selectie van reisverzekeraars en er zijn veel meer verzekeraars die reisverzekeringen aanbieden. Het is belangrijk om de voorwaarden van elke verzekeraar te vergelijken voordat je een keuze maakt, zodat je de verzekering vindt die het beste past bij jouw reisbehoeften en budget.

Sommige verzekeraars bieden ook aanvullende dekking voor andere kosten die gepaard gaan met annulering of onderbreking van een reis, zoals bijvoorbeeld extra reis- of verblijfkosten, of kosten voor vervangend vervoer. Het is ook mogelijk om een annuleringsverzekering af te sluiten als aparte polis, zonder dekking voor andere reisgerelateerde kosten. Het is belangrijk om te weten dat de meeste annuleringsverzekeringen alleen dekking bieden voor onverwachte gebeurtenissen. Als je bijvoorbeeld van gedachten verandert over je reis en deze wilt annuleren, dan biedt een annuleringsverzekering geen dekking. Bovendien geldt er vaak een eigen risico en zijn er bepaalde uitsluitingen, dus het is belangrijk om de voorwaarden van de verzekering zorgvuldig door te lezen.