4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

7 tips voor je rondreis in Oeganda

Een rondreis in Oeganda is meer dan een trekking naar de berggorilla’s. Vanwege de hoge ligging heeft het land een ideaal klimaat, en overal zie je een ander landschap. Het is in feite de perfecte Eco-bestemming Oeganda wordt door veel toeristen over het hoofd gezien. Het veel populairdere Kenia, en de beroemde wildparken van Tanzania houden ze weg. Des te beter voor diegenen die wel de moeite nemen om dit fantastische land te ontdekken. Het hoofddoel om Oeganda te bezoeken is voor de meesten natuurlijk de gorilla’s. Maar er is veel meer te zien en doen: het groot wild in Queen Elizabeth NP, de chimpansees in Kibale Forest, een beklimming van Mount Elgon, en de Murchison watervallen. Tel daar de vriendelijke mensen en de prachtige landschappen bij op, en je hebt een fantastische rondreis in Oeganda. In deze blog geven we de 7 mooiste suggesties van plekken die je kunt bezoeken.

De hoofdstad Kampala

Kampala, mooi gelegen op zeven heuvelen, is een verbazend moderne stad, met veel hoogbouw in het centrum. Toch is hier ook nog de charme te vinden uit oude tijden. De moskees en kathedralen, de koloniale huizen, de kleurrijke markten, en de vriendelijke mensen maken van Kampala een plezierige stad. Highlights zijn er niet veel, maar een bezoekje aan de Kasubi tombes is de moeite zeker waard.

De Gorilla’s in Bwindi

De meeste toeristen gaan direct richting Bwindi National Park, aan de grens met Rwanda en Congo. Dit is de enige plek ter wereld om de beroemde Berggorilla’s in het wild te zien. Hoewel het natuurlijk erg prijzig is, is een ontmoeting met de gorilla’s een unieke ervaring, die je gedaan moet hebben als je de mogelijkheid hebt.

Chimpansees

Naast de gorilla’s zijn ook de chimpansees een grote attractie. Voor deze mensapen kun je naar Kibale Forest, waar speciaal getrainde gidsen de safari’s naar de chimpansees begeleiden. Naast de chimpansees komt hier de grootste variëteit aan andere apen voor, zoals zwart-witte en rode colobus apen, bavianen, roodstaart apen, en nog veel meer. Een alternatief voor Kibale is Budonge Forest. Hier zijn twee eco-toerisme sites opgericht, met interessante wandelingen door het regenwoud, en de mogelijkheid om te kamperen. De kans om chimpansees te zien is zo’n 50%, maar ook als je ze niet ziet is een verblijf hier onvergetelijk.

Beklim Mount Elgon

Vanuit Mbale kan je een beklimming maken op Mount Elgon. Deze hoge berg van 4321 meter is zeer goed toegankelijk voor iedereen die een redelijke conditie heeft. Behalve de berg zelf, is er in Mount Elgon veel te zien. Zo zijn er verschillende grotten zoals Numagabe Cave en Tutum Cave, en de fantastische grotten van Mount Elgon zelf. Maar ook de Sipi watervallen moet je gezien hebben. Met een fantastisch uitzicht op Mount Elgon worden dit ook wel de meest romantische watervallen van Afrika genoemd. En dan gaat het niet alleen om de waterval die je op de plaatjes zult tegenkomen, maar over een cascade van vele watervalletjes achter elkaar.

De spectaculaire Murchison Watervallen

Over watervallen gesproken, een bezoek aan Oeganda is niet compleet zonder bezoek aan de Murchison watervallen. Door een nauwe kloof perst de witte Nijl zich hier naar beneden, richting Lake Albert. Behalve de watervallen zelf, biedt Murchison Falls National Park nog veel meer. Het is een groot park, en vooral de verscheidenheid aan landschappen is mooi. Daarnaast kun je vanaf het water van de witte Nijl hier veel verschillende dieren spotten.

Safariparken: De Oeganda trail

Naast de al genoemde parken kent Oeganda een verscheidenheid aan andere parken, groot en klein. Hieruit heeft men een Oeganda trail samengesteld, waarbij je 7 Nationale parken in 12 dagen kan bezoeken, waarbij je de complete verscheidenheid van de natuur in Oeganda kan beleven. Uiteraard hoef je je niet te houden aan het strakke tijdschema van 12 dagen, maar de Oeganda trail biedt wel de grootste diversiteit in een korte tijd. Behalve de hierboven al genoemde parken maken de volgende parken deel uit van de Oeganda trail:

  • Lake Mburo National Park: Savanne landschap met vele kuddes antilopes, zebra’s etcetera.
  • Lake Bunyuno: vele soorten vogels.
  • Bwindi: gorilla’s.
  • Queen Elizabeth NP: groot wild, inclusief olifanten, buffels, en leeuwen.
  • Maramagambo Forest en Kibale Forest: apen en regenwoud.
  • Murchison Falls NP: landschappen.
  • Semliki NP: vogels, bos olifanten, en de beste kans op het spotten van luipaarden.

Onbekende spectaculaire plekjes

Heb je wat meer tijd, dan zijn er echter nog vele spectaculaire, minder populaire plekken te vinden. Zo is Kidepo NP het meest spectaculaire National Park in Oeganda, maar nogal afgelegen tegen de grens met Soedan. Ook Bunyuruguru Crater Field is een vermelding waard: vele krater-meertjes waar je heerlijk in kunt zwemmen en vogels spotten. Dan zijn er nog de vele kleine stadjes waar het heerlijk toeven is. Entebbe bij het Victoriameer bijvoorbeeld, Jinja bij het begin van de witte Nijl, of Fort Portal, vlakbij de Rwenzori mountains (ook zo’n nog niet genoemd mooi gebied).


Wat voor klimaat heeft Oeganda?

Oeganda heeft een tropisch klimaat met twee duidelijke regenseizoenen. Het regenseizoen loopt van maart tot mei en van september tot december, waarbij het weer warm en vochtig is. Tijdens deze perioden kunnen er hevige regenbuien voorkomen. De rest van het jaar is het weer droger en koeler, met temperaturen die meestal rond de 20 graden Celsius liggen. In het binnenland is het weer koeler dan aan de kust, en op hogere gebieden, zoals de Rwenzori-bergen en Mount Elgon, is het klimaat koud en vochtig. Het is belangrijk om te weten dat het weer in Oeganda zeer wisselvallig kan zijn, met plotselinge regenbuien en temperaturen die snel kunnen veranderen, dus het is raadzaam om voorbereid te zijn en geschikte kleding en bescherming tegen de zon mee te nemen.

Welke vliegvelden heeft Oeganda?

Oeganda beschikt over een aantal belangrijke internationale luchthavens die dienen als gateway naar het land en de regio. Entebbe International Airport (EBB) in Entebbe is de belangrijkste internationale luchthaven van Oeganda en gelegen op ongeveer 40 km ten zuiden van de hoofdstad Kampala. Het is een van de grootste en meest moderne luchthavens van het land en de belangrijkste hub voor internationale vluchten. Arua Airport (RUA) in Arua is een belangrijke regionale luchthaven gelegen in het noordwesten. Soroti Airport (SRT) in Soroti is een kleinere regionale luchthaven gelegen in het noordoosten van het land. Gulu Airport (ULU) in Gulu is een belangrijke regionale luchthaven gelegen in het noorden.

Plaats een reactie