4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Tips voor een stedentrip naar Boedapest!

Boedapest is de majestueuze hoofdstad van Hongarije. Het is tevens de grootste stad aan de Donau. Haar inwoners houden van en haten de rivier die de stad in tweeën deelt. De Donau is de levensader voor Boedapest, maar het wassende water zorgt na de winter ook elk jaar voor problemen. Boedapest is innemend, bekoorlijk en bohemien. Van cultuurminnaar tot sportfanaat zal zich in Boedapest op z’n plek voelen.

Tip: wist je dat je tijdens een rondreis in dit gebied ook eenvoudig kunt doorrijzen naar Slowakije en Oostenrijk? Op die manier kun je een mooie combinatie van verschillende culturen en tradities ontdekken.


Een citytrip naar Boedapest

De Donau is de scheidslijn in Boedapest. Op de westoever vindt u het heuvelachtige Boeda met het paleis van renaissancekoning Matthias, de Matthiaskerk met haar veelkleurige dak en de zandstenen torens van het Vissersbastion. Zowel vanaf het paleis, als van het Bastion heeft u een subliem zicht op de beide Donauoevers, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Pest vormt het vlakke deel van Boedapest. Hier vindt u de glorieuze Andrássy Boulevard met aan het eind het Heldenplein en daarachter het grootse stadspark. Het stadspark is een festijn voor de jeugd door de roeivijver, de trampolines en de ijscotenten.

Overvloed aan musea

Een week in Boedapest is te kort als u alle 200 musea zou willen bezoeken. De nationale galerie vindt u in het paleis van koning Matthias in de burchtwijk. Ook aan weerszijden van het Heldenplein staan twee bekende musea. Het parlement van Hongarije (het grootste parlementsgebouw van Europa en zeker een van de mooiste) is het bezoeken waard. Een ander gebouw wat u niet mag missen is de nationale opera aan de Andrássy Boulevard.

Koffie, sporten en shoppen

Boedapest is de winkelstad bij uitstek. In de deftige Váci utca in het hart van Boedapest zult u zich verlustigen aan ongelooflijk kristal en oogverblindende sieraden. Sportievelingen kunnen hardlopen op Margarethe eiland of een fietstocht langs de 11 kilometer lange oever van de Donau maken. Hongarije is een koffieland. U drinkt in Boedapest koffie met grandeur in de oudste en beroemdste koffiehuizen van het Hongarije, zoals in Gerbeaud Palota aan het eind van de Váci utca, of in artiestencafé Müvész aan de Andrássy ut.

Top 10 bezienswaardigheden Boedapest

Hieronder vindt je een lijst met de top 10 bezienswaardigheden die je tijdens een citytrip in Boedapest beslist moet bezoeken:

  1. Het Hongaars Parlement: Een indrukwekkend neogotisch gebouw dat aan de oevers van de Donau ligt. Het is het op twee na grootste parlementsgebouw ter wereld en een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van Boedapest.
  2. De Sint-Stefanusbasiliek: Een prachtige kathedraal gewijd aan de eerste koning van Hongarije, St. Stefanus. Het interieur is indrukwekkend met een 96-meter hoge koepel, versierd met prachtige mozaïeken.
  3. Het Vissersbastion: Een uniek en schilderachtig monument dat een fantastisch uitzicht biedt over de stad. Het is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Boedapest en is gebouwd in een neogotische stijl.
  4. Het Heldenplein: Een groot plein dat dient als eerbetoon aan de nationale helden van Hongarije. Het plein is omgeven door indrukwekkende beelden en monumenten en heeft een prachtige fontein in het midden.
  5. Het Széchenyibad: Een van de grootste openbare baden in Europa en een populaire bestemming voor zowel toeristen als lokale bewoners. Het bad heeft verschillende zwembaden, sauna’s en stoombaden.
  6. De Grote Synagoge: De grootste synagoge in Europa en een van de belangrijkste Israëlische / joodse bezienswaardigheden van Boedapest. Het interieur is rijk aan geschiedenis en cultuur.
  7. Het Nationaal Museum van Hongarije: Een museum gewijd aan de geschiedenis en cultuur van Hongarije. Het heeft een uitgebreide collectie van kunstvoorwerpen en historische artefacten.
  8. De Burcht van Boeda: Een historische burcht op de heuvels van Boeda met uitzicht op de Donau. Het complex omvat verschillende bezienswaardigheden, waaronder het Koninklijk Paleis, het Hongaars Nationaal Museum en de Matthiaskerk.
  9. De Andrassy Avenue: Een prachtige straat met statige herenhuizen, designerwinkels en trendy cafés. Het is een geweldige plek om te wandelen en te genieten van de sfeer van Boedapest.
  10. Het Museum voor Schone Kunsten: Een van de belangrijkste musea voor kunst in Hongarije, met een uitgebreide collectie van Europese schilderkunst, beeldhouwkunst en toegepaste kunst van de middeleeuwen tot de moderne tijd.

5 luxe all-inclusive hotels in Boedapest

Hieronder vind je 5 verschillende exclusieve hotels in deze stad. Hier kun je verblijven in alle luxe. Ze bieden een heerlijk ontbijt, lunch & diner en serveren allerlei soorten dranken en snacks.

  1. Four Seasons Hotel Gresham Palace: Dit vijfsterrenhotel is gevestigd in een prachtig gerestaureerd art-nouveaugebouw aan de oever van de Donau. Het beschikt over luxueuze kamers en suites, een binnenzwembad, een fitnessruimte, een spa en een restaurant met Michelin-ster. Het hotel biedt ook een adembenemend uitzicht op de rivier en de beroemde Kettingbrug.
  2. Aria Hotel Budapest by Library Hotel Collection: Dit vijfsterrenhotel is geïnspireerd op muziek en beschikt over kamers en suites met thema’s als jazz, opera, klassieke en hedendaagse muziek. Het hotel heeft een prachtige binnentuin, een dakterras met uitzicht op de St. Stefanusbasiliek, een bibliotheek en een restaurant dat bekend staat om zijn uitstekende wijnkaart.
  3. Corinthia Hotel Budapest: Dit vijfsterrenhotel heeft een prachtige 19e-eeuwse gevel en een indrukwekkende spa met een zwembad, sauna’s, stoombaden en behandelkamers. Het hotel beschikt over stijlvolle kamers en suites, een fitnessruimte, meerdere restaurants en bars, waaronder een champagnebar op het dak.
  4. Kempinski Hotel Corvinus Budapest: Dit vijfsterrenhotel ligt in het hart van Boedapest en beschikt over elegante kamers en suites, een luxe spa, een binnenzwembad, een fitnessruimte en verschillende restaurants en bars, waaronder een Japans restaurant met Michelin-ster. Het hotel heeft ook een indrukwekkende kunstcollectie met werken van beroemde Hongaarse kunstenaars.
  5. Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace: Dit vijfsterrenhotel is gevestigd in een prachtig gerenoveerd paleis uit de 19e eeuw en beschikt over een indrukwekkende mix van oosterse en westerse interieurstijlen. Het hotel heeft een spa met een zwembad, een sauna en een stoombad, evenals een Aziatisch geïnspireerd restaurant en een bar met livemuziek. De kamers en suites zijn stijlvol en luxueus ingericht en bieden een adembenemend uitzicht op de stad.

Wat voor klimaat heeft Boedapest?

Boedapest heeft een gematigd landklimaat met warme zomers en koude winters. De gemiddelde temperatuur in juli, de warmste maand, is ongeveer 22°C, terwijl de gemiddelde temperatuur in januari, de koudste maand, ongeveer -1°C is. Neerslag is gelijkmatig verdeeld over het jaar, met een gemiddelde van ongeveer 600 mm per jaar.

Is er een vliegveld in de buurt van Boedapest?

Het vliegveld dat Boedapest bedient, heet de “Luchthaven Boedapest Ferenc Liszt”. Het is de grootste en belangrijkste luchthaven van Hongarije, en ligt ongeveer 16 kilometer ten zuidoosten van het stadscentrum. De luchthaven biedt een verscheidenheid aan faciliteiten, waaronder restaurants, winkels, banken, geldautomaten en lounges. Er zijn verschillende transportmogelijkheden beschikbaar om van en naar de luchthaven naar de stad Boedapest te reizen, waaronder taxi’s, bussen en treinen.

Plaats een reactie