4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Alles over Elafonissi Beach: het roze strand van Kreta

Een van de meest bijzondere en mooiste stranden van Kreta is Elafonissi. Dit roze strand is te vinden aan de zuidwestelijke kant van het eiland en is een absolute must see tijdens je vakantie naar Kreta. Dat komt allereerst door de bijzondere roze kleur. Maar daarnaast is het ook heel leuk om het kleine eilandje Elafonissi te bezoeken. Het is een heel klein eilandje dat op 150 meter van de kust ligt. Op dit eilandje is ook een vuurtoren en een kerkje. De stranden bevinden zich zowel op het eiland als op het vasteland van Kreta. Het eiland en het vasteland zijn verbonden door middel van een zandbank, heel bijzonder! Het is een heel kindvriendelijk strand omdat het erg ondiep is.

Bekijk ook:

👉 De mooiste stranden op Kreta
👉 De mooiste waterpark resorts van Kreta
👉 De mooiste Swim-up kamers op Kreta

Waar ligt Elafonissi beach?

Elafonissi beach (soms ook wel Elafonisi genoemd) is een bijzonder strand aan de zuidwestelijke kust van Kreta, en het grenst aan een mini eiland genaamd Elafonissos. Het gebied ligt zo’n 73 kilometer van Chania stad en heeft een rijke en lugubere geschiedenis. Zo is er voor de kust van Elafonissi in 1907 een Oostenrijks schip vergaan en in 1827 voltrok zich een heus drama toen de Turken alle dorpelingen om het leven brachten die naar het eiland waren gevlucht. Voor beide rampen is een monument te vinden ter nagedachtenis aan deze gebeurtenissen.

Waar komt de roze kleur vandaan?
Echter staat het strand van Elafonissi tegenwoordig met name bekend om haar roze kleur. En mocht je je nu afvragen hoe dat kan, het antwoord is vrij simpel. De roze kleur komt door hele kleine verpulverde roze schelpdieren (foraminifera) en kleine rode organismen die met name leven van koraal. Ook zorgen ze voor een hele bijzondere poederige structuur. Dit staat in schril contrast met de andere stranden van Kreta die voornamelijk uit kiezels en stenen bestaan.

Hier kan je goed de zandbank zien die het eilandje verbindt met het vasteland

De prachtige natuur rondom Elafonissi

Het gebied rondom Elafonissi is een beschermd duingebied en onderdeel van Natura 2000. Door de gigantische verscheidenheid aan flora en fauna is het verboden om ook maar iets mee te nemen van het gebied. Ook leven er zeldzame planten en dieren, waaronder de zogenaamde Androcymbium Rechingieri. Deze plant is bijzonder omdat het een bloem is die in de winter groeit.

Oh en ten slotte is het natuurlijk ook wel belangrijk om te vertellen dat dit roze strand niet het hele jaar door roze is. De roze kleur komt door de stroming die met name in het voorjaar en de vroege zomer de roze afscheiding mee naar het strand neemt. Wil je dus optimaal genieten van dit fenomeen, dan kun je het beste in de periode april tot begin juli naar Elafonissi beach afreizen. Maar ook in andere periodes is het strand natuurlijk een dikke aanrader.

Hier kan je goed de roze gloed van het strand zien

Waar overnachten?

Elafonissi is dus om diverse redenen de moeite waard! Je hebt meerdere keuzes als het gaat om een bezoekje aan dit prachtige roze strand op Kreta. De eerste mogelijkheid is om een vakantie in Elafonissi zelf te boeken. Hiervoor kan je het beste even zoeken op bijvoorbeeld Booking.com omdat zij hier het beste aanbod hebben. Naast het roze strand is er overigens nog veel meer te zien en te doen in de omgeving.

Zoek je meer een pakketreis inclusief een fijn (all-in) hotel en vlucht? Dan kan je het beste zoeken naar een vakantie in badplaatsen zoals Kíssamos of Chania. Chania ligt aan de noordelijke kant op zo’n 75 kilometer van Elafonissi. Je kunt binnendoor met bijvoorbeeld een gehuurde scooter of je kan over de snelweg. Je bent dan nog wel 1,5 uur onderweg, maar dat is prima voor een dagtripje. Met het openbaar vervoer ben je ongeveer 2 uur onderweg. Chania op zichzelf is al meer dan de moeite waard. Deze bruisende en toch intieme stad huist ongeveer 100,000 inwoners en heeft bijzonder veel te bieden. De oude Byzantijnse stadsmuren en de oude Venetiaans ogende haven zijn absolute eye-catchers. Ook de kleurrijke binnenstraatjes Byzantijnse kerkjes en de vele prachtige bloemen geven je het ultieme vakantiegevoel.

Wat is er nog meer te doen rondom Elafonissi?

Kreta’s roze strand is perfect om een dagje te bezoeken om of er je vakantie te besteden. Mocht je nou kiezen voor het laatste dan zijn er in de buurt van Elafonissi nog genoeg toffe dingen te doen. Zo kan je een bezoekje aan het klooster van Chrisoskalitissa brengen. Dit prachtige 17e eeuwse klooster bevindt zich op zo’n 5 kilometer ten noorden van het strand en heeft een schitterend uitzicht over de zee. De mythe gaat dat 1 van de 90 traptreden goud is voor alleen de meest streng gelovige mensen.

Ook ligt Elafonissi langs de E4 wandelroute van Kreta. De echte fanatiekelingen kunnen het hele pad van zo’n 19 kilometer volgen. Hier ben je zo’n 7 uur mee bezig. Gelukkig kun je ook over het pad naar het volgende strandje genaamd Kedrodasos. Dit kleine strandje is wat minder toeristisch en wordt omgeven door een schitterend bos.

Ten slotte is de omgeving van Elafonissi ideaal voor watersporters. De ondiepe wateren zijn perfect voor beginnende surfers en de hard wind aan de zuidwestkust van het eiland maakt het ook perfect voor de doorgewinterde (wind)surfers.

Waar kan ik parkeren?

De toegang tot het strand is gratis. Parkeren kan je het beste doen bij “Elafonisi Mega Parking” (klik hier om te navigeren). Dit is een heel grote parkeerplaats die je het dichtst brengt bij het strand. Je betaalt hier €5,00 voor een dag betalen. Je kunt vooraf online een parkeerticket kopen, maar je kunt ook ter plekke een kaartje kopen (cash of met kaart). Let op: rij echt door tot aan deze parkeerplaats. Voordat je bij deze plek aankomt proberen andere “parkeerwachters” je te lokken die de indruk wekken dat je niet verder kunt! Ze proberen je dan bij hun parkeerplaats te laten parkeren voor een te hoog tarief. Voor een ligstoel en parasol betaal je €15,00. Zeker in het hoogseizoen is het verstandig om vroeg te komen want er zijn maar een beperkt aantal ligstoeltjes en parasols.

Plaats een reactie