4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Strandvakantie: Mooiste stranden van Kreta

Kreta, het grootste eiland van Griekenland, biedt vakantiegangers heel veel betoverende bestemmingen. Deze blog nodigt je uit om de 13 mooiste stranden van Kreta te ontdekken, stuk voor stuk unieke paradijsjes die op jou wachten om verkend te worden. Of je nu een doorgewinterde ontdekkingsreiziger bent, op zoek naar je volgende grote avontuur, of iemand die verlangt naar een ontspannen vakantie aan een lekker zandstrand: je vindt zeker op dit Griekse eiland. Laten we samen de 13 mooiste kusten van Kreta ontdekken om zo uit te zoeken welk hotel voor jou geschikt is!

🏖️ Of je nu houdt van verborgen baaien, uitgestrekte zandstranden, levendige kustplaatsjes of rustige, ongerepte kustlijnen, Kreta heeft het allemaal. Van het exotische Vai Beach, met zijn unieke palmwoud, tot het serene Elafonissi, waar roze zand en turquoise wateren je begroeten, elke locatie biedt een unieke ervaring. Ontdek de ongerepte schoonheid van Plakia, de levendige atmosfeer van Balos, de schoonheid van Seitan Limania, of het rustige toevluchtsoord van Kedrodasos Beach. Maar dat is nog niet alles! Het avontuur strekt zich uit tot de cultuurrijke omgeving van de stranden. Historische sites, pittoreske dorpen, adembenemende kloven en traditionele tavernes zijn slechts een deel van de charme van dit eiland. Je zult versteld staan van de diversiteit die Kreta te bieden heeft.


Vai Beach

Vai Beach, vaak “Palm Beach” genoemd, is een unieke oase aan de oostkust van Kreta. Omgeven door de grootste natuurlijke palmboom bos van Europa, combineert het het exotische van een tropisch eiland met de rijke geschiedenis van de Middellandse Zee. Het zachte, gouden zand en het kristalheldere blauwe water vormen een idyllisch decor voor een ontspannen vakantiedag. Nabijgelegen dorpen zoals Palekastro bieden authentieke Kretenzische gastvrijheid en gastronomie. Een korte rit naar het zuiden brengt je naar Zakros, waar je de fascinerende Minoïsche site ‘Palace of Zakros’ kunt ontdekken. Excursies naar het nabijgelegen Itanos bieden ook indrukwekkende archeologische vindplaatsen en pittoreske wandelroutes.


Elafonissi Beach

Elafonissi Beach, een geïsoleerd paradijs aan de zuidwestelijke punt van Kreta, staat bekend om zijn kenmerkende roze zand, een zeldzaamheid die voortkomt uit gemalen schelpen en koralen. Dit adembenemende strand, gelegen in een beschermd natuurgebied, is perfect voor gezinnen, met zijn ondiepe, warme wateren en talloze plekken om te snorkelen. De reis naar Elafonissi is een avontuur op zich, langs kronkelende wegen met panoramisch uitzicht op de ruige Kretenzische landschap. In de omgeving is het dorp Elos, beroemd om zijn kastanje- en wijnproductie. Het nabijgelegen Klooster van Chrisoskalitissa, een 17e-eeuws monument met een panoramisch uitzicht op de Libische Zee, is zeker een bezoek waard. Op een steenworp afstand ligt het natuurreservaat Kedrodasos, een cederbos dat een perfecte aanvulling is op een dagtocht vanuit Elafonissi, waar u kunt genieten van de rijke flora en fauna van Kreta.


Plakia Beach

Plakias Beach, gelegen aan de zuidkust van Kreta, is een adembenemende baai met uitgestrekte gouden zandstranden en sprankelende azuurblauwe wateren. Dit rustige strand is perfect voor diegenen die de drukte van de meer toeristische plekken willen vermijden, maar toch alle nodige voorzieningen zoeken. De charmante kustplaats Plakias, op loopafstand, biedt een scala aan tavernes, winkels en accommodaties. Voor de avonturiers zijn er verschillende wandel- en fietsroutes die naar het nabijgelegen Preveli-klooster en de spectaculaire Palm Beach van Preveli leiden. Een korte rit naar het noorden brengt u naar het schilderachtige bergdorpje Spili, bekend om zijn Venetiaanse fonteinen en traditionele Kretenzische ambachten.


Falassarna Beach

Falassarna Beach, gelegen aan de westkust van Kreta, is een fascinerende bestemming bekend om zijn turquoise wateren en fijn, goudkleurig zand. Het wordt vaak uitgeroepen tot een van de beste stranden van Europa, dankzij zijn uitgestrektheid en uitzonderlijke zonsondergangen. Slechts een paar minuten landinwaarts ligt het oude Falassarna, een archeologische site met resten van een oude havenstad, perfect voor geschiedenisliefhebbers. Het nabijgelegen dorp Platanos biedt schilderachtige tavernes waar u de lokale Kretenzische keuken kunt proeven. Voor wandelaars zijn er paden die leiden naar de roze zandstranden van Elafonissi, terwijl vogelliefhebbers zullen genieten van de rijke vogelsoorten in de nabijgelegen wetlands.


Balos Beach

Balos Beach, genesteld in het noordwesten van Kreta, is echt een sprookje. Dit strand, dat alleen per boot of via een wandelpad bereikbaar is, fascineert bezoekers met zijn turquoise lagune en exotische, witte en roze zand. De reis zelf is een avontuur, met het Gramvousa-schiereiland dat spectaculaire uitzichten biedt. Op Gramvousa-eiland, nabij de lagune, prijkt een imposant Venetiaans fort met uitzicht op de zee – een must-visit voor geschiedenisliefhebbers. De dichtstbijzijnde stad, Kissamos, biedt een glimp van authentiek Kreta met zijn gezellige tavernes en lokale winkels. Proef de lokale specialiteit, “Sfakian pie”, terwijl u geniet van de Kretenzische gastvrijheid.


Seitan Limania 

Seitan Limania, verborgen in een steile klif aan de noordoostelijke kust van Kreta, is een verborgen parel voor avontuurlijke reizigers. Dit kleine, afgelegen strand, met zijn diepblauwe wateren en ongewoon gevormde baaien, biedt een rustige, unieke setting voor ontspanning. Het bereiken van het strand is een avontuur op zich, met een steile, kronkelende weg en een korte maar intense wandeling. In de buurt ligt het pittoreske dorpje Chordaki, dat het lokale leven op Kreta weerspiegelt. Het nabijgelegen dorp Stavros, bekend van de film “Zorba de Griek”, is zeker een bezoek waard. Voor cultuurliefhebbers biedt de stad Chania, op slechts 20 km afstand, een rijke geschiedenis en architectuur, met zijn oude Venetiaanse haven en het levendige labyrint van straatjes. Wil je in stijl verblijven? Bekijk dan ook onze tips voor kamers met privézwembad op Kreta.


Bali Beach

Bali Beach, genesteld in een reeks van pittoreske baaien aan de noordkust van Kreta, is een charmant toevluchtsoord. Dit kleinere, intieme strand staat bekend om zijn heldere, kalme wateren, ideaal voor snorkelen en zwemmen. De omliggende kliffen bieden een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee, terwijl de tavernes aan het water verse vis en Kretenzische specialiteiten serveren. Het kustplaatsje Bali, eens een eenvoudig vissersdorp, biedt nu een scala aan winkels, cafés en traditionele Kretenzische gastvrijheid. Slechts een korte rit landinwaarts brengt je naar het dorp Melidoni met zijn historische grot, terwijl een reis naar het zuiden je naar het indrukwekkende Arkadi-klooster leidt.

🛫 Mooie resorts in deze regio:


Matala Beach

Matala Beach, aan de zuidkust van Kreta, biedt een unieke mix van natuurlijke schoonheid en bohemien geschiedenis. Het gouden zandstrand is omgeven door hoge kliffen vol met neolithische grotten, ooit bewoond door de hippie-gemeenschap in de jaren ’60 en ’70. Dit geeft Matala een unieke, relaxte sfeer, perfect voor reizigers die iets anders zoeken. Het water is helder en ideaal voor zwemmen en snorkelen. De badplaats Matala biedt een scala aan tavernes, winkels en kunstgaleries. In de buurt vind je het oude paleis van Phaistos, een van de belangrijkste Minoïsche sites op Kreta. Verder landinwaarts ligt het charmante dorpje Sivas, bekend om zijn traditionele architectuur en gastvrijheid. Even iets anders dan strand en zee? Bezoek dan een van de waterparken zoals Acqua Plus Waterpark , Watercity Waterpark of Limnoupolis Waterpark. Bekijk ook ons overzicht met alle waterparken in Griekenland.


Potamos Beach

Potamos Beach, gelegen in het oostelijke deel van Kreta, bij Malia, is een ongerept paradijs. Dit langgerekte zandstrand, gekenmerkt door zijn brede kustlijn en ondiepe, heldere wateren, is ideaal voor gezinnen met kinderen. Ondanks de nabijheid van de bruisende stad Malia, behoudt Potamos zijn rustige atmosfeer, waardoor bezoekers kunnen ontspannen in een serene omgeving. Slechts een korte wandeling brengt u naar de riviermonding, een thuis voor vele vogelsoorten. Voor geschiedenisliefhebbers liggen de ruïnes van het Minoïsche paleis van Malia op korte afstand. Het nabijgelegen oude dorp Malia biedt een levendige mix van traditionele tavernes en charmante steegjes, terwijl de kosmopolitische stad Heraklion, met zijn wereldberoemde archeologisch museum en het Venetiaanse fort, binnen een uur rijden te bereiken is.

🛫 Mooie resorts in deze regio:


Kedrodasos Beach

Kedrodasos Beach, een verborgen juweel aan de zuidwestkust van Kreta, is een natuurlijk paradijs. Het strand, omringd door een uniek cederbos, biedt een rustige, ongerepte omgeving voor degenen die op zoek zijn naar een rustig toevluchtsoord. Het kristalheldere water van Kedrodasos is ideaal om te zwemmen en snorkelen. De nabijheid van het beroemde Elafonissi strand biedt de perfecte gelegenheid om twee van Kreta’s meest unieke kustlandschappen in één dag te bezoeken. In de omgeving vindt u Elos, een traditioneel bergdorp, beroemd om zijn kastanjebomen en lokale lekkernijen. Voor avontuurlijke bezoekers zijn er diverse wandelpaden die door het omliggende berglandschap slingeren, waaronder het beroemde E4 Europese wandelpad.


Preveli beach

Preveli Beach, gelegen aan de zuidkust van Kreta, is een prachtig stuk kust waar natuur, geschiedenis en avontuur samenkomen. Het strand staat bekend om zijn unieke landschap, met de Kourtaliotiko-rivier die uitmondt in de zee, omzoomd door een weelderige palmboomjungle. Dit levert prachtige zwem- en peddelmogelijkheden op. Een steile wandeling vanaf het strand leidt naar het historische Preveli klooster, met adembenemende uitzichten over de Middellandse Zee. De nabijgelegen dorpjes Plakias en Sellia bieden traditionele Kretenzische tavernes, perfect voor een authentieke lunch of diner. Avontuurlijke bezoekers kunnen ook een tocht maken door de indrukwekkende Kourtaliotiko-kloof, die begint vlakbij het strand.


Chrissi eiland

Chrissi eiland, of Gouden Eiland, is een klein paradijs ten zuiden van Kreta. Het eiland is beroemd om zijn prachtige stranden, met name Belegrina, bedekt met talloze glinsterende schelpen. Het turquoise water is kristalhelder, ideaal voor zwemmen en snorkelen. Chrissi, een beschermd natuurgebied, is ook de thuisbasis van de zeldzame Cedrus lebanotica-krinakia-bos en diverse soorten wilde dieren. Met een verbod op auto’s biedt het eiland een unieke, rustige ervaring. De historische kerk van Agios Nikolaos en de oude zoutpannen zijn bezienswaardigheden die niet gemist mogen worden. Hoewel er geen permanente nederzettingen zijn, zijn er enkele faciliteiten voor bezoekers, zoals een taverne en parasols. Dagelijkse boottochten vanuit Ierapetra en Makrigialos maken Chrissi eiland toegankelijk voor bezoekers.

🛫 Mooie resorts in deze regio:


Agios Pavlos

Agios Pavlos, genesteld in een afgelegen baai aan de zuidkust van Kreta, is een idyllische bestemming voor rustzoekers. Het zandstrand is omzoomd door opvallende zandduinen en dramatische rotsformaties (zie bovenstaande foto), waardoor een bijna buitenaards landschap ontstaat. Het water is diep en kristalhelder, ideaal voor een verfrissende duik. Aan het strand bevindt zich de pittoreske kapel van Agios Pavlos, een historisch juweeltje dat het strand zijn naam geeft. Op een steenworp afstand ligt de betoverende Sandhills Beach, beroemd om zijn prachtige zonsondergangen. Het nabijgelegen dorpje Agia Galini biedt sfeervolle tavernes en winkeltjes. Voor de avonturiers is de fascinerende Samaria-kloof een onmisbare dagtrip.


Welke stranden zijn geschikt voor families (kindvriendelijk)?

Als je reist met kinderen, zijn er diverse stranden op Kreta die ideaal zijn voor een familievakantie. Het Plakia Beach, met zijn ondiepe wateren en rustige golven, is perfect voor kleintjes. Bali Beach biedt ook kalme wateren en voorzieningen zoals strandstoelen en parasols. Het ruime Falassarna Beach is geweldig voor families, met zijn fijne zand en ondiepe water, ideaal voor zandkastelen en zwemmen. Agios Pavlos, met zijn adembenemende omgeving, biedt een rustige en veilige plek voor gezinnen, terwijl het nabijgelegen dorpje Agia Galini tal van kindvriendelijke eetgelegenheden heeft.

Welke baaien bieden de mooiste snorkel- en duikplekken?

Kreta zit vol met betoverende snorkel- en duikplekken. Balos Beach, met zijn helderblauwe water en gevarieerde zeeleven, is perfect voor snorkelaars. Seitan Limania, hoewel wat afgelegen, biedt een spectaculaire onderwaterwereld vol kleurrijke vissen en intrigerende rotsformaties. Elafonissi’s heldere, ondiepe wateren zijn geweldig voor beginnende snorkelaars en kinderen. De wateren rond Chrissi eiland zijn ook een paradijs voor duikers, met een overvloed aan zeeleven en het gezonken wrak van een oude vrachtschip.

Plaats een reactie