4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken

Hoe werkt de zes-drankjes regel in Spanje?

Op de Spaanse eilandengroep De Balearen geldt een nieuwe wet die strenge eisen stelt voor het alcoholgebruik in all-inclusive resorts. Doordat toeristen hier zorgen voor veel overlast geldt er in bepaalde resorts een maximum op het aantal alcoholische drankjes dat je mag nuttigen. Voor all-inclusive hotels in Playa de Palma, El Arenal, Magaluf (Mallorca) en San Antonio (Ibiza) geldt dat gasten nog maximaal 6 alcoholische drankjes mogen nemen: maximaal 3 bij de lunch en maximaal 3 bij het diner. Voor overige drankjes moet betaald worden. Deze nieuwe wet om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan werd in 2020 al aangenomen maar door de corona-pandemie werd hier nog weinig aandacht aan besteed. Reisorganisaties TUI en Thomas Cook wijzen reizigers naar de getroffen bestemmingen nu nog eens extra op de nieuwe regels.

In het kort

  • De regering van de Balearen heeft in 2020 een wetswijziging doorgevoerd om overmatig drinken in bepaalde resorts op Mallorca en Ibiza in te perken
  • Per persoon mogen er maximaal 6 alcoholische drankjes geschonken worden: maximaal 3 bij de lunch en maximaal 3 bij het avondeten
  • Deze restrictie op alcohol geldt voor all-inclusive resorts in Magalluf, El Arenal, Playa de Palma in Mallorca en Sant Antoni in Ibiza
  • Het dranklimiet voor all-inclusive resorts werd in januari 2020 al ingevoerd als onderdeel van een grotere wet die overmatig alcoholgebruik moet minderen. Door de pandemie kreeg het tot nu toe weinig aandacht. Nu wijzen touroperators als TUI en Thomas Cook reizigers extra op deze regel
  • Toeristen die de wet overtreden en dus meer alcoholische drankjes nemen riskeren een boeten tussen de €1.000 tot wel €6.000.

Wat houdt de max-6-drinks-rule in?

De Spaanse Eilandengroep de Balearen heeft al jarenlang last van dronken toeristen. Daarom is er in 2020 een nieuwe wet in het leven geroepen. Deze nieuwe wet stelt dat all-inclusive hotels maximaal 6 alcoholische drankjes mogen consumeren. Om nog meer specifiek te zijn: maximaal 3 drankjes bij de lunch en maximaal 3 drankjes bij het diner. Het is niet toegestaan om alcoholische dranken bij de lunch over te slaan, en ze alle 6 bij het avondeten te consumeren. Voor de overige alcoholische drankjes moeten gasten dus gewoon betalen.

Wat staat er nog meer in deze wet?
Naast het maximum van 6 drankjes per dag zijn er nog een aantal nieuwe strenge regels die van toepassing zijn op de Balearen. Reclames voor alcoholische dranken zijn verboden, de verkoop van alcohol in winkels en slijterijen is verboden tussen 21:30 tot 08:00 en kroegentochten zijn niet langer toegestaan. Ook happy hours, en 2-drankjes-voor-de-prijs-van-1 zijn niet langer toegestaan.

Op de website van TUI wordt bij hotels in de betrokken gebieden aangegeven dat alcoholische dranken niet langer onbeperkt inbegrepen zijn in de all-inclusive formule

Voor welke Spaanse bestemmingen geldt deze nieuwe regel?

De nieuwe wet van maximaal 6 alcoholische dranken per dag geldt niet voor heel Spanje, maar alleen voor een klein deel van de Balearen. De nieuwe wet is van toepassing op de volgende vakantiebestemmingen. Hieronder vind je een kaartje waar je meer in detail kunt zien welke gebieden getroffen zijn.

Het zijn dus met name de bestemmingen waar veel overlast wordt veroorzaakt door dronken toeristen. De regel van maximaal 6 drankjes geldt dus niet voor het Spaanse vaste land, en overige Balearen en Canarische Eilanden.

Riskeer ik een boete als ik te veel alcoholische drankes neem?

Ja, wanneer je de alcoholwet overtreedt riskeer je een flinke boete. Voor kleine overtredingen door toeristen geldt een boete tussen de €1.000 tot €6.000. Hotels die toch besluiten om meer drankjes aan hun gasten te serveren riskeren een boete tussen de €60.000 tot €600.000. Hoe de wet gehandhaaft wordt is niet duidelijk.

Mag ik buiten de lunch en het diner wel alcoholische dranken nuttigen?

Ja, Het is nog steeds toegestaan om buiten de lunch en het diner alcoholische drankjes te nemen. Dit mag zowel in het hotel als bij een bar buiten het hotel. De kosten van deze extra drankjes zijn voor eigen rekening en zijn dus niet inbegrepen in het all-inclusive arrangement.

Handig: Infographic met alles wat je moet weten!

Plaats een reactie