4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Strandvakantie: Mooiste stranden van Kroatië

Wil jij graag reizen naar de Kroatische kust met de prachtige azuurblauwe Adriatische Zee en talloze betoverende stranden? Bereid je voor om ondergedompeld te worden in alles wat het land te bieden heeft. In deze blog bespreken we de 11 mooiste stranden van Kroatië, elk met hun unieke charme en karakter. Of je nu een doorgewinterde reiziger bent, of dit je eerste bezoek aan Kroatië is, we zijn hier om je door een onvergetelijke reis langs de kustlijn te gidsen zodat je niks mist tijdens je vakantie.

🏖️ Laat je voetafdrukken achter in het zachte zand van Rajska Plaža, geniet van de serene schoonheid van Saplunara, verken het kiezelstrand van Dubovica of maak een duik in het kristalheldere water van Zlatni Rat. Of je nu op zoek bent naar avontuur, ontspanning of een vleugje geschiedenis, deze stranden hebben voor elk wat wils. Wandel door de levendige stadjes aan de kust, proef de authentieke lokale keuken en dompel jezelf onder in de rijke cultuur die deze locaties te bieden hebben. Of het nu gaat om het verkennen van eeuwenoude ruïnes in Pula, het deelnemen aan watersporten in Baška, of het nemen van idyllische boottochten vanuit Stiniva beach, er is altijd iets bijzonders om te ontdekken.


Zlatni Rat

Zlatni Rat, gelegen op het idyllische eiland Brač, is een waar paradijs voor strandliefhebbers en watersportfanaten. Door de unieke, tongvormige uitloop in de azuurblauwe Adriatische Zee, biedt dit strand een 360° panorama van natuurlijke schoonheid. De intens blauwe wateren en het dennenbos aan de rand van het strand creëren een betoverende atmosfeer. Zlatni Rat is dynamisch – de punt van het strand verschuift met de getijden en windrichting. Op steenworp afstand ligt Bol, een charmant kustplaatsje met zijn authentieke Kroatische cultuur en historie. Een korte boottocht brengt je naar de Blauwe Grot op het eiland Biševo, een fascinerende excursie voor avontuurlijke reizigers. Als kroon op het bezoek is er het wijnproeven, met de beroemde wijnstokken van Brač die smaken onthullen die even verleidelijk zijn als het landschap zelf.

🛫 Mooie accommodatie in deze regio:


Stiniva beach

Stiniva Beach, genesteld aan de zuidkust van het eiland Vis, is een verborgen juweeltje. De aanblik van het kiezelstrand, ingeklemd tussen twee steile kliffen, is absoluut adembenemend. Deze natuurlijke poort opent naar een afgelegen baai met kristalhelder water, perfect voor snorkelen en duiken. Bereikbaarheid is een deel van het avontuur – je kan er komen met een pittige wandeling of een ontspannen boottocht vanuit Komiža, een pittoresk vissersdorp aan de westkust van Vis. Verken zeker ook de rijke geschiedenis van Komiža en het nabijgelegen Vis-stad, dat dateert uit de Romeinse tijd. Een optionele dagtrip naar de nabijgelegen Blauwe Grot op het eiland Biševo biedt een unieke ervaring van het spel van licht en kleur.


Bijeca

Bijeca, de beroemde zandstrook van Medulin, is de perfecte plek voor gezinnen en liefhebbers van ontspannen stranddagen. Dit langste zandstrand van Istrië is bijzonder kindvriendelijk door het geleidelijk dieper wordende water en de verscheidenheid aan speeltoestellen. Bezoekers kunnen genieten van talrijke watersporten zoals beachvolleybal, jet-skiën en windsurfen. Dichtbij Medulin, ontdekt u Pula, met zijn indrukwekkende Romeinse amfitheater en geanimeerde markten. Voor natuurliefhebbers is het nabijgelegen Kamenjak Natuurpark een must. Met zijn ruige landschap en verborgen baaien biedt het een spannend contrast met het serene Bijeca. Een boottocht naar de Brijuni eilanden, met hun nationale park en archeologische vindplaatsen, is een fascinerende dagtrip. Proef ook de heerlijke Istrische keuken in de lokale tavernes van Medulin, met verse vis, truffels en bekroonde olijfolie – de perfecte afsluiting van een dag in de zon.

🛫 Mooie accommodatie in deze regio:


Kraljičina Plaža

Kraljičina Plaža, ook bekend als Queen’s Beach, is een majestueus stuk kustlijn gelegen in de stad Nin, in de regio Zadar. Dit 3 km lange zandstrand, omringd door ondiep water, is een paradijs voor gezinnen en kitesurfers. De prachtige omgeving van de lagune van Nin, het langste zandstrand in Kroatië, biedt ook geneeskrachtige modder, bekend om zijn helende eigenschappen. De historische stad Nin is een fascinerende mix van oud en nieuw, met historische kerken en moderne cafés. Maak een uitstapje naar het nabijgelegen eiland Pag om de beroemde Pag-kaas te proeven of bezoek Zadar, bekend om zijn Romeinse en Venetiaanse ruïnes. Een boottocht naar het natuurpark Telašćica en het nationaal park Kornati is een uitstekende optie voor natuurliefhebbers.

🛫 Mooie accommodaties in deze regio:


Saharun beach

Saharun Beach, gelegen in het noorden van het eiland Dugi Otok, is een Kroatische schat. De ongerepte, witte zandbank strekt zich uit over 800 meter en is omringd door kristalhelder, ondiep water dat varieert van turkoois tot diepblauw. De nabijgelegen dennenbossen bieden welkome schaduw op hete zomerdagen. De plaatsen Božava en Veli Rat liggen op loopafstand en bieden authentieke eilandervaringen met lokale keuken en ambachten. Voor avontuurlijke reizigers biedt het Telascica Natuurpark, gelegen op het zuidelijke deel van Dugi Otok, adembenemende kliffen en een uniek zoutmeer. Een bezoek aan het schilderachtige vuurtoren van Veli Rat, een van de hoogste in de Adriatische Zee, is ook een must.


Baska beach

Baška Beach, op het eiland Krk, combineert de charme van een schilderachtig kustplaatsje met de schoonheid van een kiezelstrand van twee kilometer. De uitzichten op de omliggende bergen en kristalheldere wateren zijn adembenemend. Een wandeling langs de levendige promenade onthult kleurrijke cafés, boetieks en restaurants die heerlijke lokale specialiteiten serveren. Bezoek de oude stad van Baška, waar het beroemde middeleeuwse Glagolitische pad begint, vol met stenen platen met oude inscripties. Voor avontuurlijke reizigers zijn er uitdagende wandelroutes die leiden naar de toppen van de omliggende heuvels, die een panoramisch uitzicht bieden over de stad en de baai. Het nabijgelegen eiland Košljun, met zijn franciscaanse klooster, is een intrigerende dagtrip.


Rajska Plaža

Rajska Plaža, oftewel Paradise Beach, gelegen in Lopar op het eiland Rab, leeft echt op tot zijn naam. Dit bijna 2 km lange, gouden zandstrand is ideaal voor gezinnen vanwege het ondiepe, warme water en de overvloed aan kindvriendelijke activiteiten. Flaneren langs de levendige promenade onthult tal van bars, restaurants en souvenirwinkels. De nabijgelegen jachthaven van Lopar biedt mogelijkheden voor boottochten naar de omliggende eilanden, terwijl het wildreservaat Dundovo een kans biedt om lokale flora en fauna te ontdekken. Bezoekers kunnen de charmes van het middeleeuwse Rab-stad, met zijn vier prachtige klokkentorens, verkennen en genieten van verse vis en lokale delicatessen in de vele restaurants. Voor de avontuurlijken zijn er watersportmogelijkheden zoals jet-skiën, parasailen en bananenboottochten.


Dubovica beach

Dubovica Beach, gelegen aan de zuidkust van het eiland Hvar, is een idyllisch toevluchtsoord. Dit kiezelstrand, verborgen in een diepe baai, biedt kristalhelder water en rust in een schilderachtige mediterrane omgeving. De traditionele stenen huizen aan de waterkant dragen bij aan de charme van deze verborgen parel. Voor cultuurliefhebbers is het nabijgelegen Hvar-stad, bekend om zijn indrukwekkende fort en levendige nachtleven, een must-visit. Ontdek de eeuwenoude olijfgaarden en wijngaarden van het eiland, en geniet van de beroemde Hvar-wijnen. Voor natuurliefhebbers biedt een wandeltocht door het lavendelveld van het eiland een onvergetelijke geurervaring. De Pakleni-eilanden, gemakkelijk bereikbaar per boot vanuit Hvar-stad (zie foto hierboven), bieden nog meer afgelegen stranden en verborgen baaien om te verkennen.

🛫 Mooie accommodaties in deze regio:


Hawaii beach Pula

Hawaii Beach, bekend als ‘Havajsko’ in het Kroatisch, is een kleine, intieme baai net buiten de bruisende stad Pula. De charmante mix van rotsen, kiezels en zand, en het kristalheldere water maken het een perfecte plek voor zowel zonnebaden als snorkelen. Het biedt een rustig toevluchtsoord, maar ligt toch dichtbij de energie van de stad. Pula, met zijn rijke Romeinse geschiedenis, biedt talrijke culturele bezienswaardigheden, waaronder het iconische amfitheater. Proef de lokale Istrische keuken in de vele restaurants en cafés. Verken het Brijuni National Park, een groep van 14 eilanden met prachtige flora en fauna, bereikbaar met een korte boottocht vanuit Fazana, dichtbij Pula. Voor de avontuurlijken, biedt de Premantura en het beschermde Kamenjak park ongerepte stranden en uitdagende fietsroutes.


Saplunara

Saplunara, een verborgen juweeltje op het meest zuidelijke eiland Mljet, is een paradijs van rust en sereniteit. Dit prachtige zandstrand, omringd door dichte dennenbossen, biedt een rustgevende ontsnapping uit de drukte. De kalme, warme wateren zijn perfect voor ontspannen zwemmen en snorkelen. Verken de charmante haven van het nabijgelegen dorp Sobra, met zijn authentieke zeevruchtenrestaurants. Avonturiers zullen het Mljet National Park, gelegen in het noordwesten van het eiland, niet willen missen met zijn twee zoutwatermeren, de Veliko en Malo Jezero, en een Benedictijnenklooster op een klein eiland in Veliko Jezero. Een boottocht naar de Elafiti-eilanden, een archipel vol met olijfbomen en citrusgaarden, is ook zeer de moeite waard.


Pupnatska Beach

Pupnatska Luka Beach, gelegen op het eiland Korčula, is een afgelegen, idyllisch kiezelstrand omringd door steile heuvels en weelderige vegetatie. De glasheldere turquoise wateren bieden een verleidelijke uitnodiging voor snorkelaars en zwemmers. De rustige sfeer en natuurlijke schoonheid maken dit strand een favoriet onder rustzoekers. In het nabijgelegen dorp Pupnat, kunt u de traditionele Kroatische manier van leven ervaren, met authentieke restaurants die lokale specialiteiten serveren. Het levendige stadje Korčula (zie bovenstaande foto), op korte afstand, biedt historische bezienswaardigheden zoals het geboortehuis van Marco Polo en het prachtige Sint-Marcusklooster. Vanuit Korčula zijn er boottochten naar de omringende eilanden zoals Hvar en de Pakleni-eilanden. Of ontdek de lokale wijngaarden, bekend om de autochtone witte Pošip-wijn.


Welke stranden zijn geschikt voor gezinnen met kinderen?

Voor gezinnen met kinderen zijn de Kroatische stranden een waar paradijs. Bijeca in Medulin is het grootste zandstrand van Istrië, met een ondiepe zee en diverse kindvriendelijke voorzieningen, perfect voor de kleintjes. Ook Saharun Beach op het eiland Dugi Otok, met zijn kalme, ondiepe water en fijne zand, is ideaal voor families. Op Rajska Plaža op Rab genieten kinderen van het warme, ondiepe water en de nabijgelegen speeltuin. Kraljičina Plaža in Nin heeft ook een kalme zee en zachte zand, ideaal voor zandkastelen. Nabij Rovinj en Porec vind je ook veel kindvriendelijke resorts.

Welke stranden zijn heel rustig en afgelegen?

Pupnatska Luka op het eiland Korčula is een rustig, verborgen juweel omringd door weelderige vegetatie. Stiniva Beach op Vis is alleen bereikbaar per boot of een steil pad, wat bijdraagt aan de afgezonderde sfeer. Saplunara op Mljet is een rustig zandstrand omringd door dichte bossen. Tenslotte biedt Dubovica Beach op Hvar een serene omgeving weg van de drukte van de meer populaire locaties. Elk van deze stranden biedt heerlijke rust en kalmte tijdens je vakantie.

Bij welke baaien kun je goed snorkelen en/of duiken?

Voor de avontuurlijke onderwaterliefhebbers, zijn er talloze baaien in Kroatië om te snorkelen en duiken. Bij Zlatni Rat op Brač kun je fascinerende zeeleven en onderwaterlandschappen ontdekken. De kristalheldere wateren van Kraljičina Plaža in Nin zijn ook perfect voor snorkelen. De unieke onderwatergrotten van Stiniva Beach op Vis bieden een bijzondere duikervaring. En tenslotte is er het wrakduiken bij het eiland Premuda, waar de scheepswrakken van de Eerste Wereldoorlog een onvergetelijke onderwaterverkenning bieden.

Plaats een reactie