4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Tips voor een rondreis in Bali

Bali, het eiland van rijstvelden, vulkanen en tempels. Plan je een rondreis, dan overnacht je waarschijnlijk tussen de uitgestrekte rijstvelden in Ubud, ontdek je het nachtleven van Kuta en probeer je je staande te houden op een surfplank in Sanur. Maar mijd je de drukte liever of ben je al vaker op Bali geweest? Het is mogelijk om het eiland net even anders dan andere reizigers te beleven. Wij hebben onze favorieten voor je op een rijtje gezet.

Bali ontdekken tijdens een rondreis

Op je trappers door sawa’s

Verscholen tussen de rijstvelden – zogeheten sawa’s – ligt Ubud, een klein kunstenaarsplaatsje in de groene binnenlanden en een ideale plek om je rondreis te starten. Hier kom je lekker bij van de lange internationale vlucht, plof neer bij het zwembad van je hotel met een verse fruitshake. Ben je uitgerust? Stap samen met een gids op de fiets en verlaat de hoofdstraat. Al snel laat je de drukte van Ubud achter je en zoef je langs uitgestrekte rijstplantages. Onderweg werden wij lachend begroet door spelende kinderen; toeristen zien ze hier niet veel. Kippen scharrelen in het rond en schone was wappert in de wind. Eindig de fietstocht met een versbereide rijsttafel bij de gids thuis, een ware beloning na de inspanning!

Belimbing

Na Ubud is het tijd om verder de natuur in te trekken. Via een weg vol bochten reisden we door de koele binnenlanden naar Belimbing, een bergdorpje waar je in een bungalow op palen kunt overnachten. ’s Morgens vroeg word je gewekt door kwetterende vogels op de veranda. Wandel samen met een gids vanaf je bungalow de vallei in en loop al balancerend over smalle aarden dijkjes langs koffieplantages en bananenbomen. Op een aantal plekken is de grond verzadigd door het vele water. Gevolg: we voelden de dijkjes wiebelen onder onze soppende schoenen. Onderweg stopten we bij een klein eettentje waar we de lekkerste nasi goreng hebben gegeten. Smullen geblazen!

Ongerepte oostkust

Ben je op zoek naar een fijne kustplaats, maar mijd je het drukke Kuta en Sanur liever? Ga dan naar Candidasa. In dit kleine vissersdorpje aan de oostkust van Bali kom je nauwelijks toeristen tegen. Verwacht geen brede zandstranden, want de zee heeft de kust volledig verzwolgen. Klauter over rotsen en tel de krabbetjes die snel het water in schieten. Heb je wat langer de tijd? Neem dan een taxi en rijd langs smalle binnenwegen naar het waterpaleis in Tirtagangga. Wist je dat deze plek ooit bedolven was onder lava? Gerenoveerd en wel zie je daar niks meer van en is het staat inmiddels zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Blotevoeteneiland

Sluit je rondreis ontspannen af op Nusa Lembongan, een waar surfersparadijs met een laidback sfeer. Het eiland ligt op slechts een halfuur varen vanaf Sanur. Huur een scooter en toer over het eiland, ga op zoek naar verborgen baaitjes en stop zo nu en dan om van het uitzicht te genieten. Tip: neem je snorkel en duikbril mee! Het koraalrif voor de kust is vrijwel onaangetast en aan tropische vissen geen gebrek.

Geld en prijzen op Bali

Op Bali wordt er betaald met de Indonesische Rupiah. Éen euro is gelijk aan ongeveer 11.500,- IDR.
Over het eiland verspreid zijn er veel banken te vinden waar je met een pinpas voorzien van Maestro logo, veilig geld op kan nemen tegen een normale wisselkoers. Let op: Geld opnemen op Schiphol is een stuk duurder dan wanneer u dit doet in Indonesië zelf. Naast banken zijn er veel wisselkantoren waar buitenlands geld gewisseld kan worden voor Indonesische Rupiah. Deze wisselkantoren zijn over het algemeen veilig, tel wel altijd even je geld na voordat u het wisselkantoor verlaat. Op deze manier kan je misverstanden voorkomen. De prijzen in Indonesië liggen over het algemeen een stuk lager dan in Nederland en de rest van Europa. Dit betreft vooral zaken zoals voedsel, kleding, vervoer enzovoort. De alcoholische dranken zijn daarentegen relatief duur, vooral  de geïmporteerde. Wanneer je uiteten gaat in een gemiddeld restaurant met drank, voor- en hoofdgerecht kan je rekenen op zo’n 100.000 Rupiah, oftewel €8.60 per persoon. Natuurlijk zijn er restaurants waar u een stuk duurder of juist goedkoper terecht kan.

Eten & drinken tijdens je rondreis

Indonesië staat bekend om zijn goede en zeer diverse keuken. Veel typische Indonesische gerechten zijn ook in Nederland erg populair, zo heeft iedereen wel eens kipsaté, gebakken banaan of nasi goreng gegeten. In Indonesië en dus ook op Bali, is rijst een erg belangrijke voedingsbron die lokaal wordt verbouwd. Bij Indonesische gerechten wordt dit ook bijna altijd geserveerd. De rijst wordt veelal aangevuld met een vlees of visgerecht en sajoer (een nat groentegerecht). Bij de bereiding van deze gerechten worden verschillende kruiden gebruikt, zoals bijvoorbeeld: kentjoer, kurkuma, citroengras, komijn, knoflook en verschillende pepers. De variatie in smaken van verschillende gerechten is hierdoor aangenaam groot.

De lokale keuken ontdekken
De Indonesische keuken is ontstaan met invloeden vanuit de Arabische, Indiase, Chinese en zelfs de Nederlandse keuken. Daarnaast hebben de verschillende eilanden in de loop der tijd ieder hun eigen specialiteiten en delicatessen gecreëerd. Al deze invloeden hebben bijgedragen aan de grote diversiteit die je in de Indonesische keuken vindt. Wanneer je een rondreis door Bali gaat maken zal je dagelijks kunnen genieten van al het lekkers dat de Indonesische keuken te bieden heeft. Een aantal echte Balinese aanraders die je zeker eens moet proberen zijn:

  • Nasi Goreng: Een gerecht dat bijna iedereen kent, nasi goreng. Toch is dit iets wat je tijdens je reis door Bali een keer geproefd moet hebben. De echte nasi goreng wordt in de pan gebakken en geserveerd met een vers ei en kroepoek.
  • Babi Gulling: Babi guling is aan het spit geroosterd speenvarken. Vaak wordt dit gerecht direct vanaf het spit gereserveerd met groenten en rijst erbij. Het vlees is erg mals en smaakt heel erg goed. Een aanrader is om hier wat satésaus en sambal bij te eten.
  • Pisang Goreng: Pisang goreng ofwel gebakken banaan wordt op bijna elke straathoek voor een paar cent verkocht. De Balinese pisang goreng wordt bereidt met kleine banaantjes en zoet knapperig deeg. Een heerlijk gerecht om te nemen als tussendoortje of nagerecht.
  • Rujak Petis: Rujak petis is een salade gemaakt van pittige nootjes, fruit, groenten en krab aangemaakt met een saus van garnalen. Een heerlijk fris bijgerecht dat bijna overal bij past.
  • Bakso: Bakso is een pittige bouillon met stukken rundvlees of rundvleesballetjes. Dit gerecht is erg lekker als lunch of voorgerecht en wordt vaak geserveerd met kroepoek of casave.
  • Saté babi of ayam: De saté op Bali is werkelijk verrukkelijk. Vaak worden de satéstokjes geserveerd op een kleine houtskool gril wat het vlees een heerlijke grilsmaak geeft. Hierbij krijg je pittige verse satésaus, rijst en groenten geserveerd.
  • Iced Tea: Een welkome verfrissing op een warme zomerdag is verse iced tea. Anders dan we in nederland gewend zijn is dit echte verse ijsthee, vaak gemaakt met citroen. De iced tea op Bali is een lekkere en gezonde dorstlesser.
  • Kopi Luwak: Kopi Luwak is de duurste koffie ter wereld en kent zijn oorsprong op Java. Tegenwoordig vind je op Bali ook enkele Kopi Luwak “plantages”. Hier kan je het productieproces bewonderen en heb je de gelegenheid deze exclusieve koffie te proeven.

De kans dat je uitgekeken raakt op het Indonesische eten is door de grote diversiteit erg klein. Mocht je echter zin hebben om westers te eten dan zijn hier op Bali voldoende mogelijkheden voor. De balans tussen Indonesische en westerse eetgelegenheden is zo goed als gelijk. Hierdoor hoef je nooit ver te zoeken om het restaurant van jouw keuze te vinden.

Plaats een reactie