4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Vakantietip Kos: boottocht naar het vulkanische eiland Nisyros

Heb je ooit een slapende vulkaan bezocht? Voor mensen die graag de opwinding tijdens hun vakantie op Kos opzoeken is dit de juiste excursie. Hete zwavel stoom komt uit de grote krater, waar je zelf naar beneden klimt om te zien of de vulkaan actief is of niet. Vanuit je all inclusive hotel kun je diverse excursies boeken bij lokale organisaties. In deze blog vertellen we je alles over deze geweldige boottocht en het bezoek aan de vulkaan. Geïnteresseerd? Boek dan je hotel direct online!


Informatie over het eiland Nisyros: Nisyros is een klein eiland van de Dodekanesos die bezocht kan worden voor een korte vakantie of een dagje uit vanaf Kos. In feite zijn er dagelijks boottochten van de stad Kos en Kardamena naar Nisyros, waarbij je dezelfde dag nog terug reist naar Kos. Nisyros in Griekenland is beroemd om zijn nog steeds actieve vulkaan in het centrum van het eiland. De meeste activiteiten op het eiland zijn geconcentreerd in Mandraki, een schilderachtige plek met veel studio’s en restaurants.

De vulkaan Nisyros

Nisyros is de jongste van de grote vulkanische centra in Griekenland en is één van de actieve vulkanen in Griekenland. De vulkaan is 160.000 jaar oud, terwijl de jongste, prehistorische rotsformaties ongeveer 15.000 jaar oud zijn. Het eiland bestaat uit vulkanisch gesteente, met gezwollen verhogingen, welke gevormd is door eerdere vulkanische activiteiten. Dus een groot deel van de grond van het eiland is vulkanisch en vruchtbaar. De verschillende rotsformaties worden ook gebruikt voor de bouw van diverse gebouwen zoals het Paleokastro en de klokkentoren van de kerk van Sint Jan de Theoloog net buiten Nikea.

Geschiedenis van de vulkaan

De basis van het eiland is gevormd door lava. Twee mogelijke uitbarstingen vond plaats enkele millennia geleden, ongeveer 25.000 jaar terug. Een grote depressie deed zich voor in het oostelijk deel halverwege over het eiland. De westelijke kroon van deze depressie vormt de hoogste berg van het eiland. De piek van Saint John is in het oostelijke deel van de depressie en is ongeveer 100 meter boven de zeespiegel. In 1872 heeft zich een uitbarsting voorgedaan die werd vergezeld door aardbevingen en rode vlammen. As en andere elementen uitbarstingen hadden betrekking op de grond van Ramnos. Tijdens de eruprion van 1872, werd een krater van ongeveer 6 tot 7 meter gevormd waarbij as en modder werd uitgespuwd. Het gebied van Lakki en Ramnos werden omgevormd tot een meer met warm zout water, het water dat uit de krater mee kwam. De meest recente gewelddadige uitbarsting was in 1888 waarbij cilindrische vulkanische elementen werden gevormd met een diameter van ten minste 25 meter. De grootste krater van de vulkaan genaamd Polivotis, heeft een diameter van 260m en is 30m diepte. De andere 5 jongere kraters in de regio, waarvan de grootste Stefanos is met een diameter van 30 meter en 30 meter diepte, zijn ook gebieden welke toeristen kunnen bezoeken.

Tip: draag comfortabele schoenen. Mensen die de vulkaan bezoeken wordt aangeraden om comfortabele wandelschoenen te dragen, de afdaling naar de krater is ruw en de grond op de krater is behoorlijk warm.

De stad Mandraki

Madraki is de hoofdstad en de belangrijkste haven van Nisyros. Als één van de grootste nederzettingen van het eiland, biedt Mandraki vele faciliteiten voor bezoekers, zoals hotels en een grote verscheidenheid aan winkels. Het pittoreske en traditionele dorp trekt de aandacht en biedt een unieke sfeer voor alle bezoekers. Mooie witgekalkte huizen met platte daken liggen zowel op de voet en de top van de heuvel. Het kleine plein is een mooie plek, een van de plekken van de lokale’s. In en rond het traditionele dorp Mandraki zijn vele attracties, zoals de Paleokastro, een oud fort, waarvan de ruïnes zijn 4 kilometer ten zuidwesten van het dorp gevonden.

Plaats een reactie