4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning
all inclusive vakantie Dominica
Een natuurrijk Caribisch paradijs!
Regenwouden, vulkanen + vele tropische planten
Kustlijn van ruim 500 kilometer!

All inclusive vakantie Dominica

Het eiland Dominica (niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek) is een klein authentiek eiland met een overdaad aan natuur. Het ligt op gelijke afstand van Martinique en Guadeloupe. De bergen, de bossen, de rivieren en de watervallen maken van Dominica een natuureiland bij uitstek en een prachtige vakantiebestemming. Dit schitterende eiland van 750 km2 is een bestemming voor ecotoeristen en liefhebbers van flora en fauna, maar ook voor duikers en iedereen die zich maar een beetje avonturier wil voelen. Dominica is een van de weinige Antilliaanse eilanden die zo goed hun authentieke karakter hebben bewaard en soms lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan sinds Columbus er aanmeerde. Op Dominica bestaan veel wandelroutes en het is zelfs mogelijk om het rivierwater te drinken. Het is ook mogelijk om met excursies mee te gaan, zoals het walvis spotten. Voor duikers is het een van de mooiste plekken in de Cariben om te duiken. Dominica is zowel door de Engelsen als de Fransen gekolonialiseerd geweest en huist nog steeds een populatie van 3000 Caribische Indianen. Het klimaat op Dominica is vaak vochtig, maar dit is geen reden om dit vulkanische eiland niet te verkennen, met zijn een na grootste warmwater meer ter wereld, een unieke fauna en het Morne Trois Pitons National Park dat ingeschreven is op de Wereld Erfgoedlijst van de UNESCO.

 • Dominica staat ook wel bekend als The Nature Island, en daar is geen woord aan gelogen!
 • Het eiland heeft een indrukwekkende ruige natuur met o.a. tropische regenwouden, slapende vulkanen en vele tropische planten en bomen
 • Roseau, Portsmouth, Marigot, and Soufriere zijn populaire (bad)plaatsen met de meest luxe resorts en hotels om te verblijven in Dominica
LandDominica
Populaire all-in bestemmingenRoseau, Portsmouth, Marigot, and Soufriere
Vliegtijd vanaf Amsterdam (gemiddeld)20 uur
Prijsniveau all-in resorts€€
BetaalmiddelOost-Caribische dollar (XCD)
TaalEngels
Tijdsverschil5 tot 6 uur vroeger
Bijgewerkt doorMichiel
Laatst bijgewerkt22 juli 2024

Het weer in Dominica

Tips voor jouw volledig verzorgde reis naar Dominica

Dominica is een prachtig eiland in het Caribisch gebied, dat bekend staat om zijn ongerepte natuurlijke schoonheid, dichte bossen, watervallen en warmwaterbronnen. Een all-inclusive vakantie naar Dominica kan een geweldige manier zijn om te genieten van al deze natuurlijke wonderen, terwijl u ontspant en geniet van de zon. Er zijn verschillende luxe resorts verspreid over het eiland, waar u kunt genieten van heerlijk eten, drankjes, activiteiten en accommodaties. Veel hotels bieden een scala aan watersporten aan, zoals snorkelen, duiken en kajakken, terwijl anderen wandeltochten en excursies naar bezienswaardigheden in de omgeving aanbieden. Als u op zoek bent naar avontuur, dan zijn er tal van mogelijkheden voor wandelen, mountainbiken en kanoën. En als u van dieren houdt, kunt u op zoek gaan naar de endemische vogelsoorten van Dominica, waaronder de beroemde Sisserou-papegaai.

Algemene informatie over vakantiebestemming Dominica
De voertaal is Engels, alhoewel een grote meerderheid van de bevolking ook Creools spreekt (een dialect gebaseerd op het Frans, een Caribisch dialect en Afrikaans dialecten). In enkele dorpen in het noorden wordt het ‘Kokoy’ gesproken, wat een dialect is gebaseerd op Afrikaanse talen en het Engels. De lokale munteenheid is de East Carribean Dollar, waarvan de koers ca. 2,6 ECD voor 1 dollar is. Op het eiland kunt met zowel de US Dollar, de Britse Pound als de Euro terecht. Master Card, Visa, American Express en Traveller’s cheques worden in het merendeel van de zaken geaccepteerd. U kunt geld pinnen bij verschillende banken in Roseau, Portsmouth, op het vliegveld Melville Hall. Er bevinden zich 3 ziekenhuizen op het eiland: het Marigot-ziekenhuis, het Portsmouth-ziekenhuis en de belangrijkste, het Prinses Margaret-ziekenhuis. Op Dominica hebben ze het laagste criminaliteitscijfer van alle Caribische eilanden. U heeft geen visum nodig voor een verblijf van maximaal drie maanden. Op Dominica kunt u zonnig weer verwachten, met af en toe een regenbui. De temperatuur op het eiland is ongeveer 27 graden Celsius. Regenbuien zorgen voor het op peil houden van het waterniveau in het tropische regenwoud, de rivieren, de meren en de watervallen. Aan de kust valt ongeveer 1.780 mm regen, terwijl er in de binnenlanden 3 keer zoveel regen valt.

Populaire toeristische plekken & bezienswaardigheden

Dominica, ook wel het “Nature Island” genoemd, heeft veel te bieden aan bezoekers die geïnteresseerd zijn in de natuurlijke schoonheid en activiteiten in de buitenlucht. Hieronder vind je de top 10 populaire bezienswaardigheden op het eiland:

 1. Morne Trois Pitons National Park: Dit is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en omvat onder andere de Trafalgar-watervallen en de Boiling Lake, de op twee na grootste kokende bron ter wereld.
 2. Boeri Lake: Dit heldere bergmeer ligt op een hoogte van 852 meter en is populair voor wandelingen.
 3. Champagne Reef: Dit onderwaterreservaat heeft warme bronnen die zorgen voor borrelende bubbels.
 4. Cabrits National Park: Dit park beslaat het schiereiland Cabrits en is de thuisbasis van forten uit de 18e eeuw, ruïnes, mangroven en veel vogels.
 5. Roseau: Dit is de hoofdstad van Dominica en heeft een aantal historische bezienswaardigheden, waaronder het Dominica Museum.
 6. Emerald Pool: Dit is een andere populaire waterval en zwemplek in de buurt van de stad Castle Bruce.
 7. Indian River: Dit is een prachtige rivier en de setting van de film ‘Pirates of the Caribbean 2’.
 8. Scotts Head: Dit is een pittoresk vissersdorpje met een prachtig uitzicht op de zee en de bergen.
 9. Trafalgar Falls: Dit zijn twee indrukwekkende watervallen in het hart van het regenwoud.
 10. Middleham Falls: Dit is een waterval van 55 meter hoog, omgeven door weelderig groen en een van de mooiste plekken op het eiland.

Cultuur

De Dominicaanse cultuur is ontstaan uit een samensmelting van Caribische traditie, vermengd met de invloed van Spaanse, Engelse en Franse kolonialisten, en met de geschiedenis van de zwarte slaven. De cultuur is een multiculturele, maar er zijn ook fundamentele waarden, kenmerken en gebruiken die overheersen. De liefde voor de natuur is misschien wel het belangrijkst. Naast de beschermde natuurgebieden, vindt u op Dominica ook privé-tuinen, beplant met bomen en bloemen, en zeer goed onderhouden landgoederen omgeven door heggen. Picknicken op schilderachtige plekken zoals aan de oever van een rivier, aan de voet van een klaterende waterval of bij een bron is op Dominica heel normaal. Carnaval, Feest van de Onafhankelijkheid, is een levende uitdrukking van de culturele tradities. Het hele jaar door worden er dorpsfeesten georganiseerd die u de gebruiken en tradities van Dominica laten ontdekken.

De taal is een zeer belangrijk aspect in de cultuur, waar Engels de voertaal is. Echter in bepaalde dorpen in het noorden, Marigot en Wesley, spreken de bewoners Kokoy (een mengeling van het Engelse Cockney-dialect, overgebleven uit de tijd van de Engelse kolonisatie, vermengd met enkele klanken van een Afrikaans dialect). Elders op het eiland spreekt men Kwéyol (een dialect gebaseerd op het Frans, de Caribische taal en Afrikaanse dialecten). In allerlei aspecten is de invloed van buitenlandse culturen te herkennen. Terwijl de jeugd onder invloed staat van buitenlandse muzikale stromingen, creëren zij toch, tegen de stroom in, hun eigen ritmes. De calypso, reggae en zouk blijven de populairste muzikale stromingen. De kleurrijke en gevarieerde architectuur is een afspiegeling van geschiedenis en cultuur. Het is een erfgoed met mooie voorbeelden van Caribische kunst met invloeden uit de loop der jaren. Het harmonieuze eindresultaat is een mengeling van Caribische kunst met Franse, Engelse en Spaanse invloeden. Een aantal monumenten uit de koloniale tijd, het merendeel religieus, burgerlijk of militair, alsmede oude plantages en fabrieken, zijn een bezoek waard. Ondanks de schade aan de monumenten die door extreme weersomstandigheden en het klimaat op het eiland worden veroorzaakt, zijn er genoeg mooie dingen op ons eiland te ontdekken.

Tip: bekijk ook de mooiste resorts in Costa Rica en Colombia.

Duiken & Snorkelen: De onderwaterwereld van Dominica

Dominica is een waar duikersparadijs, met adembenemende vergezichten vanaf de bergen en een schitterende onderwaterwereld. De westkust van het eiland is het populairst onder duikers, maar ook in het noorden en zuiden vind je schitterende duikplekken. Aan de zuidkant van Dominica ligt Soufrière Bay, een ondergelopen krater van een oude vulkaan. Duikers kunnen de ondiepe riffen verkennen, die de rand van de krater vormen, of verder afdalen langs de flanken van de vulkaan. Duikscholen nemen duikers ook wel mee buiten de baai, naar plekken zoals Scott’s Head Pinnacle. Net ten westen van Scott’s Head ligt Swiss Cheese, bestaande uit drie swim-throughs en bogen, waaronder twee grote rotsblokken die tegen elkaar aan leunen en zo een kerktorenachtige grot vormen, gevuld met blackbar soldierfish.

Alhoewel de duikplekken aan de zuidwestelijke punt van het eiland het bekendst zijn, is eigenlijk de hele westkust de moeite van het duiken waard.  Vooral bij Salisbury Beach en Grande Savane bevinden zich duikplekken waar riffen aflopen naar stijle wanden, zoals bij Rodney’s Rock, Castaways Reef en Nose Reef. In tegenstelling tot het zuiden vind je hier wel diepzeevissen zoals de gevlekte arendsrog en de regenboogstekelmakreel. Duikplekken in het noordwesten van Dominica bieden een gevarieerde onderwatertopografie, zoals te zien is op plekken als Toucari Caves, met zijn honingraatvormige grotten met zwarte koraal en goudkleurige koraal. Ook kun je hier zeepaardjes en vliegende ponen zien zwemmen.

Geschiedenis van het Eiland

Oorspronkelijk werd Dominica bewoond door de Arawak-indianen, vervolgens door de Caribs. Op zondag 3 november 1493 voer Christoffel Columbus tijdens zijn tweede reis naar Amerika langs de kust van het eiland. Onkundig van de pre-Colombiaanse naam het eiland, Waitukubuli wat ‘Lang is haar lichaam’ betekent, noemde hij het eiland Dominigo (‘zondag’ in het Spaans) waar de huidige namen van zijn afgeleid: Dominique (in het Frans) en Dominica (in het Engels en in het Nederlands). In 1625, tijdens de 30-jarige oorlog, staan de Spanjaarden Dominica af aan de Fransen. Tijdens de 17e eeuw vechten de Fransen en de Engelsen om het bestuur van het eiland.

Na afloop van de 7-jarige oorlog in 1763 staat Frankrijk Dominica af aan Engeland, maar nadat het nog twee keer door de Fransen heroverd is, wordt het eiland in 1814 definitief Brits. In 1898 ontvangt het eiland de status van kolonie onder de Britse kroon. Op 3 november 1978 verkrijgt Dominica zijn onafhankelijkheid en blijft lid van het Gemenebest. In de 20e eeuw wordt Dominica de grootste leverancier van bananen op de Britse markt. Echter, in 1992 lopen de inkomsten uit de export sterk terug, omdat het eiland zijn status van preferentiële leverancier op de Engelse markt verliest. Momenteel investeert de Dominicaans regering in het toerisme, in de verwachting dat deze economische sector zal bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van het eiland.


Hoe kun je het eiland Dominica bereiken?

Vanuit Nederland kunt u met de KLM of Air France vliegen naar Guadeloupe, Martinique of St. Maarten. Vanaf deze eilanden kunt u weer met één van de regionale vliegmaatschappijen naar Dominica doorvliegen. Vanaf Guadeloupe, Martinique, Antigua, Barbados , St Maarten en Santa Lucia vliegt u met de regionale vliegmaatschappijen BVI, Liat of Kingfisher Air Service naar Canefield of Melville Hall. De Express des Iles is een snelle motor-catamaran die Dominica verbindt met de Franstalige buureilanden en Santa Lucia. Op het hele eiland rijden taxi’s. Het openbaarvervoersysteem op Dominca bestaat in feite uit een groot aantal privé-bussen die alle bestemming aandoen. Roseau (de hoofdstad) heeft verschillende busstations van waaruit alle dorpen worden aangedaan.

Wat voor klimaat heeft Dominica?

Het eiland Dominica heeft een tropisch klimaat, gekenmerkt door warme temperaturen en hoge luchtvochtigheid gedurende het hele jaar. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 26-28 graden Celsius. Het regenseizoen loopt van juni tot en met november, met de meeste regenval in augustus en september. Het droge seizoen loopt van december tot en met mei. Het eiland kan ook worden getroffen door tropische stormen en orkanen, vooral in september en oktober. Reizigers moeten zich bewust zijn van de weersomstandigheden bij het plannen van hun reis naar Dominica.

Wat zijn populaire all-inclusive resorts in Dominica?

De meest populaire all-inclusive hotels in Dominica zijn Cabrits Resort & Spa Kempinski (een heerlijk romantisch resort), Secret Bay (perfect voor een honeymoon) en Pagua Bay House. Dit zijn luxe hotels aan zee waar je het aan niets zal ontbreken. Denk aan een luxe ontbijt, lunch, diner, drankjes, snacks en verschillende activiteiten inbegrepen!