4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

8 tips voor een rondreis in Marokko

Een vakantie in Marokko is een ontmoeting met andere culturen. Een rijke historie en de nabijheid van zowel bergen als woestijn staat daar garant voor. Het Atlas gebergte vormt een scheiding tussen de kustgebieden en de Sahara woestijn. Aan de woestijnkant werd gehandeld via karavanen naar Timboektoe. En aan de kant van de kust werd gehandeld via de havens naar Europa. Het resultaat is een land vol exotische markten, indrukwekkende middeleeuwse Kasbahs, berberdorpjes, en koningssteden. Dat alles staat garant voor een top vakantie.


Modern Casablanca

Casablanca is de grootste stad van Marokko, en vaak het startpunt voor een rondreis in Marokko. De havenstad is modern, met grote winkelstraten en imposante gebouwen. Behalve de grote Hassan II moskee kent deze havenstad weinig echte bezienswaardigheden.

De koningssteden

De hoofdstad van Marokko is Rabat. Deze stad vormt samen met de steden Meknes, Fez, en Marrakech de koningssteden van Marokko. Mooie parken, paleizen, moskeeën en badhuizen kenmerken deze steden. Maar bovenal leer je hier het leven in de oude binnensteden, de medina’s kennen. De markten, oftewel souks, in de kronkelige straatjes, en het geurige eten op straat zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Bij een vakantie in Fes kun je bovendien de vele verschillende ambachtslieden bewonderen. Ga op zoek naar het hoofddeksel waarnaar de stad is vernoemd, en hou je neus dicht bij de kleurrijke leerlooierijen. Een vakantie in Meknes boek je als je in alle rust wilt genieten van al het moois. De stad trekt minder bezoekers dan de andere koningssteden.

Betoverend Marrakech

De overtreffende trap van de koningssteden vormt Marrakech. Een rondreis door Marokko is gewoon niet compleet zonder een bezoek aan deze magische stad. En wie Marrakech zegt, bedoelt vooral het Djema el Fna plein, dat ‘s avonds verandert in een sprookjesachtig decor. Wees echter bedacht op handelaars en artiesten die het geld uit je zak proberen te kloppen. Heb je eenmaal een paar hardnekkige lastpakken van je afgeklopt, dan is het tijd om te genieten van de slangenbezweerders, muzikanten, verhalenvertellers, en het lekkere eten.

De vergezichten van de Atlas

Net buiten Marrakech rij je al snel de hoge Atlas in. Mooie vergezichten over de bergen en de berberdorpjes, en je ziet het landschap veranderen van relatief groen aan de kant van de zee, naar de wat drogere en bruine andere kant. Zie je de spectaculaire, hoge en smalle Tizi n Test pas niet zitten, dan is er de wat bredere, maar ook drukkere Tichi n Tichka pas richting Ouarzazate. En noordelijker zijn er de lagere passen over de Midden Atlas, die wat toegankelijker zijn.

De filmstudios in Ouarzazate

Tussen de hoge Atlas en een stukje Midden Atlas ligt het stadje Ouarzazate. Een mooie tussenstop, gelegen aan een riviertje en met een mooie Kasbah. Maar de meest opvallende attractie hier zijn de filmstudios. Heb je ooit een film gezien met beelden van een woestijn? Dan zijn ze hoogst waarschijnlijk hier opgenomen. En de bouwsels van Egyptische pyramides en tempels, van paleizen, en wat al niet meer, staan er nog om bewonderd te worden. Een vreemde ervaring om doorheen te wandelen.

Valleien vol Kasbahs

Aan de andere kant van de Atlas, bevinden zich de prachtige valleien, vol met Berberdorpjes en Kasbahs. Kasbahs zijn Middeleeuwse forten, vaak met een bewoonbaar gedeelte in het midden. Zij worden gekenmerkt door de bruine kleur, en de typische torentjes. De meest indrukwekkende Kasbah is die van Ait Ben Haddou. Maar rijd je door de Vallee du Draa of de Vallee de Dades kom je er talloze tegen. Vergeet ook niet te genieten van de mooie palmentuinen tussen de berberdorpen.

Op weg naar de Sahara

De Vallei du Draa komt uit in het stadje Zagora. Dit is een traditionele handelspost voor de karavanen die door de woestijn trekken. Hier staat ook het beroemde bord dat in de richting wijst van Tombouctou (oftewel Timboektoe): nog 52 dagen per kameel door de woestijn. Volg je verder de asfaltweg, dan vind je de eerste zandduinen van de Sahara in Tinfou. Nog verder langs de route kom je uiteindelijk in Mhamid, het laatste dorpje in de woestijn dat via het asfalt nog te bereiken is.

Voor de zon en de zee naar Agadir of Essaouira

Voor veel zon en strand kun je een vakantie in Agadir boeken. Na de verwoesting van deze stad in 1960, is hij weer opgebouwd als een modern vakantieparadijs. Wil je wat meer Marokko, en wat minder hitte, dan biedt Essaouira wat noordelijker een charmant alternatief. De ommuurde binnenstad van Essaouira staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, en niet ten onrechte. En ook de kleine haven is zeker een bezoekje waard. In Essaouira kan het ook flink waaien, waardoor het er relatief fris is. Maar die wind trekt ook weer veel wind- en kitesurfers aan.

Plaats een reactie