4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

5 tips voor een rondreis in Zambia

Steeds meer mensen overwegen een vakantie in Zambia. En terecht, want hoewel het land in ontwikkeling is, heeft het erg veel te bieden De economie in Zambia was altijd sterk afhankelijk van de kopermijnen in het Noorden. Maar toen de wereldmarkt voor koper in de jaren zeventig instortte, kreeg het land daardoor harde klappen. Sindsdien zoekt het land naar andere bronnen van inkomsten, en toerisme is een belangrijke. Maar er is helaas maar weinig geld om de benodigde infrastructuur voor toeristen te verbeteren, en de Nationale parken te beheren. Toch is een vakantie in Zambia zeer de moeite waard. De Nationale parken South Luangwe en Kafue zijn juist nog onbedorven door toeristen. En wat te denken van de magnifieke Victoria Watervallen, die het mooist te bezichtigen zijn vanaf de Zambiaanse kant. In deze blog bespreken we de mooiste en populairste bezienswaardigheden voor een rondreis door Zambia.

Tip: bekijk ook de mogelijkheden voor een luxe all-inclusive vakantie in Zuid-Afrika!

De hoofdstad Lusaka

Lusaka is de hoofdstad van Zambia. Hoewel het een typische grote Afrikaanse stad is, met veel werkeloosheid en hoogbouw temidden van krottenwijken, is het er toch relatief veilig. Ook vind je hier weinig bedelaars. De mensen proberen met een lach een eerlijk bestaan op te bouwen door hun producten of diensten aan te bieden. De kleurrijke markten zijn dan ook levendig en zeker een bezienswaardigheid. Breng ook een bezoek aan de Munda Wanga Botanische tuin en dierentuin. Hier leven veel dieren die uit de illegale handel zijn gehaald.

Hoge wildconcentratie in South Luangwa National Park

In het Noord-oosten van Zambia ligt het belangrijkste wildpark: South Luangwa NP. De concentratie wild hier is groter dan elders in Zuid-Afrika, en wordt ook wel de “Crowded Valley” genoemd. Ook de variatie in landschap en wild is groot, hoewel vooral de grote olifantenpopulatie vaak genoemd wordt. Maar op de savanne, in de bossen, bij de moerassen en langs de Luangwa rivier kom je van alles tegen.

Een wandelsafari in Kafue National Park

In het zuiden, dichter bij de hoofdstad Lusaka, ligt Kafue National Park. Dit park is nog veel groter dan South Luangwa, maar komt in populariteit toch op de tweede plaats. Het park is meer bebost, en daardoor is het wild vooral in het natte seizoen minder goed te vinden. Toch is er meer dan genoeg wild aanwezig, en een goede manier om die te vinden is via een wandelsafari. Juist vanwege de mindere infrastructuur in het park hebben veel organisaties zich gespecialiseerd in wandelsafari’s, en met succes. Zambia is de beste plek voor deze spannende vorm van safari, waarbij groepjes tot 6 personen worden begeleid door een gewapende gids.

Vissen in de diverse meren

Een andere spannende activiteit is het vissen in de meren van Zambia. Tijgervissen, grote meervallen, zalm, en Victoriabaars wordt hier veel gevangen. De mooiste plek om te vissen is helemaal in het Noorden, op het Tanganyika meer in het Sumbu National Park. Hier kun je bovendien veel wild zien vanaf de boot of door een safari. Ook de andere meren Bangweulu en Mweru in het Noorden zijn geschikt om te vissen. En blijft je bezoek aan Zambia beperkt tot het Zuiden, zorg dan zeker voor een boottochtje op Lake Kariba, aan de grens met Zimbabwe.

Livingstone, en de Victoria Watervallen

Het hoogtepunt van een vakantie in Zambia is natuurlijk een bezoek aan de Victoria Watervallen. Het dichtbij gelegen Livingstone is hiervoor de uitvalsbasis, en hier vanuit zijn vele avontuurlijke activiteiten te ondernemen. Omdat de meeste toeristen de Victoria Watervallen vanuit Zimbabwe bezoeken, is het aan de Zambiaanse kant een stuk rustiger. Toch is er aan deze kant geen gebrek aan activiteiten. Een helikoptervlucht, micro-light vlucht, sunset cruise, safari, bungeejumen, of raften op de heftigste rivier die commercieel bevaart wordt: het is hier allemaal mogelijk.


Wat voor klimaat heeft Zambia?

Zambia heeft een subtropisch klimaat met twee duidelijke regenseizoenen, één in de lente en één in de herfst. In de wintermaanden (juni tot augustus) is het aangenaam en droog, terwijl de zomermaanden (november tot maart) warme en vochtige temperaturen hebben. De temperaturen in Zambia variëren tussen de 15 en 35 graden Celsius, afhankelijk van de tijd van het jaar en de locatie in het land. Hoewel Zambia in een warme regio ligt, kunnen bepaalde delen van het land, zoals de hooggelegen gebieden, koud worden tijdens de nacht.

Welke vliegvelden zijn beschikbaar?

Zambia heeft verschillende internationale en binnenlandse luchthavens die dienen als gateways voor toeristen en zakenreizigers. Kenneth Kaunda International Airport (Lusaka) – Deze luchthaven, gelegen in de hoofdstad Lusaka, is de belangrijkste internationale luchthaven van Zambia en de hub voor South African Airways, Proflight Zambia en Zambian Airways. Harry Mwanga Nkumbula International Airport (Livingstone) – Deze luchthaven, gelegen in de stad Livingstone, is een belangrijke toegangspoort voor toeristen die het nabijgelegen Victoria Falls National Park willen bezoeken. Simon Mwansa Kapwepwe International Airport (Ndola) – Deze luchthaven, gelegen in de stad Ndola, is de belangrijkste luchthaven in noordelijk Zambia en een belangrijk knooppunt voor handels- en transportverbindingen in het noorden van het land. Mfuwe International Airport (Mfuwe) – Deze luchthaven, gelegen in de stad Mfuwe, is een belangrijk knooppunt voor toeristen die het nabijgelegen South Luangwa National Park willen bezoeken.

Plaats een reactie