4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Alles over de Costa Verde: de Spaanse Groene Kust

Veel vakantiegangers kennen de Spaanse zon van op het strand liggen aan de Costa Brava, maar Spanje heeft veel meer te bieden. De Costa Verde is bijvoorbeeld een vrij onbekend gebied voor toeristen, maar met haar woeste groene bossen en uitgestrekte rotsstranden zeker de moeite waard om te bezoeken. Wil je meer weten over de andere costa’s in Spanje? Zie ook mijn recente blog met de De 12 mooiste Spaanse Costa’s.

Wat is de Costa Verde?
Costa Verde betekent letterlijk ‘groene kust’. Het gebied ligt in het noorden van Spanje en hoort bij de regio Asturië. Iedereen die op zoek is naar woeste natuurlandschappen en die liever niet aansluit bij de massa is hier helemaal op zijn/haar plek. De Costa Verde is nog niet ontdekt door het massatoerisme en staat dus garant voor een unieke vakantie-ervaring. Je zult hier dan ook niet veel luxe hotels vinden zoals in andere delen van Spanje.


Informatie over het gebied rondom de Costa Verde

In het gebied rondom Costa Verde is een heleboel te doen en te zien. De uitgestrekte kustlijn is al een plaatje op zich. De Spaanse Noordkust is namelijk een lust voor het oog met haar grillige rotspartijen, beschutte baaitjes en natuurlijk de heldere zee. Er zijn een hoop zandstranden voor de zonaanbidders, ideaal om lekker uit te rusten en te genieten van een verkoelend zeebriesje, want het kan in de zomermaanden met zo’n 30 graden Celsius behoorlijk warm worden. De actievelingen vermaken zich uitstekend met het wandelen of fietsen in de Cantabrische bergen van de Costa Verde.

Kunst en cultuur

Cultuur opsnuiven kan in de omliggende stadjes en dorpjes. Een van de grotere steden van het gebied is Bilbao. Deze oude industriestad is vooral leuk om te bezoeken vanwege het grote Guggenheimmuseum. Dit wereldberoemde museum laat in maar liefst 19 galerijen moderne kunstwerken zien van onder meer Salvador Dali en Andy Warhol. Het museum is ontworpen door architect Frank Gehry en eigenlijk al een kunstobject op zich. In de oude havenstad Castro Urdiales kijk je je ogen uit. Het vissersdorpje ligt in een baai omringd door bergen. In de kleine straatjes van het dorp kun je heerlijk wandelen en winkelen. De rijke geschiedenis is terug te zien in de diverse bezienswaardigheden: de gotische kerk, het middeleeuwse fort en de romeinse brug.

Voor de kinderen

Kinderen hoeven zich niet te vervelen tijdens een vakantie aan de Costa Verde. De ruime zandstranden zijn bij uitstek geschikt voor het maken van zandkastelen. Natuurlijk kan er ook gezwommen worden. Ouders moeten hierbij wel goed opletten omdat de zee aan de Costa Verde wel eens wat wild kan zijn. In Santander ligt een groot wild- en safaripark waar een gezin zich prima een hele dag kan vermaken. En natuurlijk zijn er ook veel wonderen der natuur te bekijken zoals de druipsteengrotten in Ribadesella en de zeekreeftenvangst in Llanes.

De mooiste bezienswaardigheden van de Costa Verde

De Costa Verde is een van de best bewaarde geheimen van Spanje. Het is hier prachtig mooi groen, niet toeristisch en je hebt hier tal van leuke steden en andere bezienswaardigheden. Daarbij heb je ook nog eens allerlei leuke strandjes en baaitjes, nationale parken, bergketens en historische opgravingen. Hieronder vind je onze favoriete 10 bezienswaardigheden aan de groene kust van Spanje

  1. Oviedo: Oviedo is de hoofdstad van Asturië en biedt een charmante mix van historische gebouwen en moderne architectuur. Bezoekers kunnen de gotische kathedraal van San Salvador bewonderen, het oude stadscentrum verkennen en genieten van lokale Asturische gerechten.
  2. Avilés: Deze historische stad staat bekend om zijn goed bewaarde oude stad met smalle straatjes en traditionele huizen. Bezoekers kunnen de kerk van San Nicolás de Bari en het Niemeyer-centrum, een cultureel centrum ontworpen door Oscar Niemeyer, verkennen.
  3. Cabo de Peñas: Dit is het meest noordelijke punt van Asturië en biedt een spectaculair uitzicht op de Cantabrische Zee en de ruige kustlijn. Er is een vuurtoren en een bezoekerscentrum, waar men meer te weten kan komen over de lokale flora en fauna.
  4. Luanco: Dit pittoreske vissersdorpje biedt een authentieke Asturische ervaring met zijn kleurrijke huizen en smalle straatjes. Bezoekers kunnen het Maritiem Museum bezoeken en genieten van verse zeevruchten in lokale restaurants.
  5. Gijón: Gijón is een levendige kuststad met een rijke geschiedenis. Toeristen kunnen het Romeinse erfgoed ontdekken in de archeologische vindplaats van Cimavilla, de stranden van San Lorenzo en Poniente bezoeken en het spoorwegmuseum van Asturië verkennen.
  6. Tazones: Dit schilderachtige vissersdorp staat bekend om zijn historische huizen met houten balkons en smalle geplaveide straten. Bezoekers kunnen ook het Faro de Tazones, een charmante vuurtoren, bezoeken en genieten van de lokale keuken.
  7. Lastres: Lastres is een mooi dorp met een spectaculair uitzicht op de Cantabrische Zee. Bezoekers kunnen de kronkelende straatjes verkennen, de Santa María de Sablón kerk bewonderen en genieten van verse visgerechten in lokale restaurants.
  8. Llanes: Deze kustplaats heeft prachtige stranden, een historisch stadscentrum en indrukwekkende kliffen. Toeristen kunnen de middeleeuwse stadsmuur en de kubusvormige kunstwerken op de pier, Los Cubos de la Memoria, bewonderen.
  9. Dinoresten spotten: in het stukje tussen Gijón en Ribadesella zijn in het verleden verschillende resten van dinosaurussen aangetroffen. Je kunt dit gaan bekijken. Er is ook een Jurassic Museum van Asturië waar verschillende overblijfselen van dino’s tentoongesteld worden.
  10. De prachtige stranden: wat je misschien niet wist is dat je aan de Costa Verde ook veel prachtige zachte zandstranden hebt. Ze zijn lekker beschut en het is er in de zomer niet zo druk als veel andere Spaanse Costa’s. Populaire zandstranden aan deze kuststreek zijn Playa de Andrín (bij Llanés), Playa de El So (Ribadedeva), Playa de San Lorenzo en Playa de Poniente.

Plaats een reactie