4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

De 12 mooiste Spaanse Costa’s

Spanje heeft een enorme kustlijn. Deze kustlijn bestaat uit allerlei afzonderlijke Costa’s. Van de Costa Brava en Costa Blanca heb je ongetwijfeld wel eens gehoord, maar er zijn er nog veel meer. Het leuke van de Spaanse kust is dat het een ontzettend gevarieerd gebied is. Lange brede stranden, berggebieden, bruisende steden, groene bossen, zoutpannen: je vindt het allemaal. Wat is de beste Spaanse Costa voor vakantie? Wij hebben de top-12 mooiste Costa’s voor jou op een rijtje gezet! Omdat iedereen weer zijn of haar eigen wensen heeft hebben we de kusten in volgorde van noord naar zuid gezet.


1. Costa Brava

De Costa Brava is de meest noordelijke kuststreek

Ontdek de betoverende Costa Brava, een kustlijn die zich uitstrekt van Blanes tot aan de Franse grens. Gelegen in de regio Catalonië, staat dit gebied bekend om zijn ruige kliffen, idyllische baaien en charmante vissersdorpjes. Begin je avontuur in de bruisende stad Girona, waar je kunt genieten van de gotische kathedraal, de kleurrijke huizen langs de rivier de Onyar en het levendige oude centrum. Wandel vervolgens door de middeleeuwse straten van Pals en Besalú, twee pittoreske dorpjes die je mee terug in de tijd nemen.

Voor een dagje ontspanning aan zee, bezoek je de spectaculaire stranden van Lloret de Mar en Tossa de Mar. Laat je verrassen door het kristalheldere water en het gouden zand van Platja de Fenals of het meer afgelegen Cala Pola. Maak een wandeling langs de Camí de Ronda, een kustpad dat je langs de meest adembenemende uitzichten van de Costa Brava leidt. Onderweg kom je het natuurpark Cap de Creus tegen, waar je kunt genieten van de ongerepte natuur en het indrukwekkende Salvador Dalí-museum in zijn geboorteplaats Figueres kunt bezoeken.

🛫 Populaire all inclusive hotels in deze regio zijn:


2. Costa Barcelona

De Costa Barcelona is een populaire kuststreek nabij de stad Barcelona

De Costa Barcelona is een veelzijdige kuststreek, gelegen aan de Middellandse Zeekust en strekkend van Malgrat de Mar tot Vilanova i la Geltrú. Met zijn gemakkelijke bereikbaarheid vanuit de bruisende stad Barcelona is dit een druk bezochte regio.

Ontdek de levendige badplaats Sitges, waar je kunt flaneren langs de sfeervolle boulevard, geniet van het zachte zand op het populaire Platja de la Ribera en ontdek lokale kunst en cultuur in het Cau Ferrat-museum. Bezoek het charmante stadje Castelldefels, waar je kunt ontspannen op het uitgestrekte strand of de historische burcht van Castelldefels kunt verkennen. Geniet van een adembenemend uitzicht over de kustlijn en laat je verrassen door de natuur in het nabijgelegen natuurpark Garraf.

Voor gezinnen is Vilanova i la Geltrú een perfecte bestemming. Het biedt brede stranden en een rustige sfeer, zoals op Platja de la República, ideaal voor kinderen om veilig te spelen en zwemmen. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het spoorwegmuseum, waar je historische treinen kunt bewonderen. Aan de Costa Barcelona vind je ook de wijnregio Penedès, waar je kunt genieten van lokale wijnproeverijen en de wijngaarden kunt verkennen.

🛫 Populaire all inclusive hotels in deze regio zijn:


3. Costa Dorada

De Costa Dorada is een van de populairste kuststreken met veel bekende badplaatsen

De Costa Dorada, ofwel de Gouden Kust, bevindt zich in het oosten van Spanje en strekt zich uit over zo’n 216 kilometer aan de kustlijn van de provincie Tarragona, in de autonome regio Catalonië. Je vindt er een mix van prachtige stranden, historische hotspots en levendige steden.

Begin je avontuur in Tarragona, een stad met een rijke Romeinse geschiedenis. Verken het indrukwekkende amfitheater, de oude stadsmuren en de Romeinse circusruïnes. Dwaal door de smalle straatjes van de oude stad en bezoek de gotische kathedraal. Maak een uitstapje naar het zuiden en ontdek het charmante vissersdorpje Cambrils, met zijn levendige haven en uitstekende visrestaurants. Struin langs de promenade en geniet van de zon op het gouden zand van Playa del Regueral. Voor een adrenalinekick ga je naar Salou, waar je PortAventura World vindt, een van Europa’s grootste themaparken. Stap in de spannende achtbanen, bewonder de kleurrijke parades en geniet van de vele shows voor het hele gezin.

Bezoek ook het natuurpark Delta de l’Ebre, waar je de unieke flora en fauna van dit wetlandgebied kunt bewonderen. Maak een boottocht om de vele vogelsoorten te spotten of fiets langs de rijstvelden en de rustige lagunes. Proef de lokale wijnen in de Penedès wijnregio, waar je diverse wijnhuizen kunt bezoeken en deel kunt nemen aan wijnproeverijen. Laat je verleiden door de mousserende cava of de smaakvolle rode wijnen.

🛫 Populaire all inclusive hotels in deze regio zijn:


4. Costa del Azahar

Costa del Azahar staat voor Oranjebloesemkust

De Costa del Azahar, ofwel de Oranjebloesemkust, ligt aan de oostkust van Spanje in de provincie Castellón, in de regio Valencia. Deze kustlijn van ongeveer 120 kilometer biedt een combinatie van stranden, historische plekken en pittoreske dorpjes.

Start je reis in Castellón de la Plana, de hoofdstad van de provincie. Verken de geplaveide straten van de oude stad, beklim de klokkentoren El Fadrí en bezoek de levendige markthal Mercado Central. Reis verder naar het noorden en ontdek Peñíscola, een schilderachtig stadje dat bekend staat om zijn iconische kasteel, het Castillo del Papa Luna. Slenter door de smalle straatjes van de oude stad en geniet van het uitzicht op de Middellandse Zee vanaf de kasteelmuren.

Ga richting het zuiden en bezoek Benicàssim, een populaire badplaats met prachtige stranden zoals Playa del Torreón en Playa de la Almadraba. Benicàssim staat ook bekend om het jaarlijkse FIB (Festival Internacional de Benicàssim), een groot muziekfestival dat elk jaar duizenden bezoekers trekt. Voor natuurliefhebbers is een bezoek aan het natuurpark Sierra de Irta een must. Wandel of fiets door de ruige heuvels, bezoek de historische wachttorens en ontdek de afgelegen baaien en stranden, zoals Cala del Pebret en Cala Argilaga. Vergeet niet om de lokale gerechten te proeven, zoals de traditionele paella en andere rijstgerechten, gemaakt met verse zeevruchten uit de regio. Probeer ook de zoete lekkernijen, zoals turron en horchata, die typerend zijn voor de Valenciaanse keuken. Sluit je vakantie af met een bezoek aan de Columbretes-eilanden, een vulkanische archipel en beschermd natuurreservaat. G

🛫 Populair all inclusive resort in deze regio is:


5. Costa de Valencia

Langs de Costa de Valencia vind je het bruisende Spaanse leven

De Costa de Valencia ligt precies in het midden van de Spaanse Middellandse-Zeekust, nabij de bekende stad Valencia. Begin je ontdekkingstocht in Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje. Verken het historische centrum met zijn gotische kathedraal en La Lonja de la Seda, een indrukwekkend zijdebeursgebouw. Bezoek de moderne Stad van Kunsten en Wetenschappen, ontworpen door de architect Santiago Calatrava, en laat je verbazen door het futuristische ontwerp.

Strijk neer op het strand van Malvarrosa, een populair stadsstrand waar je kunt genieten van de zon en de zee. Voor een rustiger strand, ga je naar El Saler, gelegen in het Albufera natuurpark. Dit park, bekend om zijn zoetwaterlagune, biedt ook talloze mogelijkheden voor wandelen, fietsen en vogels spotten.

Reis zuidwaarts en ontdek Cullera, een gezellig kustplaatsje met een imposant kasteel en mooie stranden zoals Playa de San Antonio en Playa del Racó. Hier kan je tal val van watersporten beoefenen zoals kiten en suppen. Bezoek ook Gandia, een stad met een rijk historisch erfgoed. Verken het Palau Ducal, de voormalige residentie van de hertogen van Gandia, en slenter door de sfeervolle oude stad. Ontspan op het nabijgelegen Playa de Gandia, een lang zandstrand met een levendige boulevard en tal van voorzieningen. Geniet van een authentieke Valenciaanse paella, bereid met konijn en kip, of probeer andere rijstgerechten zoals arroz a banda en fideuá. Sluit je maaltijd af met een verfrissend glas horchata, een traditioneel Valenciaans drankje gemaakt van tijgernoten.

🛫 Populair all inclusive resort in deze regio is:


6. Costa Blanca

De prachtige kustlijn van de Costa Blanca met hier een foto van Benidorm by night

De Costa Blanca strekt zich uit over ongeveer 200 kilometer langs de zuidoostelijke kust van Spanje, in de provincie Alicante. Begin je reis in Alicante, een bruisende stad met een rijk historisch erfgoed. Wandel door de oude wijk Barrio de la Santa Cruz en beklim de heuvel naar het Castillo de Santa Bárbara voor een panoramisch uitzicht over de stad en de kust. Ontspan daarna op het stadsstrand Playa del Postiguet, waar je kunt genieten van de zon en de zee. Ve

Reis verder naar het noorden en bezoek Altea, een schilderachtige stad met witgekalkte huizen en kronkelende straatjes. Bewonder de blauwe koepel van de kerk La Mare de Déu del Consol en geniet van het uitzicht op zee vanaf de Mirador de la Plaza de la Iglesia. Niet ver van Altea ligt Calpe, een populaire badplaats met de indrukwekkende kalkstenen rots Peñón de Ifach. Beklim deze natuurlijke bezienswaardigheid of wandel langs de stranden van Playa de la Fossa en Playa del Arenal-Bol, omgeven door levendige promenades en gezellige restaurants. Veel Nederlandse vakantiegangers gaan ook graag naar Benidorm. Het is een van de meest populaire badplaatsen aan de Costa Blanca.

In het zuiden van de Costa Blanca ligt Torrevieja, een stad die bekend staat om zijn zoutmeren en gezonde klimaat. Bezoek de Laguna Rosa en Laguna Verde, geniet van het zonnetje op de stranden van Playa del Cura en Playa de los Locos, en ontdek het natuurpark Las Lagunas de La Mata-Torrevieja. Een andere must-see is het pittoreske stadje Guadalest, genesteld in de bergen. Verken het kasteel en de oude stad en geniet van het adembenemende uitzicht op de vallei en het stuwmeer.

🛫 Populaire all inclusive hotels in deze regio zijn:


7. Costa Calida

Foto van de kust bij Águilas aan de Costa Calida

De Costa Cálida bevindt zich in het zuidoosten van Spanje, in de regio Murcia. Het is eigelijk de toeritische naam om de regio Murcia aan te duiden. Het is een kustlijn van ongeveer 250 kilometer ten zuidoosten van het Iberisch Schiereiland.

Een populaire bestemming aan de Costa Cálida is La Manga del Mar Menor, een smalle landstrook die de Middellandse Zee scheidt van de Mar Menor, een grote zoutwaterlagune. Geniet van de prachtige zandstranden en het ondiepe, kalme water van de lagune, dat ideaal is voor watersporten zoals zeilen, kitesurfen en kajakken. Bezoek ook de stad Cartagena, met zijn rijke Romeinse geschiedenis en indrukwekkende archeologische bezienswaardigheden, zoals het Romeinse theater, de Punic Wall en het Augusteum. Dwaal door de oude stad en bewonder de modernistische architectuur, zoals het Palacio Consistorial.

Voor natuurliefhebbers is het natuurpark Calblanque een must-see. Dit beschermde gebied beschikt over ongerepte stranden, zandduinen en rotsachtige baaien, omgeven door bergen en dennenbossen. Wandel of fiets door de paden en geniet van de flora en fauna.

Ontdek ook het historische stadje Lorca, dat bekend staat om zijn prachtige kasteel, het Castillo de Lorca, en de oude stad met zijn vele kerken, paleizen en pleinen. Leer meer over de stad en haar geschiedenis in het Archeologisch Museum van Lorca. Ten slotte mag je de havenstad Mazarrón niet missen, met zijn mooie stranden, zoals Playa de Bolnuevo en Playa de la Reya, en de indrukwekkende erosies van Bolnuevo, die door de wind zijn gevormd. Proef de lokale keuken, met verse zeevruchten en smakelijke rijstgerechten, en geniet van het ontspannen mediterrane leven aan de Costa Cálida.

🛫 Populair all inclusive resort in deze regio is:


8. Costa de Almería

Foto van het prachtige gouden strand van San José, aan de Costa de Almería

De Costa de Almería aan de zuidoost kust van Spanje sterkt zich uit tussen de steden Adra en Mojácar.. Begin je reis in Almería, de hoofdstad van de provincie. Bezoek het Alcazaba, een Moors kasteel dat dateert uit de 10e eeuw, en de gotische kathedraal van Almería. Ontdek ook het indrukwekkende woestijnlandschap van het natuurpark Cabo de Gata-Nijar, met zijn prachtige baaien en stranden.

Reis verder naar het oosten en ontdek de stad Mojácar, gelegen op een heuveltop. Wandel door de smalle straatjes van de oude stad en geniet van het panoramische uitzicht over de kustlijn. Ga ook naar het nabijgelegen strand van Playa de Mojácar, een van de populairste stranden in de regio. Andere populaire stranden aan de Costa de Almería zijn onder meer Playa de los Muertos, een afgelegen kiezelstrand omgeven door kliffen, en Playa de Mónsul, een van de meest gefotografeerde stranden van Spanje dankzij zijn kenmerkende vulkanische rotsformaties.

Bezoek ook de kerk van San Patricio, een van de belangrijkste religieuze gebouwen van de stad. Tot slot staat de Costa de Almería bekend om zijn lokale gastronomie, zoals visgerechten, zoals de typische rode mul, en de lokale olijfolie. Proef ook de zoete lekkernijen, zoals de leche frita en de flan, en vergeet niet om de beroemde lokale likeur, de Licor de Hierbas, te proeven.

🛫 Populaire all inclusive hotels in deze regio zijn:


9. Costa Tropical

Een foto van de Costa Tropical, in de verte zie je de stad Almuñecar liggen

De Costa Tropical is gelegen in de provincie Granada, in het zuiden van Spanje, tussen de steden Nerja en Almuñécar. Deze Costa staat bekend op zijn tropische vegetatie, ruige bergen en prachtige stranden

Begin je ontdekkingstocht in Nerja, een charmant stadje met witgekalkte huizen en smalle straatjes. Bezoek de Balcón de Europa, een uitkijkpunt dat uitkijkt over de Middellandse Zee, en de grotten van Nerja, een complex van ondergrondse grotten met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten.

Reis verder naar het oosten en ontdek de kustplaats Almuñécar, met zijn Moorse kasteel en botanische tuinen. Ontspan op de stranden van Playa de San Cristóbal of Playa de Velilla, omgeven door gezellige restaurants en cafés. Een andere populaire bestemming aan de Costa Tropical is Salobreña, een witgekalkte stad gelegen op een rotsachtige heuvel. Bezoek het bijbehorende kasteel en geniet van het panoramische uitzicht over de kustlijn en de bergen. Ontspan op het strand van Playa de la Charca, dat zich aan de voet van het kasteel bevindt (zie ook onze blog met mooiste kasteelhotels)

Lekker eten en drinken? Proef de zoete tropische vruchten, zoals mango’s en avocado’s, en geniet van de verse visgerechten, zoals de sardientjes en de pulpo a la plancha. Probeer ook de lokale wijnen en likeuren, zoals de zoete moscatel-wijn en de pittige rum uit Motril. Andere activiteiten die je kunt doen aan de Costa Tropical zijn onder andere wandelen in de Sierra Nevada, het bezoeken van de witte dorpen van Las Alpujarras, en het ontdekken van de oude stad Granada, met zijn indrukwekkende Alhambra-paleis.

🛫 Populaire all inclusive hotels in deze regio zijn:


10. Costa del Sol

Impressie van het toeristische plaatsje Nerja aan de Costa del Sol

De Costa del Sol is misschien wel de meest bekende en meeset populaire Costa van Spanje. Deze kustlijn is ongeveer 200 kilometer lang en ligt tussen de steden Nerja en Manilva. De Costa del Sol staat vooral bekend om het zonnige klimaat (het hele jaar door) en typische vakantieplaatsen zoals Torremolinos en Marbella

Begin je reis in Málaga, de grootste stad aan de Costa del Sol en de geboorteplaats van de beroemde kunstenaar Pablo Picasso. Bezoek het Picasso Museum en het Alcazaba, een Moors fort dat dateert uit de 11e eeuw. Wandel langs de historische straatjes van de stad en geniet van de lokale keuken, zoals de pescaíto frito en de gazpacho. Reis verder naar het westen en ontdek de stad Marbella, een populaire bestemming voor luxe vakanties. Wandel langs de beroemde Golden Mile, een strook van luxe hotels en villa’s, en geniet van de designerboetieks en chique restaurants in de oude binnenstad. Andere populaire kustplaatsen aan de Costa del Sol zijn onder meer Torremolinos, een bruisende stad met waar je veel Nederlanders vindt en Fuengirola, met zijn brede stranden en bruisende nachtleven. De Costa del Sol biedt ook prachtige stranden, zoals Playa de Burriana in Nerja, Playa de la Malagueta in Málaga en Playa del Cristo in Estepona. Verken ook de natuurlijke schoonheid van het nabijgelegen natuurpark Sierra de las Nieves, dat beschikt over schilderachtige wandelpaden en bergmeren.

Bij een bezoekje aan de Costa del Sol hoort ook zeker de lokale paella en de espetos, gegrilde sardines op een stokje. Hierbij hoort natuurlijk de zoete moscatel-wijn uit Málaga

🛫 Populaire all inclusive hotels in deze regio zijn:


11. Costa de la Luz

Cádiz aan de Costa de la Luz is de oudste stad van West-Europa

De Costa de la Luz vinden we terug aan de zuidwestelijke kust van Spanje, tussen de Portugese grens en de stad Tarifa. Costa de la Luz is minder toeristisch en is vooral bekend om zijn ongerepte stranden, windsurfen en kiteboarden.

Begin je ontdekkingstocht in Cádiz, de oudste stad van West-Europa en gelegen op een schiereiland. Verken de historische bezienswaardigheden van de stad, zoals de kathedraal van Cádiz en het indrukwekkende kasteel van San Sebastián. Geniet van de charmante pleinen en straten van de stad, die bekend staat om zijn levendige carnavalsfeesten.

Reis verder naar het westen en ontdek de charmante stad Tarifa, gelegen aan de Straat van Gibraltar. Geniet van het uitzicht op de rots van Gibraltar en de Afrikaanse kust, en geniet van de vele windsurf- en kitesurf-mogelijkheden op de stranden van Playa de Valdevaqueros en Playa de Los Lances. Andere populaire stranden aan de Costa de la Luz zijn onder andere Playa de Bolonia, een ongerept zandstrand met duinen en de Romeinse ruïnes van Baelo Claudia, en Playa de la Barrosa in Chiclana de la Frontera, een lang strand met prachtig wit zand en kalme wateren.

Bezoek ook de stad Jerez de la Frontera, bekend om zijn sherry en paardenfokkerijen. Ontdek de oude binnenstad van de stad en geniet van een bezoek aan een van de bodega’s van Jerez, waar je kunt proeven van de lokale sherrywijnen. Tot slot mag je de stad Huelva niet missen, gelegen aan de monding van de rivier de Odiel. Bezoek het indrukwekkende klooster van La Rábida, waar Columbus tijdens zijn reizen naar Amerika verbleef, en ontdek de prachtige stranden van het nabijgelegen nationale park Doñana. Wil je ook culinair iets meemaken van deze kuststreek? Bestel dan gebakken visgerechten en natuurlijk de Iberische ham.

🛫 Populaire all inclusive hotels in deze regio zijn:


12. Costa Verde

De Costa Verde (De Groene Kust) in de Spaanse provincie Asturië

De Costa Verde is misschien wel de minst bekende kuststreek van Spanje, maar zeker niet minder mooi! De Costa strekt zich uit langs de Golf van Biskaje tussen de grens met Frankrijk en de stad Ribadeo. Het is een opvallend groene kuststreek met ongerepte natuur en een heel authentiek en eigen karakter.

Begin je reis in San Sebastian, een charmante stad gelegen aan een prachtige baai. Wandel langs de elegante boulevard van La Concha, bezoek het Museo San Telmo en geniet van de beroemde pintxos (tapas) in de oude binnenstad. Reis verder naar het westen en ontdek de stad Santander, gelegen aan een baai met uitzicht op de Cantabrische Zee. Bezoek het Palacio de la Magdalena, een voormalig koninklijk paleis, en geniet van het prachtige uitzicht vanaf de vuurtoren van Cabo Mayor. De Costa Verde biedt ook prachtige stranden, zoals Playa de la Concha de Artedo, gelegen in de buurt van Cudillero, en het langgerekte strand van San Vicente de la Barquera. Ervaar ook het unieke natuurlijke landschap van de Picos de Europa, een bergketen die zich uitstrekt over de provincies Asturië, Cantabrië en León, met indrukwekkende pieken en schilderachtige dorpjes.

Andere bezienswaardigheden aan de Costa Verde zijn onder meer de indrukwekkende grotten van Altamira, bekend om hun prehistorische rotstekeningen, en de middeleeuwse stad Comillas, met zijn sierlijke gebouwen en paleizen. Qua gastronomie staat de regio bekend om de Asturische cider en de verse visgerechten.


Wat zijn Spaanse Costa’s?

De Spaanse Costa’s zijn de verschillende kustlijnen die Spanje rijk is, die zich uitstrekken langs de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de Cantabrische Zee. Elke Costa heeft zijn eigen kenmerken en charmes, variërend van drukke toeristische badplaatsen tot ongerepte natuurlijke landschappen. De meest bekende Costa’s zijn de Costa del Sol, Costa Blanca, Costa Brava, Costa Dorada en Costa de la Luz,.

Welke Spaanse Costa kan ik bezoeken in de winter?

Een van de beste Costa’s om te bezoeken in de winter is de Costa del Sol, gelegen in het zuiden van Spanje. De temperaturen zijn hier mild in de wintermaanden, en hoewel het water misschien een beetje te koud is om te zwemmen, kun je nog steeds genieten van de zon op het strand. In de steden Malaga, Torremolinos en Marbella is het hele jaar genoet te doen en voelt het eigenlijk altijd als vakantie. Andere Costa’s die het hele jaar door bezocht kunnen worden, zijn onder meer de Costa de la Luz (aan de Atlantische kust van Zuid-Spanje) en de Costa Tropical, de Costa Almería, beide gelegen in Andalusië.

Wat is de mooist Spaanse kust om op vakantie te gaan?

Dit hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en interesses. Als je houdt van drukke stranden, bruisende steden en een breed scala aan toeristische attracties, dan zijn de Costa del Sol of de Costa Blanca de beste keuzes. Deze kusten zijn populair vanwege de mooie stranden en de bruisende badplaatsen. Ze zijn helemaal ingericht op toeristen wat er voor zorgt dat er ieder jaar weer vele mensen naartoe gaan.

Hoeveel Spaanse Costa’s zijn er?

Er zijn verschillende kustgebieden in Spanje die als “Costa” worden aangeduid. Er zijn geen officiële criteria voor wat wel en niet als Costa wordt beschouwd, dus het exacte aantal varieert afhankelijk van de bron. Over het algemeen worden er echter ongeveer 12 tot 17 Spaanse Costa’s onderscheiden. De 12 meest populaire Costa’s vindt je in deze blog.

Plaats een reactie