4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

De 9 mooiste kasteelhotels in Europa

Heb je ooit gedroomd van slapen in een sprookjesachtig kasteel, omringd door betoverende natuur en rijke historie? Dan ben je op de juiste plek! In dit blog ontdek je de mooiste kasteelhotels in Europa, waar jij je kunt onderdompelen in de sfeer van vervlogen tijden en je even een koning of koningin waant. Een kasteelhotel is een unieke accommodatie die het verleden en heden perfect combineert. Ze bieden je de kans om te genieten van moderne luxe en comfort, terwijl je verblijft in een historisch gebouw met een verhaal. Waarom zou je genoegen nemen met een doorsnee hotel als je ook kunt overnachten in een eeuwenoud kasteel, waar elke kamer, gang en hoek doordrenkt is met geschiedenis en karakter?

In het kort

  • Kasteelhotels zijn unieke accommodaties gevestigd in historische kastelen, waar je moderne luxe en comfort kunt combineren met een bijzondere en authentieke ambiance.
  • Overnachten in een kasteelhotel is een bijzondere ervaring vanwege de rijke geschiedenis, architectuur en vaak sprookjesachtige omgeving, waardoor je je even in een andere tijd waant.
  • Je vindt kasteelhotels voornamelijk in landen met een rijke historie, zoals Frankrijk, Duitsland, Ierland en Schotland, waar ze hun deuren openen voor reizigers op zoek naar een uniek verblijf.
  • Bij het boeken van een kasteelhotel is het belangrijk om te letten op de locatie (wat is er rondom te doen), de staat van de kamers, sfeer en reviews van andere gasten. Kijk uit dat je niet in een oud hotel terecht komt zonder sfeer en comfort!

Overzicht met de 9 beste kasteelhotels

Europa heeft een schat aan kasteelhotels, met name in landen als Frankrijk, Duitsland, Ierland en Schotland. Deze landen hebben een rijke geschiedenis en een overvloed aan kastelen die hun deuren hebben geopend voor reizigers zoals jij. Of je nu kiest voor een romantisch verblijf in een Frans château, een charmant Duits Schloss, een mysterieus Iers kasteel of een statig Schots landhuis, één ding is zeker: je zult een onvergetelijke ervaring beleven. Hieronder hebben we de 10 mooiste kasteelhotels van Europa op een rij gezet!

1. Kasteelhotel Purschenstein in Neuhausen (Duitsland)

Prachtig kasteelhotel in Neuhausen
Sprookjesachtige kamers
Midden in het Ertsgebergte

Dit prachtige, zorgvuldig gerestaureerde kasteel in het Ertsgebergte uit de 13e eeuw verwelkomt je voor een onvergetelijk verblijf vol historie en comfort. Bij aankomst word je betoverd door de indrukwekkende façade en sfeervolle binnenplaats. De 44 kamers en suites zijn stijlvol ingericht met een mix van traditionele en moderne elementen. Elke kamer heeft zijn eigen unieke charme en biedt je een knusse, luxueuze plek om tot rust te komen na een dag vol ontdekkingen. In het bekroonde restaurant “Remise” geniet je van verfijnde, regionale gerechten met een moderne twist, bereid met lokale ingrediënten. Voor ontspanning en welzijn staat de kasteelspa tot je beschikking, met faciliteiten als een binnenzwembad, sauna en diverse behandelingen om je lichaam en geest te verwennen. Kasteelhotel Purschenstein is de perfecte uitvalsbasis om het Ertsgebergte te verkennen, met tal van wandel- en fietsroutes, pittoreske dorpjes en historische bezienswaardigheden in de buurt.


2. Schloss Mittersill in Mittersill (Oostenrijk)

Middeleeuws kasteel uit 1150
Mooie mix van modern en antiek
Prachtig restaurant in Gotische stijl

Een sfeervol kasteelhotel genesteld in de Oostenrijkse Alpen, in het idyllische stadje Mittersill. Dit historische kasteel uit de 12e eeuw biedt een unieke combinatie van authentieke charme en moderne luxe, met een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen. De 53 kamers en suites zijn elegant ingericht, met een knipoog naar het verleden en hedendaagse gemakken voor optimaal comfort. Elk verblijf in Schloss Mittersill is een bijzondere ervaring, waar je je kunt onderdompelen in de rustieke grandeur van vervlogen tijden. Culinaire liefhebbers kunnen hun hart ophalen in het verfijnde restaurant, waar de chef-kok lokale, seizoensgebonden ingrediënten omtovert tot heerlijke creaties. In de gezellige bar kun je ontspannen met een drankje en genieten van het panoramische uitzicht op de bergen. Het wellnesscentrum van Schloss Mittersill is een oase van rust en ontspanning, met een verwarmd buitenzwembad, sauna, stoombad en een breed scala aan behandelingen. De prachtige omgeving biedt talloze mogelijkheden voor outdoor activiteiten zoals wandelen, skiën en golfen.


3. Schlosshotel Petry in Treis-Karden (Duitsland)

Bijzonder kasteelhotel vlakbij de Moezel
Met een heerlijke wellness
Al sinds 1895 in de familie!

Schlosshotel Petry is een indrukwekkend kasteelhotel vlakbij de Moezel. Het is een ideaal kasteel om de schitterende Moezelstreek te ontdekken. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen. In de ochtend geniet je van een royaal buffet in de fraaie ontbijtzaal. Ook lunchen en dineren is mogelijk in het kasteelrestaurant. Het hotel is al ruim een eeuw in het bezit van dezelfde familie en wordt met veel liefde behandeld. Aan het einde van de dag kan je je ook nog even helemaal in de watten laten leggen in het wellnesscentrum.


4. Chateau d’Urspelt in Diekirch (Luxemburg)

Uniek romantisch chateau in Luxemburg
Lounge bar in de kelder!
Uitvalbasis voor mooie wandelingen

Luxemurg, hét land van de kastelen, mag natuurlijk niet ontbreken in dit toplijstje. Verwen jezelf met een verblijf in Chateau d’Urspelt, een prachtig gerenoveerd 18e-eeuws kasteel gelegen in de schilderachtige regio Diekirch in Luxemburg. Omringd door een oase van rust en groen, biedt dit charmante kasteelhotel een unieke combinatie van historische elegantie en modern comfort. Het kasteel heeft prachtige kamers waar jij je letterlijk vorstelijk kunt overnachten. Maak een wandeling door de kasteeltuin of trek erop uit en bezoek de fraaie dropjes in de omgeving: je hoeft je hier geen dag te vervelen. Leuk detail: in de kelder van het hotel is een fraaie lounge bar verscholen.


5. Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden (Vlaanderen, België)

Volledig gerestaureerd topkasteel
Middeleeuws karakter met renaissance stijl
Meer dan 30 kamers en suites

Kasteel van Ordingen is een van de mooiste kastelen van België. En het goede nieuws is: jij kunt hier nu ook overnachten. De oude kasteelruimtes zijn namelijk omgetoverd tot luxe en royale hotelkamers. De kamers zijn ingericht door de beroemde Pieter Porters. Het hotel staat in het Belgische Limburg. Dit is een ontzettend mooie omgeving om lekker de natuur in te trekken. Je kunt hier de mooiste wandeltochten en fietstochten maken. Na een lange dag kan je heerlijk ontspannen in de wellness!


6. Bilderberg Kasteel Vaalsbroek in Vaals (Nederland)

Een van de mooiste kastelen van Nederland
In het heuvelachtige Limburg
Met liefst 3 (!) restaurants

Ontdek het charmante Bilderberg Kasteel Vaalsbroek, prachtig gelegen in het glooiende Limburgse landschap bij Vaals. Dit historische 15e-eeuwse kasteel, omringd door een park van 23 hectare, biedt een oase van rust en ontspanning met een vleugje Nederlandse geschiedenis. Het hotel beschikt over 130 stijlvol ingerichte kamers en suites, gelegen in zowel het historische kasteel als in de moderne vleugel.In Restaurant ‘In de Oude Watermolen’ word je getrakteerd op verfijnde culinaire creaties, geïnspireerd door lokale ingrediënten en seizoensgebonden producten. Proef de smaken van Limburg en geniet van een goed glas wijn terwijl je uitkijkt over het schilderachtige park. Bilderberg Kasteel Vaalsbroek herbergt ook een uitgebreid wellnesscentrum, met een binnenzwembad, sauna, stoombad en fitnessruimte, waar je volledig tot rust komt


7. Château de Montvillargenne in Chantilly (Frankrijk)

Indrukwekkend kasteel vlakbij Parijs
Het grootste kasteelhotel van Frankrijk
Prachtige fiets- en wandeltochten rondom

Château de Montvillargenne is een indrukwekkend kasteel op korte afstand van Parijs (35 kilometer). Het is een voormalige chateau van de welbekende Rotschild familie. Het is helemaal gebouwd in Anglo-Normandische stijl. De kamers zijn prachtig, ruim en luxe ingericht. In de omgeving kan je een mooie wandeling maken, paardrijden, golfen of gewoon een stukje hardlopen door het groen. Wist je dat dit het grootste kasteel van Frankrijk is?


8. Vinilia Wine Resort in Puglia (Italië)

Voormalig 10e eeuws kasteel
Ontdek het authentieke Puglia
Proef heerlijke lokale wijn

Vinilia Wine Resort is een voormalig 10e-eeuws kasteel. Tegenwoordig is het omgebouwd tot een prachtig hotel in de populaire Italiaanse regio Puglia. Deze omgeving is nog niet zo toeristisch als bijvoorbeeld de omgeving van het Gardameer of Toscane. Dit maakt dat je Italië hier op een heel authentieke manier leert kennen. Het voormalige hotel heeft een fraai zwembad en een eigen restaurant. Hier geniet je natuurlijk van de lekkerste lokaal gemaakte wijnen. De kamers zijn erg luxe ingerichte en beschikken over moderne bedden en een fraaie badkamer.


9. Antico Borgo Casalappi in Toscane (Italië)

Voormalig gerenoveerd kasteel
Midden op het Toscaanse platteland
In prachtige Toscaanse stijl

Laat je betoveren door de rustieke charme van Antico Borgo Casalappi, een prachtig gerestaureerd middeleeuws gehucht, gelegen in het schilderachtige hart van Toscane, Italië. Deze unieke accommodatie biedt een authentieke ervaring van het Toscaanse platteland, omgeven door olijfbomen, wijngaarden en glooiende heuvels (ideaal voor agriturismo). De appartementen zijn authentiek, in typische Toscaanse stijl. Er heerst een rustige en gemoedelijke sfeer. Uitrusten kan bij het zwembad, maar ook de zee is rijden op slechts 15 minuten rijden. Kom helemaal tot rust op het schitterende Italiaanse Toscane in dit bijzondere voormalige kasteel!


Veelgestelde vragen over overnachten in een oud kasteel

Wat is een kasteelhotel?

Een kasteelhotel is een hotel dat gevestigd is in een kasteel of oud landhuis. We hebben het soms ook wel over een chateau. Het biedt een romantisch verblijf in een veelal magische omgeving. De kasteelhotels en landhuizen ademen geschiedenis en luxe en bieden ruimte aan chique hotelkamers, mooie eetzalen en vaak ook een heerlijke wellness. De hotels bevinden zich vaak op prachtige natuurrijke plekken.

Wat maakt overnachten in een oud kasteel zo bijzonder?

Het is bijzonder om verschillende redenen. Allereerst zijn de kastelen doordrenkt met geschiedenis en verhalen uit het verleden. Door in een kasteel te verblijven, ervaar je een unieke connectie met de mensen en gebeurtenissen die het kasteel hebben gevormd door de eeuwen heen. Je stapt even uit het alledaagse en waant je in een andere tijd. Het lijkt net een sprookje! Daarnaast zijn het ook architectonisch prachtige bouwwerken om te bekijken, zowel van binnen als buiten. Ten slotte heb je in kastelen vaak een schitterende mix van oud en nieuw. Veel hotels bieden een hoog niveau van luxe en comfort, gecombineerd met een exclusieve en intieme sfeer. Je kunt genieten van voorzieningen zoals spa’s, gastronomische restaurants en persoonlijke service, terwijl je de grandeur van het verleden ervaart.

In welke landen vindt je de mooiste kastelen?

De mooiste kasteelhotels zijn verspreid over heel Europa, maar enkele landen staan bekend om hun indrukwekkende en schilderachtige kasteelhotels.

Frankrijk: Met zijn rijke geschiedenis en vele kastelen, variërend van middeleeuwse forten tot sierlijke paleizen, is Frankrijk een topbestemming voor liefhebbers van kasteelhotels. Enkele bekende regio’s met prachtige kasteelhotels zijn de Loirevallei, de Provence en de Elzas.

Duitsland: Duitsland heeft een schat aan kasteelhotels, van imposante burchten tot sprookjesachtige paleizen. Populaire regio’s met kasteelhotels zijn onder andere Beieren, Rijnland-Palts en Saksen.

Italië: Italië staat bekend om zijn romantische kasteelhotels, vaak omringd door prachtige tuinen en wijngaarden. Toscane, Umbrië en Piemonte zijn enkele regio’s waar je betoverende kasteelhotels kunt vinden.

Ierland: Ierland heeft een indrukwekkend aantal kasteelhotels, verspreid over het hele eiland. Deze kastelen bieden een unieke combinatie van geschiedenis, luxe en Ierse gastvrijheid.
Spanje: Spanje is de thuisbasis van talrijke kasteelhotels, variërend van Moorse forten tot weelderige paleizen. Andalusië, Catalonië en Castilië zijn populaire regio’s voor het ontdekken van kasteelhotels.

Verenigd Koninkrijk: Het Verenigd Koninkrijk, met name Engeland en Schotland, heeft een rijk erfgoed van kastelen. Je kunt hier verblijven in historische kasteelhotels met een vleugje Britse grandeur en traditie.

Zijn er ook all-inclusive kasteelhotels?

De meeste kasteelhotels kan je boeken op basis van logies + ontbijt, halfpension en volpension. De hoofdmaaltijden zijn dan inbegrepen. Er zijn maar weinig kasteelhotels die je helemaal all-inclusive kunt boeken, dus ook inclusief drankjes en snacks. Vaak past een all-inclusive formule ook niet bij het statige karakter van een kasteel.

Plaats een reactie