4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Zijn reisvaccinaties en inentingen voor vakantie noodzakelijk?

De voorbereiding van een reis is net zo belangrijk is als het kiezen van de bestemming zelf. In deze blog gaan we het uitgebreid hebben over een cruciaal aspect van reisvoorbereiding: vaccinaties en inentingen. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten vaccinaties, waarom ze nodig zijn en hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden voor een zorgeloze vakantie (Tip: bekijk ook onze adviezen over visumaanvragen en het opstellen van een inpaklijst).

Let op: voor populaire vakantielanden zoals Turkije, Egypte, Marokko, Tunesië, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Portugal, Malta, Cyprus, Kroatië hoef je geen extra inentingen te halen. Reis je naar populaire verre bestemmingen zoals bijvoorbeeld Mexico, Jamaica, Cuba, Dominicaanse republiek, Mauritius, Zanzibar etc dan is het wel aan te raden bepaalde inentingen te nemen zoals de DTP prik (Difterie, Tetanus en Polio) en hepatitis A.

Voorbereiding voordat je op reis gaat

Voordat je op reis gaat, is het belangrijk om te weten welke vaccinaties je nodig hebt voor je bestemming. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het land of de regio waar je naartoe gaat, de duur van je verblijf, je leeftijd, gezondheid en welke activiteiten je van plan bent te ondernemen. Sommige vaccinaties zijn verplicht, terwijl andere worden aanbevolen op basis van het risico op bepaalde ziekten. Om te beginnen, raadpleeg je huisarts of een reizigersvaccinatiecentrum (GGD) om te bespreken welke vaccinaties je nodig hebt. Zorg ervoor dat je dit ruim voor je vertrek doet, aangezien sommige vaccinaties meerdere doses vereisen, of het kan enige tijd duren voordat ze effectief zijn. Daarnaast moet je natuurlijk ook ingepland worden.


Verschillende soorten vaccinaties

Er zijn twee hoofdtypen vaccinaties: routinematige en reisvaccinaties.

  1. Routinematige vaccinaties: Dit zijn vaccinaties die je normaal gesproken in je thuisland ontvangt als onderdeel van een nationaal immunisatieprogramma (rijksvaccinatieprogramma). Voorbeelden zijn vaccinaties tegen mazelen, bof en rodehond (BMR), difterie, tetanus en kinkhoest (DTaP), en polio. Zorg ervoor dat je routinematige vaccinaties up-to-date zijn voordat je op reis gaat. Van kinds af aan krijg je deze injecties aangeboden. Ouders kunnen er ook voor kiezen om deze inentingen niet te geven aan kinderen.
  2. Reisvaccinaties: Dit zijn vaccinaties die specifiek worden aanbevolen of vereist voor reizen naar bepaalde landen of regio’s. Voorbeelden zijn reisvaccinaties tegen gele koorts, hepatitis A en B, tyfus en Japanse encefalitis. Met name in de onderontwikkelde landen kom je veel ziektes tegen waar je behoorlijk veel last van kunt krijgen (niet alleen voor de korte termijn maar juist ook voor de langere termijn).

Verplichte vaccinaties

Sommige vakantielanden eisen dat reizigers bepaalde vaccinaties hebben gekregen voordat ze worden toegelaten. Het bekendste voorbeeld hiervan is het gelekoortsvaccin. Veel landen in Afrika en Zuid-Amerika vereisen een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts als je uit een gebied komt waar de ziekte voorkomt, of als je in zo’n gebied bent geweest tijdens je reis. Zorg ervoor dat je een Internationaal Bewijs van Vaccinatie of Profylaxe (ICVP) bij je hebt, ook wel het ‘gele boekje’ genoemd, waarin je vaccinatiegegevens staan.

Aanbevolen vaccinaties

Aanbevolen vaccinaties zijn inentingen die niet verplicht zijn, maar sterk worden aangeraden om jezelf te beschermen tegen ziekten die in bepaalde landen of regio’s voorkomen. De aanbevelingen voor vaccinaties zijn afhankelijk van je bestemming, reisplannen en persoonlijke gezondheidssituatie. Enkele veelvoorkomende aanbevolen vaccinaties zijn:

  1. Hepatitis A: Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat ontsteking van de lever veroorzaakt en wordt voornamelijk overgedragen via besmet voedsel en water. Het hepatitis A-vaccin wordt aanbevolen voor reizigers naar landen met een verhoogd risico, zoals delen van Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Oost-Europa.
  2. Hepatitis B: Dit virus veroorzaakt ook ontsteking van de lever en wordt overgedragen via bloed en lichaamsvloeistoffen. Het hepatitis B-vaccin wordt aanbevolen voor reizigers die mogelijk worden blootgesteld aan het virus, bijvoorbeeld door medische ingrepen, tatoeages, piercings of onbeschermde seks.
  3. Tyfus: Tyfus is een bacteriële infectie die wordt overgedragen via besmet voedsel en water. Er zijn twee soorten tyfusvaccins beschikbaar: een injecteerbaar vaccin en een oraal vaccin. Het tyfusvaccin wordt aanbevolen voor reizigers die naar landen gaan met een verhoogd risico, vooral als ze van plan zijn om langere tijd te verblijven of in landelijke gebieden te reizen.
  4. Japanse encefalitis: Dit is een virale ziekte die wordt overgedragen door muggen en kan leiden tot ernstige hersenontsteking. Het Japanse encefalitisvaccin wordt aanbevolen voor reizigers die naar risicogebieden in Azië gaan, vooral als ze van plan zijn om langere tijd te verblijven of veel buitenactiviteiten te ondernemen.
  5. Meningokokkenziekte: Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en kan leiden tot levensbedreigende hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Het meningokokkenvaccin wordt aanbevolen voor reizigers die naar bepaalde delen van Afrika en het Midden-Oosten gaan, vooral tijdens het bedevaartseizoen naar Mekka.
  6. Rabiës: Rabiës is een dodelijke virale ziekte die wordt overgedragen door de beet van geïnfecteerde dieren, zoals honden, vleermuizen en apen. Het rabiësvaccin wordt aanbevolen voor reizigers die naar landen gaan waar rabiës veel voorkomt en die een verhoogd risico hebben op blootstelling, zoals mensen die werken met dieren, avontuurlijke reizigers en kinderen.

Heb ik een vaccinatie nodig voor mijn reis?

Dat is afhankelijk van de specifieke vakantiebestemming en de gezondheidssituatie van de reiziger. Over het algemeen wordt het echter aanbevolen dat Nederlanders zich laten vaccineren voor reizen naar landen waar bepaalde ziekten voorkomen die in ons land minder of niet voorkomen, zoals hepatitis A en B, gele koorts, tyfus, Japanse encefalitis en rabiës. Populaire vakantiebestemmingen waarvoor jij vaccinaties nodig kan hebben, zijn onder meer delen van Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Het is belangrijk om voorafgaand aan het reizen een gekwalificeerde arts of een reizigersvaccinatiecentrum te raadplegen om te bepalen welke vaccinaties specifiek nodig zijn voor de beoogde vakantiebestemming.

Moeten kinderen ook reisvaccinaties halen?

Ja, kinderen moeten ook reisvaccinaties halen als ze naar landen reizen waar bepaalde ziekten voorkomen die in Nederland minder of niet voorkomen. Sommige vaccinaties zijn zelfs verplicht voor kinderen, zoals het gelekoortsvaccin voor reizen naar sommige landen in Afrika en Zuid-Amerika. De aanbevolen vaccinaties voor kinderen zijn afhankelijk van de bestemming, de leeftijd van het kind en de gezondheidssituatie.

Worden de inentingen voor vakantie vergoed door de zorgverzekering?

Dit hangt af van de specifieke zorgverzekering en dekking. In sommige gevallen worden vaccinaties voor reizen naar bepaalde landen of regio’s vergoed door de zorgverzekering, vooral als ze als medisch noodzakelijk worden beschouwd. Andere vaccinaties kunnen worden vergoed als onderdeel van een aanvullend verzekeringspakket (vooral bij jongen-pakketten is dat vaak inclusief). Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van de zorgverzekering te controleren om te zien of vaccinaties voor reizen worden gedekt en zo ja, onder welke voorwaarden. Het kan ook verstandig zijn om voorafgaand aan het reizen contact op te nemen met de zorgverzekeraar om te bespreken welke vaccinaties wel of niet worden vergoed. De reisverzekering dekt dit nooit.

Naar welke landen kun je veilig reizen zonder gezondheidsrisico?

Het is moeilijk om een lijst te geven van landen waar je zonder vaccinatie veilig heen kunt reizen, omdat het afhankelijk is van verschillende factoren zoals het type reis, de locatie, gezondheidssituatie, etc. Echter, over het algemeen zijn de meeste Europese landen, het noorden van Amerika, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland veilige bestemmingen waarvoor geen specifieke vaccinaties verplicht of aanbevolen zijn. Het is ook aan te raden om de standaard vaccinaties, zoals vaccinaties tegen mazelen, bof, rodehond, difterie, tetanus en kinkhoest, up-to-date te houden, ongeacht de bestemming.

Plaats een reactie