4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Paardrijvakanties: de mooiste bestemmingen voor ruiterreizen

Ben jij liefhebber van paardrijden en daarnaast gek op reizen? All-inclusive vakanties zijn pakketreizen waarbij de kosten van vervoer, hotel en verblijf (verzorging) zijn inbegrepen in de totaalprijs. Dit type vakanties is populair onder veel Nederlanders. Zowel gezinnen met kinderen als stellen en senioren boeken tegenwoordig vaak een verzorgde pakketreis. All-inclusive hotels en resorts zijn te vinden op verschillende bestemmingen, zoals tropische eilanden, strandbestemmingen en zelfs berggebieden. Op diverse plekken kun je dit combineren met paardrijden (excursies / dagtrips). In deze blog vertellen we je alles over de mooiste plekken om paard te rijden op vakantie.

  • Enkele all-inclusive resorts bieden paardrijden als een van de inbegrepen activiteiten aan. Dit betekent dat je tijdens je verblijf kunt genieten van paardrijden zonder extra kosten. Deze resorts hebben meestal hun eigen stallen en paarden, met professionele begeleiding voor ruiters van alle niveaus.
  • Veel all-inclusive hotees bieden ook de mogelijkheid om paardrijexcursies te boeken naar nabijgelegen locaties. Deze tripjes kunnen variëren van korte ritten langs het strand tot meerdaagse trektochten in de omgeving. Houd er rekening mee dat deze excursies niet bij de prijs van je vakantie zijn inbegrepen en apart moeten worden geboekt en betaald.
  • Soms kunnen gasten paardrijlessen nemen, die worden aangeboden door gekwalificeerde instructeurs uit maneges de regio. Dit is een uitstekende optie voor beginners die hun vaardigheden willen verbeteren of voor gevorderde ruiters die hun technieken willen verfijnen. Net als bij excursies, zijn lessen niet inbegrepen.
  • Er zijn ook speciale ruiterreizen beschikbaar, waarbij paardrijden de belangrijkste focus van de vakantie is. Deze vakanties op maat bieden speciale en unieke reisroutes, accommodaties en diverse paardrijactiviteiten zoals begeleide tochten, lessen en excursies. Doorgaans kan dit niet in combinatie met all inclusive worden gereserveerd.

Mooiste plekken voor paardrijden op vakantie in Europa

Europa biedt een breed scala aan prachtige landschappen en culturen, waardoor het een ideale bestemming is voor paardrijvakanties. Hier zijn enkele van de mooiste plekken om paard te rijden aan de kust, op het strand en in de bergen in de genoemde landen:

Turkije

  • Kust: De Turkse Rivièra, ook bekend als de Turquoise Kust, is een prachtige locatie voor paardrijden langs de kust. Populaire plekken zijn onder andere Fethiye, Ölüdeniz en Dalyan.
  • Strand: Patara Beach, gelegen aan de zuidwestkust van Turkije, staat bekend om zijn kilometerslange zandstranden en is een ideale plek voor een ontspannen strandrit.
  • Bergen: Het bergachtige gebied van Cappadocië in centraal Turkije biedt adembenemende landschappen en unieke rotsformaties, waardoor het een onvergetelijke paardrijervaring is.

Spanje

  • Kust: De Costa Brava in Catalonië en de Costa del Sol in Andalusië zijn populaire kustgebieden voor paardrijden in Spanje, met prachtige kliffen en kleine baaien om te verkennen.
  • Strand: Tarifa, gelegen aan de zuidelijkste punt van Spanje, biedt uitgestrekte zandstranden die perfect zijn voor lange, ontspannen strandritten.
  • Bergen: De Sierra Nevada in Andalusië is een uitstekende plek voor bergpaardrijden, met spectaculaire uitzichten en diverse routes voor ruiters van alle niveaus.

Italië

  • Kust: De Amalfikust in Zuid-Italië staat bekend om zijn dramatische kliffen en schilderachtige dorpjes, waardoor het een geweldige plek is om te paardrijden langs de kust.
  • Strand: Sardinië, een eiland in de Middellandse Zee, biedt prachtige stranden zoals Chia en Costa Rei, waar je kunt genieten van onvergetelijke strandritten.
  • Bergen: De Dolomieten in Noord-Italië zijn een van de meest indrukwekkende bergketens van Europa en bieden uitdagende en schilderachtige paardrijroutes voor avontuurlijke ruiters.

Kroatië

  • Kust: De Dalmatische kust in Kroatië biedt tal van mogelijkheden voor paardrijden, met historische steden zoals Dubrovnik en Split en prachtige eilanden zoals Hvar en Korčula.
  • Strand: Zlatni Rat op het eiland Brač is een van de meest iconische stranden van Kroatië en biedt een unieke plek voor paardrijden op het strand.
  • Bergen: Het Velebit-gebergte, gelegen langs de westkust van Kroatië, biedt diverse paardrijmogelijkheden in een ruig en adembenemend landschap.

Portugal

  • Kust: De Algarve in Zuid-Portugal is een populaire bestemming voor paardrijden langs de kust, met prachtige kliffen en gouden zandstranden.
  • Strand: Comporta, gelegen aan de westkust van Portugal, is een verborgen juweeltje met ongerepte zandstranden en duinen, ideaal voor paardrijden op het strand.
  • Bergen: Het Nationaal Park Peneda-Gerês in het noorden van Portugal biedt prachtige berglandschappen en afwisselende paardrijroutes voor ruiters die op zoek zijn naar avontuur en natuurlijke schoonheid.

Frankrijk

  • Kust: De Côte d’Azur in Zuid-Frankrijk, ook wel bekend als de Franse Rivièra, is een prachtige plek om te paardrijden langs de kust, met indrukwekkende kliffen en pittoreske dorpjes.
  • Strand: De stranden van Normandië, zoals Omaha Beach en Utah Beach, zijn historisch belangrijk en bieden een unieke ervaring voor paardrijden op het strand.
  • Bergen: De Franse Alpen zijn een van de meest indrukwekkende berggebieden in Europa en bieden uitdagende paardrijroutes en adembenemende landschappen voor avontuurlijke ruiters.

Vakantie te paard op verre bestemmingen

Buiten Europa zijn er ook tal van prachtige vakantiebestemmingen waar je kunt paardrijden. Deze verre bestemmingen bieden unieke en onvergetelijke paardrijervaringen in enkele van de meest spectaculaire landschappen ter wereld. Het kiezen van de juiste bestemming hangt af van je persoonlijke voorkeuren, het soort landschap waar je van houdt en het type paardrijavontuur dat je zoekt. Hieronder kun je enkele goede suggesties bekijken:

  1. Nieuw-Zeeland: Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn adembenemende landschappen en ongerepte natuur. Paardrijden is hier een populaire activiteit, vooral in gebieden zoals Glenorchy en Queenstown op het Zuidereiland, waar je kunt genieten van schilderachtige ritten door bossen, bergen en langs rivieren.
  2. Costa Rica: Dit Midden-Amerikaanse land is een paradijs voor natuurliefhebbers en biedt paardrijmogelijkheden in weelderige regenwouden, langs vulkanen en op prachtige stranden zoals Manuel Antonio en Tamarindo.
  3. Argentinië: Argentinië is een land met diverse landschappen, van de uitgestrekte pampa’s tot de indrukwekkende Andes. Paardrijden is diep geworteld in de Argentijnse cultuur, en je kunt genieten van paardrijtochten op traditionele estancias (ranches), in het bergachtige gebied van Bariloche, of in de wijnregio Mendoza.
  4. Mongolië: Mongolië, het land van de nomaden, biedt een unieke paardrijervaring met zijn uitgestrekte steppe en traditionele paardencultuur. Paardrijtochten door het land kunnen variëren van enkele dagen tot enkele weken en bieden een kans om het leven van de lokale nomaden van dichtbij te ervaren.
  5. Zuid-Afrika: Zuid-Afrika biedt een scala aan paardrijmogelijkheden, van strandritten langs de beroemde Tuinroute tot safariritten in wildreservaten zoals het Kruger National Park. Er zijn opties voor ruiters van alle niveaus en interesses.
  6. Canada: Canada is een land met uitgestrekte wildernis en prachtige nationale parken. Populaire paardrijbestemmingen zijn onder andere Banff National Park in de Canadese Rocky Mountains en de ongerepte bossen en meren van British Columbia.
  7. Australië: Australië biedt diverse landschappen en paardrijmogelijkheden, van strandritten op de beroemde stranden van Noosa en Byron Bay tot het verkennen van het unieke landschap van de Australische outback in gebieden zoals de Flinders Ranges.

Verschillende soorten ruiterreizen

Paardrijvakanties of ruiterreizen zijn vakanties die speciaal zijn ontworpen voor liefhebbers van paarden en paardrijden. Deze vakanties bieden de gelegenheid om verschillende landschappen en culturen te verkennen terwijl je geniet van het gezelschap van paarden en het rijden. Er zijn verschillende soorten paardrij-reizen, afhankelijk van de wensen en het ervaringsniveau van de deelnemers. Hieronder vind je enkele populaire type reizen:

  1. Begeleide paardrijtochten: Deze vakanties zijn geschikt voor ruiters van alle niveaus, van beginners tot gevorderden. Begeleide tochten worden meestal georganiseerd door ervaren gidsen die bekend zijn met de omgeving en de paarden. Ze bieden een geplande route en kunnen variëren van dagtochten tot meerdaagse avonturen.
  2. Paardrijvakanties op een ranch: Deze vakanties bieden de mogelijkheid om te verblijven op een werkende ranch of boerderij. Gasten kunnen deelnemen aan dagelijkse activiteiten zoals het verzorgen en voeden van de paarden, paardrijlessen nemen en genieten van ontspannen ritten door het omliggende platteland.
  3. Paardrijtrektochten: Trektochten zijn meerdaagse ritten die je meenemen op avontuur door prachtige landschappen en ongerepte natuur. Deze tochten vereisen vaak enige ervaring met paardrijden, omdat de ritten langer en uitdagender kunnen zijn. Overnachtingen vinden plaats in kampen, herbergen of andere accommodaties langs de route.
  4. Paardrijvakanties met een thema: Deze vakanties zijn gericht op specifieke interesses of activiteiten, zoals dressuur, springen, westernrijden, polo of paardenfotografie. Ze kunnen plaatsvinden op speciale locaties, zoals een dressuurschool of een polo-club, en kunnen paardrijlessen, clinics of wedstrijden bevatten.
  5. Vakanties voor gezinnen: Deze vakanties zijn speciaal ontworpen voor gezinnen met kinderen. Ze bieden activiteiten en accommodaties die geschikt zijn voor gezinnen en ruiters van alle leeftijden en niveaus. Deze vakanties kunnen paardrijlessen, spelletjes, educatieve activiteiten en begeleide tochten bevatten.

Paardrijvakanties en ruiterreizen zijn er in verschillende vormen en maten, waardoor er voor iedereen een passende ervaring te vinden is. Het is belangrijk om je eigen vaardigheden en interesses in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste vakantie, zodat je optimaal kunt genieten van je tijd met de paarden.


Moet je goed kunnen paardrijden voor een dagtocht of excursie?

Het is niet altijd noodzakelijk om goed te kunnen paardrijden voor een dagtocht of excursie, aangezien veel organisatoren rekening houden met beginners en ruiters van verschillende niveaus. Echter, het is belangrijk om eerlijk te zijn over je ervaring en vaardigheden, zodat de organisator een geschikt paard en route kan selecteren. Voor sommige uitdagende of technische tochten kan enige ervaring met paardrijden vereist zijn voor de veiligheid en het comfort van alle deelnemers.

Is een paardrijtrektocht geschikt voor kinderen?

Een paardrijtrektocht kan geschikt zijn voor kinderen, afhankelijk van hun leeftijd, ervaring en interesse in paardrijden. Sommige organisatoren bieden gezinsvriendelijke tochten aan die speciaal zijn ontworpen voor jonge ruiters. Het is essentieel om de leeftijdsbeperkingen en ervaringsvereisten van de tocht te controleren, en open te communiceren met de organisator over de behoeften en vaardigheden van je kind. Goede begeleiding en een geschikt paard zijn cruciaal om een veilige en plezierige ervaring voor kinderen te garanderen.

Wat kost het om een paard te huren op vakantie voor een strandtocht?

De kosten van het huren van een paard voor een strandtocht tijdens je vakantie variëren afhankelijk van de locatie, duur van de tocht en inbegrepen diensten. Gemiddeld kunnen de prijzen variëren van €40 tot €100 euro per persoon voor een tocht van een paar uur. Het is belangrijk om te informeren naar eventuele extra kosten, zoals uitrusting of verzekering, en te controleren of een gids en basisinstructies zijn inbegrepen. Voor de beste ervaring, kies een gerenommeerde aanbieder met goed verzorgde paarden en deskundige begeleiding.

Plaats een reactie