4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Top 5 duurzame hotels in Turkije

Veel Nederlanders reizen elk jaar af naar Turkije. In badplaatsen zoals Antalya, Alanya, Side, Marmaris en Bodrum vind je de allermooiste all-inclusive resorts die vaak niet al te duur zijn. Tegelijkertijd hebben we soms wel eens onze vraagtekens bij de duurzaamheid van zulke hotels. Hotels met honderden kamers met airco, een enorm zwembad met waterpark, een groot buffet: er wordt veel energie verbruikt en helaas wordt er ook veel weggegooid. Duurzame hotels zijn een groeiende trend in Turkije, en dat is niet voor niets. Deze hotels doen hun best om de impact op het milieu te verminderen en tegelijkertijd een comfortabele en luxueuze ervaring te bieden voor jou als gast. Bijvoorbeeld door het kiezen voor slimme oplossingen voor waterverbruik, energieverbruik, voedselverspilling en betere afvalscheiding. Tip: bekijk ook onze lijst met meest nieuwe hotels in Turkije.

In het kort: waar op letten bij het kiezen van duurzame Turkse all-in hotels?

  • Steeds meer mensen kiezen bewust voor een duurzaam resort in Turkije
  • Deze hotels beschikken over het duurzaamheidslabel van de Global Sustainable Tourism Council (GSTC) en zetten zich actief in voor een duurzame en gezonde wereld
  • De eco hotels in Turkije gaan zorguvldig om met water, gas en stroom en kopen zoveel mogelijk lokaal in. Ook zetten zij zich in voor eerlijke kansen voor lokaal personeel.
  • Veel Nederlandse reisorganisaties zoals TUI (Fair travel) en Corendon (Green) hebben al een speciale selectie met alle duurzame hotels in Turkije en andere populaire zonbestemmingen

Top-5 eco-vriendelijke hotels in Turkije

Wil jij tijdens jouw vakantie in Turkije niet alleen genieten van een luxe all-in resort en een prachtige omgeving, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld? Dan zijn eco-vriendelijke en duurzame hotels de perfecte keuze! In deze blog bespreken we de top-5 eco-vriendelijke hotels in Turkije, waar je kunt genieten van een comfortabel verblijf en tegelijkertijd bijdraagt aan het behoud van de natuur en het milieu. Tip: let bij het boeken altijd of het hotel beschikt over het GSTC duurzaamheidscertificaat

1. Otium Family Eco Club in Side

Super duurzaam hotel in Side
Personeel komt allemaal uit de regio
Gebruiken vooral lokale producten

Otium Family Eco Club is een resort gelegen in Side. Het resort wordt omgeven door groene bossen en heeft een privéstrand. Je geniet van o.a. een buitenzwembad, een spa, tennisbanen, restaurants en bars. Het hotel heeft verschillende maatregelen genomen om het milieu te beschermen. Er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie voor het verwarmen van het water en wordt afval gescheiden en gerecycled. Het hotel heeft ook een eigen biologische tuin waar verse groenten en fruit worden verbouwd voor gebruik in de restaurants. Er zijn ook activiteiten voor gasten die geïnteresseerd zijn in duurzaam toerisme, zoals eco-wandelingen en fietsen in de omgeving. Het hotel werkt ook samen met locals om ecotoerisme te bevorderen en bij te dragen aan de ontwikkeling van de lokale economie.


2. Limak Atlantis De Luxe Hotel & Resort in Belek

Winnaar Gouden Travelife Award
Luxe faciliteiten voor jong en oud
Uitstekende service met veel lokaal personeel

Het Limak Atlantis De Luxe Hotel & Resort ligt aan de kust en heeft een zandstrand, 5 zwembaden met palmbomen en een wellnesscentrum met een Turks bad en saunafaciliteiten. Dit resort in Belek won al eens de Gouden Travelife Award en zet zich vol in voor duurzaamheid en een meer duurzame omgeving. Bijvoorbeeld door duurzame energie, slimme oplossingen om waterverspilling tegen te gaan het het duurzaam scheiden van afval.


3. Robinson Club Nobilis in Belek

Hotel met eco-label (fair travel)
Steunt lokale economie met o.a. lokale excursies
Duurzame oplossingen rondom water, energie en afval

Robinson Club Nobilis is een luxe hotel gelegen in Belek, een populaire badplaats aan de Turkse Rivièra. Het hotel biedt een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee en beschikt over een eigen privéstrand waar je kunt genieten van de zon en de zee. Verder is er yoga aan het strand en een mooie golfbaan in de omgeving. Robinson Club Nobilis staat bekend als een duurzaam hotel. Het resort steunt de lokale economie met bijvoorbeeld lokale excursies.


4. TUI Blue Palm Garden in Side

Omgeven door groen, direct aan zee
Eigen gorententuin en kruidentuin
Draagt met recht het duurzaamheidslabel

TUI Blue Palm Garden is een van de meest populaire resorts in het Turkse Side. Het hotel beschikt over een groot zwembad met 5 glijbanen, een heerlijk buffetrestaurant, À-la-carterestaurant en uitgebreide wellness. Het is een opvallend mooi groen resort met veel laagbouw zodat je een mooi uitzicht hebt zonder dat je tegen hoge gebouwen aankijkt. De chef kookt met veel producten uit de eigen tuin. Zo geniet jij als gast van dagvers bereide gerechten.


5. Hotel Side Star Beach

Uitstekend eco-resort in Side
Streeft naar zo min mogelijk afval en heeft een eigen recyling programma opgezet
Steunt tal van lokale initiatieven

Hotel Side Star Beach is een zeer luxe 5-sterren resort op slechts 15 minuten wandelen van de boulevard van Side. Ook het privé zandstrand ligt direct aan het hotel vast. De kamers zijn ruim en comfortabel Er is een groot buitenbad met heerlijke zonnebedjes. Op de website van Side Star Beach is te zien dat zij zich ontzettend inzetten voor milieu en duurzaamheid: ze streven naar nul afval, verbouwen de eigen producten in de tuin en verbruien ze zo min mogelijk water. Daarnaast zet het hotel zich in voor tal van lokale maatschappelijk verantwoorde projecten.


Meer informatie over het GSTC duurzaamheidscertificaat

Het GSTC (Global Sustainable Tourism Council) duurzaamheidscertificaat is een wereldwijd erkende certificering die hotels en andere toeristische bedrijven kunnen behalen als zij voldoen aan de criteria voor duurzaamheid die zijn vastgesteld door de GSTC. Deze criteria hebben betrekking op de drie dimensies van duurzaamheid: economisch, sociaal en milieu.

  1. Economische duurzaamheid: Dit verwijst naar de economische impact van toerisme op een bestemming. Het gaat om het creëren van economische voordelen voor de lokale gemeenschappen door middel van werkgelegenheid, investeringen en inkomen. Het is belangrijk dat toerisme niet alleen winstgevend is voor bedrijven, maar ook bijdraagt aan de lokale economie door bijvoorbeeld het ondersteunen van lokale ondernemers en het ontwikkelen van duurzame toeristische producten.
  2. Sociale duurzaamheid: Dit omvat de impact van toerisme op de lokale Turkse gemeenschap en de sociale structuren van een bestemming. Het gaat om het respecteren van lokale cultuur en tradities, het bevorderen van sociale inclusie en diversiteit, het garanderen van arbeidsrechten en -omstandigheden en het ondersteunen van lokale gemeenschapsprojecten. Het doel is om bij te dragen aan de sociale ontwikkeling van de bestemming en om een positieve impact te hebben op de levensstandaard van de lokale bevolking. Denk aan dorpjes rondom populaire badplaatsen zoals Antalya, Side en Belek.
  3. Milieuduurzaamheid: Dit verwijst naar de impact van toerisme op het milieu en de natuurlijke hulpbronnen van een bestemming. Het gaat om het minimaliseren van negatieve effecten op het milieu, zoals lucht- en watervervuiling, overmatig watergebruik, afvalproductie en verlies van biodiversiteit. Het doel is om de natuurlijke omgeving te behouden en te beschermen voor toekomstige generaties en om de ecologische voetafdruk van toerisme te verminderen.

Veelgestelde vragen over vakantieresorts met duurzaamheidslabel in Turkije

Wat houd het GSTC duurzaamheidslabel in?

Het GSTC (Global Sustainable Tourism Council) duurzaamheidslabel voor hotels is een internationaal erkend label dat wordt toegekend aan hotels die voldoen aan de criteria voor duurzaamheid die zijn vastgesteld door de GSTC. Het eco-label is een belangrijke erkenning voor hotels die zich inzetten voor duurzaamheid en een positieve impact willen hebben op de lokale gemeenschap en het milieu. Het helpt hotels bij het versterken van hun duurzaamheidsbeleid en hun prestaties op dit gebied te meten en te verbeteren. Het label is ook een manier om zich te onderscheiden van andere hotels die niet aan de strenge critera voldoen. Zeker nu toeristen steeds kritischer kijken naar duurzaamheid van Turkse all-in resorts.

Hoe krijgen hotels het GSTC-certificaat?

Om het GSTC-certificaat te behalen, moet een hotel aantonen dat het zich inzet voor duurzame bedrijfsvoering en dat het voldoet aan een reeks van duurzaamheidscriteria. Dit omvat onder andere het minimaliseren van negatieve impact op het milieu, het beschermen van de biodiversiteit en het behoud van cultureel erfgoed, het stimuleren van lokale economieën en het waarborgen van de rechten van werknemers en lokale gemeenschappen.

Wat zijn duurzame hotels in Turkije?

In Turkije zijn er nu ongeveer 100 eco-hotels die je kunt boeken bij Nederlandse reisorganisaties. Onze 5 favoriete hotels met het fair-travel label zijn Otium Family Eco Club in Side, Limak Atlantis De Luxe Hotel & Resort in Belek, Robinson Club Nobilis in Belek, TUI Blue Palm Garden in Side en Hotel Side Star Beach. Dit zijn stuk voor stuk hotels met duurzame oplossingen als het gaat om water, energie en afval. Ook kopen zij veel lokaal in en werken ze samen met lokale ondernemers voor het boeken van excursies. Veel van de medewerkers van deze hotels komen zelf ook uit de regio.

Wat kan ik zelf doen om mijn vakantie in Turkije duurzamer te maken?

Behalve kiezen voor een Turks hotel met eco-label kan je zelf ook veel doen om jouw vakantie duurzamer te maken. Verminder je afval door bijvoorbeeld te kiezen voor herbruikbare waterflessen en tassen. Steun lokale bedrijven door lokaal te kopen en te eten bij lokale restaurantjes. Ga in de kamer bewust om met energie en laat de airco en andere apparten niet onnodig draaien. Probeer ter plaatse de auto te vermijden en kies voor een e-bike of het OV. Tenslotte kan je ook energie besparen door handdoeken en strandlakens meerdere keren te gebruiken.

Plaats een reactie