4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Duurzame all-inclusive vakantie

Op vakantie gaan is vaak niet heel duurzaam. Zeker vakanties naar het buitenland brengen behoorlijk wat milieubelasting met zich mee. Denk maar eens aan de uitstoot van een vliegtuig of die van een halflege auto die ruim 1200 kilometer moet rijden. Toch kan vakantievieren ook zonder dat je een (grote) voetafdruk achterlaat voor het milieu. Wat je in ieder geval kunt doen is netjes afval scheiden en het niet kopen of met rust laten van souvenirs van (beschermde) plant- en diersoorten.

Wat is een duurzame vakantie?
De meest duurzame vorm van vakantie is natuurlijk in eigen land. Je maakt immers minder kilometers. Kies je om met de auto te reizen, zorg er dan voor dat er zoveel mogelijk mensen meerijden. Rij ook zo duurzaam mogelijk door bijvoorbeeld zoveel mogelijk op een constante snelheid in een zo hoog mogelijke versnelling re rijden. Nog milieuvriendelijker zijn reizen met de bus of trein. Kies je toch voor een vakantie verder van huis met het vliegtuig, blijf dan wat langer weg.

Accommodaties
Niet alleen met de reis kan rekening gehouden worden op vakantie, maar ook de accommodatie kan van invloed zijn op de milieubelasting. De regel die je aan kunt houden is: hoe luxer de verblijfplaats, hoe minder duurzaam. Tussen een vakantiehuisje of hotel zit geen verschil in milieubelasting. Door te kiezen voor een accommodatie met het Green Key keurmerk, weet je zeker dat de organisatie rekening houdt met de natuur. Een kampeervakantie is de minst belastende vorm van vakantie. Bekijk ook ons overzicht met meest duurzame hotels in Turkije.

Wat kan ik doen tijdens mijn vakantie?
Zorg dat je bij het verlaten van het vakantiehuisje of de hotelkamer de lichten, airco of verwarming uitzet. Om waterverspilling te voorkomen tijdens de vakantie kun je minder lang douchen en meerdere keren met de hotelhanddoeken doen en voorkom onnodige schoonmaakwerkzaamheden. Als je op pad gaat, blijf dan altijd op de aangegeven paden. Deze zijn aangelegd zodat de planten en dieren zo min mogelijk last hebben van het bezoek. Neem altijd een tasje mee zodat je afval daarin kan opbergen tot de dichtstbijzijnde prullenbak. Raak ook nooit wilde dieren aan, maar bewaar ruime afstand. Bij het snorkelen of duiken in de zee of in een meer kun je beter niets aanraken en al helemaal niet iets uit het water meenemen. Met deze tips in het achterhoofd kan je genieten van een welverdiende vakantie, zonder daar het milieu (onnodig) mee te belasten. Zo kan er nog jarenlang genoten kan worden van de mooiste plekjes op aarde. Maar vergeet vooral ook niet de bijzondere locaties in de buurt te ontdekken!

Voorbeelden van duurzame hotels die je kunt boeken

Hoe vind ik duurzame all-inclusive resorts?

Een all-inclusive vakantie is doorgaans niet erg duurzaam. Een vlucht, een ontzettend groot resort waar vaak onnodig veel eten en drinken onnodig wordt weggegooid en waar een de hele dag heel wat airco’s onnodig draaien. Gelukkig is er wel een beweging gaande in de all-inclusive vakanties. Steeds meer resorts zetten in op duurzaamheid. Deze hotels zetten zich in voor minder waterverbruik, energieverbruik, voedselverspilling en betere afvalscheiding. Ook zetten steeds meer resorts zich in voor de lokale community door personeel een eerlijk contract te geven en met respect om te gaan met omwonenden.

Tip: Vind duurzame all-inclusive resorts via Travelife

Travelife is een internationaal toonaangevend certificaat voor duurzame resorts en duurzame reisorganisaties. Travelife hanteert heel strenge eisen als het gaat om touroperators en hotels. Ga je op zoek naar een duurzaam en eerlijk hotel? Dan is het heel slim om te kijken of deze is aangesloten bij het keurmerk. Hieronder leggen we graag uit hoe dit werkt.

 1. Ga naar de website van Travelife

  Bezoek de website travelifesustainability.com. Hier vind je meer informatie over het keurmerk en de werkwijze van het bedrijf. Kies voor “Find Travelife Cetrifiet Accommodation”.

 2. Een zoekopdracht ingeven

  Je komt nu op de website Staybetterplaces.com. Dit is eigenlijk een internationale database met alle hotels en resorts die in het bezit zijn van het toonaangevende Travelife certificaat. Je kunt direct op een bestemming op het kaartje klikken of je kunt aan de rechterkant een selectie maken voor een bepaald land. Bijvoorbeeld Turkije, Curaçao of Costa Rica.

 3. Kies een resort

  Zodra je een land of regio gekozen hebt krijg jeen overzicht met alle beschikbare duurzame resorts. Kies nu een van de hotels voor meer informatie.

 4. Hotel boeken of meer informatie raadplegen

  Je komt nu op de “property pagina” uit. Hier vind je meer informatie over het hotel. Je ziet waar het resort aan moet voldoen, maar je vindt ook handige gegevens zoals adres, de website van het hotel en touroperators waar je het hotel kunt boeken.


Waar moeten duurzame resorts aan voldoen?

Hotels mogen zichzelf niet zomaar in de markt zetten als een duurzaam of ecologisch all-inclusive resorts. Hiervoor gelden strenge eisen. Hotels worden elke 2 jaar gecontroleerd. Hieronder vind je de criteria waar het Travelife keurmerk mee werkt. Veel soortgelijke keurmerken en certificaten hebben een soortgelijke lijst:

 1. Het resort probeert actief het gebruik van gas, stroom en water te reduceren. Er zijn bijvoorbeeld timers of sensoren en gasten worden ook gestimuleerd om minder energie en water te verbruiken
 2. Hotels moeten gasten stimuleren om het onnodig wassen van handdoeken en lakens te verminderen. Bij deze resorts worden handdoeken bijvoorbeeld alleen gewassen als je deze op de grond legt
 3. Het afval wordt op een duurzame manier gescheiden
 4. Het personeel wordt goed beschermd: ze hebben een eerlijk loon en een eerlijk contract
 5. Het personeel is erop getraind om kinderuitbuiting te signaleren
 6. Het hotel vraagt actief om feedback van gasten en gebruikt deze feedback om het hotel te verbeteren
 7. Het resort werkt zoveel mogelijk samen met de lokale community
 8. Het hotel informeert gasten over duurzame excursies buiten het hotel
 9. Het resort moet gasten er op een transparante manier op wijzen hoe zij met het OV van en naar het hotel kunnen komen
 10. De lokale cultuur moet worden vertegenwoordigd in het hotel. Denk aan lokale gerechten of culturen
 11. In het resort mag niets verkocht worden (denk aan souvenirs of eten/drinken) dat gemaakt is van bedreigde diersoorten
 12. Indien er dieren aanwezig zijn moet het hotel voldoen aan strenge eisen voor dierenwelzijn

10 tips voor duurzaam reizen

Reiskriebels zijn de heerlijkste kriebels die er zijn. Reizen is fantastisch, het verbreedt je horizon, geeft je nieuwe energie, maar echt duurzaam is het niet. Of denken we dan te beperkt in CO2 uitstoot. Misschien is reizen ook wel heel goed voor de wereld. Reizen kan zoveel meer zijn dan toeristische trekpleister afvinken, souvenirs kopen en selfies verzamelen. Als reiziger heb je de mogelijkheid een positieve impact te hebben op de mensen en de plaatsen die je bezoekt. Die verandering begint bij het plannen van je reis en om je daarbij te helpen zetten wij de meest duurzame vakantiebestemmingen voor je op een rijtje inclusief handige tips voor jouw volgende vakantie!

 1. Nederland is ontzettend mooi en divers. Ga daarom eens op vakantie in ons eigen landje. Ga zeehonden spotten op de Waddeneilanden, grotten bekijken in Zuid-Limburg of bezoek een van de vele schitterende steden die ons land rijk is. Ga overal heen met het OV, want dat is een stuk duurzamer dan met de auto.
 2. Ga kamperen, want kamperen is duurzaam. En leuk, want er gebeuren veel meer onverwachte dingen dan wanneer je in een groot hotel zit. Ben je ook nog eens heel erg sportief? Denk dan eens aan een fietsvakantie. Tentje achterop en fiets het avontuur tegemoet!
 3. Wil je toch naar het buitenland? Denk dan eens aan interrailen. Slaap ’s nachts in de trein en laat je meevoeren door maar liefst dertig Europese landen en ontelbaar veel adembenemende steden.
 4. Zet gedurende je vakantie thuis zoveel mogelijk uit. Doe de koelkast uit, laat geen lampen branden en vergeet de airco niet uit te zetten.
 5. Boek bij kleinschalige boekingssites die het beste voor hebben met de natuur en zich richten op lokale verhuurders. Voorbeelden zijn Fair Mundo Travel, Better Places en Sleeping with the Locals. Zij kennen de vakantiebestemmingen als geen ander en hebben uitstekende contacten met de locals.
 6. Vliegtuigen verbruiken enorm veel brandstof en stoten enorm veel CO2 uit. Ontkom je niet aan een vliegreis? Reis dan wel klimaatneutraal. Bij veel vliegmaatschappijen kan je jouw C0-2 compenseren. He betaalt dan een bedrag bovenop de reguliere reissom. De airline zorgt er dan voor dat dit bedrag komt bij een project dat zich inzet voor een schonere planeet. Je kunt jouw CO-2 uitstoot ook zelf compenseren.
 7. Go local! Ga dus niet bij McDonalds eten, maar kies de gezellige, lokale marktjes en restaurantjes. Drink en koop ook geen bekende merken. Ruil dus het flesje Coca Cola in voor een vruchtensapje. Het is gezonder en bovendien stimuleer je de lokale economie.
 8. Geef geen geld aan bedelaars. Als je geld wil geven, doe dat dan op een collectieve manier, bijvoorbeeld bij de projecten die je bezoekt. Denk hierbij aan een donatie aan een school, weeshuis of ziekenhuis. Ook een donatie aan een natuurbeschermingsproject of een dorp dat je bezoekt kan een bijdrage leveren aan natuurbehoud en/of armoedebestrijding.
 9. Ga je all-inclusive? Kies dan voor een klimaatbewust resort. Deze resorts gebruiken duurzame energie voor verwarmen van zwembad en wellness en gaan op een duurzame manier om met voedsel. Maaltijden worden lokaal geproduceerd en er wordt zo min mogelijk voedsel weggegooid.
 10. Doe alles met respect voor de natuur. Laat geen afval achter en steun projecten die zich bezighouden met natuurbehoud.