4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Dit zijn de leukste badplaatsen van Albanië

Albanië is een vakantiebestemming in opkomst! Dat komt doordat het land enorm viral ging en gaat op Tiktok en Instagram. Of misschien ken je het wel van Wie is de Mol 2022 dat in dit land werd opgenomen. Albanië heeft ontzettend veel te bieden: oude steden vol cultuur, wandelen in de bergen en ook talloze prachtige zandstranden. Plan jij een strandvakantie naar dit Balkanland, maar weet je niet waar te verblijven? In deze blog hebben wij de leukste badplaatsen aan de Albanese kust voor jou op een rijtje gezet (van noord naar zuid). Dit zijn zowel de populaire bekende kustplaatsen als Dürres tot meer onontdekte parels als Dhërmi en Palasë. Enthousiast? Check hier onze 10 favoriete all-inclusive hotels in Albanië!

Strandvakantie aan de Albanese Riviera

De mooiste badplaatsen van Albanië vind je langs de Albanese Riviera. Deze kustlijn loopt van Vlöre tot aan Ksamil. In deze blog beginnen we met Dürres, maar hoe verder we naar beneden gaan, hoe interessanter het wordt.

Dit stukje paradijs biedt alles wat je hartje begeert: heerlijk weer, kristalhelder water, en dat alles zonder de drukte van de meer bekende Europese stranden. Het mediterrane klimaat zorgt voor warme zomers met een gemiddelde temperatuur van 31°C, ideaal voor een perfecte zomervakantie. Zelfs in de winter blijft het hier aangenaam met gemiddeld 12°C.

De Albanese Rivièra kenmerkt zich echt door haar rauwe schoonheid. Dit zit ‘m in de smalle slingerweggetjes, de pittoreske rotsdorpen en zeker ook Nationaal park Llogara. Het landschap is een mix van rots- en zandstranden, met op de achtergrond de indrukwekkende Albanese bergen. De stranden zijn misschien wel het mooist: idyllische baaien, ongerepte schoonheid en water zo helder dat je elke kiezelsteen op de bodem kunt tellen. n het beste? Omdat Albanië nog niet overstroomd wordt door toeristen, vind je hier zelfs in het hoogseizoen plekken waar je in alle rust van de zon en de zee kunt genieten.

De Albanese Riviera is ontzettend mooi! Groene natuur en een blauwe zee. Hier zie je Ksamil

1. Dürres

Durrës is de tweede stad van Albanië, de belangrijkste havenstad van het land én een ontzettend populaire badplaats! Het is een historisch juweeltje met een van de mooiste stranden van het land. De stad, die ooit zelfs de hoofdstad was, ligt vlakbij Tirana, dus een uitstapje vanuit de hoofdstad is zo gemaakt.

In Durrës vind je kilometers aan uitnodigende stranden ten zuiden van de haven. Verwacht geen internationale toeristenmassa, maar juist een gezellige mix van locals uit Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië. Hierdoor blijft de sfeer authentiek en is het de perfecte plek om te genieten van zon, zee en strand zonder de drukte van bekendere badplaatsen. De boulevard en pier zijn de plekken waar het lokale leven zich afspeelt. Mensen komen hier samen om te genieten van de zon, een drankje te doen en simpelweg te genieten van het uitzicht op de zee.

Het is goed om te weten dat het strand van Durrës wel een stukje van het centrum af ligt. Dus als je het oude centrum wil bezoeken moet je wel een stukje wandelen (of een taxi nemen). Een korte wandeling door de stad brengt je bij het Romeinse amfitheater, het grootste van de Balkan. Dit eeuwenoude theater, pas in 1966 ontdekt, biedt een fascinerende blik in het verleden. Ook als je geen ticket koopt, is het zeker de moeite waard om erlangs te lopen.

Naast het amfitheater kun je niet om de Venetiaanse Toren heen, een overblijfsel van de oude stadsverdediging met een geweldig terras bovenop. Het biedt een unieke plek voor een drankje met uitzicht over de stad. En vergeet het oude kasteel van Durrës niet!


2. Vlöre

Als je naar Albanië gaat, mag Vlorë echt niet op je lijstje ontbreken. Deze stad ademt geschiedenis en gezelligheid, met haar kleurrijke huisjes en knusse oude centrum. Het is de plek waar Albanië in 1912 zijn onafhankelijkheid claimde en zelfs even de hoofdstad was. Maar Vlorë is meer dan alleen historie; het is een badplaats waar je perfect de combinatie van stad en natuur beleeft.

Laten we beginnen bij het hart van Vlorë, de Oude Stad. Dit is dé plek om te zijn, met kleurrijke gebouwen, sfeervolle verlichting en terrassen waar je heerlijk kunt eten. Ondanks zijn bescheiden grootte, barst dit deel van Vlorë van de gezelligheid. Zeker ‘s avonds, als iedereen eropuit trekt om te genieten van de levendige sfeer en een lekker hapje.

Maar Vlorë biedt ook prachtige stranden, ver weg van de drukte van de stad. Sla de bekende Plazhi i Vjetër & Plazhi i Ri over. Dit zijn best wel drukke stadsstranden. Je kunt beter uitwijken naar Narta Beach, Vega Beach of Kevi’s Beach. Hier vind je helder water en rust om je heen, een echte aanrader als je van een stranddag wilt genieten zonder de massa. Vergeet ook niet het St. Mary’s Klooster, gelegen op een eilandje dat je bereikt via een vlonderpad. Dit klooster, uit de 13e eeuw, biedt een stukje sereniteit en geschiedenis. Het feit dat je er geen entree hoeft te betalen, maakt het een must-visit.

Het Vrijheidsbeeld, ter ere van de Albanese onafhankelijkheid, is ook indrukwekkend. Met Ismail Qemali bovenop, de leider van de onafhankelijkheidsbeweging, is het een herinnering aan een belangrijk moment in de Albanese geschiedenis. En als je dan toch in Vlorë bent, neem dan zeker een kijkje bij de Muradie Moskee, een prachtig stukje Ottomaanse architectuur dat rust biedt midden in de stad. Een dagtrip naar Sazan eiland en Karaburun mag ook niet ontbreken. Een boottocht langs de kust, grotten verkennen en snorkelen in kristalhelder water is ontzettend leuk als je in Vlorë of omgeving verblijft!

Het Kaninë Kasteel bij Vlorë

3. Orikum

Orikum is misschien wel de minst bekende badplaats van Albanië. Toch mag deze niet ontbreken in dit lijstje. Orikum ligt iets zuidelijker dan Vlorë, en ligt eigenlijk aan het einde van de baai van Vlorë. Je zult je hier direct thuisvoelen. Het is echt een heel typisch rustig dorpje waar je echt het authentieke Albanië proeft.

Het leuke van Orikum is dat het stadje echt zijn eigen karakter heeft behouden. Hier vind je dus geen massale drukte. Maar er zijn wel genoeg restaurants, hotels en winkels die tot laat open zijn, dus saai is het zeker niet! Bij Orikum vind je allereerst een lang strand met fijne kiezels. In het weekend komen hier vooral inwoners van Vlorë. Doordeweeks is het hier heel rustig.

Pluspunten van Orikum zijn dus dat het dichtbij Vlorë ligt en dat het een perfecte uitvalbasis is om de rest van de Albanese Rivièra te verkennen. Maar de stad heeft ook een rijke geschiedenis en een supermooie natuur! Je hebt natuurlijk het heldere water van de Adriatische Zee, maar je kunt ook richting het schiereiland Karaburun (hier kan je alleen met de boot naartoe). Karaburun is een heel bijzonder ongerept schiereiland met schitterende baaitjes zoals de Dafina-baai, Bear-baai en Grahma-baai. Ook vind je hier bijzondere zeegrotten. Let op: het is een militair gebied dus je kunt hier niet met je auto naartoe!

Het strand bij Orikum met op de achtergrond het bergachtige landschap!

4. Dhërmi en Palasë (met Gjipe Beach)

Dürres en Vlöre zijn de drukkere badplaatsen. Maar hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe mooier en schoner het wordt. Ten zuiden van het nationaal park Llogara doemen dan ook een aantal echte pareltjes op. Zodra je de Cika berg afdaalt (met een aantal haarspeldbochten en een prachtig uitzicht) kom je uiteindelijk uit bij de dorpjes Dhërmi en Palasë. Het unieke aan deze 2 dorpjes is dat ze tegen het Keraunisch gebergte aanliggen. Je kunt hier dus zowel mooie bergwandelingen maken als aan het strand liggen, heel bijzonder!

Zoek je dus een onontdekt pareltje langs de Albanese Rivièra? Dan moet je in Dhermi zijn! Dit dorpje ligt prachtig tussen het Keraunisch gebergte en de kristalheldere Ionische Zee. Het oude gedeelte van Dhermi vind je meer in de heuvels en aan de kust vind je de moderne hotels en vakantiehuizen.

Dhermi ligt strategisch: ten noorden vind je Palasë, aan de voet van de Llogara pas, en iets verder naar het zuiden ligt Ilias. De recent verbeterde wegen vanuit Vlorë en Sarandë hebben dit gebied toegankelijker gemaakt, waardoor steeds meer toeristen, vooral uit de regio, deze kuststrook ontdekken. En hoewel Albanees de voertaal is, zul je hier en daar ook Grieks horen.

Wat je niet mag missen? De stranden. Van langgerekte zandstranden tot kiezelstranden, verspreid over vijf kilometer, omgeven door olijf- en citrusbomen en dichte dennenbossen. Maar de échte parel is het Gjipe strand. Ongerept en afgelegen, met fijn wit zand, wordt het beschouwd als een van de mooiste stranden van de Albanese Rivièra. Het behoud ervan is echter een race tegen de klok, gezien de toenemende populariteit van Dhermi.

Dhermi transformeert langzaam van een slaperig dorpje naar een bruisende hotspot, vooral populair onder jongeren voor het levendige nachtleven. Toch blijft het in het voor- en naseizoen een vredig toevluchtsoord, met aangename temperaturen en helder zeewater. Een bekende hotspot die je niet mag missen als je in deze omgeving bent is de Grot van de Piraten.

Het fraaie kiezelstrand bij Dhërmi

5. Himarë

Himarë is een schitterende badplaats aan de Ionische Zee in het zuiden van Albanië. Dit vroegere vissersdorpje aan de Albanese kust transformeert langzaam maar zeker in een steeds drukkere badplaats. Het ligt lekker weggestopt, ongeveer 4 uur ten zuiden van Tirana en een klein anderhalf uur ten noorden van Saranda. Je bent hier ver weg van de drukte!

In Himarë vind je geen overvolle stranden of rijen dik met parasols en ligbedden zoals in sommige andere kustplaatsen; het is hier rustiger. Je hebt ruimte om te ademen, te relaxen en echt te genieten van je omgeving.

Een van de belangrijkste hotspots is de Kasteel van Himarë. Niet alleen duik je hier in een stukje geschiedenis dat teruggaat tot de 5e eeuw voor Christus, maar je wordt ook beloond met adembenemende uitzichten op de stad, de kustlijn en de diepblauwe zee daarachter. Je kunt er komen via een steile wandeling vanaf het hoofdstrand, of pak voor een paar euro een taxi vanuit het dorp (het is hier allemaal spotgoedkoop). Eenmaal boven, dwaal je door oude straatjes, langs stenen huizen, winkeltjes en gezellige café’s.

De stranden van Himarë zijn ook zeker het vermelden waard! Het hoofdstrand ligt centraal in het dorp. Hier bruist het met een leuke promenade vol eetgelegenheden en winkels, grenzend aan een kiezelstrand. Behalve dit hoofdstrand zijn er nog meer strandjes te ontdekken. Denk aan verborgen baaien met wit zand, perfect voor een rustige dag onder de zon, of Gjipe Beach (die we net ook al even noemden), een verborgen juweel tussen hoge kliffen, onderdeel van de Gjipe Canyon. Moeilijk bereikbaar, ja, maar daardoor blijft het er heerlijk rustig.

Andere leuke uitstapjes die je vanuit Himarë kunt doen is het maken vn een boottocht naar afgelegen strandjes. Of ga een dagje naar het bergdorpje Dhermi met prachtige huisjes en een authentieke sfeer.

Een mooie baai bij Himarë

6. Sarandë

Sarandë is een heel geliefde badplaats in het zuidn van Albanië. Eigenlijk ligt het “tegenover” het Griekse eiland Corfu. Officieel hoor het plekje niet meer bij de “Albanese Riviera”, maar in de praktijk wordt het wel vaak tot deze kuststrook gerekend. Sarandë is een bruisende stad waar altijd wel iets te beleven valt. Perfect voor strandfanaten, natuurliefhebbers, en iedereen die een zwak heeft voor geschiedenis en architectuur.

Laten we beginnen met de boulevard – echt een toplocatie om rond te slenteren. Vooral ‘s ochtends heeft het wat magisch. Je hebt er bijvoorbeeld de lokale vissers die hun vangst aanbieden. Maar het is ook een leuke plek om gewoon mensen te kijken! Neem plaats op een terrasje, bestel iets lekkers, en laat het tafereel op je inwerken.

De stranden bij Sarandë zijn geweldig Houd er wel rekening mee dat veel stranden bij hotels of bars horen en dus privé zijn. Maar, langs de boulevard vind je twee grote publieke stranden. Alhoewel, één wordt momenteel omgetoverd tot een boulevard – jammer van het strand, maar het belooft wel mooi te worden.

Nu, iets wat je écht niet mag missen, is het Lëkurësi Kasteel. Een kleine wandeling buiten het centrum en je staat op een heuvel met adembenemend uitzicht over Sarandë en de kustlijn. Het kasteel is gratis toegankelijk en tegenwoordig vind je er een restaurant. Dus als je zin hebt om eens chic te dineren met uitzicht, dit is je kans. Een ander leuke plek is 40 Saints Monastery, hier vind je de restanten van een beroemd eeuwenoud Byzantijns klooster

De prachtige kustlijn van Sarandë met behoorlijk wat hotels

7. Ksamil

Ksamil is echt een paradijselijke plek helemaal in het zuiden van Albanië, tussen Sarandë en Butrint in. Wanneer je dit plaatsje voor het eerst bezoekt lijkt het net of je op een ander continent beland bent. Het heeft wel iets van Curaçao of Bonaire, de heldere zee en het witte strand.

Ksamil is zo’n plek waar je makkelijk dagenlang kunt luieren op het strand, zwemmen in de azuurblauwe zee en genieten van een relaxte vibe. Het is niet groot, eerder een langgerekt dorpje met die typisch Albanese sfeer die je direct omarmt.

Aan het strand is het genieten geblazen. De zee is zo helder dat je de vissen om je heen ziet zwemmen, (perfect om te snorkelen!) en als je uitkijkt over het water zie je kleine eilandjes dobberen en in de verte ligt Corfu. Je kunt ligbedden huren – in het hoogseizoen voor 1000 lek voor twee stoelen en een parasol, daarbuiten voor de helft. En die ‘hele dag’ betekent ook echt de hele dag; geen stress als je tussendoor iets anders wilt doen. Er is ook een stukje openbaar strand voor wie liever met een eigen handdoek neerstrijkt.

Je vindt op het strand verkopers van snacks en koele drankjes die verrassend genoeg helemaal niet opdringerig zijn. En voor de avonturiers zijn er waterfietsen en kano’s te huur, waarmee je zelfs naar de dichtstbijzijnde eilandjes kunt peddelen. In het dorpje vind je ook voldoende restaurants en beachclubs.

Wil je liever de drukte vermijden? Sla Ksamil dan in juli en augustus over. Het is prachtig, maar afgeladen. In de overige maanden is het er perfect rustig. Dus probeer het hoogseizoen te mijden.

Unieke Albanese landschap bij Ksamil

Welke populaire kustplaatsen heeft Albanië?

Albanië zit vol met kustplaatsen die echt de moeite waard zijn. De belangrijkste kustplaatsen van noord naar zuid zijn Dürres, Vlorë, Orikum, Dhërmi en Palasë, Himarë, Sarandë, en Ksamil. In deze plekken vind je een mooie mix van hotels en accommodaties, en dat allemaal voor een prijs die je positief zal verrassen. Of je nu op zoek bent naar een gezellig hotelletje of een ruim appartement, hier zit je goed. En het mooie is: het leven hier is nog steeds relatief goedkoop, dus je kunt echt genieten zonder je portemonnee te legen.

Wat is precies de Albanese Riviera?

De Albanese Riviera is het mooiste stukje van de Albanese kust, strekkend Vlorë tot aan Ksamil in het zuiden. Het is een 120 kilometer lange kustlijn ontzettend helder water, afgewisseld met lange zandstranden en schattige kleine baaitjes. Iets richting het binnenland heb je een bijzonder groen en bergachtig landschap. Je kunt dus in de ochtend een bergwandeling maken en in de middag lekker relaxen aan het strand!

In welke badplaats moet ik zijn als ik de drukte wil vermijden?

Als je zoekt naar rust en ruimte tijdens je vakantie in Albanië, zijn Dhërmi en Palasë, en Orikum de plekken waar je moet zijn. Deze badplaatsen zijn minder bekend bij het grote publiek, waardoor je daar nog heerlijk rustig op het strand kunt liggen.. Dhërmi en Palasë trekken wel wat meer bezoekers dan Orikum, maar behouden toch een heel rustige en autentieke sfeer, zeker buiten de piekuren.

Heeft Albanië ook zandstranden?

Ja, Albanië heeft zeker zandstranden! Mooie zandstranden vind je in Ksamil en rondom Dhërmi. Deze plekken bieden prachtige zandstranden waar je heerlijk kunt relaxen en zwemmen in de heldere zee. In Albanië vind je ook ook kiezel- en rotsstranden, vooral in gebieden zoals Vlorë en Sarandë. Deze variatie maakt de Albanese kustlijn zo uniek; je kunt de ene dag relaxen op een zacht zandstrand en de volgende dag eens naar een kiezelstrand.

Plaats een reactie