4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

14 leuke dingen om te doen op Sal (Kaapverdië)

Sal is het meest toeristische eiland van Kaapverdische eilanden. Het is klein eilandje van ongeveer 200 vierkante kilometer. Het landschap van Sal bestaat uit droge woestijnachtige vlaktes, een paar heuvels, enkele bomen en wat droge struiken. Het is zeker een heerlijk eiland om een aantal dagen te genieten van zon, zee en strand. Maar er is ook genoeg te doen en te zien hoor. Wat zijn de leukste dingen om te doen op Sal? Wij hebben in deze blog 14 leuke activiteiten, bezienswaardigheden en hotspots voor jou op een rijtje gezet. Twijfel je nog tussen Sal en Boa Vista? Bekijk ook onze blog Sal vs Boa Vista.

Over het eiland Sal

Sal is in de 15e eeuw ontdekt door Portugese ontdekkingsreizigers en doordat de Portugezen erachter kwamen dat er vooral veel zout op het eiland was, kreeg het de naam Sal. Sal betekent namelijk letterlijk vertaald zout. Het eiland is in totaal 30 kilometer lang en 12 kilometer breed. Er wonen ongeveer 25.000 inwoners op Sal. Op Sal ligt een internationaal vliegveld: het Aeroporto International Amilcar Cabral en vandaar dat veel toeristen die naar Kaapverdië gaan aankomen op dit eiland. Sal is ook een prima vertrekpunt om te gaan eilandhoppen en zo de andere geweldige eilanden te gaan ontdekken. Vanaf Sal kun je met binnenlandse vluchten naar de overige eilanden vliegen en er gaan ook diverse veerboten om de andere eilanden te bereiken.

Het eiland Sal is voornamelijk heel erg vlak met weinig vegetatie (zo nu en dan zie je een paar dorre struiken en bomen), er is veel woestijnzand en er zijn slechts een paar heuvels. Sal heeft een heerlijk tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 26 graden. De zandstranden zijn er wit en uitgestrekt en de zee kleurt er altijd azuurblauw. Dit maakt het eiland perfect als zon-, surf- en duikbestemming! Er valt gemiddeld maar zes dagen per jaar regen. De belangrijkste inkomstenbronnen van het eiland vormen toerisme, zoutwinning en visserij.

Een kenmerkende taxi in Santa Maria op Kaapverdië

1. De badplaats Santa Maria

Het gezellige Santa Maria is een leuke badplaats in het zuiden van het eiland Sal. De meeste toeristen verblijven hier aangezien vrijwel alle hotels op het eiland in of vlakbij Santa Maria staan. Santa Maria heeft prachtige lange zandstranden (8 km in totaal) en een azuurblauwe zee. Door de golven is het een prima plek om te surfen en daarom zijn er diverse (kite)surfscholen waar je les kunt volgen op alle niveaus.

Het centrum is erg toeristisch en heeft een lange hoofdstraat, maar het is er sfeervol door de gekleurde huisjes, de leuke barretjes, de fijne restaurantjes en koffiebarretjes, de kleine winkeltjes en de souvenir kraampjes. In de avond is de hoofdstraat en de omliggende straatjes de plek waar je moet zijn als je uit wilt gaan op Sal. Vanaf een uurtje of tien in de avond hoor je de sfeervolle live muziek vanuit de diverse barretjes komen!

Heb je een hotel geboekt zonder zwembad of wil je een keertje niet in de zee gaan zwemmen, dan is het zwembad bij het Odjo d’Agua Hotel erg leuk! Je betaalt € 8,- per persoon om hier een dag te mogen zwemmen en €4,- per persoon voor een ligbed. Dit zwembad is een ware Instagram waardige infinity pool! Volgens mij is het de enige op het hele eiland. Het is ook zeker leuk om een keertje in de ochtend naar de pier te wandelen en te kijken hoe alle lokale vissers druk zijn om de gevangen vis van die dag schoon te maken en te verkopen. Hier vind je trouwens ons complete aanbod met all-in hotels op Sal.

2. Het vissersplaatsje Palmeira

Het dorpje Palmeira is niet zo toeristisch, maar zeker de moeite waard om te bezoeken als je op Sal bent. Het is een klein en authentiek dorpje waar alle huisjes in een andere kleur geverfd zijn. Het lijkt er sterk op dat ze afspraken hebben gemaakt over in welke kleur jouw huis geverfd mag worden, omdat de vrolijke kleuren een mooi geheel samen vormen. Ook kun je er geweldige street art bewonderen! Wandel op je gemak door het dorpje en ik weet zeker dat je je ogen uitkijkt! Neem ook zeker even plaats op een klein terrasje en laat het lokale Kaapverdiaanse leven aan je voorbij gaan. Heerlijk! Het haventje is ook een fijne plek om even te gaan bekijken en te staren naar de vele vissersboten die terugkomen met vers gevangen vis.


3. De hoofdstad Espargos

Redelijk centraal op het eiland Sal ligt de hoofdstad Espargos, vlakbij de internationale luchthaven. Espargos oogt als een kleine, oude en een beetje vervallen stad. Hier vind je net iets meer winkels en supermarkten, omdat dit toch wel het economische centrum van het eiland vormt. Maar eerlijk gezegd is hier niet zoveel te doen en is het vooral de plek waar veel van de lokale inwoners wonen. Veel van deze inwoners werken in het toerisme in en rond Santa Maria en daarom is het er redelijk uitgestorven overdag. Het is tof om even naar het uitzichtpunt te rijden op de heuvel boven de stad waar de telecommunicatie toren staat. Vanaf hier heb je namelijk een geweldig uitzicht over het eiland Sal!


4. Haaien spotten bij Shark Bay

In het oosten van het eiland ligt Shark Bay en hier kun je haaien in het echt in de zee zien zwemmen! Vanaf de kust loop je ongeveer 50 meter de zee in en dan zie je ze zwemmen op maar een paar meter afstand. Het is even afhankelijk van de stroming (laag of hoog water), maar we horen van bezoekers dat je er altijd een aantal haaien ziet! Het is erg bijzonder om deze niet gevaarlijke citroenhaaien van zo dichtbij te zien. Je zult ongetwijfeld wel een aantal haaien zien zwemmen op maar een paar meter afstand. Om de zee in te kunnen lopen heb je wel speciale waterschoenen nodig. Dus neem deze mee of huur ze ter plekke voor een euro.

Cool! Citroenhaaien bij Shark Bay!

5. Bewonder Buracona: het blauwe oog van Sal

Dit is de beroemde trekpleister van het eiland en Buracona ligt aan de noord-west kust van het eiland. Het blauwe oog is eigenlijk gewoon een groot gat in een ruige rots. Maar als de zon op het juiste punt hangt dan kleurt het water in de rots heel mooi helder blauw. Zeker mooi om te zien! Het beste tijdstip om dit te zien is tussen 11:00 uur en 13:00 uur, want dan staat de zon op de beste plek.. Mij is verteld dat het in de wintermaanden minder indrukwekkend is, doordat de zon dan niet helemaal op de goede plek staat. Ook als het bewolkt is dan zie je er niet zoveel van. De entreekosten zijn drie euro en hou er rekening mee dat het er druk kan zijn en je even in de rij moet wachten.

6. Pedra Luma: zoetmijnen drijven

Je hoeft zeker niet naar de Dode Zee als je wilt drijven op zout water, want dat kan gewoon ook op Sal. Door de hoge zoutconcentratie van 25 keer zouter dan normaal zeewater, kun je in de oude zoutmijnen drijven. Deze zoutmijnen zijn namelijk al jaren niet meer in gebruik en ze hebben er een toeristische attractie van gemaakt. Hoe leuk is dat! Het is een bijzonder mooi complex en ze hebben er ook douches om je na afloop schoon te spoelen. De entreekosten zijn 5 euro.


7. Terra Boa: Fata Morgana

Terra Boa (=Goede Aarde) is de Fata Morgana op het eiland Sal. Middenin de woestijn zie je een paar bomen staan en zie je in de verte een luchtspiegeling van een ware Fata Morgana. Nou ja, dat meer is er natuurlijk niet echt, maar het lijkt zeker wel zo te zijn. Op de foto hieronder zie je ongeveer hoe dat eruit ziet. Het is dus niet een mega spectaculair iets maar wel bijzonder om een keer te zien als je in de buurt bent.


8. Murdeira uitzicht

Dit is één van de beste plekken op het eiland om te gaan snorkelen. Deze baai ligt op een geweldige plek en hier heb je een tof uitzicht op de rots die je in de verte ziet liggen. Deze rots heeft als bijnaam de Leeuw. De kustlijn prachtig om te zien en er staan dan ook een aantal (luxe) vakantie appartementen.


9. Viveiro botanische tuinen

Net buiten het centrum van Santa Maria liggen de Viveiro botanische tuinen. Ik had er geen verwachtingen van, want het eiland is zo ontzettend droog en dor. Maar deze tuinen vormen daarop zeker een gave uitzondering. Jaren gelden heeft een Italiaanse dame besloten om deze tuinen aan te gaan leggen. Het is prachtig aangelegd en vol met bomen en planten en je vind er zelfs ook wat geiten, ezels, paarden en schildpadden. De rust en de geuren zijn er heerlijk! Er is ook een klein barretje met terras in de botanische tuin aanwezig waar je fijn kunt relaxen met bijvoorbeeld een smoothie.


10. Kite beach

Voor de kitesurf liefhebbers is kite beach dé plek om te bezoeken. Hier worden zelfs regelmatig de wereldkampioenschappen kitsurfen gehouden. Er staat een leuke strandtent en de lucht kleurt vrolijk door alle verschillende kites die je er druk bezig zijn. Erg leuk om naar te kijken of natuurlijk om mee te doen!


11. Stranden op Sal

Er zijn diverse stranden te vinden op Sal. Santa Maria beach is heel erg mooi. Maar ook het iets verderop gelegen Bikini Beach is een aanrader. Ben je daar bezoek dan ook even de Bikini beach strandclub! Van buiten niet zo heel erg mooi, maar van binnen waan je je echt even op Ibiza ofzo. Het is luxe, met een zwembad en regelmatig zijn er geweldige feestjes. De drank is er alleen wel ontzettend duur, dus neem een dikke portemonee mee of hou je in. Ponta Preta is een schitterend strand met een restaurant met loungemogelijkheden. Je loopt in ongeveer een uur vanaf Santa Maria naar dit strand wat vooral geliefd is onder surfers. Ponta de Pareda is een strand met rotszwembaden. Costa da Fragata ligt ten noorden van Santa Maria en is vooral geliefd bij kite-surfers. Baia de Murdeira ligt vlak bij Espargos en heeft een paar horecamogelijkheden. Mooie stranden heb je overigens zeker ook wel op Boa Vista.

12. Zeilen op Sal

Eén van de leukste dingen die je op Sal kunt doen, is een dagje te gaan zeilen. Je kunt dat regelen via organisaties als Always Sailing en dit is een aanrader! Je kunt dit rechtstreeks via hen regelen, maar ter plekke vind je nog wel meer organisaties. Heerlijk om een halve of volledige dag op het water te zijn en uit te waaien! De eigenaar van de luxe zeilboot is Eugenio en hij is een charmante en gezellige kapitein die je samen met de crew volledig in de watten legt. De verzorging op de boot is perfect…. onbeperkt drinken, ja ook de alcoholische drankjes, en ook een lekkere lunch en champagne is inbegrepen. We zijn diverse keren gestopt op prachtige plekjes om te gaan snorkelen (waaronder bij het Christus beeld wat onder water ligt) en om te gaan vissen. Sal is vanaf het water gezien zeker een prachtig eiland. Een hele dag zeilen kost rond de €100 tot €150 per persoon.


13. Winkels, restaurants en bars op Sal

In Santa Maria zijn voldoende winkeltjes en de restaurantjes te vinden. Deze vind je allemaal in en rondom de hoofstraat van Santa Maria en deze straat kun je niet missen. Je ziet er veel boetiekjes met leuke kleding en daarnaast wat souvenirwinkeltjes. Restaurantjes in overvloed en keuze genoeg voor de liefhebbers van lokaal eten, maar ook voldoende gelegenheden om te genieten van de westerse keuken. Zo heb je een Italiaanse restaurantje in de hoofdstraat een enorme aanrader! Maar ook de Ocean Club is een prima plek om te genieten van een hapje en een drankje. De Beach Bar op het strand is de ultieme plek om te genieten met je voetjes in het zand. Er zijn ook behoorlijk wat plekjes waar ze enorm lekker ijs verkopen.

de-boulevard-van-santa-maria-op-Sal

14. Massages op Sal

Tijdens een vakantie op het eiland Sal is het gebruikelijk om te genieten van een ontspannende massage. Lokale masseurs bevinden zich verspreid over de hoofdstraat van Santa Maria, waardoor er diverse opties zijn om uit te kiezen. Een standaard massage van een uur kost ongeveer 25 euro in de lokale massagesalons. Voor een meer luxe ervaring kun je terecht in de exclusieve massage salon van het Melia Tortuga hotel. Hoewel de prijs hier hoger ligt, zo’n 65 euro voor een massage van 50 minuten, wordt dit gecompenseerd door de aangename omgeving en de kwaliteit van de behandeling


Hoe kom je op Sal?

Vanuit Schiphol vertrekken er wekelijks meerdere vluchten richting Sal en dit is onder andere met de luchtvaartmaatschappij Transavia. Wil je Sal ontdekken dan kun je op diverse plekken excursies boeken, zelf een taxi regelen of zelf een auto huren. Heb je een reis geboekt via een touroperator dan staat er iemand op het vliegveld te wachten met een bus die je naar het juiste hotel brengt. Heb je zelf je reis georganiseerd, dan is het handig om vanaf het vliegveld een taxi te nemen. De rit naar Santa Maria duurt ongeveer 20 minuten en kost 25,-. Taxi’s op de Kaapverdische eilanden zijn niet heel duur maar ook zeker niet goedkoop.

Plaats een reactie