4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Wat zijn de Ionische Eilanden?

De Ionische Eilanden zijn een eilandengroep en regio dat hoort bij Griekenland en ligt ten westen van het Griekse vaste land in de Ionische Zee. De eilanden worden traditioneel ‘Heptanese’ genoemd, ‘de 7 eilanden’. Vernoemd naar de 7 grootste Ionische Eilanden. Naast deze grotere eilanden zijn er nog een aantal kleinere eilandjes. In deze blog vertel ik je alles over deze eilandengroep en bespreek ik wat je kunt zien, doen en verwachten van deze populaire vakantie-eilanden.


1. Corfu (Korfoe of Kerkyra)

Tip: lees ook onze blog over de mooiste badplaatsen van Corfu!

Corfu, ook wel Kerkyra genoemd is ‘het’ eiland heeft mijn hart gestolen. Dit groene paradijs in de Ionische Zee, slechts een steenworp afstand van het Griekse vasteland en Albanië, is met zijn 600 km² een schat aan diversiteit. Corfu staat bekend om zijn gastvrijheid. De locals, of Corfioten, zijn een trots volk; ze verwelkomen je met open armen en delen graag hun levenswijze. Hun motto “Siga siga” (rustig aan) nodigt je uit om het dagelijks leven op een lager tempo te ervaren, iets wat je zeker moet proberen tijdens je bezoek. Dit eiland leeft van het toerisme, maar ook van landbouw en visserij, wat je terugziet in hun dagelijkse leven en cultuur. Het eiland is onmiskenbaar groen, een uitzicht dat je direct opvalt zodra je aankomt. Het landschap, met zijn weelderige bossen die doorlopen tot aan de zee, de pittoreske dorpjes en de helderblauwe wateren, is werkelijk adembenemend.

Maar wat kun je er allemaal doen? Nou, ik raad je ten zeerste aan een auto of scooter te huren om het eiland te verkennen. De natuur is prachtig, met beboste bergen, schitterende stranden en charmante dorpjes. Een must-see is Corfu-stad; een van de mooiste steden van Griekenland met zijn Venetiaanse architectuur, smalle steegjes en gezellige terrasjes. Ook het Achilleion paleis en het uitzichtpunt Kanoni zijn de moeite waard. En dan de stranden – van zandstranden tot kiezelstranden, Corfu heeft het allemaal, inclusief stranden met de prestigieuze Blauwe Vlag. Voor de avonturiers onder ons: duiken, zeilen en windsurfen zijn populaire activiteiten op Corfu. Wil je echt de lokale cultuur proeven? Ga dan langs de lokale tavernes voor de beste Griekse gerechten en vergeet niet een slokje van de unieke Kumquat likeur te nemen. Corfu is gemakkelijk bereikbaar per vliegtuig of via een boottrip vanuit Italië. De wegen zijn er smal en kronkelig, wat elke autorit tot een avontuur maakt. En als je iets actiever wilt doen, biedt Corfu genoeg: van golfen en paardrijden tot cricket en watersporten.

🏖️ Top 3 populaire all inclusive hotels op Corfu:


2. Paxos of Paxi

Met zijn 18 vierkante kilometer is het klein, maar laat je niet misleiden: de schoonheid en rust die je hier vindt, zijn ongeëvenaard. Omgeven door olijf- en dennenbomen, biedt Paxos een groene oase tegen een achtergrond van turquoise wateren. Het eiland is vlot bereikbaar per boot vanaf Corfu of het Griekse vasteland, waardoor het een perfecte bestemming is voor wie houdt van eilandhoppen. Wat mij betreft, de oostkust is het meest spectaculair met zijn steile kliffen en verborgen grotten. Paxos heeft ook de internationale schijnwerpers gehaald dankzij de Netflix-serie “Maestro in Blue”, die de ongerepte schoonheid van het eiland prachtig in beeld brengt. Hoewel Paxos klein is, trekt het jaarlijks een aanzienlijke menigte aan, van rustzoekers tot de internationale jetset. Julia Roberts en Pamela Anderson hebben hier bijvoorbeeld hun voetstappen achtergelaten. De stranden, veelal kiezelstranden met helder water, zijn een echte trekpleister. Veel daarvan zijn alleen per boot bereikbaar, wat het avontuur alleen maar groter maakt. Gaios, de hoofdstad, voelt meer als een knus dorp en is het levendige hart van het eiland met zijn gezellige winkelstraatjes, restaurantjes en tavernes. Lakka en Longos zijn andere must-visit plaatsjes, elk met hun eigen charme en omringd door weelderig groen. En dan is er nog Antipaxos, een klein eilandje op korte afstand van Paxos, beroemd om zijn adembenemende stranden van Voutoumi en Vrika. Deze plekken zijn echt paradijselijk met hun combinatie van wit zand, smaragdgroene zee en de blauwe hemel.


3. Lefkas of Lefkada

Tip: bekijk ook ons artikel over de mooiste badplaatsen op Lefkas!

Lefkas blijft een van mijn favorieten. Dit eiland, ingebed in de Ionische Zee, heeft een unieke charme. Het is verbonden met het Griekse vasteland via een drijvende brug, wat de toegankelijkheid enorm vergroot. Lefkas, of Lefkada, is een mix van adembenemende stranden zoals Porto Katsiki, pittoreske dorpjes zoals Agios Nikitas, en levendige havenplaatsen zoals Nidri en Vassiliki. Wat me altijd treft, is hoe Lefkas zijn authentieke karakter heeft behouden. Zelfs in de piek van de zomer voelt het nooit overvol. Het eiland biedt een perfecte balans tussen ontspanning en avontuur. Voor de actieve vakantieganger is er genoeg te doen: wandelen, fietsen, kitesurfen in Agios Ioannis, en natuurlijk zeilen. Lefkas wordt niet voor niets een watersportparadijs genoemd, met ideale omstandigheden voor zeilers en windsurfers. Maar wat Lefkas echt speciaal maakt, zijn de kleine momenten. Een kopje koffie in de schaduw op een dorpsplein, de zon die ondergaat terwijl je dineert in een lokale taverne in Sivota, of gewoon het gevoel van het zand tussen je tenen op een van de vele prachtige stranden. En laten we de rijke geschiedenis niet vergeten, met verhalen die suggereren dat dit het eiland van Odysseus was.


4. Ithaka of Ithaki

Ithaka, een eiland waar de echo’s van het verleden en de held Odysseus nog steeds door de lucht zweven, heeft me altijd gefascineerd. Gelegen ten noordoosten van Kefalonia, gescheiden door een smalle zeestraat, is dit kleine eiland met zijn 92,7 km² een wereld op zich. Met ongeveer 2.000 inwoners is Ithaka de definitie van ongerepte Griekse charme, met Vathy als schitterende hoofdstad, genesteld in een van de mooiste natuurlijke baaien die je ooit zult zien. Mijn bezoek aan Ithaka was een duik in de Griekse mythen, maar ook een kans om deel te nemen aan de lokale festivals die zo levendig de cultuur en tradities weerspiegelen. Deze festiviteiten, van toneelstukken tot wijnfeesten, geven je een authentieke ervaring van de Griekse gastvrijheid en vreugde. Wat me echt trof, was de rustige schoonheid van de stranden. Van Gidaki tot Filiatro, deze idyllische plekken met kiezels en kristalhelder water, soms alleen per boot bereikbaar, zijn perfect voor een dagje uit in de natuur. Ondanks de aardbeving in 1953, die veel van de traditionele huizen verwoestte, ademt Ithaka nog steeds geschiedenis en mysterie, vooral omdat het de vermeende thuisbasis van Odysseus is. Verkenning per auto is essentieel op Ithaka; het openbaar vervoer is beperkt. Dorpen zoals Kioni en Frikes zijn prachtig en bieden een serene ontsnapping uit de alledaagse drukte.


5. Kefalonia of Cephalonia

Tip: klik door naar ons overzicht met mooiste kustplaatsen van Kefalonia.

Dit eiland, rijk aan natuurlijke wonderen en culinaire heerlijkheden zoals de Robola-wijn, honing en Myrzithra-kaas, biedt een unieke ervaring voor elke bezoeker. Het eiland herbergt enkele van de meest adembenemende stranden in Griekenland, zoals Myrtos, Petani en Antisamos, die je absoluut niet mag missen. Een van de meest fascinerende aspecten van Kefalonia is zijn rijke geschiedenis en mythologie, waaronder het verhaal van het mysterieuze zeewater dat door de aarde sijpelt in Katavothres en weer opduikt in het Melissani-meer. De hoogste berg Enos biedt niet alleen thuis aan een unieke dennensoort maar ook een schitterend uitzicht over het eiland. Tijdens mijn laatste bezoek kon ik de charme van pittoreske havenplaatsjes als Assos en Fiskardo niet weerstaan, waar de tijd lijkt stil te staan. Kefalonia biedt een perfecte balans tussen ontspanning en avontuur, van wandelen op de berg Enos tot het verkennen van de ondergrondse grotten. Wat Kefalonia extra bijzonder maakt, is zijn rol als filmlocatie voor de film “Captain Corelli’s Mandolin”, waardoor je letterlijk in de voetsporen van Hollywoodsterren kunt treden. Maar het zijn de kleine dingen die Kefalonia voor mij onvergetelijk maken: een glas lokale wijn terwijl je uitkijkt over de Ionische Zee, de gastvrijheid van de lokale bevolking en de serene schoonheid die elke hoek van het eiland siert.

🏖️ Top 3 populaire all inclusive hotels op Kefalonia:


6. Zakynthos of Zante

Tip: bezoek tijdens je vakantie zeker enkele van de mooiste stranden van Zakynthos.

Bij mijn eerste bezoek werd ik al snel verliefd op de witte zandstranden en de sfeervolle stadjes zoals Assos en Fiskardo. Navagio Beach, met zijn beroemde scheepswrak, is slechts één van de vele juweeltjes die Zakynthos te bieden heeft. Wat mij betreft, is Zakynthos de perfecte mix van natuurlijke schoonheid, culturele rijkdom en avontuur. Overal waar je kijkt, vind je uitnodigende wijngaarden, geheimzinnige grotten zoals de Blue Caves, en historische ruïnes die getuigen van een rijke geschiedenis. De invloed van Italië is voelbaar in de architectuur van Zakynthos Stad, terwijl de lokale producten zoals wijn en olijven je een voorproefje geven van de authentieke Griekse keuken. Mijn hart gaat sneller kloppen van de unieke ervaringen die Zakynthos biedt. Van het spotten van de Caretta Caretta schildpadden in Laganas Bay tot het verkennen van afgelegen dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Elke hoek van het eiland biedt iets nieuws, van de levendige badplaatsen Laganas, Argasi en Tsivili tot de serene schoonheid van afgelegen stranden. Voor mij is Zakynthos niet zomaar een vakantiebestemming; het is een plek waar avontuur en ontspanning hand in hand gaan.

🏖️ Top 3 populaire all inclusive hotels op Zakynthos:


7. Kythira of Cerigo

Het eiland Kythira is de geboorteplaats van Aphrodite, volgens de mythen, en een ware oase van natuurlijke schoonheid. Ik was direct betoverd door de betoverende mix van berglandschappen, weelderige begroeiing, en het kristalheldere water dat de idyllische witte zandstranden omzoomt. Tijdens mijn reizen heb ik zelden een plek ontdekt die zo’n serene rust uitstraalt als Kythira. Het eiland is een lappendeken van kleurrijke stadjes, vruchtbare valleien en adembenemende natuur. Overal waar je kijkt, is het alsof je op een Cycladisch eiland bent, met de typische witte huizen met felblauwe luiken. Maar Kythira heeft ook een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de oudheid en door de eeuwen heen is het eiland door verschillende beschavingen bewoond en beïnvloed. Kythira-stad, ook bekend als Chora, is de schilderachtige hoofdstad waar het Venetiaanse kasteel en de vele kerken je een glimp geven van het rijke verleden van het eiland. Het eiland herbergt zo’n 60 kleine dorpjes, elk met hun eigen charme en verhalen. Van de traditionele markten in Potamos tot de serene stranden bij Kapsala, er is altijd iets nieuws te ontdekken. Wat mij vooral aanspreekt aan Kythira, zijn de ongerepte stranden. Kaladi, met zijn indrukwekkende rotsformaties, staat bovenaan mijn lijst, maar ook de minder bekende stranden zoals Agios Nikolaos en Diakofti Beach zijn absoluut de moeite waard.


Eilandhoppen op de Ionische Eilanden

Eilandhoppen is eigenlijk niet veel meer dan het verblijven op meerdere eilanden tijdens uw vakantie. Zoals we op het vaste land kunnen spreken over een rondreis, zo hebben we het op een eilandengroep over eilandhoppen. Meestal vindt het vervoer tussen de eilanden plaats via een boot of veerboot. Het is natuurlijk mogelijk om uw vakantie samen te stellen door verschillende losse vakanties te boeken op de verschillende Ionische Eilanden. Makkelijker, en meestal goedkoper, is het om uw vakantie samen te stellen bij de aanbieders die gespecialiseerd zijn in het eilandhoppen. Je kunt de eigen reis samenstellen of een vast programma te kiezen dat past bij het aantal dagen of weken dat je op vakantie wilt gaan.

Klimaat Griekse eilandengroep

De Ionische eilanden hebben een Mediterraan met warme en droge zomers. De winters zijn mild en zelden echt koud. De Ionische eilanden kennen zo’n 200-225 zonnige dagen per jaar. Geen wonder dat de eilanden zo’n populaire vakantiebestemming zijn, ook onder senioren. De warmste maanden zijn in juni, juli, augustus en september met een gemiddelde temperatuur van 30 graden. Tijdens deze maanden is de kans op neerslag minimaal. Het Mediterrane klimaat op de Ionische Eilanden kent milde winters. De meeste neerslag valt in de winterperiode. De temperaturen zijn het laagst in de maanden december, januari, februari en maart, met overdag een gemiddelde temperatuur van 15 graden. De gemiddelde nachttemperaturen liggen dan nog tussen de 5 en 7 graden, maar kunnen soms lager zijn. Door relatief veel neerslag in de wintermaanden zijn de Ionische Eilanden rijk begroeid en is er een duidelijke verschil in begroeiing tussen de zomermaanden en wintermaanden. 


Wat is de reistijd naar de Ionische Eilanden?

De reistijd naar de Ionische eilanden is uiteraard afhankelijk van de bereikbaarheid van het eiland dat je wilt bezoeken. Helaas hebben veel vluchten naar de Ionische eilanden één of 2 tussenstops. Via internet kunt je de verschillende tickets vergelijken. Een rechtstreekse vlucht vanaf vliegveld Eindhoven naar Corfu duurt ongeveer 2 uur en 3 kwartier. De meeste rechtstreekse vluchten vindt je via TUI of Transavia.

Wat is de beste reistijd voor deze bestemming?

Gelet op de zachte temperaturen kun je bijna het hele jaar terecht op de Ionische Eilanden, echter de wintermaanden hebben het meeste regen en dat kan ten koste gaan van een mooie strand- of terras-dag. De meest aangename temperaturen tref je in de maanden mei, juni, september en oktober. De temperaturen van het zeewater zijn dat ook heel aangenaam.

Wat moet ik als toerist zeker weten over deze vakanties?

Op de Ionische Eilanden wordt betaald met euro’s. Het één uur later dan in Nederland. Ze gebruiken hier ook zomer- en wintertijd. Op de eilanden wordt Grieks gesproken. Je kunt je echter vaak ook voldoende redden met Engels of Duits, zeker in de grote of toeristische plaatsen. Op de Ionische Eilanden heeft men hetzelfde voltage als in Nederland, 220/230 volt. Je hebt geen verloopstukjes nodig voor uw stekkers. Voor het reizen naar de Ionische Eilanden heb je een geldige identiteitskaart of paspoort nodig. Deze documenten dienen nog ten minste 3 maanden geldig te zijn. Voor Griekenland en de Griekse eilanden zijn geen inentingen / vaccinaties verplicht.

Plaats een reactie