4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Sal of Boa Vista: welk eiland is het leukst?

Wanneer je naar Kaapverdië op vakantie gaat dan heb je 2 eilanden om uit te kiezen: Sal en Boa Vista. Deze beide Kaapverdische eilanden hebben heel veel overeenkomsten. Op zowel Sal als Boa Vista heb je fijne witte zandstranden, een prachtige blauwe zee, toffe watersporten en een super gastvrije bevolking. En dat alles op slechts 7 uur vliegen! Maar er zijn ook verschillen: Boa Vista is een stuk groter en hier vind je meer natuur. Sal is een stuk levendiger (vooral badplaats Santa Maria) en over het algemeen ook wat duurder.

  • Sal en Boa Vista zijn de 2 meest populaire eilanden van Kaapverdië, vrijwel alle vakanties gaan naar 1 van deze 2 plekken
  • Sal is het meest bruisende eiland. Alle hotels vind je bijna in Santa Maria in het zuiden. Hier vind je veel gezelligheid met een leuk strand, restaurants, uitgaansgelegenheden, en veel andere faciliteiten.
  • Boa Vista is een stuk groter, maar daarmee ook en stuk rustiger! Je hebt hier meer ongerepte stranden en meer natuur. Het binnenland van Boa Vista is best ruig, terwijl Sal een stuk vlakker is
  • Voor watersporten zit je op beide eilanden wel goed. Wil je leren kiten? Dan adviseren wij Sal want hier heb je een paar heel goede kitesurfscholen

Sal: het meest bruisende eiland

Sal is het meest populaire en het meest ontwikkelde eiland van Kaapverdië. Je hebt hier veel prachtige stranden, maar toeristen komen hier ook vanwege het ruime aanbod met watersporten en de mooie plekken om te vissen. Voor watersporters is het eiland met name in trek in de maanden januari en februari. Er staat dan een enorme wind waardoor je hier prachtig kunt surfen. De meest bekende badplaats van Sal is Santa Maria in het zuiden. Hier heb je een prachtig uitgestrekt strand van ruim 8 kilometer. Langs het strand vind jet al van luxe all-inclusive resorts. Wij hebben ook een blog geschreven: 14 leuke dingen om te doen op Sal

De fraaie boulevard in Santa Maria op Sal met veel restaurants en winkeltjes

Boa Vista: voor rust- en natuurzoekers

Boa Vista betekent letterlijk “Mooi Uitzicht”, en dat is precies wat je hier vindt! Boa Vista is een stuk groter, maar ook een stuk rustiger en authentieker dan Sal. Je vindt hier minder toeristen, en ervaart dus meer het echte Kaapverdië. Het eiland biedt liefst 55 kilometer aan ongerepte stranden. De grootste plaats op Boa Vista is Sal Rei. Hier is het een stuk rustiger dan Santa Maria op Sal! Wanneer je hier op vakantie bent merk je dat winkels en restaurants ook meer gericht zijn op de Kaapverdiërs. Als je hier van houdt dan is Boa Vista wel echt een aanrader!

3 Kaapverdische vrouwen in traditionele kleding op Boa Vista

Waar vind je de beste stranden?

Voor stranden zit je op beide eilanden hartstikke goed. Op zowel Sal als Boa Vista vind je de herkenbare witte bounty-stranden die je direct het ultieme vakantiegevoel bezorgen. Welk eiland nu de leukste stranden heeft hangt een beetje af van jouw wensen.

De stranden op Sal hebben meer faciliteiten, maar zijn ook drukker. Met name het strand bij Santa Maria is erg tof! Hier kan je lekker watersporten, maar ook een potje volleyballen of eten bij een van de vele restaurants. Wil je even weg van de massa? Dan kan je naar Ponta Preta aan de westkant van het eiland

Strand bij Santa Maria op Sal

Zoek je rustige ongerepte stranden? Dan zit je op Boa Vista hartstikke goed. Je hebt hier liefst 55 kilometer aan strand. Omdat er op Boa Vista een stuk minder toeristen komen dan op Sal heb je het soms het gevoel dat je op een onbewoond eiland zit! Het meest populaire strand van Boa Vista is het strand van Sal Rei. Het grote voordeel van dit strand t.o.v. het strand bij Santa Maria is dat je weinig hoogbouw hebt. Daarnaast is ook Santa Monica een aanrader! Dit strand ligt heerlijk afgelegen en biedt bijna 12 km aan ongerept wit strand. Er gaan geruchten dat hier een groot hotel gaat komen (White Sands Hotel & Spa) dus pak je kans voordat hier ook vol ligt met toeristen.

Santa Monica Beach op Boa Vista

Waar vind je de meeste en mooiste hotels?

Op Sal vind je de meeste hotels en resorts. Je kunt hier kiezen uit zo’n 300 hotels (Bron: Booking.com). Vrijwel alle hotels zijn gevestigd in Santa Maria, in het zuiden. Hier vind je altijd een passend hotel. Van een betaalbaar appartement tot een super-de-luxe 5-sterren resort zoals Robinson Club Cabo Verde of Riu Palace Santa Maria. Bij deze laatste 2 hotels ontbreekt het je aan helemaal niets. Een luxe privéstrand, meerde restaurants, wellness en diverse watersportactiviteiten.

Op Boa Vista is het een stuk rustiger qua hotels. In totaal heb je de keuze uit zo’n 120 hotels (Bron: Booking.com). De meeste hotels vind je in Sal Rei, maar ook in kustplaatsen als Praia de Salinas en Praia Lacacao. Boa Vista is over het algemeen iets goedkoper dan Sal. De meest luxe hotels op het eiland zijn Riu Palace Boavista en Riu Karamboa waar je op basis van all-inclusive helemaal verwend wordt.

Op Sal heb je dus meer keuze uit hotels en is er voor elke prijsklasse een geschikt verblijf te vinden. Op Boa Vista is het iets rustiger, maar heb je ook de keuze uit wat minder hotels. Tip: meer weten over andere Afrikaanse all-in bestemmingen? Bekijk ook onze blog met de mooiste Afrikaanse all-inclusive bestemmingen. En check ook ons overzicht met de mooiste swim-ups op Kaapverdië.

Waar moet je zijn voor lekker eten?

Hmm… lekker uit eten hoort natuurlijk ook bij vakantie! Wanneer je kiest voor een vakantie op Kaapverdië dan is de kans groot dat je op basis van all-inclusive of volpension boekt. Je kunt dan gewoon elke dag aanschuiven in het buffetrestaurant. De wat meer luxere 4- en 5-sterren restaurants hebben vaak ook 1 of meer á-la-carte restaurants. Zo heeft Riu Cabo Verde in Santa Maria liefst drie à la carte restaurants en heb je bij Sol Dunas Resort in Santa Maria een buffetrestaurant én 2 a-la-carte restaurants. Maar waar moet je zitten als je ook een keer buiten de deur wil eten?

Over de Kaapverdische keuken
De Kaapverdiaanse keuken is een smakelijke mix van Afrikaanse, Portugese en Braziliaanse invloeden. Populaire gerechten zijn de stoofpot Cachupa, de soep Caldo Verde en de gegrilde kip Frango Assado​​. Door het droge klimaat worden veel ingrediënten geïmporteerd, maar vis en zeevruchten zijn volop lokaal beschikbaar​​. Gegrild vlees, vaak geïmporteerd, is ook populair, terwijl kip en geitenvlees meestal lokaal worden geteeld​​.

Naast vis en vlees zijn rijst, (zoete) aardappel, cassave en bonen veelgebruikte ingrediënten​​. Typische gerechten zijn eenvoudig, vaak bestaande uit een combinatie van deze ingrediënten​​. Naast Cachupa, zijn andere bekende gerechten Xerem, een maïs- en cassavepap​​, Canjo, een dikke kippensoep​​, Sopa de Peixe, een vissoep​​, en Caldo Verde, een groentesoep met kool​​. Een andere aanrader is Buzio, gemaakt van schelpdieren met sojasaus,

Restaurants op Sal

Het zal je niet verbazen, de meeste restaurants vind je op het eiland Sal. Met name in Santa Maria. Hier heb je de keuze uit ruim 50 verschillende restaurants. De keukens zijn heel divers, van Kaapverdiaans tot Italiaans en Internationaal Er zijn een aantal toppers die je echt net mag overslaan als je hier op vakantie bent. Hieronder vind je onze top 3:

  1. Restaurant Barracuda: Dineer direct op het strand met specialiteiten zoals bruschetta en knoflookbrood, gevolgd door verse visgerechten zoals tonijntartaar en tonijn met limoensaus. Geniet van de ontspannen sfeer met je voeten in het zand, terwijl het vriendelijke personeel voor een persoonlijke touch zorgt.
  2. Chez Pastis: In het hart van Santa Maria biedt dit restaurant een romantische ervaring met live muziek. Proef de lokale vis van de grill en ontdek Kaapverdiaanse wijn uit Fogo. Een perfecte plek voor een romantische avond met z’n twee.
  3. Compad: Favoriet onder de inwoners van Santa Maria, staat dit restaurant bekend om zijn authentieke Kaapverdische keuken, met het nationale gerecht Cachupa als hoogtepunt. Hier ervaar je nog het echte Kaapverdië. De prijzen zijn verrassend laag dus perfect als je niet duur uit eten wil!

Restaurants op Boa Vista

Zoals gezegd, het aanbod restaurants op Boa Vista is wat kleiner dan op Sal. Maar tegelijkertijd heb je hier wel veel kleinere restaurants. De restaurants zitten voor 99% in Sal Rei, of er nét buiten. Op de rest van het eiland zitten eigenlijk geen eetgelegenheden.

  1. Blu Marlin: een superleuk klein restaurant. In het hoogseizoen kan je beter wel even reserveren want het is hier gauw vol. Hoogtepunten zin de kreeftpasta en de Filet Mignon, die moet je zeker proberen als we de reviews van gasten mogen geloven.
  2. Bowlavista: even iets anders dan het buffet van je hotel? Kom dan ook zeker eens naar Bowlavista. Je kunt hier namelijk heel gezond ontbijten en lunchen. Ze hebben lekkere bowls, smoothies en heerlijke pannenkoekjes. Ook leuk: bestel de bowl-to-go en eet ‘m op je gemak op op het strand!
  3. Restaurant Naida: Naida in Sal Rei, gerund door de legendarische Donna Nadia. Dit is niet zomaar een restaurant; het is een stukje lokale geschiedenis, gelegen aan de noordkant van het plein. Naida serveert een diverse mix van gerechten die je zeker niet wilt missen. Tip: maak een reservering, want dit is een hotspot! En het beste deel? Het is super betaalbaar, perfect voor de budgetbewuste foodie.

Welk eiland voor een kindvriendelijke vakantie?

Ga je met kids naar Kaapverdië? Dan is het sowieso aan te raden om te kiezen voor een (all-inclusive) resort waar veel voorzieningen en faciliteiten zijn voor kinderen. Op Kaapverdië is namelijk niet extreem veel te doen in de zin van waterparken, pretparken en dergelijke. De meeste vertier vind je eigenlijk in de hotels. Denk aan Kids Clubs, zwembaden en animatie. Hieronder vind je voor beide eilanden de leukste kindvriendelijke resorts en andere leuke activiteiten om te ondernemen met kids!

Sal met Kids

Op Sal heb je een aantal heel toffe hotels die echt een paradijs zijn voor kinderen. Zo heeft Riu Palace Santa Maria een heel leuk waterpark en heeft ClubHotel RIU Funana een heel fraai zwembad met apart kinderbad. Melia Dunas Beach Resort & Spa is een goede keuze als je met kids van verschillende leeftijden gaat: je hebt hier niet alleen een Kids Club, maar ook een Mini Club en Teenagers Club.

Wil je buiten je hotel wat doen met de kinderen? Ook dan heb je een aantal leuke opties. Ga met z’n allen mee met een 4×4 safari, bezoek Salinas van Pedra de Lume (een bijzondere vulkaankrater), of spot zeeschildpadden samen met een ranger. Van juni t/m november is het zelfs mogelijk om schildpadden uit hun ei te zien komen, heel bijzonder! Een andere toffe plek om te bezoeken met kids is Laguna Buracona (bekend als The Blue Eye). Hier kan je zwemmen in een lagune, van rotsen springen en een heel gave grot bekijken.

Foto van “The Blue Eye” op Sal in Kaapverdië

Boa Vista met Kids

Ga je naar Boa Vista? Dan is het nog belangrijker om goed te kijken naar een kindvriendelijk resort met voldoende voorzieningen. Waar je op Sal een aantal leuke uitjes hebt op het eiland, is dat op Boa Vista een stuk minder het geval. Een aantal kindvriendelijke hotels springen er wel uit: Riu Touareg heeft luxe familiesuites, 2 kinderbaden, een speeltuin en een kids club voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Er is hier ook een apart gedeelte voor gezinnen. Ook Riu Palace Boavista heeft een fijn kinderbad, animatie, kidsclub en een toffe speeltuin. Een andere aanrader is IBEROSTAR Club Boa Vista met apart kinderbad, mini- en maxiclub en een perfecte ligging aan het strand.

Riu Touareg kaapverdie 4 sterren
Riu Touareg is een aanrader als je met kids naar Boa Vista gaat

Buiten de hotels om is het op Boa Vista wel even zoeken naar leuke attracties met kids. Bezoek Santa Monica Beach of ga eens een dagdeel naar Museu dos Naufragos (een museum over de geschiedenis van het eiland met o.a. scheepswrakken). Verder kan je ook paardrijden op Boa Vista (via Boa Vista Horse Riding). Ook kan je hier prachtig mooi snorkelen! Het water is hier superhelder dus je kunt al snel veel fraaie vissen spotten. Zijn de kids al iets ouder? Dan kan je ook een avond je sterren kijken in de woestijn. Van juni t/m september is het ook mogelijk om walvissen te spotten.

Wat is het beste eiland voor watersporters?

Houd je van windsurfen of kitesurfen? Dan zit je goed op Kaapverdië. Zowel Sal als Boa Vista zijn geliefde bestemmingen voor watersporters. Dat komt omdat er hier altijd wen een lekker windje staat die zorgt voor uitstekende golven.

Vooral Sal is een heerlijke bestemming voor watersporters. Je kunt hier geweldig surfen en kiten. De wind is goed, de zee is niet koud en je hebt veel baaitjes met hoge golven. Het grote voordeel van Sal is dat surfers van elk niveau hier terecht kunnen. De baai van Santa Maria is bijvoorbeeld heel erg geschikt voor beginners. Andere plekken waar meer ervaren surfers komen zijn o.a. Ponta Sino en Lembje. Kite Beach (Serra Negra) is een superfijne plek voor kitesurfers! Een ander voordeel van Sal is dat je hier ook een aantal fijne kitesurfscholen hebt. Ben je dus helemaal nieuw in deze sport? Dan is dit wel de plek! Ook snorkelaars en duikers komen aan hun trekken op Sal. Je kunt prachtig duiken in de baai van Mudeira. Ook heb je hier fenomenale duikspots waar je oude scheepswrakken kunt spotten.

Ook Boa Vista trekt elk jaar veel watersporters. Plekken zoals de baai van Sal Rei, het Chaves strand en de Varandinha baai zijn geliefde spots voor windsurfers. Ook Ponta Antonia en Praia de Atlanta zijn fijne plekken voor beginnende surfers. Tip: vermijd Santa Monica want hier zijn de omstandigheden niet goed.

Ben je wat meer geoefend? Dan vind je ook aan de oostkant een aantal prachtige plekken om te windsurfen. Let op: de wegen naar de stranden van Boa Vista zijn vaak onverhard. Het is dus belangrijk dat je een goede auto hebt, denk aan een 4×4 wagen of een quad.

Plaats een reactie