4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Mooiste badplaatsen van Sri Lanka

Reis jij binnenkort af naar vakantiebestemming Sri Lanka; het tropische paradijs vol prachtige stranden, rijke culturen en avontuurlijke ervaringen? In deze blog nodigen we je uit om mee te gaan op een ontdekkingsreis langs de 13 meest indrukwekkende badplaatsen van het land, elk met zijn unieke charme en bezienswaardigheden. Of je nu een fervent surfer bent, op zoek naar een rustige hoek om te ontspannen, geïntrigeerd door de onderwaterwereld, of wilt genieten van verse zeevruchten aan de kust, Sri Lanka heeft het allemaal.

🏖️ Van de levendige stranden van Hikkaduwa en het schilderachtige Unawatuna, tot de serene baaien van Tangalle en het surfparadijs Weligama, elk kustplaatsje vertelt zijn eigen verhaal. Ontdek de geschiedenis en cultuur in plaatsen als Colombo en Galle, proef de lokale keuken, ontmoet vriendelijke locals en dompel jezelf onder in de natuurlijke schoonheid van dit eiland. Wandel over gouden zandstranden, duik in kristalheldere wateren, verken oude tempels en forten, en laat je verrassen door het wildlife. Laat ons je gids zijn door de prachtige badplaatsen van Sri Lanka, en ontdek de diversiteit en schoonheid van dit prachtige eiland. Pak je zonnebril en zonnebrandcrème, want dit is een reis die je niet wilt missen.


Mirissa

Mirissa is een verborgen parel aan de zuidkust van Sri Lanka, een oase van rust voor reizigers die op zoek zijn naar een ontsnapping uit de drukte. De langgerekte gouden stranden worden omlijst door wuivende palmbomen en azuurblauwe wateren, en bieden ideale condities voor surfers en zwemmers. Het nabijgelegen dorp Weligama, met zijn pittoreske vissershaven, is perfect voor een middagtripje. Mis zeker de wereldberoemde steltvissers niet. Mirissa staat bekend om haar walvissafari’s, een ervaring die je niet mag missen. Tussen december en april kun je hier de indrukwekkende blauwe vinvis en speelse dolfijnen in hun natuurlijke habitat observeren. Geniet van de zonsondergang vanaf de Coconut Tree Hill, een idyllisch uitzichtpunt omgeven door palmbomen. Verken ook de lokale keuken in de vele strandhutten, waar je verse vis en traditionele Sri Lankaanse curry’s kunt proeven.


Negombo

Negombo, gelegen aan de westkust van Sri Lanka, biedt reizigers een charmante introductie tot de kustsfeer van het land. De stad is befaamd om haar uitgestrekte vissersdorp, waar je het dagelijkse leven van de lokale bevolking kunt observeren en verse zeevruchten kunt proeven. De unieke Nederlands-koloniale architectuur van Negombo, weerspiegeld in de eeuwenoude forten en kanalen, vertelt een rijk historisch verhaal. De prachtige katholieke kerken, zoals de St. Mary’s kerk, geven Negombo de bijnaam ‘Klein Rome’. De brede zandstranden, doorspekt met palmbomen, zijn perfect voor een luie namiddag in de zon. Bezoek ook het Negombo Lagoon, een paradijs voor natuurliefhebbers en vogelaars. Ondanks de nabijheid van de internationale luchthaven van Colombo, behoudt Negombo een relaxte, authentieke sfeer die toeristen aantrekt die op zoek zijn naar een eerste of laatste smaak van Sri Lankaanse gastvrijheid.

🛫 All inclusive hotels in deze regio:


Galle

Galle, gelegen aan de zuidwestkust van Sri Lanka, is een betoverende stad die koloniale geschiedenis combineert met tropische schoonheid. Het Galle Fort, een UNESCO-werelderfgoed, is de belangrijkste attractie met zijn indrukwekkende bastions en historische gebouwen die de Nederlandse invloed weerspiegelen. Wandel langs de oude stadsmuren voor een panoramisch uitzicht op de oceaan. De vuurtoren, een schilderachtig symbool van Galle, is ook een must-visit. De levendige straten binnen het fort zijn bezaaid met boetieks, cafés, en galerijen, die de bezoekers een gevarieerde mix van lokale en internationale kunst en ambachten aanbieden. Net buiten Galle, wacht het rustige strand van Unawatuna op zwemmers en zon-aanbidders. Met zijn kleurrijke koraalrif en het rijke zeeleven, is het ook een paradijs voor duikers.

🛫 All inclusive hotel in deze regio:


Trincomalee

Trincomalee, aan de oostkust van Sri Lanka, is een ongerept juweel vol natuurlijke schoonheid en historisch erfgoed. Het is vooral bekend om zijn adembenemende stranden zoals Nilaveli en Uppuveli, waar het turkooisblauwe water en fijn zand zorgen voor perfecte snorkel- en zonbadplaatsen. Trincomalee’s onderwaterwereld is een paradijs voor duikers, met het beroemde Pigeon Island Marine National Park in de buurt dat een overvloed aan koraalriffen en kleurrijk zeeleven herbergt. De stad is ook rijk aan cultuur met historische bezienswaardigheden zoals het oude fort Frederik en de Koneswaram-tempel, een belangrijk hindoeïstisch pelgrimsoord. Tussen maart en augustus biedt Trincomalee een unieke kans om walvissen en dolfijnen te spotten. Vergeet niet de warmwaterbronnen van Kanniya te bezoeken voor een verkwikkend bad.

🛫 All inclusive resort in deze regio:


Colombo

Colombo, de dynamische hoofdstad van Sri Lanka, is een boeiende mix van modern leven en oude geschiedenis. Bezoekers kunnen de moderne skyline verkennen, die omringd wordt door geurige specerijmarkten en oude tempels. De wijk Fort, met zijn koloniale architectuur, herinnert aan de Portugese, Nederlandse en Britse invloeden. In de levendige wijk Pettah vind je kleurrijke markten en straatverkopers. Het Galle Face Green, een uitgestrekt park langs de Indische Oceaan, is een perfecte plek om de zonsondergang te bekijken. Bezoekers kunnen ook genieten van de nabijgelegen stranden zoals Mount Lavinia, slechts een korte rit van het centrum. Excursies naar de buitenwijken van de stad, zoals Negombo met zijn historische kerken en kanalen, bieden een ander perspectief. Het nachtleven in Colombo is het levendigst van het land, met een breed scala aan bars, clubs en restaurants om te ontdekken.


Kalutara

Kalutara, genesteld aan de westkust van Sri Lanka, is een paradijselijk toevluchtsoord dat bekend staat om zijn gouden stranden en de indrukwekkende Kalutara Vihara, een boeddhistische tempel met de grootste stupa in het land. De Kalu-rivier, die door de stad stroomt, biedt mogelijkheden voor spannende riviersafari’s en vistochten waar je prachtige exotische dieren kunt tegenkomen (zie foto hierboven). Proef de beroemde “Kalutara Basket”, een lokaal ambacht dat bestaat uit gevlochten palmbladeren. In de buurt van Kalutara bevindt zich het dorp Beruwala, de thuisbasis van de eerste moslimnederzetting op het eiland, en de Kechimalai-moskee, een belangrijke islamitische site. Bezoek de kosmopolitische kustplaats Bentota, slechts een korte rit naar het zuiden, bekend om zijn watersportmogelijkheden en schildpaddenbroederij. Aan de noordkant ligt Wadduwa, populair om zijn kokosnootplantages.

🛫 Mooiste accommodaties in deze omgeving:


Tangalle

Tangalle, gelegen aan de zuidoostkust van Sri Lanka, is een idyllisch strandparadijs, minder druk dan zijn beroemde tegenhangers. Het is een uitstekende keuze voor reizigers die op zoek zijn naar rust en een authentieke Sri Lankaanse ervaring. De prachtige baai van Tangalle is bezaaid met palmen en omzoomd met goudkleurige zandstranden waar reizigers kunnen ontspannen en genieten van de kristalheldere wateren. Het nabijgelegen Rekawa-strand is een belangrijke nestplaats voor zeeschildpadden en biedt ‘s nachts fascinerende kijkmogelijkheden. De historische Mulkirigala Rots Tempel, op korte rijafstand van Tangalle, is een boeddhistische schrijn gebouwd op een indrukwekkende rotsheuvel. Dichtbij ligt het vissersdorpje Hambantota, waar je kunt genieten van verse vis en zeevruchten. Aan de horizon lonkt het Yala National Park, een van de beste plekken op het eiland om wilde dieren te spotten, waaronder olifanten en luipaarden.

🛫 Mooi hotel in deze omgeving:


Weligama

Weligama, gelegen aan de zuidkust van Sri Lanka, is een magische surf hotspot met brede, zandstranden en een relaxte sfeer. De naam Weligama betekent ‘zanddorp’, wat weerspiegelt in zijn uitgestrekte zandige baaien. De stad is beroemd om zijn stiltvissers, die op palen in de zee balanceren om hun vangst binnen te halen – een iconisch beeld dat geen enkele reiziger mag missen. Daarnaast zijn er veel lokale vissers die met hun bootjes de zee op gaan (zie bovenstaande foto). Op een klein eilandje vlak voor de kust ligt de eeuwenoude Taprobane Villa, ooit het huis van de Franse graaf de Mauny-Talvande. Bezoek het naburige Mirissa, bekend om zijn walvis- en dolfijnspotmogelijkheden, en de betoverende Secret Beach. Voor cultuurliefhebbers is de historische stad Galle, met zijn imposante Nederlandse fort, slechts een korte rit naar het westen. Voor natuurliefhebbers biedt het Koggala-meer, met zijn mangrovebossen en vogelleven, een serene ontsnapping.

🛫 Mooi resort in deze omgeving:


Bentota

Bentota, een van de meest geliefde badplaatsen van Sri Lanka, ligt aan de zuidwestkust, waar de Indische Oceaan de Bentota-rivier ontmoet. Deze stad biedt iets voor elk type reiziger – van gouden stranden en watersporten, waaronder jetskiën, windsurfen en duiken, tot riviercruises op de rustige Bentota Ganga. Bezoek het Bentota Turtle Hatchery, een inspanning om bedreigde zeeschildpadden te beschermen. Het nabijgelegen stadje Aluthgama heeft een levendige markt waar je kunt winkelen voor lokaal handwerk en specerijen. Maak een dagtocht naar het Lunuganga landgoed, het meesterwerk van de beroemde Sri Lankaanse architect Geoffrey Bawa. Voor natuurliefhebbers ligt het tropische paradijs van de Brief Garden, met zijn eclectische mix van beeldhouwkunst, architectuur en landschapsdesign, op slechts een steenworp afstand.

🛫 Mooie resorts in deze omgeving:


Passikudah

Passikudah, gelegen aan de oostkust van Sri Lanka, is een oase van rust, bekend om zijn ongelooflijk lange ondiepe kustlijn en kalm, kristalhelder water. Dit maakt het ideaal voor gezinnen en onervaren zwemmers. Het is ook een geweldige plek voor watersporten zoals windsurfen en kajakken. Het lange, gouden zandstrand wordt beschouwd als een van de veiligste en mooiste in het land. Een korte rit naar het zuiden brengt je naar de stad Batticaloa, met zijn beroemde Nederlandse Fort en de serene Batticaloa Lagoon. Het nabijgelegen stadje Kalkudah, met zijn ongerepte strand, biedt een meer afgelegen toevluchtsoord. Voor duikliefhebbers liggen de koraalriffen van Pigeon Island National Park op een boottocht afstand. Met zijn prachtige natuurlijke omgeving en serene sfeer, biedt Passikudah de perfecte setting voor een ontspannen strandvakantie.

🛫 Mooi hotel in deze omgeving:


Pettalai

Pettalai, ook bekend als Pottuvil, ligt aan de oostkust van Sri Lanka en is een rustige badplaats die bekend staat om haar ongerepte stranden en de nabijheid van het wereldberoemde surfparadijs Arugam Bay. De stad biedt een authentiek gevoel van de lokale cultuur, met kleurrijke markten en vriendelijke inwoners. Bezoek het nabijgelegen Kumana National Park, beroemd om zijn overvloedige vogelleven en wilde olifanten. Voor geschiedenisliefhebbers is het bezoek aan de oude boeddhistische tempel Muhudu Maha Viharaya, met zijn indrukwekkende stenen beelden en sculpturen, een must. Voor surfers is het nabijgelegen Arugam Bay, met zijn perfecte golven, een absolute bestemming. Dompel je onder in de unieke combinatie van natuurlijke schoonheid, culturele rijkdom en avontuurlijke activiteiten die Pettalai te bieden heeft, weg van de drukke toeristische routes.

🛫 Mooie resorts in deze omgeving:


Unawatuna

Unawatuna, genesteld in een halvemaanvormige baai aan de zuidkust van Sri Lanka, is een van de parels van het land, bekend om zijn gouden zandstrand en heldere turquoise wateren. Het strand, omzoomd met palmbomen en strandbars, is een hotspot voor zonaanbidders, snorkelaars en duikers, met het kleurrijke koraalrif en het scheepswrak ‘Rangoon’ op slechts een korte zwemafstand. De nabijgelegen Jungle Beach, een verborgen schat, biedt meer rust en privacy. Een korte wandeling brengt je naar het Japanse vredespagode, dat een panoramisch uitzicht biedt op de baai van Galle. Bezoek het historische Galle Fort, op slechts een paar kilometer afstand, voor een dosis geschiedenis. Het charmante stadje Unawatuna is ook een uitstekend uitgangspunt voor dagtochten naar de theetuinen en biodiverse regenwouden van het binnenland.


Hikkaduwa

Hikkaduwa, gelegen aan de zuidwestkust van Sri Lanka, is een levendige badplaats die bekend staat om zijn lange zandstranden en levendige koraalriffen. Hikkaduwa Beach is een surfparadijs, met golven die zowel beginners als gevorderden aantrekken. Het Hikkaduwa National Park is een van de twee mariene nationale parken in Sri Lanka en biedt uitstekende mogelijkheden om te snorkelen en duiken, met kleurrijke koraalriffen en talrijke soorten zeeleven. Bezoek het Tsunami Photo Museum, dat herinnert aan de verwoestende gevolgen van de tsunami van 2004. Het nabijgelegen stadje Galle, met zijn historische Nederlandse Fort, is een gemakkelijke dagtocht. Probeer verse zeevruchten in de vele strandrestaurants of struin door de souvenirwinkels die lokaal handwerk, sieraden en antiek verkopen.

🛫 Mooie hotels in deze omgeving:


Welke badplaatsen zijn geschikt voor gezinnen met kinderen?

Als je met je gezin reist, zijn veiligheid, plezier en gemak de sleutelwoorden. Bentota, met zijn kalme wateren en watersportmogelijkheden, is perfect voor avontuurlijke gezinnen. Passikudah, bekend om zijn ondiepe kustlijn, is veilig voor jonge kinderen en beginners in het water. Unawatuna biedt een mix van strandplezier en culturele ervaringen, terwijl Hikkaduwa met zijn levendige koraalrif een geweldige plek is voor snorkelen en duiken. Al deze badplaatsen hebben ook gezinsvriendelijke accommodaties en all inclusive resorts, waardoor ze ideaal zijn voor families.

Welke kustplaatsen hebben de mooiste stranden?

Als het op natuurlijke schoonheid aankomt, staan enkele Sri Lankaanse kustplaatsen bovenaan de lijst. Unawatuna en Mirissa zijn befaamd om hun idyllische, halvemaanvormige zandstranden. Tangalle verbaast met zijn prachtige, afgelegen stranden, omringd door palmbomen. De lange, gouden kustlijn van Passikudah is adembenemend, met kalm, kristalhelder water. Tot slot is er de rustige schoonheid van het strand van Nilaveli bij Trincomalee, met zijn witte zand en turquoise water, wat het een paradijs voor strandliefhebbers maakt.

Plaats een reactie