4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Strandvakantie: Mooiste stranden van Zanzibar

Ben jij een avontuurlijke reiziger en wil je een vakantie aan de Indische Oceaan boeken? In deze blog zullen we je kennis laten maken met de 13 meest ongelooflijke stranden die het idyllische eiland Zanzibar te bieden heeft. Bereid je voor op het ontdekken van afgelegen baaien, levendige kustplaatsen, fascinerende maritieme ecosystemen en culturele schatten die verborgen liggen in deze prachtige archipel. Of je nu een zonliefhebber bent, een watersportfan, een natuurliefhebber, of een geschiedenis- en cultuurhongerige reiziger – er is altijd een strand in Zanzibar dat perfect voor jou is.

🏖️ Van het bruisende Nungwi Beach tot het serene Pongwe Beach, van het levendige Kendwa tot het traditionele Kizimkazi – Zanzibar’s kustlijn is een prachtig palet van unieke strandervaringen. Duik in de wereld van kitesurfen op Paje Beach, zwem met dolfijnen bij Kizimkazi en dompel jezelf onder in de ongerepte natuur van Mnemba Island. Ontdek de charmante vissersdorpen, bezoek de historische moskeeën en laat je betoveren door de verbluffende zonsondergangen. Elk van deze stranden biedt een unieke glimp van de diverse cultuur en adembenemende natuur. Laten we samen beginnen aan deze bijzondere reis en duiken in de betoverende wereld van Zanzibar’s mooiste stranden.


Nungwi Beach

Nungwi Beach, een betoverende bestemming in het noorden van Zanzibar, biedt bezoekers een exotisch paradijs. De intens blauwe wateren en poederwitte zandstranden creëren een perfecte setting voor zowel avonturiers als ontspanningszoekers. Nungwi dorp, levendig en gastvrij, ligt op een steenworp afstand, vol met kleurrijke markten en authentieke Zanzibarische gerechten. Een unieke highlight is de dhow-werf, waar ambachtslieden traditionele houten boten met de hand maken. Voor de kust van Nungwi, vind je een rijkdom aan zeeleven, ideaal voor snorkelaars en duikers. Vergeet niet de wonderbaarlijke zonsondergangen te ervaren, waar Nungwi beroemd om staat. De avonden hier zijn gevuld met de zachte klanken van live Taarab muziek, wat een romantische sfeer creëert.

🛫 Mooiste all inclusive resorts in deze omgeving:


Matemwe

Gelegen aan de noordoostkust van Zanzibar, biedt Matemwe een rustig toevluchtsoord ver weg van de drukke toeristische centra. De serene stranden, omzoomd door wuivende palmen en omgeven door glinsterende azuurblauwe wateren, zijn een hemels panorama. Matemwe staat bekend om zijn indrukwekkende koraalriffen, waardoor het een populaire bestemming is voor snorkelen en duiken. Nabijgelegen Mnemba Atol is een privé-eiland, waar je een kans hebt om zeldzame zeeleven te spotten zoals de bedreigde groene schildpad. In het dorp Matemwe, krijg je een authentiek beeld van het dagelijks leven op Zanzibar; hier vind je traditionele huizen, vismarkten en vriendelijke locals. Een unieke ervaring is het bijwonen van de dagelijkse vangst, waar vissers in hun traditionele dhows de zee op gaan.

🛫 Mooiste all inclusive resorts in deze omgeving:


Jambiani Beach

Jambiani Beach, genesteld aan de zuidoostkust van Zanzibar, betovert met zijn ongerepte witte zandstranden en kalmerend turkoois water. Deze kuststrook is niet alleen een paradijs voor zonneaanbidders, maar biedt ook een fascinerend inzicht in de lokale cultuur. Het nabijgelegen Jambiani dorp is een levendige gemeenschap waar bezoekers de traditionele manier van leven kunnen ervaren. Zeewierplantages bepalen hier het kustlandschap, en je kunt zelfs vrouwen van het dorp zien die zeewier oogsten bij laag tij, een uniek gezicht. Watersportliefhebbers zullen zich in Jambiani niet vervelen: het is een uitstekende locatie voor kite-surfen vanwege de perfecte windcondities. Avontuurlijk aangelegde bezoekers kunnen ook een dhow-cruise maken of de nabijgelegen koraalriffen (zie foto hierboven) verkennen.


Kiwengwa Beach

Kiwengwa Beach, gelegen aan de oostkust van Zanzibar, is een prachtige strook van wit zand en turquoise wateren. Dit strand is geliefd bij gezinnen en rustzoekers, dankzij de kalme wateren en het brede scala aan resorts en accommodaties die zich langs de kustlijn uitstrekken. Kiwengwa is ook een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de fascinerende onderwaterwereld van Zanzibar met zijn kleurrijke koraalriffen en een overvloed aan zeeleven, perfect voor snorkelaars en duikers. Het nabijgelegen Kiwengwa-Pongwe Forest Reserve is een must-visit voor natuurliefhebbers, waar je een verscheidenheid aan tropische vogels, apen en vlinders kunt spotten. Geniet van een fiets- of dorpstour en ervaar de lokale cultuur en keuken. Als de avond valt, bieden de nabijgelegen restaurants en bars heerlijke Zanzibari-gerechten, vaak geserveerd met traditionele muziek en dans, waardoor je reis naar Kiwengwa een onvergetelijke ervaring wordt.

🛫 Mooiste all inclusive resorts in deze omgeving:


Nakupenda Beach

Nakupenda Beach, wat ‘Ik hou van je’ betekent in Swahili, ligt op een zandbank in de turquoise wateren voor Stone Town. Dit strand, alleen bereikbaar per boot, is werkelijk een verborgen juweeltje. Wanneer het tij laag is, verschijnt Nakupenda Beach als een idyllisch stukje paradijs uit de Indische Oceaan, perfect voor zonnebaden en zwemmen. Opmerkelijk is het ongerepte koraalrif rondom het eiland, een paradijs voor snorkelaars. De unieke locatie biedt bezoekers de kans om tijdens de boottocht dolfijnen te spotten of zelfs deel te nemen aan een vistrip. Probeer zeker de vers gevangen vis, bereid door lokale chef-koks in geïmproviseerde strandkeukens. Hoewel geïsoleerd, is Nakupenda Beach nooit te ver weg van de bruisende activiteiten van Stone Town, waardoor je het beste van twee werelden kunt ervaren: serene rust en culturele opwinding.


Pemba Island

Pemba Island, de minder bekende zuster van Zanzibar, is een onontdekte parel met rustige stranden en een weelderig groen landschap. Pemba staat bekend om haar fenomenale duik- en snorkellocaties, met ongerepte koraalriffen en een schat aan zeeleven. Misachororo en Vumawimbi zijn enkele van de verbluffende stranden van het eiland, waar je kunt genieten van serene schoonheid en rust. Het eiland biedt ook een rijk cultureel erfgoed, met dorpen zoals Chake Chake en Mkoani, die een bezoek waard zijn. Een unieke attractie op Pemba is de traditionele stierengevechten, een overblijfsel van de Portugese koloniale tijd. Ook staat Pemba bekend om de productie van kruidnagel, een bezoek aan een kruidnagelplantage is zeker de moeite waard. Maak je bezoek compleet met een boottocht naar het nabijgelegen Misali-eiland, bekend om zijn rijke biodiversiteit.


Mnemba Island

Mnemba Island is een klein privé-eiland gelegen aan de noordoostelijke kust van Zanzibar en staat bekend om zijn ongerepte stranden en exclusieve luxe accommodaties. Dit is een perfecte plek voor diegenen die op zoek zijn naar ultieme rust en privacy. Het omringende rif is een beschermd zeegebied en is een van de beste duik- en snorkellocaties van Zanzibar, met een buitengewone biodiversiteit, inclusief dolfijnen en bedreigde groene schildpadden. Ondanks zijn exclusiviteit, kunnen niet-residerende bezoekers overdag genieten van de wateractiviteiten. Een boottocht naar Mnemba biedt een kans om te genieten van de rijke onderwaterwereld en de serene stranden. De weelderige inheemse bossen van het eiland zijn ook thuisbasis van een verscheidenheid aan vogels. Mnemba Island, vaak aangeduid als “het paradijs op aarde”, biedt een unieke combinatie van natuurlijke schoonheid, rust en luxe, waardoor het een onvergetelijke bestemming is.


Chumbe Island

Chumbe Island, een klein eiland ten westen van Zanzibar, is een waar natuurparadijs, beroemd om zijn koraalpark en eco-lodge. Het rif is een beschermd gebied en bevat enkele van de meest ongerepte koraalformaties in de regio, een fantastische plek voor snorkelaars om te verkennen. Voor landrotten is er het Chumbe Forest Reserve, een beschermd gebied vol met zeldzame en bedreigde flora en fauna, waaronder de zeldzame kokoskrab. Het eiland is ook een belangrijk broedgebied voor bedreigde schildpadden. De eco-lodge biedt duurzame accommodaties die gebouwd zijn met respect voor de omgeving, waardoor bezoekers kunnen genieten van de natuur zonder haar te schaden. Chumbe Island is meer dan alleen een prachtig strand; het is een levend voorbeeld van natuurbehoud, duurzaam toerisme en een unieke bestemming voor ecologisch bewuste reizigers die op zoek zijn naar een bijzondere ervaring in Zanzibar.


Paje Beach

Paje Beach, aan de zuidoostkust van Zanzibar, is een droombestemming voor watersportliefhebbers. Met zijn ondiepe, heldere wateren en consistente winden is het een wereldberoemde hotspot voor kite-surfen. Beginners en ervaren surfers kunnen hier genieten van perfecte omstandigheden. Het brede, witte zandstrand, omzoomd door wuivende palmbomen en azuurblauw water, biedt voldoende ruimte voor ontspanning. Het aangrenzende dorp Paje biedt een glimp van het lokale leven met winkels, restaurants en bars, vaak met live muziek in de avond. In de buurt van Paje vind je de Jozani Chwaka Bay National Park, de thuisbasis van de zeldzame rode colobus aap. Maak ook een uitstapje naar een lokale zeewierboerderij en leer over deze belangrijke lokale industrie.

🛫 Mooiste all inclusive resorts in deze omgeving:


Kendwa Beach

Kendwa Beach, gelegen in het noorden van Zanzibar, staat bekend om zijn witte zand, kristalhelder water en zijn prachtige zonsondergangen – een zeldzaamheid op de oostelijk gelegen stranden van Zanzibar. De kalme, ondiepe wateren zijn perfect voor zwemmen, zelfs bij laag water, in tegenstelling tot andere stranden op het eiland. Kendwa is ook populair vanwege het levendige nachtleven. Met maandelijkse vollemaansfeesten en diverse beachbars en restaurants, is er altijd een feeststemming. Voor avonturiers zijn er wateractiviteiten zoals snorkelen, duiken en varen. De nabijheid van Nungwi betekent dat je gemakkelijk kunt genieten van de schildpaddenopvang en het aquarium daar. Kendwa biedt ook een scala aan accommodaties, van budgetvriendelijke hostels tot luxueuze resorts.

🛫 Mooiste all inclusive resorts in deze omgeving:


Bwejuu Beach

Bwejuu Beach, aan de zuidoostelijke kust van Zanzibar, is een vredige en pittoreske plek waar je het eiland kunt ervaren zoals het ooit was. De eindeloze, rustige stranden worden slechts doorbroken door vissersboten en vrouwen die zeewier verzamelen, een levendig tafereel van het lokale leven. Bwejuu heeft minder toeristische drukte, waardoor je de pure schoonheid van de natuur en de lokale cultuur kunt waarderen. Er zijn genoeg eenvoudige, charmante accommodaties die een rustige sfeer bieden. Bezoek nabijgelegen dorpjes zoals Paje en Jambiani voor een levendiger sfeer. De Zanzibar Butterfly Centre (zie bovenstaande foto) en de Kuza Cave zijn ook dichtbij en de moeite waard. Bwejuu Beach biedt een serene ontsnapping voor reizigers die op zoek zijn naar een ontspannen vakantie weg van de drukte.


Kizimkazi

Kizimkazi, gelegen aan de zuidelijke punt van Zanzibar, is een traditioneel vissersdorp bekend om zijn dolfijntours. Bezoekers kunnen de kans grijpen om dicht bij deze geweldige wezens te komen, in hun natuurlijke habitat. Het is belangrijk om respectvol en milieubewust te zijn tijdens deze ervaring. De stranden van Kizimkazi zijn minder druk en bieden een rustige plek om te ontspannen na het avontuur. Het dorp heeft ook een historisch belang, met een van de oudste moskeeën in Oost-Afrika, de Dimbani Moskee. In de nabijheid ligt ook het Jozani Forest, de thuisbasis van de zeldzame rode colobus aap.


Pongwe Beach

Pongwe Beach, gelegen aan de oostkust van Zanzibar, is een verborgen juweeltje voor degenen die op zoek zijn naar rust en afzondering. Omringd door koraalriffen, creëert de baai een natuurlijk zwembad, perfect voor veilig zwemmen en snorkelen. Het turquoise water en het witte zand worden omzoomd door kokospalmen en tropische tuinen, wat het een idyllisch paradijs maakt. Bij laag tij kan men wandelen naar het rif en zeeleven in getijdenpoelen verkennen. Pongwe is minder toeristisch en behoudt een authentieke, rustige charme. Er zijn een aantal kleinschalige luxe resorts die een paradijselijke ontsnapping bieden met lokale flair. Een boottocht naar het nabijgelegen Mnemba Atol voor duiken en snorkelen is een must.


Wat zijn de meest kindvriendelijke stranden voor gezinnen?

Als je met je gezin reist, zijn Nungwi en Kendwa in het noorden en Pongwe in het oosten de ideale kindvriendelijke stranden van Zanzibar. Kendwa en Nungwi hebben rustige wateren dankzij de beschermende riffen, ideaal voor veilig zwemmen en snorkelen. Het heldere, kalme water bij Pongwe Beach is ook perfect voor kleintjes. Deze stranden hebben ook resorts met gezinsvriendelijke faciliteiten. Voor een unieke ervaring, overweeg een dagtrip naar Nakupenda Beach, een zandbank die verschijnt bij laag tij. Het ondiepe water is geweldig voor kinderen om veilig te spelen en te zwemmen. Vergeet niet om respect voor de natuur te leren door het rijke zeeleven te verkennen en afval te beperken.

Bij welke stranden kan ik het beste snorkelen of duiken?

Voor de beste snorkel- en duikervaringen in Zanzibar beveel ik het Mnemba-atol, een beschermd marien reservaat bij Mnemba Island, en het rif bij Matemwe Beach aan. Beide locaties bieden een ongelofelijke biodiversiteit met helder water, kleurrijke koraalriffen en een overvloed aan tropische vissen. Je kan er zelfs schildpadden en dolfijnen tegenkomen! Voor duikers is Leven Bank, ten zuiden van Pemba Island, een waar paradijs met zichtbaarheden tot wel 40 meter. Nungwi Beach biedt ook uitstekende duik- en snorkelopties en heeft diverse duikcentra voor beginners tot gevorderden. Bezoek Nakupenda Beach voor een unieke snorkelervaring in het heldere ondiepe water rond de zandbank.

Waar kan ik hier zwemmen met dolfijnen of dolfijnen spotten?

Voor een unieke ervaring van zwemmen met dolfijnen, zet je koers naar Kizimkazi, gelegen aan de zuidelijke kust. De wateren rond dit vissersdorp zijn thuis voor vele tuimelaars en met een beetje geluk kan je ook een aantal Humpback-dolfijnen spotten. Wees respectvol naar de dolfijnen en volg altijd de aanbevelingen van de lokale gidsen. Soms kun je ook via jouw all inclusive resort een excursie boeken om dolfijnen te spotten.

Welke stranden zijn ideaal om te surfen?

Voor de enthousiaste surfer, is Paje Beach aan de oostkust de perfecte keuze. De sterke, consistente wind maakt het een hotspot voor zowel kitesurfen als windsurfen. Het turquoise water en witte zandstranden dragen bij aan de charme van deze locatie. Voor beginners zijn er verschillende surfscholen waar je kunt leren surfen in een veilige en gecontroleerde omgeving. Geniet van de golven, de wind en de zon in surfparadijs Paje!

Plaats een reactie