4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Mooiste badplaatsen van Bulgarije

Ben jij als reislustige ontdekkingsreiziger op zoek naar de 12 mooiste kustplaatsen van vakantiebestemming Bulgarije. Jouw passie voor avontuur en je verlangen om het onbekende te verkennen, brengen je naar dit Zuidoost-Europese land, waar de rijke geschiedenis zich vermengt met schitterende landschappen en een gastvrije cultuur. Of je nu een zonneaanbidder bent, een avontuurzoeker, een cultuurliefhebber of gewoon iemand die wil ontspannen en ontsnappen aan de dagelijkse sleur; de kust van Bulgarije heeft iets unieks voor jou in petto. Bereid je voor om verliefd te worden op dit fascinerende land en al zijn wonderen.

🏖️ Maak je klaar om kennis te maken met zonovergoten zandstranden, uitgestrekt langs de serene Zwarte Zee. Van het levendige Sunny Beach tot het rustige Krapets, van het historische Nessebar tot het muzikale Kavarna, deze gids neemt je mee door de meest charmante kustplaatsen die Bulgarije te bieden heeft. Ontdek badplaatsen vol actie, waar het nachtleven bruist en watersporten aan de orde van de dag zijn, maar ook authentieke dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Duik in de wonderen van de Bulgaarse natuur, waar unieke flora en fauna gedijen, en maak kennis met de rijke geschiedenis van dit prachtige land, zichtbaar in oude ruïnes, pittoreske oude steden en indrukwekkende monumenten. Pak je strandtas, zonnebril en avontuurlijke geest, en laten we beginnen aan deze onvergetelijke reis!


Overzicht met de 12 leuke & toeristische badplaatsen in Bulgarije

Sunny Beach

Sunny Beach, gelegen aan de Zwarte Zeekust van Bulgarije, is de grootste en meest levendige badplaats van het land. Het wordt gekenmerkt door zijn 8 km lange zandstrand, geliefd om de kalme, warme wateren en de overvloed aan watersportactiviteiten, variërend van jetskiën tot parasailen. De zeebodem loopt geleidelijk af, wat het een veilige keuze maakt voor gezinnen. Sunny Beach staat bekend om zijn bruisende nachtleven, met talrijke bars, restaurants en nachtclubs. In de omgeving van Sunny Beach liggen het charmante historische stadje Nessebar, een UNESCO Werelderfgoedlocatie, en het rustigere Sveti Vlas, beide ideaal voor daguitstapjes. Vanuit Sunny Beach zijn er ook boottochten naar het idyllische eiland St. Anastasia, een avontuur dat iedere bezoeker zou moeten beleven. Houd je van waterpret? Bekijk dan ook zeker een van deze prachtige resorts met waterpark in Bulgarije.

🛫 Mooiste hotels in deze omgeving:


Varna

Varna, vaak aangeduid als de ‘zeehoofdstad van Bulgarije’, is een dynamische havenstad met een interessante mix van cultuur, geschiedenis en prachtige stranden. Het belangrijkste strand van Varna, een uitgestrekt stuk van goudgeel zand, ligt vlakbij het stadscentrum en heeft alle voorzieningen voor een perfecte zon- en zeereis. Bezoekers kunnen ontspannen op het strand, zich vermaken met wateractiviteiten of genieten van verse zeevruchten in een van de vele strandbars. In de stad zelf vinden bezoekers een grote haven (zie bovenstaande foto), een rijk historisch erfgoed, van de Romeinse thermen tot de prachtige Dormition of the Mother of God-kathedraal. Vanuit Varna zijn populaire excursies naar de stenen wouden van Pobiti Kamani en het Aladzha-klooster, een middeleeuws orthodox grotklooster.

🛫 Mooiste hotels in deze omgeving:


Golden Sands

Golden Sands is een populaire badplaats gelegen in een pittoresk nationaal park aan de noordelijke Bulgaarse Zwarte Zeekust. De naam komt van het 4 km lange, fijnkorrelige zandstrand dat glinstert in de zon. Het zeewater is hier uitzonderlijk helder, en de bodem loopt langzaam af, waardoor het ideaal is voor zwemmers van alle leeftijden. Golden Sands is ook bekend om zijn geneeskrachtige mineraalwaterbronnen, waar bezoekers kunnen genieten van therapeutische spa-behandelingen. Het resort biedt een breed scala aan recreatieve activiteiten, zoals duiken, zeilen, en paardrijden. De nabijheid van Varna zorgt voor gemakkelijke toegang tot stedelijke attracties en cultuur. Voor natuurliefhebbers bieden de bossen van het nationaal park prachtige wandelpaden en picknickplaatsen.

🛫 Mooiste hotels in deze omgeving:


Nessebar

Nessebar, een pittoresk stadje aan de kust van Bulgarije, is een betoverende mix van geschiedenis en zonovergoten ontspanning. Gelegen op een klein schiereiland, staat het bekend als de ‘Parel van de Zwarte Zee’ en is het door UNESCO aangewezen als Werelderfgoedlocatie. Nessebar is trots op zijn talrijke historische monumenten, waaronder de verweerde oude stadsmuren, middeleeuwse kerken en traditionele houten huizen. De zanderige zuidelijke stranden zijn uitnodigend, met uitzicht op de kalme wateren van de Zwarte Zee. Watersporten zoals surfen en duiken zijn hier populair. Aan de kustlijn zijn talloze restaurants waar je kunt genieten van verse zeevruchten en traditionele Bulgaarse gerechten. Een korte boottocht brengt je naar het nabijgelegen Sunny Beach voor een levendiger scene.

🛫 Mooiste hotels in deze omgeving:


Albena

Albena is een van de parels van de Bulgaarse Zwarte Zeekust, ideaal voor toeristen die op zoek zijn naar een rustige en gezinsvriendelijke vakantie. Met een breed en rust zandstrand (zie foto) van bijna 5 km lang en kalme, ondiepe wateren, is Albena perfect voor gezinnen met jonge kinderen. De badplaats staat bekend om zijn ecologische aandacht, getoond door het schoonhouden van de stranden en de omringende groene zones. Albena biedt een scala aan activiteiten zoals zeilen, paardrijden, en mini-golf, terwijl spa- en wellnesscentra ontspanning en verjonging bieden. Buiten het resort kunnen bezoekers het Balchik-paleis en de botanische tuin ontdekken, een korte rit naar het noorden. Voor een smaak van traditionele Bulgaarse cultuur ligt het dorp Kranevo, met zijn authentieke folklore en keuken, vlakbij.

🛫 Mooiste hotels in deze omgeving:


Obzor

Obzor is een charmante en rustige badplaats, perfect voor vakantiegangers die een ontspannen ontsnapping zoeken aan de Bulgaarse Zwarte Zeekust. Het beschikt over een prachtig, 10 km lang zandstrand, omzoomd met een schilderachtige boulevard vol traditionele restaurants en gezellige bars. De kalme, heldere wateren zijn ideaal voor zwemmen, terwijl de omliggende bossen een koele ontsnapping bieden van de middagzon. Uniek voor Obzor is zijn historische betekenis: het was eens de oude Thracische nederzetting Heliopolis, en later een belangrijke Romeinse stad. Overblijfselen van deze rijke geschiedenis zijn nog steeds zichtbaar en verkennen waard. In de omgeving bevindt zich het Balkangebergte, perfect voor wandeltochten en het ontdekken van adembenemende uitzichten.

🛫 Mooiste hotels in deze omgeving:


Pomorie

Pomorie

Pomorie, gelegen op een smal rotsachtig schiereiland aan de Bulgaarse Zwarte Zeekust, biedt een unieke mix van rust, culturele rijkdom en wellness. Het rustige strand loopt langzaam af in de zee, waardoor het een ideale plek is voor families. Uniek aan Pomorie is de aanwezigheid van helende modder uit het plaatselijke zoutmeer, gebruikt in vele spa-behandelingen in het stadje. Ook bekend om zijn wijnproductie, kunnen bezoekers lokale wijnhuizen bezoeken voor proeverijen van voortreffelijke Bulgaarse wijnen. Historische bezienswaardigheden zoals het oude Thracische graf en het St. George klooster bieden fascinerende inzichten in het verleden van de regio. Excursies naar nabijgelegen steden als Bourgas en Nessebar zijn eenvoudig te organiseren.

🛫 Mooiste accommodatie in deze omgeving:


Sinemorets

Sinemorets, genesteld aan de zuidelijke rand van Bulgarije aan de Zwarte Zeekust, is een paradijs voor liefhebbers van ongerepte natuur en rust. Het dorp biedt twee prachtige stranden: Butamyata, populair bij families vanwege zijn kalme water en Veleka, bekend om de pittoreske plek waar de Veleka-rivier de zee ontmoet. Het heldere water en de omliggende bossen maken Sinemorets een perfecte plek voor zwemmen, wandelen en vogels spotten. Vanuit het dorp kun je ook kajaktochten maken langs de Veleka-rivier of een boottocht naar de monding van de rivier. Sinemorets is minder ontwikkeld dan de meeste Bulgaarse badplaatsen, waardoor het een ideale bestemming is voor diegenen die op zoek zijn naar rust en connectie met de natuur.

Tip: hier hebben wij ook de mooiste swim-up kamers van Bulgarije verzameld. Hier heb je dus een eigen zwembad!


Primorsko

Primorsko, gesitueerd op een schilderachtig schiereiland tussen de Zwarte Zee en de rivier de Devil, is een levendige badplaats met een jeugdige, energieke sfeer. Bekend om zijn twee uitgestrekte zandstranden, biedt Primorsko volop ruimte voor zonaanbidders, en de heldere, warme zee nodigt uit tot een verfrissende duik. Het stadje is een hotspot voor watersporten zoals jetskiën, windsurfen en parasailing. Binnen Primorsko ontdekken bezoekers een levendig nachtleven met bars en disco’s, terwijl het ook een perfecte uitvalsbasis is voor dagtrips naar het nabijgelegen Ropotamo natuurreservaat, beroemd om zijn ongerepte landschap en zeldzame vogelsoorten. Met het Thracische heiligdom Beglik Tash op korte afstand, kunnen toeristen ook wat mysterie toevoegen aan hun reis.

🛫 Mooiste accommodatie in deze omgeving:


Burgas

Burgas, de vierde grootste stad van Bulgarije, is een dynamisch knooppunt aan de Zwarte Zeekust dat een kosmopolitische sfeer combineert met aantrekkelijke stranden. Het strand van Burgas is een populaire keuze, omzoomd door een prachtige zeeboulevard vol restaurants, bars en winkels. Toeristen kunnen ook een bezoek brengen aan het Sea Garden Park, een groene oase naast het strand, waar ze kunnen ontspannen of deelnemen aan culturele evenementen. De stad biedt verschillende musea en galerijen, en is gastheer van het beroemde Zandsculpturen Festival in de zomer. Buiten Burgas, bieden de nabijgelegen meren van Atanasovsko, Burgas en Mandrensko unieke vogelspotmogelijkheden. Voor daguitstapjes liggen de oude steden Sozopol, Duni en Nessebar op korte rijafstand.

🛫 Mooiste accommodaties in deze omgeving:


Krapets

Krapets, gelegen in het noordoostelijke puntje van Bulgarije aan de Zwarte Zeekust, is een verborgen juweeltje dat perfect is voor toeristen die op zoek zijn naar een rustige en authentieke vakantie-ervaring. Het dorp biedt een uitgestrekt en rustig zandstrand waar bezoekers kunnen genieten van de zon en de zee zonder de drukte van de meer bekende badplaatsen. De duinen achter het strand herbergen een rijke verscheidenheid aan flora en fauna (zie bovenstaande foto), waardoor het een geweldige plek is voor natuurliefhebbers. De directe omgeving van Krapets is perfect voor het ontdekken van het traditionele Bulgaarse plattelandsleven, met lokale boerderijen die verse producten en zelfgemaakte wijnen aanbieden. Op een steenworp afstand van de Roemeense grens, biedt Krapets ook de mogelijkheid voor grensoverschrijdende dagtochten.


Kavarna

Kavarna, gelegen aan de noordelijke Bulgaarse Zwarte Zeekust, is een unieke mix van moderne stadsbeleving en rijke historie. Met zijn goed onderhouden strand, moderne jachthaven en zeeboulevard vol restaurants en cafés, biedt Kavarna een ontspannende badplaatservaring. Maar het stadje is ook beroemd om zijn culturele en historische bezienswaardigheden. Het Kavarna Rock Festival trekt jaarlijks internationale bezoekers en de stad heeft een bloeiende muziekscene. Historieliefhebbers kunnen het Thracische klifheiligdom bij Kaliakra, een natuurreservaat met adembenemend uitzicht op de zee, bezoeken. Andere attracties zijn de middeleeuwse burcht van Kavarna en het etnografisch museum. De nabijgelegen Dobrudja-regio is perfect voor natuurexcursies en vogels kijken.


Welke badplaatsen zijn kindvriendelijk?

Als je met kinderen reist, zijn er diverse kustplaatsen in Bulgarije die zich uitstekend lenen voor een familievakantie. Allereerst is er Sunny Beach, met zijn veilige, ondiepe wateren en volop familievriendelijke activiteiten, waaronder een waterpark en kinderclubs. Daarnaast is Albena, dankzij het langzaam aflopende zandstrand en talloze kinderanimaties, ook zeer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Pomorie biedt naast prachtige stranden ook therapeutische modderbaden, die zowel voor ouders als kinderen een unieke ervaring zijn. En dan is er nog Burgas, met zijn aantrekkelijke Sea Garden, vol speeltuinen, een dierentuin en zelfs een pretpark.

Wat zijn rustige en onontdekte mooie kustplaatsjes?

Als je verlangt naar de rustigere en nog onontdekte parels van de Bulgaarse kust, dan zijn Sinemorets en Krapets ideale bestemmingen. Sinemorets, in het zuidoosten, is een klein dorp met prachtige, nog ongerepte stranden en een natuurreservaat waar de rivier de Veleka uitmondt in de Zwarte Zee. Krapets, aan de noordelijke kust, biedt een serene ontsnapping met zijn uitgestrekte zandstranden en kalme sfeer, weg van de drukte van de toeristische hotspots. Ook Obzor is een charmant stadje, strategisch gelegen tussen Sunny Beach en Varna, en biedt een prachtig lang strand en een authentieke Bulgaarse sfeer, terwijl het toch gemakkelijk bereikbaar is. Deze plaatsen zijn ideaal voor wie een rustigere vakantie aan zee zoekt, weg van de drukte.

Plaats een reactie