4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Strandvakantie: de mooiste stranden van de Algarve

In deze blog ga ik samen me je op rondreis langs de 15 meest betoverende stranden die de Algarve, het zonovergoten juweel van Portugal, te bieden heeft. Van de westelijke Atlantische kust tot de oostelijke grens van de Spaanse Algarve, elke baai en elk zandstrand heeft een eigen karakter, met unieke kenmerken en ervaringen voor elke bezoeker. Of je nu een surfer bent die op zoek is naar de perfecte golf, een natuurliefhebber die zich wil onderdompelen in de biodiversiteit van zee- en kustecosystemen, een wandelaar die uitkijkt naar adembenemende kustlijnpaden, of een gezin dat zoekt naar veilige zwemgebieden en gouden zandkastelen die vanuit het all inclusive hotel te bereiken zijn; de Algarve heeft een strand dat bij je past.

🏖️ Onze selectie omvat verborgen schatten zoals Praia do Zavial en Praia da Bordeira, familiestranden zoals Praia da Fuseta, en wereldberoemde stranden zoals Praia da Marinha. Daarnaast nemen we je mee naar het hart van de lokale cultuur in nabijgelegen dorpen en steden, delen we culinaire aanbevelingen en suggereren we avontuurlijke excursies. Elk van deze stranden heeft zijn eigen unieke charme en karakter, net zoals de Algarve zelf. Dus pak je zonnebril, vergeet je zonnebrandcrème niet en bereid je voor op een virtuele reis naar deze prachtige hoek van Portugal. Laat je inspireren, plan je volgende vakantie of droom gewoon weg bij het idee van de zon op je gezicht en het zand tussen je tenen. Geniet van de mooiste stranden van de Algarve en boek direct jouw all inclusive vakantie online!



Praia do Camilo

Praia do Camilo, een schilderachtig pareltje in de Algarve, trekt bezoekers aan met zijn helderblauwe water en fijnkorrelige gouden zand. Genesteld tussen imposante klifformaties biedt dit afgelegen strand een ongerepte schoonheid. Via een houten trap, die een adembenemend uitzicht over de oceaan biedt, bereik je het strand. In de nabijgelegen stad Lagos, bekend om zijn charmante oude stad en levendige nachtleven, vind je vele authentieke Portugese eetgelegenheden. Voor avonturiers liggen de mysterieuze grotten van Ponta da Piedade op een steenworp afstand. Deze natuurlijke wonderen zijn te verkennen per kajak of rondvaartboot.

Populaire all inclusive resorts in dit gebied:


Praia de Odeceixe

Praia de Odeceixe is een schitterende oase aan de westkust van de Algarve, waar de rivier Seixe uitmondt in de Atlantische Oceaan. Dit strand, bekroond met de Blauwe Vlag, is een droom voor natuurliefhebbers en surfliefhebbers, met consistente golven die perfect zijn voor beginners en gevorderden. Het strand is omgeven door steile kliffen die een prachtig uitzicht op de zee bieden. Het dorp Odeceixe, een paar kilometer landinwaarts, straalt de traditionele Portugese charme uit met zijn witgekalkte huizen en kronkelende straatjes. Maak een wandeling langs de rivieroever, geniet van de rust en ontdek de rijke flora en fauna van het gebied. Op een korte rit vindt u het natuurpark Zuidwest Alentejo en Costa Vicentina, een paradijs voor wandelaars en vogelliefhebbers.


Praia de Benagil

Praia de Benagil in de Algarve is echt zo’n plekje dat je niet wilt missen. Het staat bekend om z’n unieke grot, direct aan het strand. Wat de Algarve verder zo top maakt? Zon, zee, strand en gezelligheid vind je hier in overvloed, met Albufeira als kloppend hart. Maar duik eens verder dan de bekende plekjes en je ontdekt prachtige baaitjes en indrukwekkende rotsen langs de kust.

De grot bij Praia de Benagil steelt echt de show. Door erosie gevormd, lijkt deze plek zo uit een sprookje te komen. Stel je een strand voor, overdekt door een gigantische steenkoepel, met in het midden een natuurlijk dakraam dat zorgt voor een magische lichtinval. Echt een uniek gezicht.

Maar hoe kom je er? Zwemmen is geen aanrader door de sterke stroming en drukte van bootjes. Pak liever een kajak, SUP, of een boottochtje vanuit de regio. Zo ben je veilig en zie je ook nog eens veel van de mooie omgeving. En een tip: laat de auto staan, want parkeren is een uitdaging. Dit stukje Algarve is zeker een bezoek waard, al is het alleen maar voor die fantastische foto’s!


Praia da Marinha

Praia da Marinha is een van de meest iconische stranden van de Algarve, bekend om zijn dubbele goudkleurige kliffen en kristalheldere water. Een postkaart-perfect landschap wacht je op, waar de zee en zand samenkomen om een paradijs voor zonaanbidders en snorkelaars te creëren. Vanwege zijn ongerepte omgeving en overvloedige zeeleven, is het strand een populaire plek voor duiken en boottochten. Niet ver van het strand liggen de charmante steden Lagoa en Carvoeiro, waar bezoekers kunnen genieten van de lokale keuken, markten en cultuur. Verken de uitgehouwen zeekliffen en grotten te voet of per boot voor een adembenemend uitzicht. Een wandelpad langs de top van de kliffen onthult de ware grootsheid van de Algarve kustlijn, met onvergetelijke uitzichten op de Atlantische Oceaan.

Populaire all inclusive resorts in dit gebied:


Praia do Carvoeiro

Praia do Carvoeiro, genesteld in het hart van het gelijknamige vissersdorp, is een betoverend strand dat het hart van elke bezoeker steelt. Omsloten door kleurrijke huizen die de kliffen beklimmen, is dit compacte zandstrand perfect voor een ontspannen familiedag. De rustige wateren nodigen uit tot zwemmen en kajakken, terwijl het centrale plein bruisend is met levendige restaurants en winkels. Een korte wandeling leidt naar de Algar Seco kliffen, waar je natuurlijk gevormde zwembaden en een fantastisch panoramisch uitzicht vindt. Neem ook een boottocht naar de indrukwekkende grotten van Benagil, op slechts een paar minuten van Carvoeiro. Een bezoek aan het nabijgelegen waterpark Slide & Splash biedt extra vermaak voor gezinnen.

Populaire all inclusive resorts in dit gebied:


Praia da Bordeira

Praia da Bordeira is een uitgestrekt en ruig strand aan de westkust van de Algarve, ideaal voor diegenen die rust en een ongetemde natuurlijke omgeving zoeken. Met zijn glooiende duinen, dramatische kliffen en wilde golven van de Atlantische Oceaan is dit strand geliefd bij surfers en natuurliefhebbers. De rivier die uitmondt in de zee zorgt voor een veilige en ondiepe speelplaats voor kinderen, en de omringende zandduinen nodigen uit tot verkennen. Het nabijgelegen dorp Carrapateira, met zijn traditionele witgekalkte huizen en kleine tavernes, biedt een glimp van het authentieke Portugese leven. Het pad “Trail of Headlands”, dat vanaf het strand begint, biedt een prachtige wandelroute langs de kustlijn, met spectaculaire uitzichten op de oceaan en de kans om de rijke lokale fauna te observeren.


Praia da Angrinha

Praia da Angrinha, een verborgen schat in Ferragudo, is een rustig en gezinsvriendelijk strand. Beschermd door het indrukwekkende Fort van São João do Arade, biedt het strand kalme wateren die ideaal zijn voor een ontspannen zwempartij of een peddelsurf-avontuur. Het strand kijkt uit over de jachthaven van Portimão, waardoor je het komen en gaan van boten kunt observeren. Het schilderachtige dorp Ferragudo, met zijn geplaveide straten en traditionele huizen, ligt op loopafstand en biedt een breed scala aan culinaire ervaringen. Bezoek het charmante plein Praça Rainha Dona Leonor voor een kopje koffie of proef de lokale specialiteiten in een van de nabijgelegen restaurants. Voor de cultuurliefhebbers is er het fort om te verkennen, dat een fantastisch uitzicht op zee biedt.

Populaire all inclusive resorts in dit gebied:


Praia do Carvalho

Praia do Carvalho is een juweel aan de Algarve-kust, bekend om zijn afgesloten baai en spectaculaire kliffen. Dit verborgen strand, toegankelijk via een uitgehakte tunnel in de rots, is een avontuur op zichzelf. Het kalme en kristalheldere water is perfect voor zwemmen en snorkelen, terwijl de schaduwrijke grotten op het strand een toevluchtsoord bieden van de middagzon. De nabijgelegen stad Carvoeiro, met zijn levendige sfeer, biedt een breed scala aan restaurants en winkels. Ontdek de kustlijn met een boottocht naar de indrukwekkende grotten van Benagil, slechts een paar kilometer naar het westen. Voor de meer avontuurlijke reizigers, biedt de klifwandeling Seven Hanging Valleys Trail, beginnend in Carvoeiro, ongelooflijke uitzichten en leidt je naar Praia do Carvalho.


Praia da Rocha

Praia da Rocha, gelegen in de levendige stad Portimão, is een van de meest bekende en geliefde stranden van de Algarve. Het brede en lange strand wordt omlijst door imposante zandsteenkliffen, die het een indrukwekkend aanzicht geven. Met haar fijne zand en azuurblauwe water is Praia da Rocha perfect voor zonnebaden en zwemmen. Het strand biedt een scala aan wateractiviteiten, van jetskiën tot paddleboarding. Langs de boulevard vind je tal van restaurants en bars die een breed scala aan lokale en internationale gerechten serveren. Vanaf het fort van Santa Catarina, gelegen aan het oostelijke einde van het strand, kun je genieten van een panoramisch uitzicht op de kust. Voor golfliefhebbers zijn er diverse golfbanen in de buurt.

Populaire all inclusive resorts in dit gebied:


Praia dos Estudantes

Praia dos Estudantes, gelegen nabij het levendige stadje Lagos, is een strand dat geschiedenis en natuurlijke schoonheid combineert. Het meest opvallende kenmerk is de stenen boogbrug, een overblijfsel van een oud Romeins fort, die een unieke sfeer geeft aan dit strand. Het heldere water en de rotsformaties maken het een uitstekende plek voor snorkelaars, terwijl de zachte golven ideaal zijn voor zwemmers en paddle-boarders. Lagos zelf biedt een scala aan eetgelegenheden en een bruisend nachtleven, evenals historische bezienswaardigheden zoals het Forte da Ponta da Bandeira. Op een korte loopafstand naar het oosten ligt de indrukwekkende Ponta da Piedade, een klifformatie met prachtige uitzichten en grotten die je per boot kunt verkennen.


Praia do Amado

Praia do Amado, gelegen aan de westkust van de Algarve, is een paradijs voor surfers en natuurliefhebbers. Dit brede, zandige strand is omgeven door indrukwekkende kliffen en de krachtige golven van de Atlantische Oceaan maken het een van de beste surfspots in de regio. Het strand trekt zowel professionals als beginners aan, met verschillende surfscholen beschikbaar voor lessen. De ongerepte natuurlijke omgeving van het strand, onderdeel van het natuurpark Zuidwest Alentejo en Costa Vicentina, zorgt voor adembenemende landschappen en een gevoel van rust en ontspanning. Het nabijgelegen dorp Carrapateira biedt enkele eenvoudige voorzieningen en een kans om de traditionele Portugese levensstijl te ervaren. Voor de wandelliefhebbers is er het ‘Historische Pad’ van de Rota Vicentina, een langeafstandswandelpad dat uitzicht biedt op de prachtige westkust.


Praia Dona Ana

Praia Dona Ana, gelegen net buiten het historische centrum van Lagos, is beroemd om zijn goudkleurige kliffen, turkoois water en fascinerende rotsformaties. Dit pittoreske strand, vaak aangehaald als een van de mooiste van de Algarve, biedt uitstekende mogelijkheden voor zonnebaden, zwemmen en snorkelen. Het panoramisch uitzicht vanaf de top van de kliffen is absoluut adembenemend en de moeite waard om te verkennen. Lagos zelf is rijk aan historische charme, met zijn ommuurde oude stad, traditionele vismarkten en een bruisend nachtleven. Maak een boottocht vanaf het strand om de nabijgelegen Ponta da Piedade te ontdekken, een indrukwekkende klifformatie met grotten en tunnels die door de zee zijn uitgehouwen.


Praia da Coelha

Praia da Coelha is een intiem en schilderachtig strand aan de centrale Algarve kust, een beetje buiten de gebaande paden maar zeer de moeite waard. Omgeven door indrukwekkende kalksteenkliffen en toegankelijk via een pad door een dennenbos, is dit strand een perfecte plek voor rust en ontspanning. Het heldere, blauwe water en de rotsachtige zeebodem zijn ideaal voor snorkelen. In de buurt van het strand ligt de charmante badplaats Albufeira, met een scala aan restaurants en winkels, evenals een bruisend nachtleven. Als u op zoek bent naar culturele activiteiten, bezoek dan de nabijgelegen Paderne Castle, een oude Moorse vesting. Of voor natuurliefhebbers, geniet van de rustige wandelpaden rond het strand en ontdek de lokale flora en fauna.


Praia da Falésia

Praia da Falésia strekt zich uit over meer dan 6 kilometer, van Vilamoura tot Olhos d’Água, en is een van de langste en meest pittoreske stranden in de Algarve. Het is bekend om zijn opvallende roodachtige kliffen die een prachtig contrast bieden met het turquoise water en het gouden zand. Het strand biedt voldoende ruimte om te ontspannen en te genieten van de zon, terwijl de kalme, heldere wateren ideaal zijn voor zwemmen en watersporten. Er is een wandelpad bovenop de kliffen met adembenemende uitzichten over de kustlijn. In de nabije omgeving zijn er talloze restaurants en bars, evenals enkele van de beste golfbanen van Europa in Vilamoura. Voor een unieke ervaring, ga naar de lokale markt in het traditionele dorpje Olhos d’Água.

Populaire all inclusive resorts in dit gebied:


Praia do Zavial

Praia do Zavial, gelegen aan de zuidelijke punt van de Algarve, is een verborgen juweeltje dat de aandacht trekt van zowel zonliefhebbers als surfers. Dit ongerepte zandstrand wordt omgeven door een schilderachtig landschap van groene heuvels en ruige kliffen. Met zijn heldere water en constante golven biedt Praia do Zavial perfecte omstandigheden voor surfen en bodyboarden (zie de foto hierboven), maar ook voor ontspannen zwemmen. Dicht bij het strand ligt het rustige dorpje Raposeira, waar je een glimp op kunt vangen van het traditionele Algarviaanse plattelandsleven. Een kort ritje brengt je naar het historische stadje Vila do Bispo, een plek vol cultuur en lokale gastronomie. Voor de wandelliefhebbers is er het natuurpark Zuidwest Alentejo en Costa Vicentina, met talloze wandelpaden die een spectaculair uitzicht bieden.


Praia da Fuseta

Praia da Fuseta, gelegen in het schilderachtige vissersdorp Fuseta in de oostelijke Algarve, biedt een unieke en authentieke ervaring. Dit breed, zacht glooiend zandstrand grenst aan de kalme wateren van de Ria Formosa lagune, waardoor het ideaal is voor gezinnen en zwemmers. Een korte boottocht brengt je naar de barrière-eilanden, waar je kunt genieten van een nog rustigere omgeving. Het dorp Fuseta zelf is bekend om zijn traditionele witte huizen, verse zeevruchten en vriendelijke gemeenschap. Er zijn wandelpaden die leiden door de lagune, waar je vogels kunt spotten en het lokale ecosysteem kunt verkennen. Voor cultuurliefhebbers ligt het historische stadje Tavira op slechts een korte rit afstand.


Bonustip: De Seven Hanging Valleys Trai

De Seven Hanging Valleys Trail is dé wandeling die je niet wilt missen als je in de Algarve bent. Deze route slingert langs de kust tussen Praia do Vale de Centeanes en Praia da Marinha en laat je de mooiste plekjes van de regio zien. Verwacht spectaculaire uitzichten op kliffen, gouden stranden en een azuurblauwe zee. Met een lengte van 5,7 kilometer enkele reis (of 11,4 kilometer als je terugloopt) ben je zo’n 4 tot 6 uur onderweg.

Qua moeilijkheidsgraad zit deze wandeling in de middenmoot. Er zijn wat ups en downs en af en toe een kleine klim, maar over het algemeen is het goed te doen. Let wel op losse stenen! Je kunt de wandeling vanaf twee kanten starten, maar een auto, scooter of taxi is wel handig om bij de startpunten te komen, aangezien het openbaar vervoer er niet echt op is afgestemd. Praia da Marinha is een populaire startplek met een flinke parkeerplaats en het voordeel van de zon in je rug als je ‘s ochtends begint. Pluspunt: je kunt je wandeling afsluiten met een verkoelend ijsje op het strand.

Begin je liever bij Praia do Vale de Centeanes? Ook prima! Parkeren doe je langs de weg en het startpunt is makkelijk te vinden. Je kunt de trail het hele jaar door lopen, maar buiten de hete en drukke zomermaanden is het ‘t aangenaamst. Qua navigatie zit je ook goed; het pad is duidelijk gemarkeerd, dus verdwalen is lastig. Volg gewoon de kustlijn en de geel-rode markeringen, dan kom je er wel.


Wat zijn de beste stranden om te surfen?

De Algarve is een paradijs voor surfers, met zijn gevarieerde kustlijn en consistente golven het hele jaar door. Voor beginners is Praia da Amado een geweldige keuze, met rustige golven en surfscholen ter plekke. Als je een meer ervaren surfer bent, is Praia do Zavial een must-visit. Deze spot is bekend om zijn krachtige golven en is geliefd bij de lokale surfers. Het minder bekende Praia da Bordeira biedt een wilde en natuurlijke surfervaring, met zijn uitgestrekte zandstrand en krachtige Atlantische golven.

Kan je goed duiken & snorkelen langs de stranden van de Algarve?

Absoluut, de Algarve biedt enkele van de beste duik- en snorkellocaties in Portugal. Je kunt genieten van prachtige onderwaterlandschappen, met een rijk zeeleven en fascinerende scheepswrakken. De zeeën rond de Algarve zijn thuis voor een verscheidenheid aan zeedieren, zoals octopussen, zeepaardjes, diverse soorten vis en zelfs dolfijnen. Als je geluk hebt, kun je zelfs zeeschildpadden tegenkomen. Bovendien bieden de rotsformaties, zeegrotten en riffen een unieke achtergrond om te ontdekken. De stranden van Praia da Marinha en Praia do Carvoeiro zijn enkele van de populaire plekken voor duiken en snorkelen. Er zijn verschillende duikscholen die cursussen en excursies aanbieden voor alle niveaus.

Wat voor type zandstranden kom je tegen in deze regio?

In de Algarve vind je over het algemeen goudgele en fijne zandstranden die je uitnodigen om lekker te relaxen onder de warme Portugese zon. Het zand is zacht en aangenaam aan de voeten, ideaal voor lange strandwandelingen of een spelletje beachvolleybal. De stranden van Praia da Marinha en Praia da Falésia, bijvoorbeeld, staan bekend om hun opvallende, bijna oranje zand dat een mooi contrast vormt met het turkooisblauwe water. Aan de westkust van de Algarve, bij stranden zoals Praia do Amado, tref je naast fijn zand ook grotere zandkorrels en kiezels, als gevolg van de krachtige Atlantische golven.

Plaats een reactie