4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Reisgids Poreč: ontdek alles wat Poreč in Istrië te bieden heeft

Poreč is een stad aan de kust van het schiereiland Istrië in Kroatië. De stad is bijna 2000 jaar oud en heeft ongeveer 12.000 inwoners. Het is de populairste vakantiebestemming in Kroatië. Ook Nederlandse jongeren weten Poreč steeds beter te vinden vanwege de geweldige discotheken en clubs. Ook is de populariteit te danken aan het feit dat uitgaan een stuk goedkoper is dan in de Spaanse en Italiaanse badplaatsen. In en rond Poreč bevinden zich veel mooie Blauwe Vlag stranden. In deze blog vertellen we je alles over de mooiste bezienswaardigheden, uitgaansgelegenheden en plekken die je tijdens je all inclusive vakantie moet bezoeken!

  • Poreč staat bekend om zijn prachtige kiezel- en rotsstranden die uitnodigen tot ontspanning en plezier. Het kristalheldere water van de Adriatische Zee is perfect voor zwemmen, snorkelen en andere watersporten.
  • De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Euphrasiusbasiliek, een UNESCO-werelderfgoed. Deze prachtige 6e-eeuwse basiliek is beroemd om zijn indrukwekkende mozaïeken en goed bewaarde architectuur.
  • In de omgeving kun je genieten van de heerlijke lokale Istrische keuken. Proef de verse zeevruchten, truffels, olijfolie en uitstekende wijnen die de regio te bieden heeft. De stad heeft tal van gezellige restaurants en tavernes waar u kunt genieten van zowel traditionele als moderne gerechten.
  • De omgeving van Poreč biedt een verscheidenheid aan buitenactiviteiten zoals fietsen, wandelen en zeilen. Het schiereiland Istrië staat bekend om zijn glooiende heuvels, wijngaarden en olijfboomgaarden, ideaal voor natuurliefhebbers en avonturiers.
  • Poreč is goed bereikbaar vanuit verschillende Europese landen, met zowel directe vluchten naar de nabijgelegen luchthavens Pula en Rijeka als comfortabele bus- en veerverbindingen vanuit Italiaanse en Sloveense kuststeden.

Porec bezienswaardigheden

Iedere liefhebber van cultuur komt in Porec aan zijn trekken. De historie van Porec leeft door in de klassieke en hedendaagse monumenten en kunstwerken. Als u in het oude centrum wandelt langs Cardo Maximus en Decamanus ziet u vanzelf de Basiliek van Euphrasius, het Marafor plein en de toren van Porec. De architectuur van deze gebouwen is geweldig. Ook buiten Porec is er genoeg te zien, zo zijn de grotten van Baredine een bezoekje waard.

  • Het oude centrum van Poreč: Het oude centrum van Poreč is al de moeite waard om als bezienswaardigheid aan te duiden. De historie van Poreč komt terug in de gebouwen van de stad. Met de Romeinse straatjes gebouwd rond de 2e eeuw voor Christus, Decamanus en Cardo Maximus, waan je je terug in de Romeinse tijd.
  • Basiliek van Euphrasius: Dit monument is een samensmelting van Byzantijnse en Mediterrane kunst. De basiliek van Euphrasius staat dan ook op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. Het werd gebouw in de 6e eeuw, in de tijd van Bisschop Euphrasius en Keizer Justinianus 1. In de basiliek zijn rondleidingen te volgen, indien er geen kerkdienst wordt gehouden. U kunt tijdens een rondleiding de toren van de basiliek beklimmen. Bovenop de toren heeft u een fantastisch uitzicht over de stad Poreč.
  • Het Maraforplein: Het Romeinse Maraforplein ligt aan de top van het eiland. Er bevinden zich twee tempels aan dit rechthoekige plein, Mars en Neptunes. Deze tempels stammen uit de eerste eeuw.
  • Torens van Poreč: De Torens van Poreč werden gebouwd in de 16e eeuw. Ze boden bescherming tegen invallen van de Turken.
  • Het Romaanse huis: Dit in de dertiende eeuw gebouwde Romaanse huis ligt aan het einde van de Decumanus. Dit schitterende huis is bekend vanwege het overdekte houten hoekbalkon.
  • Museum van Poreč: Het museum van Poreč werd in de achttiende eeuw gebouwd en is gevestigd in het Sincic Barok Paleis. Er zijn archeologische en historische collecties tentoongesteld. Bekijk ook zeker de kunst uit de Baroktijd in de originele Barok Salon.

Uitgaan in Porec

Uitgaan in Poreč is een geweldige belevenis. Iedere avond is weer anders en gezellig tot in de late uurtjes. Tijdens het uitgaan betaal je in Poreč in de meeste discotheken en kroegen voor bier en wijn maar 2 euro. Voor een cocktail betaal je rond de 5 euro. De populairste clubs zijn Saint & Sinner en Club Villa.

  • Saint & Sinner Club: Saint & Sinner is een moderne club in het centrum van Poreč aan de Boulevard. Deze aan de waterkant gelegen half openlucht club heeft een groot terras met een strak interieur waar gelounged kan worden. De muziekstijl is met name electro. In de club gaat het los met shows van danseressen.
  • Club Villa: Deze club en strandbar ligt aan het strand dichtbij het centrum van Poreč. Het is een openluchtclub met een gezellige en relaxte sfeer. Er komen voornamelijk veel Nederlandse en internationale jongeren naar deze club, maar ook veel Kroaten. De club heeft twee verdiepingen en een strandterras met loungebanken. Op de tweede etage staat een dj die top 40 en clubmuziek draait. Voor een biertje betaal je in Club Villa ca. 2,50 euro. 
  • Club Plava: De oudste club van Poreč en populair bij verschillende nationaliteiten. Liefhebbers van House, Electric en Techno hebben hier een geweldige avond. De club biedt plaats aan ca. 1000 gasten en heeft iedere avond weer ander entertainment zoals live saxofonist, zangers en zangeressen. Ook draait het in deze club met name om de erotische danseressen en shows. Er zijn dan ook veel mannen te vinden in deze club.
  • Café Del Mar: Op zoek naar een fijne lounge bar, dan is Café Del Mar jou bar. Voor een lekkere cocktail met live muziek van dj en saxofonist ben je hier aan het juiste adres. De club ziet er wellicht wat exclusief uit, maar de prijzen zijn redelijk normaal. Zo heb je in Café Del Mar al een halve liter bier voor 4 euro en een cocktail voor 6 euro.  Ook kun je er heerlijk ontbijten en lunchen met een geweldig uitzicht op de Adriatische zee.
  • Epoca: In deze cocktailbar kun je ook terecht voor een lekker hapje eten. Met het mooie grote terras met uitzicht over zee kun je de lekkerste cocktails van Poreč drinken. In de club zelf kun je met 200 man lekker uit je dak gaan op hits, loungemuziek en clubmuziek.
  • Lighthouse Music Club (Vodnjan): Deze grote club ligt in Vodnjan op zo’n 30 kilometer van Poreč. Het is een luxe openlucht club waar met enige regelmaat bekende dj’s draaien. Tijdens het dansen kun je een duik nemen in het zwembad.  Op zoek naar een luxe avondje? Dan ga je de VIP in en bestel je een fles champagne voor een decadent clubbezoek.

Dineren in de beste restaurants

De op Tripadvisor best beoordeelde restaurants in Porec hebben wij voor je op een rijtje gezet. Op nummer 1 staat Bistro Artha, let wel op want het gaat hier om een vegetarisch restaurant! Voor gezond eten met verse groenten is dit the place to be in Porec. Geef je toch de voorkeur aan gerechten met vlees en vis, dan is Sv. Nikola iets voor je. Dit prachtig gesitueerde restaurant in de haven van Porec bereid onder meer verse vis en heeft erg vriendelijk personeel dat de tijd neemt voor haar gasten. Sv. Nikola is een iets duurder restaurant, maar de kwaliteit van het eten wordt als zeer goed ervaren. Op nummer drie staat Bacchus Vinoteka. Het restaurant wordt beschreven als het restaurant voor Kroatische streekgerechten tegen een lokale prijs. De huisgemaakte wijn wordt geroemd en het personeel is zeer vriendelijk. Leuk ook zijn de typisch Kroatische Konoba’s. Dit zijn kleine Kroatische restaurants. Konoba Aba en Konoba Daniela zijn aanraders vanwege de heerlijke streekproducten en gezellige intieme sfeer.

Stranden & Kust

Porec kent zeer veel leuke en mooie stranden. Het water van de Adriatische zee is zeer helder en de stranden in Porec zijn beoordeeld met de Blauwe Vlag. De Blauwe Vlag is een keurmerk voor schone en veilige stranden. In Porec zijn enkel kiezelstranden en rotsachtige stranden, zandstranden zijn er niet. Wel zijn er enkele stranden met plateaus, deze zijn met name te vinden bij hotels. De meeste stranden hebben de beschikking over douches, bars en restaurants.

  • Town Beach (Stadsstrand): Gelegen nabij het centrum en de haven van Porec bevind zich een mooi kiezelstrand. Er zijn diverse sportactiviteiten te beoefenen en ook diverse barretjes in de buurt. Het strand heeft douches en op een aantal plekken kun je in de schaduw zitten. Ook is er een gedeelte voor naturisten.
  • St Nikola strand: Dit kiezel- en rotsstrand ligt op het eiland St. Nikola recht tegenover Porec. Het is met de boot vanaf Porec vijf minuutjes varen. Op het eiland bevinden zich twee hotels, Fortuna Island Hotel en Isabella Castle. Het strand heeft de blauwe vlag. Er zijn douches aanwezig. In de buurt van het strand bevinden zich geen restaurants en bars.
  • Strand Brulo: Strand Brulo is een kiezel- en rotsstrand met plateaus. Het strand ligt op tweehonderd meter van de hotels Valamar Diamant, Valamar Crystal en Valamar Rubin. Het strand is omringt door pijnbomen. Het is een mooi startpunt voor een kustwandeling naar het oude gedeelte van Porec. Er zijn een aantal voorzieningen zoals douches aanwezig op dit strand. Het strand heeft enkele plekken met schaduw.

Wat voor weer is het in Poreč?

Poreč kent een mild mediterraans klimaat. De zomerse maanden in Poreč zijn warm met een zeer lage luchtvochtigheid en minimaal tien uren zon per dag. De zeetemperatuur is gemiddeld 24 graden celsius in het hoogseizoen. De gemiddelde minimumtemperatuur is in de zomermaanden 18 graden en de maximumtemperatuur 28 graden.

Waarom is dit een populaire regio voor jongerenreizen?

In Poreč werden jongerenreizen georganiseerd door Beachmasters en GOGO. De jongeren reisorganisaties organiseren tijdens de jongerenreis in Porec meerdere activiteiten. Beachmasters heeft een gevarieerd activiteiten pakket in Poreč. Zo organiseert Beachmasters een uitstapje naar Venetië, een relaxing cruise, een bezoekje aan de Plitvice meren, kan er worden gedoken en is er ook een middagje kayakken. In de avond organiseert Beachmasters een kroegentocht, full moon party en party cruise. Het activiteitenpakket van GOGO is nog iets uitgebreider dan Beachmasters met als toevoegingen een beachparty, welkomstdiner en Xclusive Holland party naast de activiteiten die ook Beachmasters organiseert.

Plaats een reactie