4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Tips voor een rondreis in Sicilië en Palermo

Sicilië heeft een driehoekige vorm. De Grieken noemden dit Trinacria, met het Griekse woord treis voor drie en akra voor kaap. In het oosten wordt Sicilië gescheiden van de Italiaanse regio Calabrië door de Straat van Messina (enkele kilometers breed). De noordelijke en zuidelijke kusten zijn elk ongeveer 280 kilometer lang, waarvan vele kilometers uit zandstrand bestaan. De totale oppervlakte van het eiland is 25.711 vierkante kilometers , maar als je de omringende eilandjes meetelt, kom je uit op een oppervlakte van 27.708 vierkante kilometer.

Binnenland en Vulkanen: Het binnenland van Sicilië is voornamelijk heuvelachtig en bewerkt voor landbouw. Daarnaast vind je langs de noordelijke kust de bergketens van Madonie (tot 2000 meter hoogte), Nebrodi (tot 1800 meter hoogte) en Peloritani (1300 meter). Geologisch horen deze bergketens bij de beroemde Apennijnen van Italië. De imposante kegel van de Etna domineert de oostelijke kust van Sicilie. Sicilië en de kleine omliggende eilanden hebben een aantal zeer actieve vulkanen. De Etna is de grootste actieve vulkaan van Europa en teistert het eiland met zwarte as en bevingen. De kegel van de Etna is zo’n 3.330 meter hoog, maar dit hangt ook af van de uitbarstingen.


Eolische Eilanden

De Eolische Eilanden vormen een vulkanische eilandengroep in de Tyrreense Zee ten noorden van Sicilië. De eilanden zijn vernoemd naar de halfgod van de wind Aeolus. De Eolische eilanden zijn een populaire toeristische bestemming en trekken zo’n 200.000 bezoekers per jaar. De Eolische eilanden dragen de volgende namen: Lipari, Vulcano, Salina, Stromboli, Filicudi, Alicudi, Panarea en Basiluzzo. Er zijn twee actieve vulkanen: Stromboli en Vulcano. De vulkanische activiteit van dampende kraters vind je op alle eilanden.

Egadische eilanden

De Egadische eilanden vormen een kleine, bergachtige eilandengroep in de Middellandse Zee voor de noordwestkust van Sicilië. Het inwoneraantal wordt geschat op ongeveer 5.000. De belangrijkste bezigheid van de eilandbewoners is de visserij, met name tonijnvisserij. Het eiland Favignana is beroemd om zijn tonijnvisserij. Favignana is een populaire toeristische bestemming met frequente draagvleugelboot verbinding naar het vasteland. Levanzo is het kleinste eiland van de Egadische eilanden. Levanzo behoort tot de gemeente Favignana in de provincie Trapani. Het Egadische eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 6 vierkante kilometer en telt ongeveer 450 inwoners. De inwoners van Levanzo wonen rond een kleine haven. Het Egadische eiland Marettimo is na Favignana het grootst. Vanuit Trapani duurt het ongeveer een uur om Marettimo te bereiken.

Flora en Fauna

Sicilië wordt vaak aangehaald als voorbeeld van door de mens veroorzaakte ontbossing. Dit begon al in de tijd van de Romeinen, toen van het eiland een agrarisch gebied werd gemaakt. De ontbossing heeft geleidelijk het klimaat milder gemaakt, het leidde tot een daling van de neerslag en het uitdrogen van de rivieren. Dit is de reden waarom je in Midden- en Zuidwest Sicilië vrijwel geen bossen tegenkomt.

  • Bossen: In Noord- Sicilië zijn drie belangrijke bossen: In de buurt van de Etna, de Nebrodibergen en in het natuurpark Bosco della Ficuzza ’s nabij Palermo. Het beschermde natuurgebied bij de Nebrodibergen is met 86.000 hectare het grootste beschermde natuurgebied van Sicilië en herbergt tevens het grootste bos van Sicilië: het bos Caronia.
  • Fauna: Sicilië heeft een heel diverse dierenwereld. Je komt allerlei dieren tegen op het kleine eiland: vossen, wezels, boommarters, reeën, wilde zwijnen, stekelvarkens, egels, padden, slangen, arenden, slechtvalken en hoppen. In het beschermde natuurgebied Zingaro vind je nog een prachtige ongerepte wildernis.

Bezoek Palermo tijdens een rondrit op het eiland

Palermo is de hoofdstad van Sicilië. De stad werd gesticht door de Feniciërs onder de naam ‘Ziz’, wat ‘bloem’ betekent. Later werd de stad door de Grieken omgedoopt tot ‘Panormos’ wat zoiets betekent als ‘poort’. Volgens de overlevering beleefde Palermo haar gouden eeuw van de 9e tot de 11e eeuw na Christus. In die tijd was het één van de meest welvarende steden in het Middellandse Zee gebied. Palermo had weelderige tuinen en prachtige paleizen en moskeeën. Na de verovering door de Noormannen in de decennia 1060-1080 werden de meeste paleizen en moskeeën vernield. De nieuwe machthebbers plantten er hun eigen culturele wortels. Daardoor zag Palermo de totstandkoming van een unieke ‘Arabisch-Normandische’ stijl. Het is een unieke architectuur met arabische versieringen, Romeinse architectuur en Byzantijnse mozaïeken. Palermo was de thuisbasis van een van de beroemdste keizers van de Middeleeuwen: Frederik II fo Swabi, ook wel ‘Stupor Mundi’ genaamd.

Een bezoek aan Palermo is echt een avontuur. Hoewel Sicilië een populaire vakantiebestemming is,  blijft de stad Palermo erg authentiek en onaangetast door toerisme. Je zult in Palermo niet veel restaurants treffen met het menu vertaald in vijf verschillende talen. En met Engels kun je niet overal terecht. Het oude stadscentrum van Palermo is onaangeroerd gebleven tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Het is een heerlijk authentieke stad waar je kunt wroeten in een zeer diverse cultuur. Palermo is een complexe, meerlagige stad met zeer veel bezienswaardigheden. Tip: we hebben ook blog geschreven over de mooiste stranden van Sicilië en het klimaat op het eiland.

8 populaire bezienswaardigheden Palermo

  1. De bijzondere Kathedraal van Palermo.
  2. Quattro Canti. Een prachtig symbolisch kruispunt in het oude centrum van de stad. Nabij ligt de kleine, maar mooie La Martorana kerk met Byzantijnse mozaïeken.
  3. Museo Archeologico.
  4. De Orpheus mozaïek.
  5. Catacombe dei Cappuccini (Catacomben der Kapucijnen). In de catacomben van het Kapucijner klooster liggen meer dan 8.000 gemummificeerde voormalige inwoners van Palermo en haar omliggende dorpen.
  6. Palazzo dei Normanni – Proef de cultuur die de Noormannen achterlieten in Sicilië.
  7. Piazza Pretoria.
  8. De Gesu kerk. Dit is één van de architectonische hoogstandjes van Palermo. De Gesu kerk is gebouwd tussen 1564 en 1633. Het resulteerde in een prachtig gedecoreerde kerk.

Plaats een reactie