4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Strandvakantie: Mooiste stranden van Sicilië

Ontdek met ons de veertien mooiste stranden van Sicilië, het zonovergoten juweel in de Middellandse Zee. Sicilië, een eiland met een rijke geschiedenis en een fascinerende mix van culturen, biedt niet alleen archeologische schatten en adembenemende landschappen, maar ook enkele van de mooiste stranden van Italië. In deze blog nemen we je mee op een reis langs de verschillende mooie stranden van het eiland, van de gouden zandduinen van Lido Fiori in het zuidwesten tot de dramatische kliffen van Capo Vaticano in het oosten. We verkennen zowel levendige badplaatsen met alle voorzieningen, zoals het populaire Giardini Naxos, als afgelegen baaien weg van de gebaande paden, zoals het idyllische Isola Bella.

🏖️ Je zult stranden ontdekken die ideaal zijn voor gezinsvakanties, romantische uitjes, watersporten of zelfs vogelspotten. We zullen ook de nabijgelegen bezienswaardigheden en activiteiten benadrukken, van historische sites en schilderachtige dorpen tot culinaire ervaringen en natuurwandelingen, zodat je de rijke diversiteit van Sicilië volledig kunt ervaren. Dus pak je zonnebrandcrème er maar alvast bij want we gaan op pad naar de mooiste stranden van Sicilië. Bereid je voor op kristalhelder water, spectaculaire landschappen en onvergetelijke herinneringen tijdens je all inclusive vakantie!



Mondello Beach

Mondello Beach, gelegen tussen de bergen van Monte Pellegrino en Monte Gallo, is een van de parels van Palermo. Deze pittoreske badplaats betovert bezoekers met haar witte zandstranden en turquoise wateren, een idyllisch decor voor een ontspannen vakantiedag. De vissershaven en de kenmerkende Art Nouveau-paviljoenen vormen een charmant contrast met de luxe restaurants en boetieks die zich op de boulevard bevinden. Als je er op uit wilt trekken, trek dan de Monte Pellegrino op voor een prachtig panoramisch uitzicht over de kust. Cultuurliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het nabijgelegen Palermo, vol met historische schatten. Maar vergeet niet een lokale specialiteit te proeven, het verfrissende ‘pani ca meusa’.

🛫 All inclusive accommodatie in de omgeving:


San Vito lo Capo

San Vito lo Capo, genesteld aan de noordwestkust van Sicilië, is een waar paradijs met zijn kilometerslange zandstranden en kristalhelder water. De nabijheid van het Zingaro Natuurreservaat, met zijn spectaculaire kliffen en zeldzame flora en fauna, biedt avontuurlijke wandel- en snorkelopties. Dit voormalige vissersdorp ademt nog steeds een authentieke sfeer uit, versterkt door de kleurrijke huizen en het majestueuze Santuario di San Vito kerk. Gastronomie speelt hier een belangrijke rol – probeer de lokale ‘Cous Cous Fest’, een viering van traditionele gerechten gecombineerd met levendige muziek en dans. Niet ver van San Vito lo Capo ligt de historische stad Erice, bekend om zijn middeleeuwse architectuur en betoverende uitzichten. San Vito lo Capo is de perfecte blend van natuurlijke schoonheid, historische charme en culinaire verrukkingen, het belooft een memorabele Siciliaanse ervaring.

🛫 All inclusive accommodaties in de omgeving:


Riviera dei Ciclopi

De Riviera dei Ciclopi, oftewel de Kust van de Cyclopen, is een plek waar legende en realiteit samenkomen. Gelegen aan de oostkust van Sicilië, is deze rotsachtige kustlijn een waar paradijs voor natuurliefhebbers en geschiedenisfanaten. Volgens de mythe wierp de cycloop Polyphemus de grote basaltrotsen in zee in een poging om Odysseus’ schip te raken, wat resulteerde in de unieke geologie van deze kust. De kristalheldere zee contrasteert mooi met het donkere lavagesteente, wat een fascinerend snorkelgebied biedt. In het hart van de riviera ligt het charmante vissersdorp Aci Trezza, waar je de authentieke Siciliaanse keuken kunt ontdekken. Maak een boottocht naar de eilandjes van de Cyclopen of bezoek het historische Catania, op een steenworp afstand.

🛫 All inclusive accommodaties in de omgeving:


Isola Bella

Isola Bella, ook wel bekend als ‘de Parel van de Ionische Zee’, is een klein eiland gelegen in een prachtige baai bij Taormina, aan de oostkust van Sicilië. Verbonden met het vasteland door een smalle landstrook, biedt dit eiland niet alleen een prachtig kiezelstrand, maar ook een natuurreservaat vol met zeldzame planten en vogels. Vanaf het strand heb je een adembenemend uitzicht op de azuurblauwe zee en de omringende groene heuvels. Taormina zelf, op de kliffen boven Isola Bella, is een historische stad vol met Griekse en Romeinse ruïnes, zoals het beroemde oude theater. Maak een ritje in de kabelbaan tussen Taormina en Isola Bella voor een onvergetelijk uitzicht. Probeer de lokale ‘granita’, een verfrissende ijstraktatie, terwijl je door de charmante straatjes van Taormina slentert.

🛫 All inclusive accommodaties in de omgeving:


Vendicari Noto

De Vendicari Reserve in Noto is een ongerept natuurparadijs, waar bezoekers het authentieke Sicilië kunnen ervaren. Het gebied staat bekend om zijn diverse fauna, waaronder talrijke vogelsoorten die hier stoppen tijdens hun migratie. De natuurlijke zandduinen leiden naar een kristalheldere zee, een ideale plek voor een rustige duik. Verscholen in het reservaat liggen de oude ruïnes van de Tonnara di Vendicari, een voormalige tonijnvisserij die getuigt van de rijke geschiedenis van de streek. Op korte afstand ligt Noto, een Barokke juweel en UNESCO Werelderfgoedstad, bekend om haar unieke architectuur en de verrukkelijke ‘Cannoli’. Voor een bijzondere ervaring, wandel door de olijf- en amandelboomgaarden, bezoek de nabijgelegen zoutpannen of ontdek de mysterieuze Byzantijnse catacomben van San Corrado.

🛫 All inclusive accommodaties in de omgeving:


Spiaggia Sampieri

Spiaggia Sampieri, gelegen in het zuiden van Sicilië, is een verborgen schat waar bezoekers kunnen genieten van het ongerepte landschap. Het strand, met zijn fijne gouden zand en kristalhelder water, strekt zich uit over meer dan 2 km, waardoor het ideaal is voor lange strandwandelingen. De iconische Fornace Penna, een verlaten baksteenfabriek die bekend staat als “de Mannara”, voegt een uniek historisch tintje toe aan het landschap. Het nabijgelegen vissersdorpje Sampieri is rijk aan karakter, met zijn traditionele stenen huizen en smalle straatjes. Probeer de lokale ‘scacce’, een heerlijke gevulde focaccia, voor een authentieke smaakbelevenis. Voor de cultuurliefhebbers is er de stad Ragusa Ibla, een barok meesterwerk, op slechts een korte rit afstand.


Eraclea Minoa

Eraclea Minoa, gelegen aan de zuidwestkust van Sicilië, is een perfecte mix van strand en archeologie. Het brede zandstrand, omzoomd door indrukwekkende witte kliffen en dichte dennenbossen, biedt een prachtig, ongerept decor voor een ontspannen dag aan zee. De heldere, kalme wateren zijn perfect voor zwemmen en snorkelen. Het nabijgelegen archeologische park onthult de overblijfselen van een oude Griekse stad, waar een theater en de fundamenten van huizen en straten nog steeds zichtbaar zijn. Een korte rit brengt je naar het charmante heuvelstadje Caltabellotta, beroemd om zijn adembenemende panorama’s en traditionele Siciliaanse gerechten, zoals ‘pasta con le sarde’.


Cefalù

Het strand van Cefalù, gelegen aan de noordkust van Sicilië, is een van de meest geliefde van het eiland, gekenmerkt door zijn fijne gouden zand en de azuurblauwe Tyrrheense Zee. Aan de achtergrond wordt het omlijst door de charmante middeleeuwse stad, met de indrukwekkende ‘Rocca di Cefalù’ die oprijst op de achtergrond. Het historische centrum biedt een schat aan bezienswaardigheden, waaronder de majestueuze Normandische kathedraal en de schilderachtige oude haven. In de nauwe straatjes vind je ambachtelijke winkels, café’s en restaurants waar je de traditionele ‘pasta alla Norma’ kunt proeven. Voor de avontuurlijke reiziger, biedt de Rocca zelf een uitdagende wandelroute met een spectaculair uitzicht op de kustlijn.

🛫 All inclusive accommodaties in de omgeving:


Scala dei Turchi

Scala dei Turchi, wat ‘Trap van de Turken’ betekent, is een buitengewoon natuurlijk fenomeen aan de zuidkust van Sicilië. De opvallende witte kalksteenkliffen stijgen majestueus op uit de azuurblauwe zee, hun gelaagde terrassen die lijken op een reusachtige trap. Het contrast tussen het bleke gesteente (zie foto hierboven), de helderblauwe zee en de gouden zandstranden maakt het een onvergetelijk gezicht. In de buurt ligt het stadje Realmonte, waar je traditionele Siciliaanse gerechten kunt proeven, zoals de ‘Arancini’. Voor de geschiedenisliefhebbers is de Vallei van de Tempels in Agrigento een korte rit verderop, met zijn indrukwekkende Griekse tempels. Daag jezelf uit met een wandeling op de kliffen voor een panoramisch uitzicht op de Middellandse Zee.

🛫 All inclusive accommodatie in de omgeving:


Spiaggia Calamosche

Spiaggia Calamosche, gelegen in het Vendicari Natuurreservaat, wordt vaak aangeduid als een van de mooiste stranden van Italië. Het kleine, beschutte zandstrand, omringd door heuvels en mediterrane vegetatie, biedt een intiem en rustig toevluchtsoord. De ondiepe, kristalheldere wateren zijn ideaal voor veilig zwemmen en snorkelen. Dit gebied is ook een paradijs voor vogelspotters, met zijn zoutpannen en moerassen die een verscheidenheid aan vogels aantrekken. De nabijgelegen historische stad Noto, een Unesco-werelderfgoed, is een must-visit, met zijn prachtige barokke architectuur en gastronomische lekkernijen zoals de ‘Granita’. Voor een actieve excursie, biedt de oude Griekse stad Eloro nabijgelegen wandelroutes.


Lascari

Lascari Beach, gelegen aan de noordelijke kust van Sicilië, biedt een vredige ontsnapping uit de drukte. Het is een lang, breed zandstrand met heldere, rustige wateren – ideaal voor gezinnen en zwemliefhebbers. De duinen op de achtergrond, bedekt met mediterrane vegetatie, versterken het gevoel van rust en verbondenheid met de natuur. Dichtbij ligt het charmante stadje Lascari, met zijn smalle straatjes, traditionele huizen en warme, gastvrije sfeer. Hier kunnen bezoekers authentieke Siciliaanse gerechten proeven, zoals ‘Cannoli’. Voor een culturele uitstap, ligt de historische stad Cefalù slechts een korte rit verderop, met zijn prachtige kathedraal en middeleeuwse straten. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan het Madonie Natuurpark, een hotspot voor wandelaars en natuurliefhebbers.


Giardini Naxos

Giardini Naxos, de eerste Griekse kolonie op Sicilië, combineert historische charme met een levendig strandleven. De brede zandstranden zijn perfect voor zonnebaden en watersport, met een prachtig uitzicht op de Ionische Zee. De boulevard is bezaaid met gezellige restaurants en bars waar je kunt genieten van verse zeevruchten en lokale wijnen. Nabijgelegen archeologische vindplaatsen zoals het Archeologisch Park Naxos nemen je mee terug naar de oudheid. Voor een spectaculair uitzicht, beklim de steile hellingen naar het nabijgelegen Taormina. Hier vind je het beroemde oude Griekse theater en de prachtige openbare tuinen. Een uitstapje naar de Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa, is ook een must voor avontuurlijke reizigers.

🛫 All inclusive accommodatie in de omgeving:


Lido Fiori

Lido Fiori, gelegen nabij de stad Menfi aan de zuidwestelijke kust van Sicilië, is een echt pareltje. Dit bekroonde Blauwe Vlag strand staat bekend om zijn ongerepte schoonheid, heldere wateren en gouden zandstranden. Het is omgeven door duinen bedekt met typische mediterrane vegetatie, wat bijdraagt aan de rustgevende sfeer. Het is de ideale plek voor zonaanbidders en families op zoek naar een ontspannen stranddag. Slechts een korte rit verderop ligt de gastvrije stad Menfi, waar wijnliefhebbers de beroemde lokale wijnen kunnen proeven. Voor de actievere reiziger biedt het nabijgelegen Belice River Natural Reserve uitstekende mogelijkheden voor wandelingen en vogelspotting. Ook is een bezoek aan de archeologische site van Selinunte, een van de meest indrukwekkende Griekse ruïnes van het eiland, een must-do.


Wat maakt de kust van Sicilië uniek?

Wat de kust van Sicilië echt uniek maakt, is de verbazingwekkende diversiteit. Van uitgestrekte gouden zandstranden tot verborgen kiezelbaaien en dramatische kliffen, elk stukje kustlijn heeft zijn eigen unieke charme. Bovendien worden deze prachtige stranden aangevuld met de rijke historische en culturele schatten van het eiland, van eeuwenoude ruïnes tot pittoreske vissersdorpjes. Voeg daarbij de warme gastvrijheid van de lokale bevolking, de heerlijke Siciliaanse keuken en de adembenemende uitzichten op de Middellandse Zee, en je hebt een kustlijn die niets minder is dan betoverend. Wil jij het Italiaanse eiland echt goed leren kennen vanuit je all inclusive hotel? Lees dan ook onze blogs over de beste reistijd en tips voor een rondreis op het eiland.

Zijn er veel goede duikplekken en snorkel-stranden?

Jazeker, Sicilië is een paradijs voor duik- en snorkelliefhebbers! De kristalheldere wateren van de Middellandse Zee bieden een fantastisch zicht op het onderwaterleven en de kleurrijke zeebodem. Plaatsen zoals Isola Bella en het natuurreservaat van Vendicari zijn perfect voor snorkelen, terwijl meer ervaren duikers wrakken en onderzeese grotten kunnen verkennen bij plaatsen zoals Ustica en de Eolische Eilanden. De rijke biodiversiteit en de unieke onderwaterlandschappen maken duiken en snorkelen langs de kust tot een onvergetelijke ervaring. Je kunt eventueel ook onder begeleiding van een Italiaanse duikinstructeur een excursie boeken. Soms kan dit vanuit je all inclusive resort worden geregeld.

Plaats een reactie