4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning
all-inclusive-vakantie-cyprus
Een heerlijke zon-, zee-, en strandbestemming
Ontdek de prachtige oude havens en dorpjes
Een eiland in Europa met een hoge zongarantie

All inclusive vakantie cyprus

Cyprus, waarschijnlijk niet het eerste land waar u aan denkt bij een vakantie. In Cyprus vakantie houden is echter een verademing voor mensen die van rust houden tijdens hun vakantie. Het Europese deel (Zuid) heeft namelijk veel te bieden en heeft zich niet gericht op massatoerisme. Enkele steden als Agia Napa en Pafos uitgezonderd. Een reis naar Cyprus heeft alles te bieden wat u zich tijdens een vakantie wensen kunt; zon, rust, cultuur, natuur en mooie lange stranden. Ook overwinteren in dit gebied heeft veel voordelen ten opzichte van andere Europese Landen.

  • Cyprus is een populair vakantie-eiland in het oosten van de Middellandse Zee. Het ligt ongeveer 70 kilometer ten zuiden van Turkije
  • Het is dichtbij, de zon schijnt er bijna altijd en je hebt de keuze uit talloze mooie stranden en resorts
  • Cyprus heeft daarnaast een ontzettend rijke geschiedenis met steden als Paphos en Limassol.
LandCyprus
Populaire all-in bestemmingenPaphos, Limassol, Larnaca, Ayia Nape, Kyrenia
Vliegtijd vanaf Amsterdam (gemiddeld)4 uur
Prijsniveau all-in resorts€€
BetaalmiddelEuro (EUR)
TaalGrieks, Turks
Tijdsverschil1 uur later
Bijgewerkt doorHans
Laatst bijgewerkt2 maart 2024

Het weer in cyprus

tips voor jouw all-in vakantie naar cyprus

Regio’s

Plaatsen

Wil je binnenkort op vakantie naar Cyprus? Dan is het natuurlijk handig dat je weet waar je moet verblijven en wat er allemaal te doen is. Hieronder vind je uitgebreide informatie en praktische tips. De vijf grootste plaatsen in het zuidelijke deel laten zien hoe verschillend een vakantie kan zijn.

Populaire plaatsen op Cyprus

  • Pafos bijvoorbeeld is zeer geschikt voor een vakantie met het hele gezin; hier komt u geregeld Nederlandse vakantiegangers tegen en wordt veel entertainment geleverd. Er is echter ook veel cultuur te vinden in de omtrek van Pafos. Een van de grotere vliegvelden van Cyprus ligt naast Pafos.
  • Agia Napa is geschikt voor jongerenreizen. Veel entertainment voor de jongeren en een paradijs om te shoppen en te eten.
  • In Larnaka (ook wel Larnaca) kan men vakantie vieren om tot rust te komen. De strook van Larnaca naar Oroklini herbergt veel restaurants, hotels en supermarkten. Het strand daar wordt dan ook als een van de mooiste van Europa beschouwd. Let wel; het is niet een strand zoals we die in Nederland kennen. Larnaca herbergt ook het grootste vliegveld van Cyprus.
  • Limassol kent veel culturele evenementen en is qua hotels en winkels zeer goed uitgerust.
  • Nicosia is perfect om gezellig te winkelen , heeft veel oude cultuur en is de enige hoofdstad nog die verdeeld is over twee landen (Cyprus zelf en Turkije). Het ligt echter niet aan de kust! Het is tevens een geweldige bestemming voor een volledig verzorgde huwelijksreis.

Niet echt een plaats maar meer een regio in Cyprus is het Troodos gebergte; Ongerepte natuur, oude ambachten en prachtige oude kerken en kloosters vind u daar. Cyprus is dus echt het vakantieland bij uitstek. Ook al vanwege het feit dat alles op rijdbare afstand van elkaar ligt. Vooral als u Larnaka of Oroklini als verblijfplaats kiest. Dit ligt centraal op het zuidelijke deel (ook wel Aphrodites eiland genoemd). En dan hebben we het nog geeneens over de zon gehad. Een vakantie in dit gebied is de beste optie van heel Europa als u in uw vakantie op zoek bent naar zon. Cyprus heeft door zijn ligging in de Middellandse Zee de zachte wind van het Middellandse Zee klimaat en de warmte van een woestijnklimaat (wat ten zuiden heerst) met elkaar gecombineerd in een uniek klimaat waar bij de zon het gehele jaar aanwezig is. Zie ook onze tips voor een rondreis door Zuid-Cyprus.

Activiteiten & bezienswaardigheden

Er is in Cyprus wat te doen voor iedereen. Jongeren kunnen zich prima vermaken in Ayia Napa, cultuurliefhebbers vinden in deze eeuwenoude beschaving over het hele eiland culturele bezienswaardigheden en natuurliefhebbers kunnen zich in Cyprus prima vermaken (met als absolute topper het Troodos gebergte) Er zijn diverse soorten actieve vakanties in Cyprus. Wandelen en fietsen is hier mogelijk op speciaal daarvoor gemaakte paden. Er loopt zelfs een wandelpad (de befaamde E4) over het hele eilend (van oost naar west). Zwemmen is bijna overal mogelijk. En terwijl de strandliefhebbers in februari zich nog prima kunnen vermaken op het strand kunnen de wintersportliefhebbers een kleine honderd kilometer verderop prima skiën in het Troodosgebergte. Ook duiken is hier een van de mogelijkheden vooral omdat het eiland echt in het midden van de Middelandse zee ligt. Bent u niet sportief aangelegd? Dan bied Cyprus u ook meer dan genoeg mogelijkheden en vooral ook rust. U kunt er voor kiezen om in het drukkere Larnaca te gaan zitten, maar ook in het 5 kilometer verderop gelegen rustige Oroklini. U kunt dan zelf besluiten wanneer u de drukte opzoekt. Larnaca, Pafos, Ayia Napa en Nicosia zijn stuk voor stuk ook steden waar u lekker kunt winkelen of bij de eerste drie een stukje over de boulevard lopen. Entertainment en evenementen zijn er ook meer dan genoeg. Een andere tip is het bezoeken van een van de waterparken op Cyprus! Hier kan je de hele dag lekker roetsjen en glijden van de leukste glijbanen.

Ontdek nu ook de gaafste hotels in Canarische eilanden en Bulgarije.


Welke vliegvelden zijn er op Cyprus?

Op het zuidelijke deel van Cyprus zijn twee internationale vliegvelden. De eerste vliegveld is in het Westelijke deel en heet Pafos (Paphos) International Airport en het tweede vliegveld is in het Zuidelijke deel en heet Larnaka (Larnaca) International Airport. Cyprus bezoeken betekent bijna vanzelfsprekend dat u met het vliegtuig komt. De enige manier om dat legaal te doen is door via een luchthaven in Cyprus binnen te komen, en dat kan door een van de twee onderstaande, internationale vliegvelden te gebruiken. Mocht u een vliegveld in het bezette Turkse deel gebruiken om het Europese deel te bezoeken dan bent u illegaal bezig. Uitgezonderd natuurlijk een dagje uit naar het Europese deel van Nicosia; dit kan echter alleen lopend in het centrum van Nicosia en niet bijvoorbeeld met een huurauto. De douane voorschriften op het vliegveld van Cyprus zijn, vanwege het feit dat het land een volwaardig lid van de E.U. is, gelijk aan die van Nederland.

Wat is de geschiedenis van het eiland?

De cultuur van Cyprus gaat terug naar een kleine 10.000 jaar terug. Cyprus kent daardoor wereldwijd gezien een van de oudste, bekende beschavingen. Doordat het eiland door zijn ligging een belangrijke functie had met betrekking tot de wereldhandel zijn ze veel oorlogen bespaart gebleven. Ondanks het feit dat vele andere beschavingen het eiland ooit geregeerd hebben! Maar juist doordat er zoveel beschavingen geregeerd hebben over het eiland is de aanwezige cultuur zeer divers en bewonderenswaardig genoeg ook nog in zeer goede staat. Dat laatste heeft twee redenen; a . het gunstige klimaat en b. het eerdergenoemde feit dat het gebied veel oorlogen bespaart is gebleven (niet in de laatste plaats vanwege het koper wat veelvuldig aanwezig was op het eiland). Voor de echte cultuurliefhebbers is Cyprus dan ook één groot openluchtmuseum. De eerste tekenen van beschaving op het eiland dateren al uit de Oudheid. Het land (toen nog met de Griekse naam Kyron) stond bekend om het koper wat veelvuldig op het eiland werd gevonden en gewonnen. De Latijnse naam Cuprum (koper) is dan ook waarschijnlijk de oorsprong van de huidige naam Cyprus. Omdat de mens steeds meer begon te reizen en andere landen en culturen begon te ontdekken werd het een strategisch punt in de Middellandse Zee. Gelegen te midden van drie grote continenten werd het een internationale handelsplaats waarop veel grote heersers in die tijd maar wat graag over regeerden. Al deze heersers lieten hun sporen na in de geschiedenis van Cyprus. De overblijfselen daarvan zijn nu nog steeds over het hele land zichtbaar. Ook heeft mythologie een grote betekenis in de geschiedenis. De godin van de schoonheid en liefde (Aphrodite) schijnt hier een groot deel van haar leven gewoond te hebben en heeft haar sporen hier achter gelaten. Veel bezienswaardigheden rondom haar persoon zijn nu toeristische trekpleisters en jaarlijks worden er in de lente op veel plaatsen nog steeds bloemencorso’s gehouden ter ere van haar.

Wat is het Troödosgebergte?

Het Troödosgebergte, wat zich uitstrekt over het midden van Cyprus, is werkelijk spectaculair te noemen. De hoogste berg, Mount Olympos, bereikt zelfs een hoogte van 1952 meter. Het Troodos gebergte is een ruig, maar makkelijk toegankelijk landschap en bezit zo’n beetje de mooiste stukjes natuur van heel het eiland. Daarnaast herbergt het gebied veel twaalfde en vijftiende eeuwse kerken met fresco’s, wijnproducerende dorpen and bossen met dennenbomen. De natuurlijke schoonheid van dit gebied varieert ieder seizoen. In de winter bedekt een dunne laag sneeuw (vaak genoeg om te skiën) wekenlang de hogere toppen van de bergen. Deze sneeuw bedekt de grond ter voorbereiding van het prachtige bed van bloemen wat in de lente verschijnt. In de zomer omgeeft de koele, naar dennen ruikende berglucht u en geeft u een lekkere verkoeling in vergelijking met de intense warmte die de rest van Cyprus dan bedekt. En in de herfst kunt u in het Troödosgebergte de kleur van de zich op de winter voorbereidende natuur zien. De lente en de herfst lenen zich mooi om lekker te gaan wandelen en fietsen. Speciaal hiervoor zijn speciale paden door het gebergte aangelegd. Deze zorgen dat u van de goede aangelegde wegen ineens midden in het groene hart van Cyprus staat. Onnodig om te vermelden dat dit hart in de lente groener is dan in de herfst. De beste tijd om voor een wandel- of fietsvakantie naar het Troödosgebergte te gaan is dan ook de lente (en dan het liefst nog in mei). De indruk die de natuur van het Troödosgebergte bij u achter zal laten, zal er een zijn die u uw leven lang niet meer vergeet. Vooral de prachtige vergezichten in het Troödosgebergte zullen u bijblijven. Meer ongerepte natuur dan in het Troödosgebergte in Cyprus is er in Europa niet te vinden. Dit levert de mooiste plaatjes op. In de maanden februari en maart kunt u in het Troodos gebergte zelfs skiën. Wintersport en zonnen aan het strand op nog geen 75 kilometer afstand van elkaar.