4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Tips voor een rondreis door Zuid-Cyprus

Het zuidelijke deel van Cyprus is zeer geschikt voor een mooie rondreis. En dan vooral het gedeelte van het Troodos gebergte. Hoe gek het ook klinkt voor zo´n warm land, maar in de maand februari (en de omliggende periode) kan er vaak zeer goed geskied worden. Waar de een 100 kilometer verderop voor een strandvakantie kiest daar staat de ander op de bergen met zijn of haar lange latten aan. Vakantie in Cyprus is die tijd dan ook ideaal voor stelletjes waarvan de een gek is op skiën en de ander graag in de zon wil liggen.

Maar dat is niet de enige activiteit die in Cyprus te beoefenen is. Met een lange kuststrook die geheel in de Middellandse Zee ligt is het ook de perfecte plek voor de duiker om op vakantie te gaan. Ondanks dat je in Europa blijft ligt het eiland midden in de Middellandse Zee en op een kruispunt van drie werelddelen. Dat Cyprus in het verleden veel rijkdom heeft gekend is ook te merken aan de wrakken die voor de kust bewaard zijn gebleven. Maar ook qua natuur onder water heeft Zuid Cyprus u veel te bieden. Dus perfect voor een duikvakantie of om gewoon te zwemmen. En dan komt nog het mooiste van de activiteiten; wandelen en fietsen. Activiteiten die we bijna allemaal wel kunnen beoefenen en die ons dan ook van de mooiste plekjes van Cyprus laten genieten. Hieronder vind je de 5 mooiste plekken om te boeken tijdens een rondreis door Cyprus. Je kunt eventueel ook doorklikken naar een overzicht met de mooiste stranden van Cyprus.


5 belangrijke plekken om te bezoeken tijdens een rondrit door Zuid-Cyprus

1. Agia Napa

Agia Napa of Ayia Napa (een regelrecht vakantieparadijs in Cyprus). Het district beslaat de oostelijke hoek van het eiland Cyprus (althans zuid Cyprus). Het niet bezette gedeelte van dit district in Cyprus heeft prachtige goudgele stranden tot zijn beschikking. Deze stranden worden gezien als een van de grootste publiekstrekkers van de vakantieresorts van Agia Napa en Paralimni. Het water langs deze stranden is veilig en kalm en heeft een kristalheldere uitstraling. Dit laatste vooral maakt het voor watersportliefhebbers en duikers een waar paradijs. In dit deel van Cyprus vind u ook veel authenticiteit terug. Het kleine haventje in het dorp Agia Napa is daar slechts een bescheiden voorbeeld van. Verderop langs de kustlijn vind u nog de ouderwetse vissersdorpen waar het oude Cyprus om bekend staat. Deze zijn nog steeds in bedrijf. Huur een scooter of Squad in het dorp en u kunt met eigen ogen het gehele district verkennen. Het klooster in het centrum van Agia Napa is ook een van de grotere bezienswaardigheden in dit district. Hierdoor zou je bijna gaan denken Agia Napa alleen uit het stadje Agia Napa bestaat. Niets is minder waar. Dit deel van Cyprus kent ook dorpen als Paralimni en Protaras. De windmolens en kleine kerkjes in deze omliggende gemeentes zijn ook zeer zeker het bezoeken waard.

Het district zelf staat in Cyprus bekend als het grootste aardappel producerende district van heel Cyprus. Plaatselijk staat deze regio dan ook bekend als ‘kokkinochoria’ wat vrij vertaald de rode aarde dorpen betekent. Naar Agia Napa in Cyprus gaan betekent dan ook kiezen voor de fascinerende combinatie van het traditionele leven op Cyprus en alle voorzieningen die u qua toerisme maar kunt bedenken in de buurt. Een goed voorbeeld daarvan is het grootste waterpark van Cyprus. Dit ligt net buiten Agia Napa en kent verschillende themazwembaden met immens lange glijbanen. Ga, als u kinderen meeneemt, daar niet gelijk de eerste dag naar toe want zij zullen u gegarandeerd iedere dag vragen of ze terug mogen. Agia Napa van vissersdorp tot vakantieparadijs. De kust van Agia Napa heeft een van de mooiste stranden van Cyprus. Ook het uitgaansleven is optimaal Veel jongeren ontdekken Agia Napa. Veel activiteiten zijn gericht op jongeren; stappen, squads huren, een permanente kermis, het grootste waterpark van Cyprus, maar ook zonnen kan daar dagelijks. Is Agia Napa dan alleen voor jongeren? Nee Agia Napa is voor elk wat wils. Cultuur in overvloed. Maar de gemeenschappelijke factor voor iedereen is zon.

🛫 Populaire all inclusive hotels in deze regio:

2. Larnaca

Larnaca / Larnaka (het rustige district wat het verleden van Cyprus laat zien als u daar oog voor heeft). Larnaca herbergt onder andere het grootste en modernste vliegveld van Cyprus, maar tegelijkertijd ook de op een na grootste haven van Cyprus. Larnaca combineert het verleden van Cyprus perfect met de moderne wereld van nu. Het centrum van Larnaca herbergt zowel nieuwe winkels van onder andere de duurdere merken, maar ook winkels waar u het aloude ambachtswerk in de vorm van souvenirs kan kopen. Ook heeft dit district van Cyprus hypermoderne gebouwen naast de vele gebouwen uit de oude tijd staan. U vind hier onder andere de overblijfselen van het aloude stadkoninkrijk van Kition, herinneringen van een van de belangrijkste tijden uit de geschiedenis van Cyprus. De Myceense Grieken versterkten in de 12e eeuw Larnaca met gigantische muren, terwijl hun voorgangers (de Feniciërs) er vanaf de 9e eeuw al een krachtig koninkrijk opbouwden. De Feniciërs staan het meest bekend om de uitvinding van het geld. Omdat Cyprus een doorvoerhaven werd voor diverse goederen (van het Midden Oosten naar Europa) was er behoefte aan een nieuw ruilmiddel. Larnaca en Cyprus hebben door hun koper te gebruiken als ruilmiddel (en naderhand gevormd tot geld) aan de wieg gestaan van de uitvinding van het geld. Het oude Kition staat echter ook bekend als de geboorteplaats van de filosoof Zenon, oprichter van de Stoïcijnse School, maar ook de begraafplaats van Sint Lazarus. In de 18e eeuw werd Kiteon een commercieel centrum en ook gelijk de zetel van verscheidene Europese consulaten.

Vandaag de dag is Cyprus, maar vooral Larnaca, eigenlijk nog steeds dat commerciële tussenstation tussen het Midden Oosten en Europa. De kust van Larnaca herbergt in de stad zelf ook een van de mooiste wandelpromenades van heel Cyprus. Maar ook het eeuwenoude centrum en het fort zijn de moeite van het bezoeken waard. Vlakbij het grootste vliegveld van Cyprus (Larnaca) vind u het beschermde Zoutmeer, een pracht van een meer wat ook gelijk een favoriete tussenstop is voor de duizenden trekvogels die naar het Zuiden trekken in de winter. Een van de belangrijkste moskeeën voor de moslims (Tekke) ligt aan de oevers van het Zoutmeer en trekt jaarlijks duizenden Moslim pelgrims. Kortom; Larnaca is de stad in Cyprus met een zeer rijk verleden, maar ook nog een mooie toekomst voor de boeg. Larnaca is dan het meest geschikte district vanwege de rust en cultuur; voor veel mensen is er geen betere combinatie voor een geslaagde vakantie.

🛫 Populaire all inclusive hotels in deze regio:

3. Limassol

Lemesos / Limassol (wereldse gastvrijheid in Cyprus). Limassol, de opvolger van twee aloude stadskoninkrijken, is in Cyprus vaak in een adem genoemd als de plaats van een belangrijk koninklijk huwelijk in de Middeleeuwen. Het fort uit de 14e eeuw, welke gebouwd is op de fundamenten van een oud Byzantijns kasteel, is waar volgens de verhalen Richard Leeuwenhart met Berengaria van Navarre in het huwelijk trad en waar hij haar tot koningin van Engeland kroonde in 1191. Waar de gastvrijheid in heel Cyprus erg groot is, staan de inwoners van Lemesos nog eens speciaal bekend om hun spontane gastvrijheid. Lemesos is de grootste havenstad van Cyprus en is misschien daarom ook wel bekend om hun zakelijke mogelijkheden. Dit gecombineerd met een groot toeristisch centrum langs de kust heeft veel hotelketens doen besluiten hun 4 en 5 sterren hotels hier aan de kust te bouwen. Men hoopt daardoor zowel de zakenman als de toerist naar Lemesos te trekken. Deze hotels op zicht trekken weer etablissementen aan waar allerlei soorten van entertainment wordt aangeboden. Dus voor een luxe verblijf aan de kust van Cyprus, gecombineerd met entertainment is Lemesos zeer zeker aan te raden.

Lemesos biedt echter meer; het district Lemesos is de grootste wijnproducent van Cyprus. Het wereldberoemde wijnfestival in September, maar ook het carnaval vlak voor Pasen, hebben Lemesos bekroond tot Cyprus hoofdstad van de vrolijkheid. Lemesos heeft een kustlijn van wel 15 kilometer. Aan die kustlijn liggen, zoals gezegd,diverse hotels in eveneens diverse prijsklassen. Dit maakt, tezamen met de stad zelf, dat Limassol de op een na grootste stad van Cyprus is. Waar de hotels aan de kustlijn een grote winkelstraat tot zijn beschikking heeft waar de toerist zijn dagelijkse benodigdheden kan halen, daar beschikt het centrum zelf over zeer pittoreske kleine straatjes waar je alles kan vinden wat een reis naar Cyprus op zich al de moeite waard maakt.

🛫 Populaire all inclusive hotels in deze regio:

4. Nicosia

Lefkosia / Nicosia (de laatste opgesplitste hoofdstad van Europa). Wie dacht dat er na de val van de Berlijnse muur in Duitsland geen verdeelde hoofdstad meer in Europa was heeft daarbij geen rekening gehouden met Lefkosia (bij ons ook bekend als Nicosia) in Cyprus. Na de bezetting van een deel van Cyprus door Turkije is het noordelijke deel van Cyprus na bemiddeling van de UN aan Turkije toegekend en het Zuidelijke deel van Cyprus heeft zijn eigen regering behouden. Omdat beide landen Lefkosia als hoofdstad claimden is deze in twee delen gedeeld en heeft Cyprus als enige land in Europa nog een verdeelde hoofdstad. Wandelend over de winkelstraat van Nicosia kunt u gemakkelijk (mits u uw paspoort bij u heeft) doorlopen naar het Turkse deel van Cyprus. Lefkosia ligt globaal gezien zo’n beetje in het midden van Cyprus en heeft een zeer rijke historie die zelfs teruggaat tot in het Bronzen tijdperk. Pas sinds de 11e eeuw is Lefkosia de hoofdstad van Cyprus.

De Franse Lusignan familie beheersten een groot deel van Europa en maakten van Lefkosia een prachtige stad met onder andere een koninklijk paleis en meer dan 50 kerken. Het historische verleden vermengt zich prima met eigentijdse, globale functies. De oude stad ,ingesloten door de 16e eeuwse Venetiaanse muren, herbergt veel museums, eeuwenoude kerken en middeleeuwse gebouwen die de sfeer van de gloriedagen van Cyprus uitademen. En toch is dit oude hart van Cyprus dus gedwongen in tweeën gesplitst. Het nieuwe deel van Lefkosia (buiten de stadswal) blijft met een ongekende snelheid groeien. Lefkosia ontwikkelt zich namelijk als een zeer trendy Europese hoofdstad, een internationale zakenstad en bovenal een cultureel centrum waar Cyprus trots op mag zijn. Ook als toerist kunt u zich goed vermaken in Nicosia; de musea, de winkelstraten maar ook de gewone nauwe straatjes zijn de moeite van het bezoeken waard. In deze nauwe straatjes worden namelijk zeer vaak de aanwezige balkons voorzien van leuke, fleurige plantenbakken. Dit geeft zowel de straatjes als de stad een kleurig uiterlijk.

🛫 Populaire all inclusive hotels in deze regio:

5. Pafos

Pafos / Paphos; Geschiedenis en cultuur op elke hoek van de straat. Pafos is als stad in zijn geheel op de officiële UNESCO lijst gezet als culturele schat (UNESCO list of cultural and natural treasures of world heritage). Pafos is daarmee de enige stad van Cyprus die in zijn geheel op deze lijst is terug te vinden. Het is echter ook niet verwonderlijk want de rijke historie van het district Pafos zal u na elke bocht weer doen verbazen. Opgravingen zijn bloot gelegd die soms wel tot duizenden jaren terug te traceren zijn, zo’n beetje uit de tijd van dat de cultuur van Aphrodite floreerde in dit prachtige deel van Cyprus. Paphos staat dan ook bekend als de hoofdstad van het westen. Dit is nog een overblijfsel uit de tijd van de Grieken en de Romeinen, want toen was Paphos ook echt de hoofdstad van Cyprus. Nog steeds onder de betovering van de godin van de schoonheid (Aphrodite), blijft Pafos vandaag de dag een groeiende moderne kustplaats die zijn bezoekers verleid met zijn betoverende landschap, zijn prachtige kustlijn, historische en culturele schatten, middeleeuwse kloosters verscholen in het binnenland, en wonderschone dorpen waar de tradities nog steeds voortleven. Aan de andere kant is Pafos een van Cyprus grootste steden met een zeer moderne infrastructuur (inclusief een aantal golfbanen) die Pafos de perfecte balans geeft tussen het verleden en het heden. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat Pafos een van de meest favoriete vakantiebestemmingen is van Cyprus, zowel onder toeristen als onder de Cyprioten zelf. Het vliegveld van Pafos draagt er ook aan bij dat de toeristen die naar Cyprus komen zeer gemakkelijk Pafos aan kunnen doen op hun reis.

De haven van Pafos en de daaraan gekoppelde boulevard en straatjes vormen het hart van het toeristische gedeelte. Kleine restaurantjes, tavernes en cafés vullen daar het straatbeeld en zorgen dat in Pafos ook de innerlijke mens aan zijn trekken komt. Pafos en de legende van Aphrodite; volgens sages is de schoonheid van Cyprus te danken aan Aphrodite. Deze legende speelde zich af in het pafos district Er is echter veel meer cultuur in Pafos, in en rond pafos vind u veel culturele bezienswaardigheden die het rijke verleden van Cyprus laten zien. Meer dan welk ander district van Cyprus dan ook. Biedt Pafos ook vakantieplezier? Ja vanwege het internationale vliegveld en de vele resorts bieden volop mogelijkheden voor een geslaagde zonvakantie. Lekker wandelen langs de boulevard en gelijk een hapje eten in een van de vele restaurantjes in de haven.

🛫 Populaire all inclusive hotels in deze regio:

Plaats een reactie