4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

5 tips voor een rondreis in Jordanië

Reisorganisaties bieden bijna het gehele jaar een rondreis door Jordanië aan, de hete maanden juli en augustus en de koude maand januari uitgezonderd. Een klein aantal touroperators biedt een rondreis door Jordanië aan in combinatie met buurland Syrië. Wilt u de hoogtepunten van Jordanië aandoen, dan beslaat een rondreis circa tien dagen. Wie kiest voor een georganiseerde groepsreis, wordt door de reisorganisatie vervoerd met een eigen bus. Een rondreis door Jordanië kan ook individueel gemaakt worden, het openbaar vervoer is van een goed niveau en betaalbaar. De wegen zijn goed begaanbaar en voorzien van Engelstalige bewegwijzering, dus ook een rondreis met een huurauto behoort tot de mogelijkheden.

Tip: deze rondreis is ook goed te combineren met een bezoek aan Israel.

5 bezienswaardigheden voor een rondreis in Jordanië

Petra

Tijdens een rondreis door Jordanië, mag u Petra niet overslaan. Petra was ooit de hoofdstad van de Nabateeërs, gebouwd in de derde eeuw voor Chr. De stad ligt verborgen in een kloof en is deels uit rotsen gehakt. Petra was jarenlang een belangrijk knooppunt in Jordanië voor diverse handelsroutes wat voor overvloedige rijkdom zorgde. De Khazneh (de Schatkamer) is het bekendste monument in Petra. Deze graftempel is maar liefst veertig meter hoog. Verder treft u in de stad rotstempels, offerplaatsen, graftomben en een Romeinse weg. U kunt tijdens uw rondreis gemakkelijk een hele dag voor Petra reserveren. Sommige gebouwen zijn goed toegankelijk, maar een aantal kunt u pas bezichtigen na een stevig klim.

Jerash

In het noorden van Jordanië kunt u gedurende uw rondreis de archeologische site Jerash bezoeken. De stad was rond 300 voor Chr. zeer welvarend en wordt beschouwd als één van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Archeologische hoogtepunten zijn onder meer de triomfboog van Hadrianus, een ovaalvormig forum, een Romeins theater en de tempel van Artemis. Veel bouwwerken hebben de tand des tijds uitzonderlijk goed doorstaan door een aardbeving die de stad grotendeels onder het zand bedekte. Wie zijn rondreis door Jordanië eind juli/begin augustus maakt, kan het Jerash Festival meemaken. Twee weken lang treden musici, dichters en toneelgezelschappen van over de hele wereld op in de theaters van de stad.

Dode Zee

Een rondreis door Jordanië is niet compleet zonder een bezoek aan de Dode Zee. Dit is het laagste toegankelijke punt op aarde. Het is in werkelijkheid een meer, gelegen in een dal ruim vierhonderd meter onder zeeniveau. Bijna 33% van het water bestaat uit zout, waardoor zwemmen bijzonder moeilijk is, je blijft drijven. Het zout en mineralen als kalium, jodium en magnesium in het water maken de Dode Zee een populair kuuroord, vooral voor mensen met bepaalde huidaandoeningen. In dit deel van Jordanië bevindt zich tevens een trendy strand waar u in luxe kunt genieten gedurende uw rondreis.

Wadi Rum

In het zuidwesten van Jordanië ligt de Wadi Rum, de grootste wadi van het land. Een wadi is een rivierdal dat bijna het gehele jaar droogstaat. Het is de moeite waard deze woestijn met rotswanden van graniet en zandsteen op te nemen in uw rondreis. U treft er rotsgravures, rotsbruggen en bijzondere flora en fauna aan. In de Bedoeïenenkampen kunt u tijdens de rondreis overnachten in een tent of gewoonweg buiten onder de sterrenhemel. Jaarlijks wordt er in de maand juli het Distante Heat Festival gehouden in de Wadi Rum. Dit dansfestijn in de woestijn van Jordanië wordt opgeluisterd door de grootste dj’s van de wereld.

Dana Nationaal Park

Wanneer uw rondreis u richting het zuiden van Jordanië brengt, kunt u één van de mooiste nationale parken bezoeken. Het Dana Nationaal Park bestaat uit valleien en bergen en er groeien meer dan zeshonderd verschillende planten. Drie plantensoorten die in Dana groeien, zijn nergens anders in de wereld te vinden en daarom alleen tijdens uw rondreis te zien. Daarnaast leven er bijna veertig verschillende zoogdieren en een kleine tweehonderd verschillende vogelsoorten in dit natuurpark in Jordanië. U kunt er vrij wandelen of onder begeleiding van een ranger die uitleg geeft over de geschiedenis en flora en fauna.

Overige suggesties voor je rondreis door Jordanië

  • Amman: De hoofdstad van Jordanië Amman herbergt vele historische bouwwerken, waaronder resten van een Romeins amfitheater, een Romeins forum en een Byzantijnse kerk.
  • Aqaba: Jordanië kent slechts één haven en badplaats: Aqaba in het zuidwesten van het land. U kunt hier gedurende uw rondreis genieten van zandstranden en duiken rondom koraalriffen.
  • Madaba: Eén van de oudste Bijbelse steden ligt in Jordanië, de stad Madaba. Toeristisch hoogtepunt is het 6e eeuwse vloermozaïek in de Sint Joriskerk dat de oudst bewaarde kaart vormt van de landen ten oosten en westen van de Jordaan.

Wat is de beste reistijd voor rondreizen in Jordanië?

Het klimaat van Jordanië wordt gekenmerkt door hete, droge zomers en milde winters met beperkte neerslag. Het land ligt in een overgangszone tussen het Middellandse Zeegebied en de Arabische woestijn, waardoor het klimaat sterk varieert van regio tot regio. In de zomer, die loopt van de maand juni tot en met september, kan de temperatuur in Jordanië oplopen tot boven de 40 graden Celsius, vooral in de woestijngebieden in het oosten van het land. De luchtvochtigheid is echter laag, waardoor het nog enigszins draaglijk is. In de winter, van december tot februari, is het overdag meestal zonnig en aangenaam warm, maar ‘s nachts kan het flink afkoelen. De hoeveelheid neerslag varieert sterk van regio tot regio. In het westen van het land, waar de meeste steden en de Dode Zee liggen, valt de meeste regen in de wintermaanden. In het oosten van het land, dat grotendeels uit woestijn bestaat, is neerslag veel zeldzamer. Hier valt gemiddeld minder dan 100 millimeter regen per jaar. Over het algemeen is Jordanië het hele jaar door een zonnige bestemming, met lange, warme zomers en milde winters. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de extreme hitte in de zomer en de beperkte neerslag in sommige gebieden, vooral als u van plan bent om te wandelen of te kamperen in de woestijn.

Plaats een reactie