4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Tips voor rondreizen in Scandinavië

Je komt ogen tekort in deze prachtige omgeving. In Scandinavië kun je genieten van de prachtige natuur met zijn indrukwekkende uitzichten, ruige natuur, hippe steden en bijzondere dieren. Binnen Scandinavië kun je uit diverse landen kiezen die je wilt bezoeken. Elk land heeft weer zijn eigen cultuur, bijzondere natuur en bezienswaardigheden. De veelzijdigheid en de afwisseling tussen ontspannen, avontuur in de natuur en de vele culturele aspecten, maken een rondreis Scandinavië een reis om nooit meer te vergeten. Op deze website kom je veel te weten over het maken van een mooie rondreis door Scandinavië, bijvoorbeeld een bezoekje aan Lapland, een reis door Noorwegen, Zweden, Denemarken of Finland.


Rondreis Scandinavië samenstellen

Wanneer je een reis door Scandinavië wilt gaan maken, moet je je eerst afvragen wat je er wilt gaan bezichtigen. Het is niet mogelijk om heel Scandinavië een bezoek te brengen. Scandinavië bestaat uit de landen Noorwegen, Zweden en Denemarken. Daarnaast worden door velen de landen Finland en IJsland ook tot Scandinavië gerekend, terwijl die er officieel niet bij horen. Nu is het wel een goed plan om een van die landen te gaan bezichtigen tijdens een reis naar Scandinavië. Plan alles goed vooraf, omdat je wel moet weten waar je kunt overnachten. Dat moet je allemaal vooraf vastleggen.

Noorwegen

Dit is een zeer lang uitgestrekt land. Het heeft een overweldigende natuur. Een bezoek aan Bergen, de tweede grote stad van Noorwegen is een bezoek zeker waard. Het ligt aan de westkust en doet dienst als de poort tot de Noorse fjorden. Ten noorden van de stad is er het adembenemende Sognefjord. De houten, kleurrijke Hanzehuisjes van de stad staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Er zijn leuke winkeltjes en restaurants. In het hoge noorden van Noorwegen vind je hoge bergen en diepe dalen. Een tocht door Noorwegen is prachtig.

Zweden

In Götenborg kun je heerlijk winkelen. Ook vind je er een populair modemuseum. Even buiten de stad is een groot Scandinavisch pretpark. Het is een ideaal uitstapje voor het hele gezin. In het noorden van Zweden zijn grote heuvels. De bergen van Noorwegen gaan daar langzaam over in heuvels. Het land telt zeer veel meren. Er kunnen langs de meren huisjes gehuurd worden om er de vakantie door te brengen.

Denemarken

Ook dit is een mooi land om een bezoek te brengen. Je kunt er in principe met de auto naar te rijden. Funen, het een na grootste eiland van Denemarken, wordt het tuineiland genoemd. De stad Odense is het hart van het eiland. Het ligt tegen een fjord. De stad biedt tal van activiteiten. Je kunt er jonge walvissen voeren maar ook kastelen bezoeken. Hans Christian Andersen is in Denemarken geboren.

Finland

Het staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, met duizenden meren, uitgestrekte bossen en het noorderlicht. De Finse cultuur is beroemd om zijn sauna’s, wintersporten en unieke culinaire tradities, zoals gerookte vis en rendiergerechten. Finland staat ook bekend om zijn hoogwaardige onderwijssysteem en zijn leidende rol op het gebied van technologie en innovatie.

Lapland

Vanuit Finland kun je doorreizen naar Lapland, hier zit je boven de poolcirkel en kun je bijvoorbeeld een boerderij met rendieren bezoeken en prachtige wandelingen maken. Daarnaast is het Nationaal Park Urho Kekkonen een aanrader wanneer je van hiken houdt. Dit park ligt aan de oostelijke grens van Rusland en heeft een oppervlakte van meer dan 2500 km². 


Elk Scandinavisch seizoen is uniek

  • Winter: Natuurlijk zal het koud zijn, erg koud. Maar als je kunt omgaan met de winter in Scandinavië heeft het een aantal geweldige voordelen. Zo is de kans groot dat je het Noorderlicht te zien krijgt in Noorwegen, IJsland en Zweden. De beste tijd om het Noorderlicht te zien is december omdat de dagen extreem kort en droog zijn. Tijdens de winter kun je ook wat aan sport doen zoals langlaufen of ijsvissen. Gedurende de maand december zorgen de kerstversieringen voor een feestelijke sfeer in alle Scandinavische landen.
  • Lente: De lente is een mooie periode om naar Scandinavië te reizen omwille van het weelderig groen, de langere dagen en de staalblauwe lucht. Maar je mag niet verwachten dat het constant mooi weer zal zijn. Tijdens de lente kan het ook nog heel koud en winderig worden, maar het zal veel milder zijn dan in de winter en ook van kortere duur. In tegenstelling tot de zomer, zijn er tijdens de voorjaarsvakantie minder toeristen in de buurt en je zult waarschijnlijk een paar glorieuze dagen meemaken, vooral in het zuiden van Denemarken en Zuid-Zweden. Maar je kunt met je kledij toch maar best voorbereid zijn op elk weertype.
  • Zomer: Geen verrassingen hier, juni, juli en augustus zijn de meest populaire maanden voor een reis in Scandinavië. Veel mensen houden van het gematigde, zonnige weer in heel de regio. De hoogtepunten van het seizoen  zijn het lokale verse fruit, zoals Deense en Zweedse aardbeien, en niet te vergeten de ondergaande zon diep in de nacht met de Midzomer vieringen in heel Scandinavië.
  • Herfst: De herfst is een ondergewaardeerd seizoen in Scandinavië. Het is echt de moeite waard om er te reizen tijdens de herfst, die je zal betoveren met frisse schone lucht en kleurrijke bladeren. Met de winter in het vooruitzicht genieten ook de Scandinaviërs tot het uiterste van de herfst, in het bijzonder van de heerlijke seizoensgebonden gerechten zoals de krab in Noorwegen en appelgerechten in Denemarken. Hoewel het eind oktober al vrij kil kan worden is er in september vaak nog een aangenaam na-zomertje waarvan je echt kunt genieten, gebaad in het gouden licht van de herfst.

Wat voor natuur is er te vinden in Scandinavië?

Op veel verschillende plekken in Scandinavië kun je genieten van de prachtige natuur. Zo kun je tijdens de prachtige en koude nachten, regelmatig genieten van Het Noorderlicht. tijdens dit prachtige spektakel, zie in de lucht allerlei felle kleuren die lijken te dansen door de lucht. De Aurora Borealis maakt veel indruk en is een must see tijdens je rondreis in Scandinavië. Ook kun je op veel plekken walvissen spotten. Er zijn genoeg boottochten te boeken die je meenemen naar de prachtigste plekken waar je bijvoorbeeld bultruggen, dolfijnen, zeehonden en soms zelfs orka’s kunt zien. Voor de natuur én cultuurliefhebber is het genieten in Scandinavië!

Kan je ook per trein reizen?

De Bergenbaan wordt door veel reizigers gezien als één van de mooiste treintrajecten in heel Europa. Met dit treintraject reis je door beboste gebieden en kom je door de Hardangervidda. Je ziet prachtige fjorden en arriveert in Bergen. Opstap vindt plaats in Oslo. Er is koffie en thee-service in de trein. Volgens reizigers is de kwaliteit van de rit goed. De duur van de rit is 7 uur en je stopt bij Oslo regelmatig (ook van Bergen naar Oslo). Dan kun je de gelegenheid nemen om de natuur in te gaan en weer op te stappen wanneer je wilt. Je kunt bijvoorbeeld in Myrdal uitstappen en overstappen op de Flåmsbana naar Flåm. Tussen Oslo en Trondheim kun je ook reizen per trein. Je stapt op bij Oslo Centraal station (of in Trondheim) en komt langs Hamar, Hafjell en oneindig veel kleine dorpjes. Deze rit is 553 kilometer lang en duurt ca. 7 uur.

Wat voor klimaat heeft Scandinavië?

Het klimaat in Scandinavië varieert afhankelijk van het seizoen en de locatie. Over het algemeen hebben de meeste delen van Scandinavië een subarctisch klimaat, dat wordt gekenmerkt door koude winters en milde zomers. In de winter, van december tot en met februari, kan het erg koud zijn met temperaturen die regelmatig onder het vriespunt dalen. In sommige delen van Scandinavië kan het zelfs tot -30°C of lager worden. Sneeuwval is gebruikelijk in deze tijd van het jaar en kan flinke hoeveelheden bereiken. In de zomer, van juni tot augustus, zijn de temperaturen meestal mild tot warm, met gemiddelde temperaturen van 15°C tot 20°C. Sommige delen van Scandinavië kunnen echter veel hogere temperaturen bereiken, zoals delen van Noorwegen en Zweden die regelmatig temperaturen van 30°C of hoger hebben. Tijdens de herfstvakantie is het over het algemeen mild, maar regenachtig. Regenval is het hele jaar door gebruikelijk in Scandinavië en kan in sommige gebieden behoorlijk hevig zijn. Er zijn echter ook enkele uitzonderingen op het subarctische klimaat in Scandinavië. De kustgebieden van Noorwegen en Zweden hebben bijvoorbeeld een gematigd zeeklimaat, met mildere winters en koelere zomers dan het binnenland. De kust van Noorwegen staat ook bekend om zijn regenachtige weer, vooral in de herfst en winter.

Wat is de noordkaap?

De Noordkaap in Scandinavië is een geliefde plek. Hier kun je de middernachtzon in de lange zomernachten meemaken. Nachten waar het nooit helemaal donker wordt. En genieten van de heerlijke temperaturen overdag. Neem de Noordkaap mee wanneer je een 21 of 28 daagse rondreis doet. Begin de reis in Kiel, maak de overstap per boot naar Noorwegen- te Oslo. Vanuit daar richting Trondheim, Bode en Skaidi. Passeer Tromson, de meest noordelijke universiteitsstad van de wereld. Daar bij Skaidi zul je het noordelijkste puntje van Noorwegen bereiken: de Noordkaap. Tevens kun je bij de Noordkaap de Knivskjelodden bereiken. Dit is het meest noordelijkste puntje van Europa (71° 11′ 08′). Ook kun je onderweg naar Skaidi en de Noorderkaap nog voor Tromsø de prachtige Lofoten Eilanden bezoeken.

Hoe kan ik een rondreis maken?

De landen in deze regio lenen zich er erg goed voor om met verschillende vervoersmiddelen te verkennen. Zo kun je kiezen voor een fietstocht of motorrit. Je kunt ook juist gaan voor een camperrondreis of een individuele/groepsreis met hotels. Ook voor senioren zijn deze landen prima te bezoeken met bijvoorbeeld een luxe cruise of busreis.

Plaats een reactie