4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Alles over vakantiegeld en de beste vakantietoeslag reisdeals

Vakantiegeld, ook wel bekend als vakantietoeslag of vakantiebijslag, is een extra vergoeding die werknemers ontvangen bovenop hun reguliere salaris. Het doel van vakantiegeld is om werknemers te helpen de kosten van hun all inclusive vakantie of vrije tijd te dekken. In sommige landen, zoals Nederland, is vakantiegeld wettelijk geregeld en verplicht, terwijl het in andere landen kan variëren op basis van individuele arbeidsovereenkomsten of bedrijfsbeleid. In deze blog bespreken we alles over dit onderwerp en beantwoorden we veelgestelde vragen. In welke vakantiebestemming geeft jij dit jaar je geld uit? Turkije, Spanje of Italië?

Hoe hoog is mijn vakantiegeld in 2024?

De hoogte van uw vakantiegeld en de manier waarop het wordt opgebouwd, kan afhankelijk zijn van het land waar je werkt en de specifieke arbeidsovereenkomst die je hebt met de werkgever. In Nederland bedraagt het vakantiegeld doorgaans 8% van het brutojaarsalaris van een werknemer. Het wordt opgebouwd gedurende een periode van een jaar, meestal van juni tot en met mei van het volgende jaar. De opbouw van vakantiegeld vindt plaats op maandelijkse basis, waarbij elke maand ongeveer 8% van uw bruto maandsalaris wordt gereserveerd als vakantiegeld. Om de hoogte van de toeslag te berekenen, kun je de volgende formule gebruiken:

 • Vakantiegeld = Brutojaarsalaris x 8%

Bijvoorbeeld, als het brutojaarsalaris €40.000 is, zou het vakantiegeld als volgt worden berekend:

 • Vakantiegeld = €40.000 x 0,08 = €3.200 netto

Houd er rekening mee dat vakantiegeld belastbaar is en dat de daadwerkelijke uitbetaling lager zal zijn vanwege de verschuldigde belastingen.

Wanneer krijg ik vakantiegeld in 2024?

In Nederland wordt vakantiegeld meestal eenmaal per jaar uitbetaald, in mei 2024 of juni 2024, net voor de zomervakantie. Deze jaarlijkse uitbetaling is bedoeld om je te helpen om de vakantie betaalbaar te houden. Zo kun je met het hele gezin lekker op reis. Het uitbetaalde vakantiegeld wordt meestal weergegeven op de loonstrook van de betreffende maand, zodat je als werknemer kan zien hoeveel vakantiegeld je hebt ontvangen. Je ontvangt de toeslag dus bij je normale loon op. Het vakantie geld wordt altijd netto uitbetaald. Hierover houdt je werkgever dus de te betalen loonbelasting al in.

Top 10 voordelige vakantiegeld deals

Je kunt bij het boeken van een vakantie gebruik maken van vroegboekkortingen of last minutes om extra voordelige reizen te boeken. Het voordeel van vroeg boeken is dat je een lage prijs kunt vastleggen en dit bedrag pas later hoeft te betalen (als je vakantietoeslag binnen is). Vaak moet je enkele weken voor vertrek het volledige bedrag hebben overgemaakt. Als je voor deze zomervakantie last minute gaat reizen kun je jouw vakantiegeld direct gebruiken tijdens de boeking. Hieronder hebben wij een overzicht geplaatst met de top 10 populaire vakantiegelddeals van 2024.

 1. Dream World Aqua: Turkije – Turkse Rivièra – Side
 2. Sindbad Club: Egypte – Rode Zee – Hurghada
 3. Auramar Beach Resort: Portugal – Algarve – Albufeira
 4. VOI Arenella Resort: Italië – Sicilië – Siracusa
 5. Akti Imperial Deluxe Spa & Resort: Griekenland – Rhodos – Ixiá
 6. Bluesun Hotel Neptun: Kroatië – Split-Dalmatië – Tučepi
 7. Sunscape Curacao Resort, Spa & Casino: Nederlandse Antillen – Curacao – Mambo Beach
 8. Tasia Maris Beach Hotel: Cyprus – Oost-Cyprus – Ayia Napa
 9. Riu Karamboa: Kaapverdië – Boa Vista – Praia de Salinas
 10. Sowell Hotel Ardeche: Frankrijk – Ardèche – Grospierres

Heb je altijd recht op vakantiegeld?

In Nederland is het recht op vakantiegeld vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Werknemers hebben recht op vakantiegeld, ongeacht of ze een tijdelijk of vast contract hebben, en dit geldt ook voor uitzendkrachten en oproepkrachten. In Nederland bedraagt het vakantiegeld doorgaans 8% van het brutojaarsalaris van een werknemer. Dit percentage kan in andere landen variëren, afhankelijk van de wetgeving of arbeidsovereenkomsten.

Hoe gaat het opbouwen en uitbetalen van de vakantietoeslag?

De toeslag wordt doorgaans opgebouwd over een periode van een jaar, vaak van 1 juni tot en met 31 mei van het volgende jaar. Deze opbouwperiode kan verschillen tussen bedrijven, functies en arbeidsovereenkomsten. Het wordt meestal in mei of juni uitbetaald, net voor de zomervakantie. In sommige gevallen kan het vakantiegeld ook in termijnen worden uitbetaald, bijvoorbeeld elke maand samen met het reguliere salaris. Dit hangt af van de overeenkomst tussen de werknemer en werkgever. Als een werknemer zijn of haar baan beëindigt of ontslagen wordt, moet het opgebouwde maar nog niet uitbetaalde vakantiegeld worden uitbetaald bij de eindafrekening.

Moet ik over mijn vakantiebijslag belasting betalen?

Vakantiegeld wordt beschouwd als extra inkomen en is daarom belastbaar. Het wordt belast volgens het progressieve belastingstelsel, wat betekent dat het belastingpercentage afhankelijk is van het totale inkomen van de werknemer. Het is belangrijk om rekening te houden met de belasting op vakantiegeld bij het plannen van vakantie-uitgaven. Sommige werknemers, zoals freelancers, zelfstandigen of ondernemers, hebben mogelijk geen recht op vakantiegeld, aangezien zij niet onder dezelfde wetten en regels vallen als werknemers in loondienst. In dergelijke gevallen is het aan de individuele persoon om zelf geld opzij te zetten en hierover de belastingen af te dragen.

Plaats een reactie