4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Mooiste badplaatsen van Karpathos

Karpathos, een van de zuidelijkste eilanden van de Dodekanesos, is een verborgen juweeltje in de Egeïsche Zee. Hoewel minder bekend dan sommige van zijn beroemde buren, biedt dit eiland een authentieke Griekse ervaring gecombineerd met adembenemende kustlandschappen. Ben jij klaar om de schoonheid van het eiland door de ogen van een reiziger te zien? In deze blog neem ik je mee langs de kust van Karpathos en lees je alles over de mooiste badplaatsen en stranden. Zo weet jij straks precies naar welke plekken op het eiland je wilt reizen!

🏖️ Stel je voor dat je zonnebaadt op gouden zandstranden, duikt in kristalheldere wateren, wandelt door pittoreske dorpjes en dineert in lokale horeca onder de sterrenhemel. In deze blog neem ik je mee op reis naar de 12 mooiste badplaatsen. Van de serene baai van Kyra Panagia tot het levendige Amoopi en het afgelegen Tristomo, er is voor elk wat wils. Of je nu op zoek bent naar avontuur, rust, cultuur of gewoon een perfecte zonsondergang, Karpathos heeft het allemaal. Laat je inspireren door de verborgen schatten en ongerepte natuur van dit betoverende eiland.

Karpathos-Stad (Pigadia)

Karpathos-Stad, ook wel bekend als Pigadia, is de hoofdstad en het grootste stedelijke centrum van het eiland Karpathos. Het pittoreske stadje wordt omarmd door een natuurlijke haven en is bezaaid met witte huisjes, typisch voor de Griekse eilanden. De lange kustpromenade is een toeristische trekpleister met een rijke variëteit aan winkels, restaurants en cafe’s. Hier kun je genieten van lokale specialiteiten zoals ‘makarounes’, een handgemaakte pasta, of verse zeevruchten. Dichtbij de stad vind je het strand van Pigadia, een langgerekt kiezelstrand met kristalhelder water. Aan de noordkant van de stad zijn er kleinere, afgelegen baaien voor wie op zoek is naar rust. Voor cultuurliefhebbers zijn er in de nabijheid diverse archeologische sites, zoals de Acropolis van Pigadia. Vanuit Karpathos-Stad kun je eenvoudig andere delen van het eiland verkennen, waaronder bergdorpjes zoals Othos en Aperi. Bootexcursies naar nabijgelegen eilanden, zoals Kasos en Saria, zijn ook beschikbaar vanuit de haven.


Lefkos

Lefkos is een charmant kustplaatsje gelegen aan de westkust van Karpathos. Het is bekend om zijn drie betoverende baaien met gouden zand en turquoise wateren. Lefkos was ooit een belangrijk mijnbouwcentrum, en de oude mijnschachten kunnen nog steeds worden bezocht. De stranden van Lefkos zijn ideaal voor gezinnen en snorkelaars. Het centrale strand, Gialou Lakki, is het grootste en meest populaire, terwijl Potali en Frangolimnionas wat rustiger zijn. Naast zonnebaden kun je hier ook traditionele vissersboten huren of deelnemen aan vistochten. Dichtbij Lefkos ligt de Kerk van Agios Georgios, een bezoek waard voor zijn prachtige fresco’s. Ook kun je het eilandje Sokastro bezoeken, dat ooit verbonden was met Karpathos maar nu gescheiden is door een smalle zeestraat.


Arkasa

Arkasa ligt aan de zuidwestelijke kust van Karpathos en is een mix van historisch erfgoed en natuurlijke schoonheid. De oude stad, Palaiokastro, biedt panoramische uitzichten en ruïnes uit de vroegchristelijke periode. Agios Nikolaos, een van de meest geliefde stranden van Arkasa, staat bekend om zijn gouden zand en exotische wateren. Voor wie op zoek is naar rust, is het kleine strand van Agios Theodoros een verborgen juweeltje. Een van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden in de omgeving is de vroegchristelijke basiliek van Agia Sofia, met indrukwekkende mozaïekvloeren. Voor avonturiers is er de mogelijkheid om de Drakokastro, een indrukwekkende rotsformatie die lijkt op een liggende draak, te bezoeken. Tenslotte is het plein van Arkasa een levendige plek met taverna’s en cafes waar je kunt genieten van lokale delicatessen en de warme gastvrijheid van de bewoners.


Diafani

Gelegen aan de noordelijke kust van Karpathos, biedt Diafani een authentieke Griekse eilandervaring. Dit vissersdorpje is minder toeristisch dan sommige andere plekken op het eiland, waardoor het zijn originele charme behoudt. De pittoreske haven wordt omringd door kleurrijke vissersbootjes die zachtjes deinen op de kalme zee. Vanuit Diafani zijn er boottochten beschikbaar naar het nabijgelegen eiland Saria, waar je kunt genieten van een ongerepte natuur en archeologische vindplaatsen. Ook zijn er wandelroutes die je langs de kust en door de bergen voeren, met adembenemende uitzichten als beloning. Het strand van Diafani is kiezelachtig maar helder, ideaal voor snorkelaars. Er zijn enkele gezellige horeca aan de waterkant, waar je kunt genieten van verse vis en lokale specialiteiten.


Apella

Apella, gelegen aan de oostkust van Karpathos, is wereldberoemd om zijn prachtige strand. Veel beschouwen het als een van de mooiste stranden van Griekenland. Omringd door steile rotsen en dichte dennenbossen, is het turquoise water van Apella een lust voor het oog. Er zijn veel ligbedden en parasols beschikbaar, maar ondanks de populariteit voelt het strand nooit te druk. Voor avontuurlijke bezoekers zijn er paden die de omliggende heuvels opgaan, wat leidt tot spectaculaire uitkijkpunten over de kustlijn. Vlakbij het strand ligt de Kapel van Agios Ioannis, een klein wit kerkje dat uitkijkt over de zee en zeker een bezoek waard is voor zijn serene schoonheid.


Amoopi

Amoopi, aan de zuidoostelijke rand van Karpathos, is een vakantiebestemming die charmeert met zijn reeks van baaien en inhammen. Het gebied heeft zowel zand- als kiezelstranden, elk met zijn eigen unieke aantrekkingskracht. De wateren hier variëren van diepblauw tot lichtturquoise en zijn kristalhelder. Mikri (kleine) Amoopi en Megali (grote) Amoopi zijn de twee meest prominente stranden. Ze zijn ideaal voor families vanwege hun kalme wateren en nabijheid tot eetgelegenheden. Voor degenen die meer privacy zoeken, is er het afgelegen strand van Kastelia. Het dorpje boven de baaien biedt diverse accommodaties, restaurants en winkels, allemaal met een fantastisch uitzicht op de Egeïsche Zee.


Kyra Panagia

Kyra Panagia is genoemd naar het gelijknamige strand en is een van de meest gefotografeerde plekken van Karpathos. Dit idyllische baaitje staat bekend om zijn schitterende turquoise wateren en fijn, goudkleurig zand. Het is een perfecte plek voor degenen die een dag willen ontspannen in de zon en af en toe een duik willen nemen in het kristalheldere water. Achter het strand bevindt zich de kerk van Panagia, een traditioneel wit gebouw dat contrasteert met de diepblauwe lucht en zee. Een bezoek hier geeft een moment van reflectie en rust. Dichtbij Kyra Panagia zijn er nog enkele kleinere, afgelegen baaien die het ontdekken waard zijn, met name voor degenen die wat meer privacy zoeken. En voor de avontuurlijken onder ons, zijn er enkele duikcentra die duiktrips naar de nabijgelegen riffen organiseren.


Skoa

Skoa is een klein, traditioneel kustdorpje dat een authentieke Karpathos-ervaring biedt. Hier zul je geen massatoerisme vinden, maar eerder een rustige sfeer die je toelaat om volledig te ontspannen. Het kiezelstrand van Skoa is omgeven door ruige kliffen en biedt een serene plek om te zwemmen en zonnebaden. In de omgeving van Skoa zijn enkele oude kerken en kapellen te vinden, zoals de kerk van Agia Sophia, die een bezoek waard zijn voor hun historische en architectonische waarde.


Agios Nikolaos

Agios Nikolaos is niet alleen een strand, maar ook een charmant dorpje aan de noordelijke kant van Karpathos. Het gebied straalt een rustieke charme uit met zijn traditionele stenen huizen, smalle straatjes en kleurrijke vissersboten die in de haven dobberen. Het strand zelf is een mix van zand en kiezels met helderblauwe wateren, ideaal voor een verfrissende duik. Er zijn enkele beachbars aan het strand waar je kunt genieten van verse zeevruchten en traditionele Griekse gerechten. Vanuit Agios Nikolaos kun je boottrips maken naar nabijgelegen bezienswaardigheden en baaien, waaronder het eerder genoemde Diafani. Bovendien biedt de nabijheid van de bergen de mogelijkheid voor wandel- en trektochten, met routes die geschikt zijn voor zowel beginners als ervaren wandelaars.


Mesochori

Mesochori, een pittoresk bergdorpje, is als een stap terug in de tijd. Hoewel het niet direct aan de kust ligt, biedt het een adembenemend panoramisch uitzicht op de zee en de omliggende landschappen. De traditionele architectuur van het dorp met zijn stenen huizen en smalle steegjes creëert een unieke sfeer. Mesochori is bekend om zijn prachtige zonsondergangen die je het gevoel geven alsof de zon in de zee smelt. Nabij Mesochori liggen enkele van de mooiste stranden van Karpathos, waaronder Vathy Limni, een afgelegen baai die garant staat voor rust en sereniteit. Voor de cultuurliefhebber is er de kerk van Agios Spiridon, die trots uitkijkt over het dorp.


Tristomo

Tristomo is een afgelegen baai en een haven die de pure, ongerepte schoonheid van Karpathos belichaamt. Het is een toevluchtsoord voor zeilers en vissers en is ideaal voor diegenen die willen ontsnappen aan de drukte. Vanwege zijn geografische ligging is Tristomo perfect voor diepe duiken en snorkelen, met een rijke onderwaterwereld. Hoewel er geen traditioneel dorp is, zijn er enkele vissershutten en het gebied ademt een sfeer van rust uit. Een bezoek aan Tristomo zou niet compleet zijn zonder een boottocht naar het nabijgelegen eiland Saria, met zijn archeologische sites en wilde schoonheid.


Kipi Afiarti

Kipi Afiarti is een windparadijs, bekend bij windsurfers en kitesurfers van over de hele wereld. De sterke en consistente winden maken het een ideale plek voor watersporten. Dit kustgebied heeft verschillende stranden die zich uitstrekken langs de kust, elk met zijn eigen charme en kenmerken. Het landschap rond Kipi Afiarti is ruig en ongetemd, wat bijdraagt aan het gevoel van avontuur. Naast windsurfen en kitesurfen zijn er ook mogelijkheden voor paragliden, waardoor je een vogelperspectief krijgt van deze prachtige kustlijn. In de nabijheid van Kipi Afiarti liggen enkele traditionele dorpjes waar bezoekers de lokale keuken kunnen proeven in kleine restaurants en kennis kunnen maken met de authentieke Karpathos-cultuur.


Wat zijn de mooiste stranden van Karpathos?

Karpathos is gezegend met talloze adembenemende stranden. Apella staat bekend als een van de mooiste met zijn turquoise wateren en omringende steile rotsen en dennenbossen. Kyra Panagia is een andere parel met gouden zand en kristalhelder water, ideaal voor zonnebaden en zwemmen. Amoopi biedt een combinatie van zand- en kiezelstranden, met wateren die variëren van diepblauw tot lichtturquoise. Diafani, een vissersdorp, heeft een schilderachtig kiezelstrand, terwijl Vathy Limni nabij Mesochori een verborgen juweeltje is, perfect voor rustzoekers.

Welke gebieden op het eiland zijn kindvriendelijk?

Voor gezinnen met kinderen is Amoopi een uitstekende keuze, met kalme wateren en dichtbij gelegen eetgelegenheden. Lefkos, met zijn ondiepe wateren en zandstranden, is ook kindvriendelijk. Het centrum van Karpathos-Stad is ideaal voor wandelingen, met veel winkels en eetgelegenheden en een speeltuin voor kinderen. Verder zijn er verschillende excursies en boottochten die geschikt zijn voor gezinnen, waardoor ze het eiland op een leuke en educatieve manier kunnen verkennen.

Welke kustgebieden zijn geschikt voor snorkelen, duiken, surfen, watersporten etc?

Kipi Afiarti staat bekend als een hotspot voor windsurfers en kitesurfers, dankzij de sterke en consistente winden. Diafani en Tristomo zijn fantastische locaties voor snorkelen en duiken, met rijke onderwaterwerelden. Het eiland herbergt verschillende duikcentra die trips aanbieden naar nabijgelegen riffen, met name rond Kyra Panagia en Apella. Voor zeilen en boottochten zijn Diafani en Agios Nikolaos populaire vertrekpunten.

Plaats een reactie