4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Rondreizen door Ethiopië: 7 geweldige highlights!

Een rondreis door Ethiopië staat misschien niet bovenaan je verlanglijstje, maar wellicht is het tijd om dat te veranderen. De unieke rotskerken van Lalibela, de watervallen van de Blauwe Nijl, en de oerstammen in de Omo vallei maken een bezoek meer dan de moeite waard! En dat zijn slechts een paar van de highlights. Ethiopië kent meerdere historische sites, natuurparken, en een grote diversiteit aan stammen en ethnische groepen. In deze blog bespreken we deze prachtige highlights zodat jij je reisplannen hierop kunt aanpassen.

Tip: bekijk ook onze tips voor een rondreis in Mozambique of Zambia.

Addis Abeba, de toegang tot Ethiopië

Het moge duidelijk zijn dat de meeste internationale vluchten aankomen in de hoofdstad, Addis Abeba. Gelegen op een hoogte van 2000 meter is het hier redelijk koel, en op het eerste gezicht niet anders dan de meeste andere Afrikaans hoofdsteden: een redelijk modern centrum met wat hoogbouw, en de nodige bedelaars en andere gelukzoekers op straat. Verder uit het centrum bevind je je al snel op onverharde wegen, met regelmatig wat klein vee (geiten vooral) op straat, en kraampjes waar de mensen hun waren verhandelen. Het echte handelscentrum vormt de Merkato. Met vele straatjes en pleintjes waar van alles en nog wat wordt verkocht, vormt dit de grootste markt van heel Afrika. Als westerse toerist zullen de massa’s je hier wat afschrikken, maar als je je waardevolle bezittingen thuis laat, en je hand op je portemonnee, dan heb je niets te vrezen behalve wat opdringerige verkopers. Een andere goede plek om te bezoeken is het Universiteitsterrein. In een relaxte omgeving, waar je hooguit aangesproken wordt door studenten die hun Engels willen oefenen, bevindt zich ook het voormalige paleis van Haile Selassie. Dit paleis is nu te bezoeken als een museum over het leven van deze legendarische voormalige keizer van Ethiopië.

De machtige rotskerken van Lalibela

De heilige stad Lalibela is de bestemming voor menige pelgrim, en niet zonder reden. Hier bevinden zich 13 enorme rotskerken, die rond de 11de eeuw geheel uit de rotswanden gehouwen zijn. De legende zegt dat koning Lalibela destijds de opdracht van God kreeg om de kerken te bouwen, daarbij geholpen door een leger engelen. Engelen of een enorme hoeveelheid arbeiders, feit is dat het tientallen jaren moet hebben geduurd om de kerken uit de massieve rotsen te houwen. Alleen in Petra, Jordanië is een soortgelijke prestatie geleverd. Maar in Lalibela zijn de kerken rondom uitgehouwen, waar ze in Petra in de rotswanden gehouwen zijn.

Historische pilaren en graven in Axum

Mocht je denken dat vooral de Maya’s bekend stonden voor hun gegraveerde pilaren, ofwel steles, je kunt ook dergelijke monumenten in Ethiopië vinden. En die in Axum (ook wel als Aksum geschreven) zijn tot wel 25 meter hoog. Enkele van deze pilaren zijn omgevallen, en de brokstukken illustreren het tragische einde van een eeuwenoude beschaving. Tussen de pilaren bevinden zich graven en grafstenen om te ontdekken. En de belangrijkste site is de kerk van de Lady Mary of Zion. Er wordt gezegd dat de Ark van het Verbond, met de tabletten met de 10 geboden, zich ergens hier in deze kerk zouden bevinden. Maar waarom niemand hem dan hier kan vinden is zeer onduidelijk.

Het middeleeuwse kasteel van Gondar

Je verwacht het niet in Ethiopië of zelfs in heel Afrika: een middeleeuws kasteel. In Gondar staat echter een dergelijk kasteel met versterkte muren, torens, en een gothische architectuur. Het enige dat ontbreekt zijn de ridders. Het kasteel Fasil Ghebbi van Gondar is gebouwd in de 16de eeuw, waarschijnlijk in opdracht van een Ethiopische keizer. In de 17de en 18de eeuw hebben diverse keizers hier gewoond. Behalve het kasteel is ook de Debre Birhan Selassie kerk een bezoek waard. Deze is ongeveer even oud als het kasteel, en vooral interessant vanwege de vele schilderingen in de kerk. Honderded gestyleerde engelengezichten kijken hoe je de kerk binnentreedt. De meeste schilderingen beelden de kruisweg uit.

Het Tanameer en de donderende watervallen van de Blauwe Nijl

Het Tanameer is het grootste meer in Ethiopië en een heerlijke plek om te bezoeken. De Blauwe Nijl ontspringt hier (het is dus ook de bron van de Nijl die in Egypte stroomt) en iets verderop bevinden zich de enorme watervallen van de Blauwe Nijl. Naast de machtige watervallen zijn de eilanden in het Tanameer de grootste attractie. Hierop bevinden zich diverse oude kloosters en kerken. De schilderingen hierin zijn fantastisch, evenals diverse gouden kronen en kruizen die men hier nog bewaart. Verder is het Tanameer een heerlijke plek om te relaxen. Geniet van de langsvliegende pelikanen, visarenden of andere vogels, of zelfs van een Colobus aap die hier regelmatig gezien wordt. En bezoek de markt in het naastgelegen stadje Bahir Dar. In dit Afrikaanse gebied kun je ook een prachtige safari maken door de verschillende natuurgebieden.

De oerstammen in de Omo Vallei

De Omo vallei is een ietwat moeilijk bereikbaar gebied in het zuiden van Ethiopië. Mede hierdoor leven hier nog diverse oerstammen, waarvan velen nog zelden of nooit een blanke hebben gezien. Deze stammen kleden zich nog in dierenvellen, gedecoreerd me schelpen of kralen, hun haardos gedecoreerd met rode oker en kleikappen. De meest fameuze stam zijn de Mursi. Deze, zelfs voor de Omo vallei afgelegen wonende stam staat meer bekend als de lipschotel stam, vanwege de enorme schotel van klei die vrouwen als decoratie in hun onderlip dragen. De Mursi is een primitieve stam, ietwat schuw voor buitenstaanders. Zij vertonen vaak agressief gedrag, en het stokvechten vormt een onmiskenbaar onderdeel van hun cultuur.

De Simien hooglanden

Het Simien National Park is een van de weinige wildparken in het Noorden van Ethiopië. Er zijn hier diverse trektochten te maken, met fantastische uitzichten over de hooglanden. Verschillende zeldzame diersoorten zijn in Simien te vinden, zoals de Ethiopische wolf en de Walia berggeit. En er bevinden zich ook vele bavianen. Het hoogste punt is de top van de Ras Deshen berg, zo’n 5000 meter boven zeeniveau. Deze top is niet te bereiken zonder een rotswand te beklimmen.


Wat voor klimaat heeft Ethiopië?

Ethiopië heeft een divers klimaat, dat varieert van tropisch tot subtropisch en van woestijn tot bergachtig. In de laaglanden van Ethiopië, in de buurt van de evenaar, is het klimaat tropisch met hoge temperaturen en veel neerslag. In de hoger gelegen gebieden, zoals de hooglanden, is het klimaat koeler en droger, met temperaturen die afnemen naarmate de hoogte toeneemt. De regentijd in Ethiopië varieert ook per regio, maar over het algemeen valt er het meeste neerslag tussen juni en september, en is de rest van het jaar relatief droog. Het weer in Ethiopië kan echter snel veranderen, en het is daarom raadzaam om zich goed voor te bereiden op uw reis en te informeren over de weersomstandigheden op uw bestemming.

Welke vliegvelden zijn er in Ethiopië?

Bole International Airport is de grootste en belangrijkste luchthaven van Ethiopië, gelegen in de hoofdstad Addis Abeba. De luchthaven heeft vele internationale vluchten naar bestemmingen over de hele wereld. Dire Dawa International Airport is de tweede grootste luchthaven van Ethiopië en ligt in Dire Dawa, een belangrijke stad in het oosten van het land. Lalibela International Airport ligt in Lalibela, een populaire toeristische bestemming vanwege de beroemde rotskerken. Axum Airport ligt in Axum, een historische stad in het noorden van Ethiopië die bekend staat om zijn antieke monumenten. De luchthavens zijn vrij goed ontwikkeld en bieden moderne faciliteiten en diensten aan reizigers. Er zijn veel taxi’s, bussen en andere vervoersmogelijkheden beschikbaar om reizigers naar hun bestemming te brengen.

Wat is het actuele reisadvies?

Reisadviezen voor een land kunnen veranderen als gevolg van veranderende politieke en veiligheidssituaties. Het is daarom raadzaam om te controleren of er op het moment van uw reis recente reisadviezen zijn. Het reisadvies voor Ethiopië is afhankelijk van de regio waarin u zich bevindt. Sommige delen van het land worden beschouwd als veilig om te reizen, terwijl andere gebieden als onveilig worden beschouwd. Het is belangrijk om te onderzoeken welke regio’s veilig zijn voor reizigers en welke regio’s het best vermeden kunnen worden. In het algemeen wordt aanbevolen om voorzichtig te zijn wanneer u reist in bepaalde delen van Ethiopië, zoals in het grensgebied met Somalië en Eritrea, omdat daar onveilige situaties kunnen optreden. Reizigers wordt ook geadviseerd om zich op de hoogte te stellen van de politieke situatie en om te luisteren naar de plaatselijke autoriteiten als het gaat om reisadviezen. Reizigers moeten ook voorbereid zijn op eventuele gezondheidsrisico’s en zich informeren over de gezondheidssituatie in het gebied waarin ze zich bevinden en de nodige vaccinaties nemen. Het is belangrijk om uw reisverzekering en de dekking ervan te controleren voor u op reis gaat, zodat u beschermd bent tegen onverwachte situaties of gebeurtenissen.Raadpleeg altijd de website van de overheid voor meer actuele informatie.

Plaats een reactie