4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Top 3 wintersportgebieden Andorra

Veel mensen weten misschien niet eens dat dit dwerglandje tussen Spanje en Frankrijk ’s winters een waar wintersportparadijs wordt. Skiën in Andorra doet u in de Andorrese Pyreneeën, oftewel Pyrenées Andorre. Hier bevinden zich skigebieden als Grandvalira (193 km pistes), Vallnord (63 km) en Ordino (26 km). In deze gebieden wordt geskied van 1550 tot een hoogte van 2640 meter en dat betekent dat de kans op sneeuw nagenoeg 100% is. De pistes zijn over het algemeen rustig en dorpjes als Encamp, Soldeu en Pas de la Casa zijn betaalbaar en gezellig. Bekijk hieronder direct de top 3 wintersportgebieden.


Skiën in Andorra

Andorra is een vorstendom in het zuidwesten van Europa. Het is een dwergstaat in de oostelijke Pyreneeën die wordt begrensd door Frankrijk en Spanje. Door haar vele bergen met een gemiddelde hoogte van 1996 meter, is het land bij uitstek geschikt voor een plezierige wintersport vakantie. Bovendien is wintersporten in de Pyreneeën nog relatief nieuw, in vergelijking met de Alpen, en dat betekent dat u hier moderne faciliteiten zult vinden. De mooie pistes, de sneeuwzekerheid en de moderne skifaciliteiten trekken steeds meer wintersporters richting Andorra, maar toch blijft het er relatief erg rustig. Dat betekent dat u hier nog ongestoord en in alle rust kunt genieten van uw wintersport en misschien nog wel belangrijker: geen rijen voor de liften!

Jaarlijks 10 miljoen toeristen in Andorra
De 468 km² die het land rijk is, is ingedeeld in zeven parochies. Canillo is de grootste parochie en Andorra la Vella de kleinste. De laatste is tevens de hoofdstad. Het land wordt jaarlijks door ruim 10 miljoen toeristen bezocht. De vele recreatiemogelijkheden (bijvoorbeeld de skigebieden) en de belastingvrije status hebben hier een belangrijke bijdrage aan. Vanaf Utrecht is Andorra zo’n 1300 kilometer rijden, dus wanneer u zeer vroeg vertrekt, kunt u het binnen een dag halen. Dat betekent overigens wel dat het gemiddeld zo’n 300 kilometer verder is dan de Alpen, maar dat zorgt ook weer voor extra rust. De officiële taal die de 84.000 inwoners van Andorra spreken is Catalaans. Ruim de helft van de bevolking spreekt Spaans, terwijl men in het toerisme over het algemeen zeer behoorlijk Engels spreekt. Ondanks dat het land geen lid is van de Europese Unie is de euro wel de gangbare munteenheid.

Overzicht skigebieden in Andorra

1. Encamp

In het Andorrese Encamp kunt u heerlijk genieten van een wintersportvakantie. Met een oud middeleeuws centrum bezit deze stad één van de mooiste culturele erfgoederen van Andorra. Ook bevindt zich hier een op water aangedreven ‘korenmolen’, leuk om eens te zien. Encamp ligt op enkele kilometers afstand van ‘de la Vella’, de hoofdstad van Andorra. Op zoek naar een speciale winterse bestemming? Met de supersnelle gondel raast u in no-time naar het ‘Grandvalira’ skigebied. Hier zijn veel voortreffelijke pistes gelegen waar u probleemloos de gehele dag door kunt brengen. Het centrum van Encamp is zeer sfeervol en de inwoners zijn zeer vriendelijk. In het centrum van Encamp kunt u prima après-skiën, er zijn diverse bars te vinden waar het altijd een feest is. Natuurlijk zijn er ook diverse restaurants en winkeltjes te vinden. In de omgeving is een sportcentrum met fitnessruimte gelegen en ook een verwarmd zwembad met sauna.

2. Pas De La Casa

Pas de la Casa is één van de populaire opkomende skiplaatsen in Andorra. Pas de la Casa bevindt zich in het Grandvalira skigebied, dat ook wel de skihoofdstad van de Pyreneeën genoemd wordt. Niet voor niets want er zitten bergtoppen bij van maar liefst 2800 meter. Voor de beginnende evenals de gevorderde skiër is deze bestemming absoluut geschikt. Het wintersportdorp Pas de la Casa biedt de toeristen naast het skiën meer mogelijkheden. Het dorp beschikt over sfeervolle après-skibars, restaurants en vele discotheken. Ook hier vindt u een groot aantal winkels, u kunt zich dan ook absoluut prima een middag vermaken met winkelen. U kunt hier zelfs belastingvrij winkelen, daar houden we natuurlijk allemaal van! Vakantiegangers die van sporten houden kunnen terecht in het sportcomplex. Ook zijn er twee zwembaden beschikbaar met sauna’s en jacuzzi’s. Al deze faciliteiten zijn te voet bereikbaar.

3. Soldeu

Het Andorrese wintersportstadje Soldeu bevindt zich op een hoogte van circa 1810 meter. Met een mooie ligging in de bergen heeft u rondom een prachtig uitzicht en geeft het u toegang tot het Grandvalira-gebied. Voor elke wintersporter is het hier geschikt, of u nou beginnend of ervaren bent een leuke wintersportvakantie kunt u hier absoluut beleven. In het centrum van Soldeu is er ook altijd wat te doen, de sfeer is hier geweldig, de mensen zijn vriendelijk. Houdt u van winkelen? Vast wel want hier kun je belastingvrij shoppen. Ook zijn er diverse restaurants te vinden waar je ’s middags en ’s avonds heerlijk kunt eten. Er zijn diverse discotheken en bars te vinden, après-skiën behoort dan ook tot één van de mogelijkheden. Wanneer u wat van de cultuur wilt terug zien raden wij een bezoek aan het dorpje ‘El Tarter’ zeker aan. Deze afstand is prima te overbruggen, te voet, door te langlaufen of gewoon met de bus. In deze plaats zijn de Romeinse evenals moderne invloeden nog te zien.

Alternatieve gebieden:

  • El Tarter ligt in de vallei d’Incles op 1800m hoogte. Naast El Tarter ligt ook het dorp Soldeu in deze vallei. El Tarter staat in verbinding met Soldeu. Beide dorpen staan in verbinding met skigebied Grandvalira met 3 gondelbanen, 18 skiliften en tientallen skipisten. Vanuit El Tarter kun je met een snelle gondellift ben je zo boven.
  • Ordino is een authentiek Andorrees bergdorpje. Bij Ordino ligt een wat kleiner skigebied Ordino-Arcalis. Ordino-Arcalis heeft afwisselende afdalingen en prima off-piste mogelijkheden, met bergtoppen tussen de 1940 en 2625 m met prima sneeuw, met 4 stoeltjesliften, 8 skiliften, 25 skipisten met een totaal lengte van 29 km piste.
  • Het skigebied Vallnord heeft 98 km skipiste, 44 km blauw, 35 km rood en 10 km zwart. Hoogte maximaal 2625 km. De liftpas van Vallnord is bovendien ook geldig in het nabij gelegen skigebied van Ordino-Arcalis. Zie hier ook meer tips en inspiratie voor een hotel strak aan de piste.

Heb ik sneeuwkettingen nodig?

Wanneer u met de auto naar Andorra gaat houd er dan rekening mee dat in de winter het nodig kan zijn om sneeuwkettingen mee te nemen. Op sommige bergwegen zijn sneeuwkettingen of winterbanden verplicht. Dit wordt met een verkeersbord aangegeven. De grote doorgaande wegen worden over het algemeen goed schoon gehouden met sneeuwruimers, Maar de weggetjes naar de appartementen en hotels zijn vaak steil en worden lang niet allemaal schoongeveegd. Vanuit Frankrijk kunt u Andorra bereiken via de tunnel Envalira, zo hoeft u niet over de bergpas.

Is dit gebied geschikt voor jongeren?

De dorpen Arinsal, Pas de la Casa en Soldeu hebben de meeste mogelijkheden om uit te gaan en feest te vieren tot in de late uurtjes. Daarom worden deze skidorpjes vaak door jongeren uitgekozen als wintersport bestemming. Voor de après ski kun je er terecht in veel gezellige barretjes en cafés met dansvloer. Dat houdt niet in dat Arinsal, Pas de la Casa en Soldeu uitgesproken jongerenoorden zijn. Voor iedereen van elke leeftijd die veel afwisseling zoekt voor de après ski kan zich daar prima vermaken. Zoekt u een meer rustig vakantieoord dan kunt u voor Soldeu of la Massana kiezen

Is Andorra een goed wintersportland?

Het klimaat is in de Pyreneeën dusdanig dat u een grote kans hebt op zonnige dagen op uw wintersport vakantie. De kans op lawines is minimaal. In Andorra valt veel sneeuw en Andorra heeft over het algemeen een goede kwaliteit sneeuw op de 65 bergtoppen op zo’n 2800 m hoogte. Andorra heeft 2 skigebieden een wat kleiner gebied Vallnord en een heel erg groot skigebied Grandvalira met ongeveer 200 km aan pistes. Er zijn brede pistes en moderne faciliteiten voor zowel skiërs als snowboarders. U makkelijk mooie lange skitochten maken omdat de verbindingen tussen de verschillende pistes goed zijn. Verder is off-piste skiën is toegestaan. Het wintersportseizoen loopt van begin december tot midden mei.

Plaats een reactie