4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Toeristenbelasting in Europa

Toeristenbelasting is een heffing die overheden opleggen aan toeristen die in hun land verblijven, meestal per overnachting. Deze belasting wordt geïnd door accommodatieverstrekkers, zoals hotels, vakantiehuizen, hostels en campings, en vervolgens aan de lokale of nationale overheid afgedragen. De opbrengsten van toeristenbelasting worden gebruikt om de kosten van toerisme te dekken, zoals het onderhoud van openbare voorzieningen, het bevorderen van lokale culturele activiteiten en het beschermen van het milieu. Het helpt ook om de impact van toerisme op lokale gemeenschappen te minimaliseren en de duurzaamheid van toeristische bestemmingen te verbeteren. In deze blog vertellen we je alles over de hoogtes van deze belastingen voor Europese vakantiebestemmingen.

Overzicht toeristenbelasting per Europese vakantiebestemming in juli 2024

De tarieven van toeristenbelasting variëren per land, regio en soms zelfs per stad. Ze kunnen afhankelijk zijn van factoren zoals het type accommodatie, de locatie, de duur van het verblijf en het seizoen. In sommige gevallen kunnen er vrijstellingen of kortingen gelden voor bepaalde groepen, zoals kinderen, ouderen, inwoners of mensen met een handicap. Bij het plannen van een reis is het belangrijk om rekening te houden met toeristenbelasting, aangezien deze kosten bovenop de accommodatiekosten komen en mogelijk invloed hebben op het totale reisbudget. Het is raadzaam om vooraf te informeren naar de toeristenbelastingtarieven op uw bestemming om verrassingen te voorkomen. Hieronder vind je een overzicht met de minimale en maximale tarieven die in het desbetreffende land worden gerekend.

LandMinimale belastingMaximale belastingLokale benaming
Albanië€0€2Taksë qëndrimi
Andorra€0,20€2,50Taxa de turisme
Armenië€0€2Այցելության հարկ
Oostenrijk€0,50€3,50Ortstaxe
Azerbeidzjan€0€2Turist vergisi
België€0,50€5Verblijfsbelasting
Bosnië en Herzegovina€0€2Turistička taksa
Bulgarije€0,50€2Туристически данък
Kroatië€0,50€2,50Boravišna pristojba
Cyprus€0€4Τουριστικός φόρος
Tsjechië€0,20€4Místní poplatek
Denemarken€0€3Turistskat
Estland€0€2Turismimaks
Finland€0€3Matkailijamaksu
Frankrijk€0,20€4Taxe de séjour
Georgië€0€2ტურისტული გადასახადი
Duitsland€0,50€5Kurtaxe
Griekenland€0,50€4Τουριστικός φόρος
Hongarije€0,50€2Idegenforgalmi adó
IJsland€0,50€3Ferðamennskuskattur
Ierland€0€3Turasóireachta cánach
Italië€0,50€5Tassa di soggiorno
Kosovo€0€2Taksë qëndrimi
Letland€0€2Tūrisma nodoklis
Liechtenstein€0€2Tourismusabgabe
Litouwen€0€2Turisto mokestis
Luxemburg€0,50€3Taxe de séjour
Noord-Macedonië€0€2Туристичка такса
Malta€0,50€2Taxxa tat-turiżmu
Moldavië€0€2Taxă turistică
Monaco€0,50€4Taxe de séjour
Montenegro€0,50€2Boravišna taksa
Nederland€0,50€7Toeristenbelasting
Noorwegen€0€3Turistskatt
Polen€0,50€2,50Podatek miejscowy
Portugal€0,50€2Taxa turística
Roemenië€0€2Taxă hotelieră
San Marino€0€2Imposta di soggiorno
Servië€0€2Боравишна такса
Slowakije€0,50€1,50Miestna taxa
Slovenië€0,50€3,50Turistična taksa
Spanje€0,50€4Tasa turística
Zweden€0€3Turistskatt
Zwitserland€0,50€6Kurtaxe
Turkije2% van kamerprijs18% van kamerprijsKonaklama vergisi
Oekraïne€0€2Туристичний збір
Verenigd Koninkrijk€0€4Tourist tax
Overzicht van de minimale en maximale tarieven toeristenbelasting per persoon per dag in alle Europese landen. (Disclaimer: de tarieven verschillen per accommodatie, seizoen, stad en/of regio. Soms kan er voor grotere en exclusievere accommodaties een extra toeslag worden gevraagd).

Voor welk type accommodaties moet ik deze belasting betalen?

Toeristenbelasting wordt doorgaans geheven voor diverse soorten accommodaties waar toeristen verblijven. Dit omvat hotels, bed & breakfasts, vakantiehuizen, appartementen, hostels en campings. De belasting is meestal van toepassing op zowel commerciële als particuliere accommodatieverhuur. In Nederland is de wet die het mogelijk maakt om deze heffingen op te leggen opgenomen in de gemeentewet (artikel 224).

Aan wie moet ik de lokale belastingen betalen bij een all-inclusive vakantie?

Bij een all-inclusive vakantie zijn accommodatie, maaltijden, drankjes en vaak ook diverse activiteiten inbegrepen in de prijs. Toeristenbelasting is echter meestal niet inbegrepen in het all-inclusive pakket. De accommodatieverstrekker, zoals het hotel of resort, is verantwoordelijk voor het innen van de toeristenbelasting en draagt deze af aan de lokale of nationale overheid. In de meeste gevallen betaal je de toeristenbelasting rechtstreeks aan de accommodatie bij het in- of uitchecken. Het is raadzaam om voor vertrek te informeren naar het toeristenbelastingtarief en hoe deze betaald dient te worden.

Wat wordt er gedaan door overheden met het geld van de toeristenbelasting?

Het geld dat wordt geïnd via toeristenbelasting wordt gebruikt om de kosten te dekken die voortvloeien uit toerisme en om lokale gemeenschappen en toeristische bestemmingen te ondersteunen. Deze opbrengsten helpen bij het onderhoud en de verbetering van openbare voorzieningen, zoals parken, stranden en openbaar vervoer. Daarnaast wordt het geld besteed aan het promoten van lokale culturele activiteiten, evenementen en bezienswaardigheden. Ook wordt het ingezet voor milieubescherming en het behoud van natuurlijke en culturele erfgoederen, waardoor de duurzaamheid en leefbaarheid van toeristische gebieden wordt bevorderd.

Moeten kinderen / jongeren deze heffingen ook betalen?

Of kinderen toeristenbelasting moeten betalen, hangt af van de regels in het betreffende land, regio of stad. In veel gevallen zijn kinderen tot een bepaalde leeftijd, zoals 12 of 16 jaar, vrijgesteld van toeristenbelasting. In sommige gebieden kunnen er gereduceerde tarieven gelden voor kinderen, afhankelijk van hun leeftijd.

Plaats een reactie