4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Vliegtickets

Wanneer u wilt gaan reizen per vliegtuig is uiteraard zeer verstandig om vliegtickets te vergelijken bij diverse luchtvaartmaatschappijen. Vliegtickets vergelijken kan u namelijk op een vlucht aanzienlijk veel geld besparen. De luchtvaartbedrijven hanteren verschillen tarieven voor vluchten naar de dezelfde bestemmingen. Aangezien er veel aanbieders zijn op het gebied van goedkope tickets is het belangrijk om deze vliegtickets met elkaar te vergelijken. Het enige nadeel is, het is bijna niet te doen om zelf alle vliegtickets te vergelijken. Wij hebben de beste boekingssites voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij direct snel en gemakkelijk je tickets voor je volgende vlucht vergelijken en reserveren.

All-inclusive online vliegtickets kopen

Tegenwoordig kopen veel mensen online vliegtickets. Geschat wordt dat meer dan 2/3 van alle geboekte vliegtickets via het internet geboekt worden. Daarnaast oriënteert ongeveer 85% van de vliegticket-kopers zich eerst op het internet. Het gemak, de snelheid en het prijzenoverzicht zijn de belangrijkste voordelen om online een vliegticket aan te schaffen. De doorslaggevende rol bij het online aanschaffen van vliegtickets blijkt overduidelijk de prijsfactor en het prijzenoverzicht te zijn. Er bestaan inmiddels meerdere kwalitatief goede vergelijkingssites die na het ingeven van gewenste vertrekdatum, aankomstdatum en bestemming in een paar seconden de beste aanbiedingen op een rij zetten. Op deze manier wordt het steeds gemakkelijker om altijd de laagste prijs voor een vlucht te betalen. Om zo weinig mogelijk geld aan vliegtickets kwijt te zijn, reizen reizigers met low-cost vliegmaatschappijen. Er zijn zoveel aanbieders van low-cost vliegtickets, dat de consument direct boekt zonder goed te zoeken. De consument heeft dan doorgaans wel goedkope tickets, maar met wat meer moeite vind je de laagste prijs. Hieronder vind je onze top 10 tips voor het boeken:

 • Reserveer je ticket vroeg (vroegboekkorting) of erg laat (last minute). We raden de consument ook aan de vliegtickets tenminste 7 dagen voor de vlucht te reserveren. In de meeste gevallen vindt je vaak nog betere tarieven als je meer dan 21 dagen op voorhand boekt. Hoe langer de vlucht, hoe eerder je zou moeten boeken. Over het algemeen verkopen vliegtuigmaatschappijen in 7, 14, 21 of 30 dagen voor een vlucht de goedkoopste vliegtickets. Meestal worden de eerste zitplaatsen verkocht tegen een lage prijs. Zodra deze plaatsen verkocht zijn, gaat de prijs omhoog. Indien er geen mogelijkheid tot vroeg reserveren bestaat en je hebt flexibele reistijden, raden wij aan naar de last minute aanbiedingen te kijken. De laatste vrije zitjes op een vlucht worden vaak verkocht aan dumpingprijzen. Dit is zeker aan te raden als je snel kan vertrekken en nog meer als je niet gebonden bent aan een bestemming.
 • Het is aan te bevelen een zaterdagnacht in je reis op te nemen. Als je bijvoorbeeld maar een korte trip maakt, probeer dan altijd een zaterdagnacht op je bestemming te blijven. In de meeste gevallen resulteert dit in goedkopere vliegtickets.
 • Wanneer je op zoek bent naar goedkopere tickets, moet je rekening houden met dagen waarop je vertrekt. Je vindt vaak de goedkoopste vliegtickets als je vertrekt op een woensdag, een donderdag of een zaterdag. Probeer er dan voor te kiezen om terug te vliegen op een zondag, een dinsdag of een woensdag. Voor lange of intercontinentale vluchten vind je de beste stoelen als je vliegt op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag.
 • Als je tickets zoekt voor een weekendtrip, boek je vertrek dan op een donderdag. Als het gaat om weekendtrips en korte vakanties vind je meestal de goedkoopste vluchten als je kan vertrekken op een donderdag en terugvliegen op een zondag.
 • Wij raden aan zo weinig mogelijk tijdens schoolvakanties te vliegen. Vermijd vakantieperiodes tenzij je bereid bent om op Kerstdag op Nieuwjaarsavond te vliegen. Op deze dagen hebben de luchtvaartmaatschappijen veel lege stoelen, meestal worden deze plaatsen voor dumpprijzen aangeboden. Uiteraard is het voor gezinnen moeilijk de vakantieperiodes te ontwijken.
 • De meeste populaire vakantiebestemmingen hebben een hoogseizoen en een laagseizoen. Een tickets boeken in het laagseizoen is veel voordeliger als een ticket boeken in het hoogseizoen.
 • Blijf bij één luchtvaartmaatschappij. Als je meer dan één luchtvaartmaatschappij gebruikt om op je bestemming te geraken, ben je gegarandeerd meer geld kwijt. Ook bij een complete rondreis kan het gunstig zijn om bij 1 luchtvaartmaatschappij te blijven.
 • Zoek naar andere vliegtijden en datums. Zoals eerder vermeld, kun je met wat extra zoekwerk een goedkoper ticket vinden. Zoek dan naar vluchten met andere vertrek- en aankomsttijden. Mogelijk vind je een goedkoper vliegticket als je één of twee dagen vroeger of later kan vliegen. Afhankelijk van hoe flexibel je bent kun je ook zoeken naar vluchten op minder populaire vertrek- en aankomsttijden. Je vindt vaak een goedkoop ticket op zogenaamde “red eye flights” (nachtvluchten). Bekijk ook onze blog met de meest ideale vliegtijden.
 • Kijk ook naar de prijzen van vliegtickets met een andere luchthaven als vertrekpunt. Goedkope luchtvaartmaatschappijen vliegen vaak van en naar kleinere luchthavens. Een gedeelte van de prijs gaat naar luchthaventaksen. De taks van de ene luchthaven is kleiner als van een andere. Dit komt ten goede van de prijs, aangezien je dan minder taks betaald.
 • Wanneer je een voordelig vliegticket vind, is het aan te raden deze zo snel mogelijk te boeken. De prijzen van vliegtickets stijgen en dalen in enkele minuten, vooral bij online vliegticket aanbieders. Denk eraan dat er nog meer gegadigden zijn voor het goedkope ticket dat je hebt gevonden. Stel de aankoop niet uit als je er een gevonden hebt waarvan de prijs je aanstaat. Als je tien minuten later terugkomt, kan de prijs alweer omhoog gegaan zijn.

Ruimbagage en handbage meenemen

Wanneer je een vlucht boekt moet je doorgaans extra betalen voor ruimbagage. Je koffer wordt op het vliegveld gewogen en je betaald een bepaald bedrag per KG. Vaak kan je tot 25KG redelijk voordelig meenemen. De handbagage kan doorgaans kosteloos meegenomen worden op de vlucht. Boek je ruimbagage vooraf zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt soms ook voordelig een vliegticket boeken middels een all-inclusive fly-en-drive.

Wat mag ik meenemen in mijn bagage?
Sinds 2001 zijn de regels betreffende bagage en vooral handbagage flink verscherpt. Tegenwoordig mag u helaas niet zomaar meer alles in uw handbagage meenemen wanneer u gaat vliegen. Er gelden binnen de Europese Unie speciale regels voor vloeistoffen en gels. De meeste vloeistoffen mag u alleen in uw handbagage meenemen wanneer u ze in een hersluitbare, doorzichtige plastic zak kunt doen. U kunt deze speciale plastic zakjes vaak op het vliegveld verkrijgen. Echter is dit niet overal het geval; wij raden dan ook aan om deze zakjes vanuit huis mee te nemen. Iedere persoon die gaat vliegen, mag één plastic zakje meenemen. In het plastic zakje mag u maximaal 1 liter vloeistof of gel meenemen. Let op: In iedere verpakking mag maximaal 100 milliliter vloeistof of gel zitten.

Wat mag ik in de plastic zak stoppen?

 • Sprays en gels zoals: parfum, deodorant, scheerschuim, crème, haargel of shampoo.
 • Eten: bijvoorbeeld jam en yoghurt.
 • Babyvoeding en medicijnen mogen altijd meegenomen worden. Voorwaarde is wel dat u aan moet kunnen tonen dat u deze gedurende de vlucht nodig hebt. Dit kan vaak volstaan worden met een recept van uw huisarts, ziekenhuis of behandelend specialist.

Ik koop iets op het vliegveld. Mag dat mee in mijn handbagage?
Ja, u mag de spullen die u op het vliegveld koopt meenemen. Maar let op. Koopt u op het vliegveld belastingvrije (TaxFree) spullen, zoals parfum, sigaretten of drank? Dan krijgt u dat in de betreffende winkel altijd mee in een speciale verzegelde tas. U mag de tas niet openmaken tot het moment dat u daadwerkelijk in het vliegtuig zit naar uw eindbestemming. Let hier dus op als u moet overstappen. Zogeheten TaxFree spullen kunt alleen kopen op vertoon van uw geldige vliegtickets. Bewaar het bonnetje van de spullen die u heeft gekocht samen met uw vliegtickets. U moet namelijk kunnen tonen dat de spullen op dezelfde dag zijn aangekocht als de vliegdatum vermeldt op uw eigen vliegticket.


Wat is een e-ticket?

U krijgt meestal geen papieren ticket meer, maar een e-ticket. Dit is een ticket dat u via internet boekt. Bij een e-ticket heeft de luchtvaartmaatschappij uw gegevens in de pc staan. Als u gaat inchecken, hoeft u alleen nog maar uw paspoort of identiteitskaart te laten zien. Als u een vliegticket boekt geldt de Code Reisaanbiedingen. Hierin staat dat het voor u duidelijk moet zijn wat de extra kosten en toeslagen zijn voor een vliegticket. De reisorganisatie moet dit ook duidelijk maken in reclames en advertenties.

Kan ik mijn vliegticket wijzigen / aanpassen?

Het kan gebeuren dat u uw vliegticket wilt wijzigen. U wilt bijvoorbeeld op een andere dag vertrekken. In de wet staat niets over het veranderen van uw vliegticket. U kunt daarom alleen uw ticket veranderen of annuleren volgens de regels van uw luchtvaartmaatschappij. Deze regels kunt u vinden in de algemene voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat de luchtvaartmaatschappij de goede gegevens van u heeft. De naam op uw ticket moet hetzelfde zijn als de naam in uw paspoort of identiteitskaart. Wanneer deze gegevens niet kloppen dan kan de luchtvaartmaatschappij u de vlucht weigeren. Soms moet u dan een nieuw en duurder ticket kopen. Let er ook op dat de vertrekdatum en vertrektijden op uw ticket kloppen. Klopt dit niet? Bel dan meteen met de maatschappij waar u het ticket hebt geboekt.

Kan ik een compensatie krijgen bij vertraging van de vlucht?

Bij de nieuwe Europese verordening krijgt u geen vaste schadevergoeding. Maar met een ander verdrag kunt u proberen uw schade te laten betalen door de luchtvaartmaatschappij. Dat is het Verdrag van Montreal. Dit verdrag heeft een ruime bepaling aan overmacht. Dit betekent dat u een kleine kans heeft op een schadevergoeding bij vertraging. Hebt u een pakketreis geboekt? En mist u door vertraging tijdens de vliegreis een gedeelte van uw vakantie? Dan kunt u hierover een klacht indienen bij uw reisorganisatie. Ook hiervoor gelden geen vaste regels. Lees ook verder over de regels rondom kwijtgeraakte bagage.

Waar heb ik recht op bij een annulering van mijn vlucht?

Als uw vlucht wordt geannuleerd, dan krijgt u het geld van uw vliegticket terug. Ook krijgt u een vergoeding. Hieronder leest u wanneer u wat krijgt als uw vlucht wordt geannuleerd. €250 per passagier voor alle vluchten tot en met 1.500 kilometer, €400 per passagier voor alle vluchten tussen 1.500 en 3.500 kilometer en €600 per passagier voor alle vluchten van meer dan 3.500 kilometer. Ook krijg je een compensatie voor eten en drinken, hotelovernachting met vervoer van en naar het vliegveld en telefoonkosten. Wordt uw vlucht geannuleerd op een vliegveld waar u bijvoorbeeld een tussenstop maakt? En u kunt niet verder vliegen? Dan krijgt u een gratis vlucht naar het vliegveld waar u vandaan bent gekomen.

Kan ik met een andere vlucht mee als mijn vlucht wordt gecanceld?

Als uw vlucht wordt geannuleerd, kan uw luchtvaartmaatschappij u een andere vlucht aanbieden. Zo kunt u toch naar uw bestemming komen. Wilt u dat? Dan krijgt u het geld van uw vliegticket niet meer terug. Gaat u met een andere vlucht mee? En is uw vertraging hierdoor minder dan 4 uur? Dan kunt u misschien een vergoeding krijgen. De luchtvaartmaatschappij kan u de helft van de bedragen geven die hierboven staan. Het ligt er aan hoeveel kilometer u moet vliegen. Soms gebeuren er zaken in een land waar de luchtvaartmaatschappij niets aan kan doen. Bijvoorbeeld een oorlog of een orkaan. Dat heet overmacht. Door de oorlog of de orkaan kan uw vlucht niet doorgaan. U krijgt dan het geld van uw vliegticket terug, maar u krijgt geen vergoeding.

Kan ik goedkoop vliegen vanaf Duitsland of België?

Nederland is niet altijd het voordeligste land om vanaf te vliegen. Soms heb je heel voordelige tickets vanaf Weeze of Dusseldorf in Duitsland. Maar ook vliegen vanaf België kan aantrekkelijk zijn. De populairste luchthaven hier is Brussel.