4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Wat zijn de meest ideale vertrekmomenten en vliegtijden?

All-inclusive vliegreizen zijn pakketreizen waarbij zowel de vlucht als de accommodatie zijn inbegrepen in de totaalprijs. Als je een hotel boekt zit daarbij dus een vlucht vanaf een zelfgekozen luchthaven in Nederland (denk aan Schiphol, Rotterdam of Eindhoven) of het buitenland (vertrek vanuit België of vertrek vanuit Duitsland). Je ziet bij je boeking doorgaans direct wat de vertrektijden zijn en kunt in veel gevallen je vliegtijden vooraf aanpassen (soms gratis, soms tegen een vergoeding). De vluchttijden zijn voor veel mensen erg belangrijk. Dit heeft namelijk invloed op hoe laat je moet inchecken, maar ook op de verwachte aankomsttijd in het hotel. Wil je liever vlieg aankomen of juist in de avond inchecken in je hotel? In deze blog bespreken we de voordelen en nadelen van de verschillende vertrektijden en vliegmomenten.


Vertrekken in de ochtend

Ochtendvluchten zijn een slimme keuze, omdat ze vaak minder vertragingen hebben dan later op de dag. Je kunt ook een hele dag op je bestemming doorbrengen, wat betekent dat je meer tijd hebt om te genieten van je vakantie. Natuurlijk moet je wel vroeg opstaan, maar dat is een kleine prijs voor een vlotte reis. Luchthavens zijn meestal rustiger in de vroege uurtjes, dus je kunt sneller door de incheckbalie en beveiligingscontrole gaan. Pak je koffer, zet je wekker en bereid je voor op een heerlijke vakantie.

Voordelen van vliegen in de ochtend

 1. Minder vertragingen: Vroege vluchten hebben over het algemeen minder kans op vertragingen omdat er minder vliegverkeer is en minder kans op opstapeling van vertragingen van eerdere vluchten.
 2. Betere weersomstandigheden: Ochtendvluchten hebben vaak betere weersomstandigheden, waardoor er minder kans is op turbulentie en annuleringen.
 3. Efficiëntie: Door vroeg in de ochtend te vliegen, kunt u het meeste uit uw dag halen en meer tijd besteden aan uw eindbestemming. Zeker wanneer je een reisbestemming op minder dan 3 uur vliegen kiest kun je de hele dag genieten van je all inclusive hotel.
 4. Minder druk: Luchthavens zijn meestal minder druk in de vroege ochtend, wat resulteert in kortere wachtrijen bij de incheckbalie en beveiliging.

Nadelen van vliegen in de ochtend

 1. Vroege wektijden: Voor ochtendvluchten moet u vroeg opstaan om op tijd op de luchthaven te zijn, wat voor sommige mensen moeilijk kan zijn, vooral als ze een lange afstand moeten afleggen om bij de luchthaven te komen.
 2. Vermoeidheid: Vroeg opstaan kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan alertheid, wat kan resulteren in een minder plezierige reiservaring.
 3. Hogere prijzen: Ochtendvluchten zijn soms duurder dan vluchten op andere tijdstippen van de dag, vooral tijdens piekseizoenen (zoals de bouwvak).
 4. Beperkte keuze aan eetgelegenheden: Luchthavens hebben mogelijk een beperktere keuze aan eetgelegenheden in de vroege ochtend, wat ongemak kan veroorzaken als u wilt ontbijten voor uw vlucht.

Vertrekken in de middag

Middagvluchten zijn fijn omdat je ‘s ochtends op je gemak kunt inpakken en voorbereiden zonder vroeg op te staan. Het enige nadeel is dat luchthavens wat drukker kunnen zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Je hebt tijd voor een lekkere lunch voor vertrek en hoeft je niet te haasten. Hoewel er soms kans is op vertragingen, heb je meestal voldoende tijd om eventuele aansluitende vluchten te halen. Dus, relax, geniet van je ochtend en maak je klaar voor een geweldige vakantie met je middagvlucht!

Voordelen van vliegen in de middag

 1. Gemakkelijkere ochtenden: Middagvluchten stellen u in staat om de dag rustig te beginnen, zonder de stress van vroeg opstaan om uw vlucht te halen.
 2. Flexibele planning: Door in de middag te vliegen, heeft u de mogelijkheid om ‘s ochtends eventuele laatste voorbereidingen te treffen, zoals inpakken of zorgen voor accommodatie en vervoer.
 3. Betere aansluitingen: Voor lange afstanden of internationale reizen kunnen middagvluchten u meer tijd geven om aansluitende vluchten te halen, vooral als er vertragingen zijn.
 4. Ruimere keuze aan eetgelegenheden: Luchthavens hebben meestal een ruimere keuze aan eetgelegenheden in de middag, waardoor u meer opties heeft voor een maaltijd voor of na uw vlucht. Dit maakt het ook een kindvriendelijk vertrekmoment, zeker als je reist met een baby.

Nadelen van vliegen in de middag

 1. Grotere kans op vertragingen: Middagvluchten hebben vaak meer kans op vertragingen vanwege drukker vliegverkeer en mogelijke opstapeling van vertragingen van eerdere vluchten.
 2. Drukkere luchthavens: Luchthavens zijn over het algemeen drukker in de middag, wat kan leiden tot langere wachttijden bij incheckbalies en beveiligingscontroles.
 3. Minder productieve dag: Als u in de middag vliegt, verliest u mogelijk een groot deel van uw dag, wat resulteert in een minder productieve dag op uw bestemming.
 4. Mogelijke prijsstijging: Middagvluchten kunnen tijdens piekperiodes soms duurder zijn dan vluchten op andere momenten van de dag.

Vertrekken in de avond

Avondvluchten zijn ideaal voor mensen die het liefst de hele dag benutten voordat ze vertrekken. Je kunt rustig werken, inpakken of gewoon relaxen voordat je op reis gaat. Houd er wel rekening mee dat je mogelijk moe bent na een lange dag, maar aan de andere kant kun je in het vliegtuig een dutje doen. Avondvluchten zijn soms goedkoper, dus dat is mooi meegenomen. Vergeet niet om vervoer en incheckmogelijkheden bij je accommodatie te regelen, aangezien je laat aankomt.

Voordelen van vliegen in de avond

 1. Volledige dag: Avondvluchten stellen u in staat om de hele dag te besteden aan werk, ontspanning of het afronden van laatste voorbereidingen voordat u op reis gaat.
 2. Minder druk: Avondvluchten zijn vaak minder druk dan vluchten op andere momenten van de dag, wat kan leiden tot een meer ontspannen reiservaring en kortere wachttijden bij incheckbalies en beveiligingscontroles.
 3. Goedkopere tarieven: Avondvluchten kunnen soms goedkoper zijn dan vluchten op andere tijdstippen, vooral tijdens daluren of buiten het hoogseizoen.
 4. Vermindering van jetlag: Voor langeafstandsvluchten kan een avondvertrek helpen om jetlag te verminderen door de aanpassing aan de tijdzone van uw bestemming te vergemakkelijken. Zeker wanneer je een verre reis gaat maken is vertrekken in de avond ideaal. Je komt de volgende ochtend aan en kunt gelijk genieten op je all inclusive resort.

Nadelen van vliegen in de avond

 1. Vermoeidheid: Na een lange dag kan vliegen in de avond vermoeiend zijn, wat kan leiden tot een minder aangename reiservaring.
 2. Vertragingen: Avondvluchten kunnen vatbaar zijn voor vertragingen als gevolg van opstapeling van vertragingen van eerdere vluchten gedurende de dag.
 3. Minder openbare vervoer: Bij aankomst op uw bestemming in de late avond of vroege ochtend, kunt u merken dat er minder openbaar vervoer beschikbaar is, waardoor het moeilijker wordt om naar uw accommodatie te reizen (transfer van luchthaven naar hotel).
 4. Inchecken bij accommodaties: Als u laat op de avond aankomt, kan dit problemen opleveren bij het inchecken bij hotels of andere accommodaties, omdat sommige recepties beperkte openingstijden hebben.

Vertrekken in de nacht

Nachtreizen zijn perfect voor nachtbrakers en mensen die graag hun tijd optimaal benutten. Je kunt overdag nog van alles doen en ‘s nachts reizen, waardoor je meer tijd hebt om van je bestemming te genieten. Natuurlijk kan slapen in het vliegtuig een uitdaging zijn, maar met een comfortabel nekkussen en oordopjes kom je een heel eind. Let op dat je vervoer en incheckmogelijkheden bij je accommodatie regelt, want je komt vroeg in de ochtend aan. Dus trek een coole pyjama aan, stap aan boord van je nachtvlucht en droom alvast van je geweldige all inclusive reis!

Voordelen van vliegen in de nacht

 1. Optimaal gebruik van tijd: Nachtreizen stellen u in staat om optimaal gebruik te maken van uw tijd door te reizen terwijl u slaapt, waardoor u meer tijd heeft om van uw bestemming te genieten.
 2. Goedkopere tarieven: Nachtreizen kunnen vaak goedkopere tarieven bieden dan vluchten op andere tijdstippen, vooral tijdens daluren of buiten het hoogseizoen.
 3. Vermindering van jetlag: Voor langeafstandsvluchten kan een nachtvertrek helpen om jetlag te verminderen door de aanpassing aan de tijdzone van uw bestemming te vergemakkelijken.
 4. Rustigere luchthavens: Luchthavens zijn meestal rustiger tijdens de nacht, wat kan leiden tot kortere wachttijden bij incheckbalies en beveiligingscontroles.

Nadelen van vliegen in de nacht

 1. Slaapverstoring: Vliegen ‘s nachts kan uw slaap verstoren, wat kan leiden tot vermoeidheid en een minder aangename reiservaring.
 2. Beperkte openbare vervoersmogelijkheden: Bij aankomst op uw bestemming in de vroege ochtenduren, kunt u merken dat er beperkte openbare vervoersmogelijkheden beschikbaar zijn, waardoor het moeilijker wordt om naar uw accommodatie te reizen.
 3. Inchecken bij accommodaties: Als u vroeg in de ochtend aankomt, kan dit problemen opleveren bij het inchecken bij hotels of andere accommodaties, omdat sommige recepties beperkte openingstijden hebben of mogelijk extra kosten in rekening brengen voor vroege check-ins.
 4. Minder vluchtkeuzes: Er zijn mogelijk minder vluchtopties beschikbaar voor nachtelijke reizen, wat de flexibiliteit van uw reisplannen kan beperken.

Hoe kan ik de actuele reistijden en vertrektijden in de gaten houden?

Er zijn verschillende manieren om actuele vliegtijden en vertrektijden in de gaten te houden. Controleer de website van de luchtvaartmaatschappij of de luchthaven voor de meest recente informatie (vaak hebben ze ook een eigen app voor IOS & Anroid). Ben je al op het vliegveld? Dan kun je ook de informatieborden raadplegen. Gebruik vliegtuigtracker-apps, zoals FlightAware of Flightradar24, die real-time vluchtgegevens tonen. Luchtvaartmaatschappijen sturen soms updates via e-mail of sms, dus zorg dat je contactgegevens up-to-date zijn. Tot slot, volg de luchtvaartmaatschappij of luchthaven op social media, waar ze vaak updates plaatsen bij vertragingen of wijzigingen. Zo blijf je altijd op de hoogte van je vliegtijden en vertrektijden.

Kan ik zelf mijn vluchttijden kiezen bij het boeken van een all inclusive pakketreis?

Bij het boeken van een all-inclusive pakketreis is de mate waarin je vluchttijden kunt kiezen afhankelijk van de touroperator en de specifieke reisbestemming. Sommige pakketreizen hebben vaste vluchttijden, terwijl andere touroperators meer flexibiliteit bieden bij het selecteren van vertrek- en aankomsttijden. Het is mogelijk dat je uit een beperkt aantal opties kunt kiezen of tegen een meerprijs meer flexibiliteit krijgt. Lees de reisbeschrijving en voorwaarden zorgvuldig door voordat je boekt, en neem contact op met de touroperator als je specifieke vragen hebt over het kiezen van vluchttijden bij jouw all-inclusive pakketreis.

Kan ik achteraf mijn vliegtijden nog wijzigen?

Het veranderen van vliegtijden na het boeken van een vliegticket hangt af van de luchtvaartmaatschappij en het soort ticket dat je hebt gekocht. Flexibele of wijzigbare tickets laten toe om vliegtijden aan te passen, meestal tegen een vergoeding. Bij budget- of niet-wijzigbare tickets is het vaak niet mogelijk of kan het duur zijn om veranderingen door te voeren. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij of het reisbureau waar je het ticket hebt geboekt om te informeren naar de mogelijkheden en eventuele kosten. Wees voorbereid op extra kosten en beperkte beschikbaarheid bij het kiezen van nieuwe vliegtijden.

Plaats een reactie