4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Tips om een jetlag te voorkomen

Een jetlag is een tijdelijke slaapstoornis die optreedt wanneer je snel over meerdere tijdzones reist, meestal met het vliegtuig. Het wordt veroorzaakt door een verstoring van je biologische klok, die normaal gesproken je slaap- en waakpatronen reguleert. De biologische klok bevindt zich in de suprachiasmatische kern (SCN) van de hypothalamus in je hersenen en wordt voornamelijk beïnvloed door blootstelling aan licht.

Symptomen van een jetlag

 1. Vermoeidheid en slapeloosheid
 2. Moeite met concentreren
 3. Hoofdpijn en/of duizeligheid
 4. Maag- en darmproblemen
 5. Veranderingen in eetlust
 6. Stemmingsschommelingen en prikkelbaarheid

De ernst en duur van een jetlag varieert per individu en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal overgestoken tijdzones, de richting van de reis, leeftijd en persoonlijke gevoeligheid.


Jetlag voorkomen

Enkele tips om jetlag te voorkomen of de symptomen te verminderen zijn:

 1. Pas je slaap- en waakpatroon voorafgaand aan de reis aan: Begin een paar dagen voor je reis met het geleidelijk aanpassen van je slaap- en waakpatroon naar de tijdzone van je bestemming.
 2. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water voor, tijdens en na de vlucht. Vermijd cafeïne en alcohol, aangezien deze de symptomen van een jetlag kunnen verergeren.
 3. Pas je blootstelling aan licht aan: Blootstelling aan daglicht kan je biologische klok helpen resetten. Plan buitenactiviteiten en probeer je blootstelling aan daglicht af te stemmen op de tijdzone van je bestemming.
 4. Beweeg: Lichaamsbeweging kan helpen bij het aanpassen van je biologische klok en het verminderen van de symptomen van een jetlag.
 5. Neem melatonine: Melatonine is een natuurlijk hormoon dat je slaap-waakritme reguleert. Je kunt melatonine-supplementen overwegen om je aan te passen aan de nieuwe tijdzone, maar overleg eerst met je arts.
 6. Slaap op het juiste moment: Probeer zo snel mogelijk na aankomst op je bestemming op de lokale tijd te slapen en vermijd dutjes overdag.

Bij welke vliegbestemmingen is de kans op een jetlag aanwezig?

Je hebt kans op een jetlag bij elke vliegbestemming waarbij je meerdere tijdzones doorkruist. Hoe meer tijdzones je oversteekt, hoe groter de kans op een jetlag en hoe ernstiger de symptomen kunnen zijn. In het algemeen geldt dat langeafstandsvluchten een grotere kans op jetlag hebben dan korte of middellange afstandsvluchten. Kies ook altijd de meest geschikt vliegtijd. Enkele voorbeelden van populaire vliegbestemmingen waarbij je kans hebt op een jetlag zijn:

 1. Trans-Atlantische vluchten: Bijvoorbeeld van Europa naar Noord- of Zuid-Amerika of vice versa. Een vlucht van Amsterdam naar New York betekent bijvoorbeeld het oversteken van 6 tijdzones.
 2. Trans-Pacifische vluchten: Bijvoorbeeld van Azië naar Noord- of Zuid-Amerika of vice versa. Een vlucht van Tokyo naar Los Angeles betekent het oversteken van 16 tijdzones.
 3. Vluchten tussen Europa en Azië: Bijvoorbeeld van Londen naar Bangkok, waarbij je 6 tijdzones oversteekt, of van Parijs naar Sydney, waarbij je 9 tijdzones doorkruist.
 4. Vluchten tussen Noord- en Zuid-Amerika en Oceanië: Bijvoorbeeld van New York naar Sydney, waarbij je 14 tijdzones oversteekt, of van Buenos Aires naar Auckland, waarbij je 15 tijdzones doorkruist.
 5. Vluchten tussen Europa en Afrika of het Midden-Oosten: Hoewel deze vluchten meestal minder tijdzones doorkruisen dan bij trans-Atlantische of trans-Pacifische vluchten, kunnen er nog steeds jetlag-symptomen optreden. Een vlucht van Berlijn naar Kaapstad betekent bijvoorbeeld het oversteken van 1 tijdzone.

Hoe lang duurt een jetlag?

De duur van een jetlag varieert per individu en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal overgestoken tijdzones, de richting van de reis (oostwaarts of westwaarts) en persoonlijke gevoeligheid. Over het algemeen geldt dat hoe meer tijdzones je oversteekt, hoe langer het kan duren om je aan te passen. Voor de meeste mensen duren de symptomen van een jetlag enkele dagen tot een week. Een veelgebruikte vuistregel is dat het ongeveer één dag per overgestoken tijdzone kost om volledig te herstellen. Dus als je bijvoorbeeld zes tijdzones bent overgestoken, kan het tot zes dagen duren voordat je je volledig hebt aangepast. Het is belangrijk om te onthouden dat de ervaring van jetlag voor iedereen anders is. Sommige mensen passen zich sneller aan, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om hun slaap- en waakpatronen te reguleren.

Welke vlieg- en/of vertrektijden zijn aan te raden om een jetlag te verminderen?

De keuze van vlieg- en vertrektijden kan invloed hebben op de mate van jetlag die je ervaart en kan je helpen om je sneller aan te passen aan de nieuwe tijdzone. Kies een vlucht die ‘s avonds op de plaats van bestemming aankomt: Dit helpt je om sneller in het lokale slaap-waakritme te komen. Probeer na aankomst wakker te blijven tot het een normale bedtijd is op je bestemming. Vermijd vroege ochtend- of late nachtvertrekken: Dit kan je normale slaappatroon verstoren en je al vermoeid laten voelen voordat je zelfs aan de jetlag begint. Plan een tussenstop: Als je een lange vlucht met meerdere tijdzones hebt, kan het plannen van een tussenstop van een dag of twee helpen om je lichaam geleidelijk aan te passen aan de nieuwe tijdzone. Hierdoor kan je jetlag verminderd worden. Kies voor westwaartse vluchten: Het is over het algemeen gemakkelijker om je aan te passen aan westwaartse vluchten, omdat je biologische klok in feite wordt verlengd. Oostwaartse vluchten kunnen lastiger zijn omdat je biologische klok wordt verkort, wat leidt tot meer uitgesproken jetlag. Tip: boek altijd een hotel met goede bedden!

Werken melatoninesupplementen tegen een jetlag?

Melatoninesupplementen zijn producten die het hormoon melatonine bevatten en worden gebruikt om slaapproblemen te behandelen of te voorkomen. Melatonine is een natuurlijk hormoon dat door de pijnappelklier in de hersenen wordt aangemaakt en een belangrijke rol speelt in de regulatie van het slaap-waakritme, ook wel bekend als het circadiaanse ritme. De productie van melatonine wordt beïnvloed door blootstelling aan licht; het neemt toe als het donker wordt en neemt af als het licht wordt. Ze kunnen worden gebruikt om de symptomen van een jetlag te verminderen door het lichaam te helpen zich aan te passen aan een nieuwe tijdzone.

Zijn er medicijnen die helpen een jetlag te voorkomen of verminderen?

Naast melatoninesupplementen zijn er enkele andere medicijnen en behandelingen die kunnen helpen bij het voorkomen of verlichten van de symptomen van een jetlag. Het is belangrijk om eerst met een arts te overleggen voordat je een van deze medicijnen gebruikt. Kortwerkende slaapmiddelen, zoals zolpidem (Ambien) of zaleplon (Sonata), kunnen op korte termijn worden gebruikt om slaap te bevorderen tijdens het aanpassen aan een nieuwe tijdzone. In sommige gevallen kan een arts stimulerende middelen voorschrijven, zoals modafinil (Provigil) of armodafinil (Nuvigil), om overdag alertheid te bevorderen en slaperigheid als gevolg van een jetlag te verminderen.

Naar welke bestemming kan ik probleemloos zonder tijdsverschil reizen?

Bij populaire all-inclusive vakantiebestemmingen dicht bij Nederland of binnen dezelfde tijdzone heb je meestal geen last van een jetlag, omdat er geen of minimale tijdsverschillen zijn. Enkele van deze bestemmingen zijn Spanje: Populaire all-inclusive bestemmingen zijn onder meer de Canarische Eilanden, Mallorca, Ibiza en de Costa del Sol. Of overweeg Portugal: Geniet van all-inclusive resorts in de Algarve of op Madeira. Je kunt ook reizen naar Griekenland: Kreta, Rhodos, Kos en andere Griekse eilanden zijn populaire keuzes. Een van de populairste vliegbestemmingen is natuurlijk Turkije: Bezoek all-inclusive resorts aan de Turkse Rivièra, zoals Antalya, Alanya en Side. Ook Italië is erg in trek: Sicilië en Sardinië zijn populaire eilanden voor all-inclusive vakanties. Hoewel er geen tijdsverschil is met deze bestemmingen, is het nog steeds belangrijk om goed uit te rusten en je lichaam de tijd te geven om te acclimatiseren na een lange reis.

1 gedachte over “Tips om een jetlag te voorkomen”

 1. Apoiar ferramentas de apostas e estar equipado com uma plataforma diversificada de transações financeiras, a 20Bet oferece suporte tangível aos jogadores. Este é um lugar onde eles podem apostar com dinheiro real, respaldados por concorrentes de diversas disciplinas esportivas. 20bet

  Beantwoorden

Plaats een reactie