4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

4 highlights tijdens een rondreis in Cambodja

Denk je aan Cambodja, dan denk je vaak aan twee dingen. Ankgor Wat en de Rode Khmer. Maar naast de indrukwekkende tempels van het Angkor rijk en de herinneringen aan de inktzwarte geschiedenis van het land heeft Cambodja nog veel meer te bieden. Zo mag je tijdens je reis door Cambodja de prachtige witte palmstranden van Sihanoukville, de koloniale steden Kampot, Kep en Battambang en de ongerepte natuur van Chi Phat zeker niet missen. In deze blog vertellen we je alles over het rondreizen in dit prachtige land.

Tip: lees ook onze blog over een rondreis door Thailand.

Rondreizen in Cambodja

Cambodja wordt steeds populairder onder toeristen. Meer en meer backpackers weten Cambodja te vinden. En terecht. Het land heeft veel te bieden. Vooral op het gebied van cultuur en geschiedenis kom je hier als liefhebber erg aan je trekken. Herinneringen aan de rijke geschiedenis van het Khmer rijk kom je overal door het land tegen. Niet alleen de tempels van Angkor nabij Siem Reap getuigen daarvan maar ook de oude hoofdstad Oudong, de tempels van Koh Ker en de Preah Vihear tempel doen dat. De rijke geschiedenis gaat hand in hand met de Cambodjaanse cultuur. Ze zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Helaas hoort ook het hoofdstuk van het gruwelijke Rode Khmer regime tot de geschiedenis van Cambodja. Ook hiervan zijn door het hele land de verschrikkelijke littekens nog te zien. De Killing Fields bij Phnom Penh is hiervan de belangrijkste.

Naast de interessante geschiedenis en cultuur is ook het prachtige Cambodjaanse landschap een aantrekkende factor op het toerisme. De prachtige rijstvelden met palmbomen zijn niet weg te denken uit het Cambodjaanse landschap. Ook de ongerepte natuur van de dichte jungles bij Ratanakiri, Mondulkiri en Koh Kong zijn erg belangrijk. Een van de belangrijkste toeristen trekkers is de prachtige kust bij Sihanoukville en de tropische eilanden van Koh Rong en Koh Rong Samlum. Je kunt hier heerlijk genieten van de witte palmstranden, het heldere blauwe zeewater en de verkoelende zeebries. Cambodja ontwikkeld zich in hoog tempo tot een land dat erg toerist-vriendelijk is. Je kunt je weg er makkelijk vinden. Ook kan je tegenwoordig vrij eenvoudig online je hotel of guesthouse in Cambodja boeken. Kortom, Cambodja is absoluut een land waar je makkelijk als toerist uit de voeten kunt en waar genoeg te beleven valt.

Wat voor soort rondreizen zijn er?

Wil je Cambodja ontdekken, dan kan dat op verschillende manieren. Als je alleen of samen met je partner of vriend, dan kan je er voor kiezen om op eigen gelegenheid door Cambodja te gaan reizen. Je kunt een backpack kopen en erop uit trekken. Je kan voorafgaand of tijdens je reis je hotels en guesthouses boeken en bent lekker vrij om te doen en laten wat en wanneer jij dat wilt. Als je veel tijd hebt is dat erg leuk. Ook doe je veel ervaring op. Zie je het toch niet zo zitten om alleen of samen met iemand op pad te gaan, dan kan je een georganiseerde rondreis door Cambodja of een bouwsteenreis boeken. Kies je voor een rondreis, dan reis je onder begeleiding van een reisleider en gids door Cambodja rond. Dat is vaak in groepsverband. Meestal bestaan de groepen uit 7 tot 20 reizigers. De route is dan vooraf vastgesteld. Kies je voor een bouwsteenreis, dan reis je alleen of samen met je partner of vriend en kan je zelf je route bepalen. Je geeft dan je reiswensen door aan een reisorganisatie die dan vervolgens je reisplannen gaat uitzetten. Je vervoer (inclusief vlucht) en overnachtingen worden dan voor je geregeld. Ook kan je op sommige plaatsen begeleiding van een gids laten regelen. Je besteedt als het ware het boeken van je reis uit maar bepaald zelf de route, duur, type hotels enz.

Plaatsen in Cambodja

Wil je weten welke plaatsen in Cambodja je absoluut niet mag overslaan tijdens je reis? Oriënteer je dan eerst goed om te weten te komen welke plaatsen zeker de moeite waard zijn en welke plaatsen je net zo goed links kunt laten liggen. Er is een groot aantal plaatsen in Cambodja waar je als toerist zeker aan je trekken komt. Zo heeft Siem Reap reizigers de tempels van Angkor te bieden. Eigenlijk het hoogtepunt van je reis door Cambodja. Phnom Penh trekt veel toeristen aan vanwege de indrukwekkende Killing fields. Sihanoukville is juist weer het feestparadijs met z’n prachtige witte stranden. Steden als Battambang en Kampot zijn oude Franse koloniale steden waar een heerlijke sfeer hangt. Veel plaatsen zijn interessanter dan je misschien dacht. Bekijk hieronder een overzicht van de leukste en interessantste plaatsen in Cambodja. Per plaats wordt aangegeven hoelang je er ongeveer zou kunnen verblijven. Lang genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden te bekijken en kort genoeg om je niet te hoeven vervelen!

4 populaire plaatsen in Cambodja

Siem Reap

Siem Reap is bij veel backpackers populairder dan Phnom Penh of Sihanoukville. Het is veruit de meeste populaire bestemming in Cambodja. Naast het feit dat Siem Reap de uitvalsbasis is om een bezoek te brengen aan de vele tempels die ongeveer op 6 kilometer afstand liggen, is Siem Reap op zich ook een erg gezellige en sfeervolle stad. De stad wordt elk jaar groter en groter en profiteert enorm van de populariteit van de prachtige Khmer tempels in de regio. Meer dan drie miljoen toeristen bezoeken Siem Reap jaarlijks. Dit zijn bijna 10.000 bezoekers per dag. De meeste bezoekers blijven 3 nachten in de stad. Er zijn daarom enorm veel accommodaties en restaurants in de stad te vinden en op elke hoek van de straat vind je ook wel een klein reisbureau waar je tal van excursies kunt boeken of je vervoer kunt regelen. Ook is het aanbod van vervoer erg groot. Je wordt bijna bedolven onder de tuk tuks in Siem Reap. Voor ongeveer $14 kan je al een tuk tuk met chauffeur (die tevens je gids is) voor een dag “huren”. Van de Siem Reap reistips is dit er één. Veel tuk tuk chauffeurs zijn erg toegewijd en helpen je graag. Soms nodigen ze je zelfs ben hen thuis uit. Ze zijn dankbaar als je ze na enige onderhandelen besluit te huren. Aangezien ze de hele dag voor je bezig zijn kunnen ze het erg waarderen als je ze uitnodigt voor de lunch en/of een leuke fooi geeft na een geslaagde Angkor Wat tour.

Phnom Penh

Met bijna anderhalf miljoen inwoners is Phnom Penh de grootste stad van Cambodja en ook gelijk de hoofdstad van het land. De drukke stad trekt veel Cambodjanen aan die op het omringende platteland leven en op zoek zijn naar werk. De textielhandel en het toerisme zijn de belangrijkste geldbronnen voor de economie van de stad. Phnom Penh ligt op het punt waar de Mekong rivier en de Tonle Sap rivier bij elkaar komen. Hier vind je een lange boulevard (Sisowath Quay boulevard) waar je verkoeling kunt vinden. De boulevard is erg populair en vormt het middelpunt van de stad. Ten zuiden van de boulevard vind je het koninklijk paleis en het nationaal museum van Cambodja. Ten noorden van de boulevard vind je de Wat Phnom, de berg (Phnom) waar Phnom Penh is gesticht door mevrouw Penh. Ten westen van de boulevard liggen diverse markten zoals de Phsar Thmei (centrale markt) en de Phsar Leu (oude markt) De Mekong rivier en Tonle Sap rivier vormen een unieke combinatie. In het regenseizoen loopt het water van het grote Tonle Sap meer via de Tonle Sap rivier in de Mekong rivier om vervolgens in de Vietnamese Mekongdelta uit te komen in de Zuid Chinese zee. In de droge periode is de stroomrichting van de Tonle Sap rivier andersom. Het water van de Mekong rivier stroomt via de Tonle Sap rivier het Tonle Sap meer in. Om dit te vieren wordt elk jaar het waterfestival in Phnom Penh gevierd. Diverse teams strijden tegen elkaar in traditionele drakenboten op de rivier. Dit schouwspel is meestal half november, aan het einde van het regenseizoen, te aanschouwen.

Sihanoukville

Heb je voldoende tijd over om naast Siem Reap en Phnom Penh nog een andere plaats in Cambodja te bezoeken? Een bezoek aan Sihanoukville is dan absoluut aan te raden. Sihanoukville is de op twee na populairste bestemming van Cambodja. De prachtige lange hagelwitte palmstranden van de kustplaats zijn werkelijk betoverend. Niet alleen toeristen komen graag naar Sihanoukville toe maar ook de locals zelf komen regelmatig vanuit Phnom Penh uitwaaien op de prachtige stranden en genieten van de heerlijke verse vis, inktvis, garnalen en krab. Sihanoukville is feitelijk verdeeld in 3 delen. In het centrum van de rustige en overzichtelijke stad vind je het deel waar de centrale markt ligt en de locals wonen. Je vindt hier ook tal van restaurantjes en hier en daar een hotel of guesthouse. Ten noorden van de stad ligt het rustige Victory Hill. Het is een rustig deel van de stad waar een vrij groot aantal barretjes en restaurants te vinden is. Dit deel van de stad staat erom bekend dat er veel oudere mannen jongere meisjes in de barren oppikken. Het is dan ook niet een heel geschikt deel van de stad om te verblijven. Het deel van de stad die voor de toeristen bij uitstek ideaal is om te verblijven is het zuidelijke deel van de stad dat pal een de stranden ligt. Hier vind je veruit de meeste hotels en guesthouses en ook resorts kan je er tegenwoordig volop vinden. De stranden zijn op loopafstand van de meeste accommodaties en ook pubstreet ligt op korte afstand. Uitgaan kan je bij de gezellige barretjes vlakbij de Golden Lion rotonde aan de hoofdstraat van de stad die de 3 stadsdelen met elkaar verbindt.

Battambang

Battambang is na Phnom Penh de 2e stad van Cambodja qua inwoneraantal. Met zo`n 250.000 inwoners is de stad een belangrijk economisch punt in het land. Vanwege de ligging nabij Thailand en de grote rijst-en vruchtenoogsten, speelt de handel een grote rol. Toen de provincie Battambang tegelijk met Siem Reap aan Thailand was afgestaan diende het ook als belangrijke hub tussen de 2 landen. Battambang werd gesticht in de elfde eeuw en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het was vroeger de hoofdstad van Monton Kmer en ligt in het hart van noord-westelijk Cambodja. Het land rondom Battambang is vruchtbaar. Veel rotsgrond zoals in andere provincies ontbreekt waardoor er veel landbouwproducten worden verbouwd. Voor de tijd dat vrijwel alle infrastructuur in en rondom Battambang werd verwoest, was Battambang de rijstschuur van Cambodja. Ook de visvangst is van belangrijke invloed op Battambang. De Sangker rivier loopt door het centrum van de stad en komt uiteindelijk uit in het Tonle Sap meer. Battambang is een rustige en overzichtelijke stad aan de oevers van een rivier. De stad heeft nog een oud koloniaal centrum waar nog goed de Franse bouwstijlen te herkennen zijn. Waarschijnlijk heeft de stad samen met Kampot de best bewaarde koloniale gebouwen van Cambodja. De naam Battambang betekend letterlijk “de verloren stok” en refereert aan de legende van Preah Bat Dambang Kranhoung (Kranhoung de stokkoning) Sinds de infrastructuur in maar vooral rondom Battambang aanzienlijk zijn verbeterd is Battambang goed te bereiken voor toeristen. Het is zeker de moeite waard om een aantal dagen door te brengen in de stad. Vanuit de stad zijn vele uitstapjes mogelijk naar nabijgelegen tempels (Phnom Banon of Wat Ek Phnom bijvoorbeeld), een bezoek aan het platteland, of een bezoek aan vissersdorpen in de buurt.

Plaats een reactie