4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Tips voor Bocas del Toro in Panama: Isla Colon!

Isla Colon is het ‘hoofdeiland’ van de Bocas del Toro eilanden in Panama. Op het zuidelijkste puntje ligt de levendige plaats Bocas del Toro, ook wel Bocas Town genoemd. Op dit eiland liggen de idyllische stranden Boca del Dragon en Playa Bluff. Het kleine eiland Isla Carenero ligt recht tegenover Bocas Town. Je kunt op elk moment van de dag voor 1 US dollar overvaren. Op dit eilandje hebben zich veel hotels en lodges gevestigd direct aan het water.

Stranden: Op Isla Bastimentos liggen de prachtige stranden Red Frog Beach en Playa Larga. Een groot deel van het eiland is beschermd natuurgebied, dat je wel kunt bezoeken. Het park is een veilige haven voor dieren zoals de manatee en voor zeeschildpadden die hun eieren begraven op de stranden. Surfers komen af op de hoge golven bij Silver Back, de noordpunt van het eiland. Tip: andere populaire kustgebieden zijn de Playa blanca en de Playa bonita.

Snorkelen: Bij Isla Solarte vind je de bijzondere snorkelspot Hospital Point. Op Isla Cristobal kun je kennismaken met de lokale bevolking in authentieke dorpjes. Ten noorden van het eiland ligt sprookjesachtig koraal. Exotische vogels spot je op alle eilanden, maar vooral op Swan Cay (Isla de los Pajaros), een natuurreservaat. Iets verder weg liggen de Cayos Zapatilla, droomachtige onbewoonde eilandjes met witte zandstranden en prachtige koraalriffen rondom.


Bocas del Toro snorkelen, duiken en bootexcursies

Verspreid in de archipel liggen prachtige plekken om te snorkelen. Meest bekend zijn Bocas del Drago, Hospital Point, de koraaltuinen bij Isla Cristobal, Coral Cay (Cayo Crawl) en de Cayos Zapatilla. Je kunt ook duiken naar wrakken, onderwatergrotten, canyons en koraaltuinen. Bij Hospital Point kun je ook ‘s nachts duiken. Maak kans op ontmoetingen met dolfijnen, zeeschilpadden, eagle rays en nurse sharks. In Dolphin Bay kun je niet snorkelen, maar hier zie je bijna altijd groepjes dolfijnen die afkomen op de kwalletjes die hier leven, hun lievelingsmaal! Naast op stap met kleine motorboten kun je ook fantastisch zeilen of een snorkeltrip maken met een catamaran. Voor iets anders ga je op stap met Timorogo, een kleine organisatie van Ngobe indianen (Bahia Honda). Je ontdekt de mangrove en het regenwoud vanuit een houten kano. Zie luiaards in de bomen (Trail of the Sloths) en ga een vleermuizengrot binnen. In de mangove zie je oranje kikkertjes zo klein als het topje van je pink!

Van Panama City naar Bocas del Toro

Dagelijks zijn er 2 lokale vluchten van Panama Stad naar Bocas del Toro (1 uur vliegen). Op weekdagen zijn er ook dagelijks vluchten tussen David en Bocas del Toro (30 minuten vliegen). Ook met de auto of bus is Bocas del Toro te bereiken. Vanaf David is het 4 uur met de bus naar het havenstadje Almirante. Daar vertrekken ferries en watertaxi’s naar Bocas del Toro (30-40 minuten). Eventueel kun je dit ook mooi combineren met een reis naar Costa Rica.

Bocas Town op Isla Colon

Op het zuidelijkste puntje van Isla Colon ligt de plaats Bocas del Toro, kort Bocas Town genoemd, de grootste plaats in de archipel, een sfeervolle, ontspannen plaats met een lange hoofdstraat met winkeltjes en een parkje waar de inwoners elkaar ontmoeten in de schaduw van de reuzenbomen. Langs de waterkant vind je charmante hotels, winkeltjes, aanbieders van excursies en uitstekende restaurantjes. Uiteraard staan vis, garnalen en kreeft prominent op de menu’s. Het uitgaansleven is er levendig. De sfeer perfect voor een ongedwongen tropische vakantie. In het voormalige vissersdorp zie je veel typisch Caribische huizen op palen, geverfd in vrolijke kleuren.

Isla Colon ontdekken

Er zijn 2 hoofdwegen op het eiland: de een steekt schuin over het eiland van Bocas Town naar Boca del Drago, de andere volgt de waterkant vanaf Bocas Town omhoog tot Playa Bluff. Tip: verken Isla Colon op de fiets! In Bocas Town kun je overal mountainbikes of beach cruisers huren. Playa Bluff is een van de meest spectaculaire stranden in de archipel. Het kilometerlange strand is van zacht, goudkleurig zand. Als er hoge golven staan, is het een geliefde spot voor surfers. Op de fiets (of per taxi) kom je eerst langs mooie kleinere strandjes zoals Playa Tortuga (beach resort) en Playa Mango. Vlak bij Playa Bluff ligt hotel La Coralina, waar je kunt lunchen met fantastisch uitzicht over de azuurblauwe zee. Op weg naar Playa Bluff kom je ook langs het Smithsonian Tropical Research Institute. Gewoonlijk is er donderdagmiddag Open Huis en een Tour waarbij je alles kan leren over hun werk en de natuur in deze regio. Op de fiets (of per taxi) naar Boca del Drago steek je het eiland over door tropische regenwoud en langs de dorpjes van Ngobe indianen. Bij Boca del Drago vind je paradijselijke, met palmen omzoomde strandjes en je kunt er goed snorkelen.

Isla Colon: het eiland van Columbus

Columbus ontdekte de archipel in 1502 op zijn vierde reis naar Amerika en gaf Isla Colon zijn naam (in het Spaans heet Cristoffel Columbus namelijk Cristobal Colon) en claimde het gebied voor de Spaanse Kroon. Maar de Spanjaarden hebben het gebied min of meer ongemoeid gelaten. Zo kon het ook in de 17e eeuw een vrijhaven worden voor piraten. Volgens de legendes liggen er nog tal van piratenschatten in de archipel begraven. In september vindt jaarlijks het vierdaagse festival Feria del Mar (Zee Festival) plaats op Playa El Istmo, net boven Bocas Town, met kleurrijke marktjes, restaurantjes, optredens en bands. Tot in de vroege uurtjes wordt er gefeest op Panamanian Rock, Calypso en Reggae. Een hoogtepunt van je vakantie!

Plaats een reactie