4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Bezienswaardigheden Toscane: 10 x wat te doen in Toscane

Toscane is romantisch en gewoonweg prachtig. Er zijn te veel bezienswaardigheden in Toscane om op te noemen. Maar we gaan het toch proberen. Toscane is een veelzijdige streek met een zwoele zonnige kust, wereldberoemde steden als Florence, Siena en Pisa en ook authentieke dorpen met pleinen, kerken en historische architectuur. Het zal je niet verbazen dat je in Toscane ook uitstekend kan eten voor bijna niks. Een vakantie naar Toscane is culinair en cultureel! Een groot voordeel, op genieten ‘under the Tuscan sun’ na, is dat de bezienswaardigheden in Toscane relatief dicht bij elkaar liggen. Lekker gemakkelijk dus.

Ontdek deze prachtige Italiaanse regio

Boek een vliegreis naar je favoriete Toscaanse stad en huur een auto voor de rest van de trip. Een fly and drive bijvoorbeeld. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Wij hebben de beste aanbiedingen al voor je uitgezocht. Jij hoeft alleen maar te beslissen waar je heen wilt. Ook daar helpen wij je mee. Wij hebben 10 bezienswaardigheden in Toscane uitgekozen die je niet mag missen.

Beste Italiaanse aanbiedingen van april 2024

Ontdek het prachtige Florence

Florence, de geboorteplaats van de Renaissance, is een schatkamer van kunst en architectuur. De stad ademt geschiedenis, van de majestueuze Duomo met Brunelleschi’s koepel tot de romantische Ponte Vecchio. Beroemd om zijn kunstcollecties, waaronder Michelangelo’s David in de Accademia en Botticelli’s meesterwerken in de Uffizi-galerij, biedt Florence een ongeëvenaarde artistieke ervaring. Vergeet niet de Boboli-tuinen te bezoeken voor een adembenemend uitzicht op de stad. Florence, gemakkelijk bereikbaar per trein vanuit de belangrijkste Italiaanse steden, is ook de thuisbasis van de Toscaanse keuken. Probeer de lokale specialiteit ‘Bistecca alla Fiorentina’ in een traditionele trattoria. Bezoek voor een unieke ervaring de leerworkshops in de Oltrarno-wijk.


Bekijk de toren van Pisa

De Scheve Toren van Pisa, gelegen op het Piazza dei Miracoli, is wereldberoemd, maar er is zoveel meer in deze stad. Bezoek de prachtige Pisa-kathedraal en het baptisterium naast de toren. Pisa’s rijke geschiedenis weerspiegelt zich in de gebouwen en musea, zoals het Museo delle Sinopie, dat inzicht geeft in de frescotechniek. Maak een wandeling langs de rivier de Arno en ontdek de charmante straatjes van de stad. Probeer ‘cecina’, een lokale specialiteit, in een van de vele cafés. Pisa is gemakkelijk bereikbaar met de trein en is een perfecte dagtrip vanuit Florence of Lucca.


Ga winkelen in het karakteristieke Lucca

Deze schilderachtige stad, omringd door goed bewaarde Renaissance-muren, is een wandelparadijs. Bezoek de Torre Guinigi met zijn unieke hangende tuin. Lucca’s historische centrum, met zijn nauwe straatjes en prachtige pleinen, zoals Piazza dell’Anfiteatro, is perfect om te verkennen. Probeer lokale specialiteiten zoals ‘torta di erbi’ in een van de vele trattoria’s. Lucca is ook bekend om zijn jaarlijkse Lucca Comics & Games-festival. De stad is per trein bereikbaar vanuit Florence of Pisa en biedt een authentieke Toscaanse ervaring.


Komt tot rust bij Montecatini Terme

Montecatini Terme is een elegant kuuroord, bekend om zijn helende wateren. De stad biedt een scala aan thermale baden en wellness, zoals het historische Terme di Montecatini. Ontdek de Art Nouveau-architectuur van de stad en geniet van de sfeervolle avondwandelingen. Montecatini is ook de perfecte uitvalsbasis om het middeleeuwse Montecatini Alto te verkennen, bereikbaar met een historische kabelbaan. De stad ligt in de provincie Pistoia en is gemakkelijk te bereiken per trein vanuit de grote Toscaanse steden.


Proef de Italiaanse geschiedenis in Siena

Siena is een betoverende stad, bekend om het Piazza del Campo, waar tweemaal per jaar de beroemde Palio paardenrace plaatsvindt. De stad biedt een diepe duik in middeleeuwse architectuur met de imposante Duomo en de Torre del Mangia. Mis het Palazzo Pubblico en het Santa Maria della Scala museum niet voor een kijkje in Siena’s rijke geschiedenis en kunst. Probeer de ‘panforte’, een traditionele Sienese lekkernij. Siena, gelegen in het hart van Toscane, is per bus of trein bereikbaar vanuit Florence.


Ga de bergen in bij Cortona

Cortona, gelegen op een heuvel, biedt een betoverend uitzicht over het Toscaanse landschap. Deze stad is rijk aan Etruskische en Romeinse geschiedenis, wat zichtbaar is in de stadsmuren en musea. Het MAEC – Museo dell’Accademia Etrusca is een must-visit. Slenter door de smalle straatjes en geniet van de middeleeuwse architectuur. Probeer lokale wijnen en kazen in een van de vele wijnbars. Cortona, bekend uit het boek ‘Under the Tuscan Sun’, is per trein en bus bereikbaar vanuit de belangrijkste steden in Toscane.


Terug naar de middeleeuwen in Massa Marittima

Deze charmante stad in de Maremma-regio staat bekend om zijn goed bewaarde middeleeuwse architectuur. Bezoek de indrukwekkende kathedraal van San Cerbone en ontdek de rijke geschiedenis van de stad in het Museo Archeologico. Wandel door de oude straatjes en bewonder de stadspoorten en middeleeuwse gebouwen. Probeer de lokale Maremma-keuken in een van de traditionele restaurants. Massa Marittima is een verborgen parel die een authentieke Toscaanse ervaring biedt, weg van de toeristische drukte.


Eilandhoppen in de Toscaanse Archipel

De Toscaanse archipel is een paradijs voor liefhebbers van natuur en geschiedenis. Elba, het grootste eiland, biedt prachtige stranden en historische sites, waaronder de residenties van Napoleon. Ontdek de rustige charme van Giglio, ideaal voor snorkelen en duiken. Elk eiland heeft zijn eigen unieke flair, van Montecristo’s ongerepte natuur tot het charmante Giannutri. De eilanden zijn per veerboot bereikbaar vanuit Piombino of Porto Santo Stefano, en bieden een perfecte ontsnapping van het vasteland.


Diep onder de grond in Grotta del Vento

De Grotta del Vento in de Apuaanse Alpen is een opwindende bestemming voor avonturiers en natuurliefhebbers. De grot is een natuurlijk wonder met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten, en biedt verschillende rondleidingen aan. Het is een ideale plek om te ontsnappen aan de zomerhitte en iets unieks te ervaren. De grot ligt in een schilderachtig berggebied, ideaal voor wandelen en verkennen. Ben je een liefhebber van natuur? Ontdek dan ook de mooiste meren van Italië.


Bezoek San Gimignano en bekijk de bijzondere architectuur

San Gimignano, de ‘Middeleeuwse Manhattan’, is beroemd om zijn torenhuizen. Met 14 van de oorspronkelijke 72 torens die nog overeind staan, biedt de stad een unieke skyline. Bezoek het Museo Civico en de Collegiata voor prachtige kunstwerken. Geniet van Vernaccia di San Gimignano, een lokale witte wijn, terwijl je door de straten slentert. De stad behoudt een middeleeuws karakter, met prachtige uitzichten op het omliggende Toscaanse platteland. San Gimignano is een onmisbare stop tijdens een reis door Toscane, bereikbaar per auto of bus vanuit de grotere steden.


Wat is er te doen voor gezinnen met kinderen in Toscane?

Als je met kinderen in Toscane bent, bezoek dan zeker het pretpark Pinocchio Park in Collodi, geïnspireerd door het beroemde verhaal van Pinocchio. Kinderen kunnen hier genieten van beelden, attracties en kunstwerken die gebaseerd zijn op het verhaal. Een andere geweldige ervaring is het Acqua Village waterpark in Cecina, met glijbanen en zwembaden voor alle leeftijden. Voor een educatieve ervaring is het Leonardo da Vinci Museum in Vinci, waar kinderen interactief kunnen leren over de uitvindingen van de beroemde kunstenaar en wetenschapper. Dierliefhebbers zullen de dierentuin van Pistoia geweldig vinden, waar ze een verscheidenheid aan dieren kunnen ontdekken. Ten slotte is een ballonvaart over het Toscaanse platteland een magische ervaring voor het hele gezin.

Wat zijn de leukste sportieve en actieve uitjes in deze regio?

Voor sportieve activiteiten is Toscane een paradijs. Fietsliefhebbers kunnen genieten van de beroemde L’Eroica-fietsroute, die door het schilderachtige Chianti-landschap loopt. Wandelaars kunnen de uitdagende paden van de Apuaanse Alpen verkennen of de Via Francigena, een historische pelgrimsroute. Voor avontuurlijke activiteiten biedt de regio Garfagnana geweldige mogelijkheden voor canyoning en raften. Zeilliefhebbers kunnen hun hart ophalen langs de Toscaanse kust, met name rond het eiland Elba. Golfliefhebbers kunnen terecht op de vele golfbanen, zoals de Golf Club Toscana in de Maremma.

Welke bezienswaardigheden mag je niet missen als je van geschiedenis en cultuur houdt?

Cultuur- en geschiedenisliefhebbers zullen gefascineerd zijn door Toscane. Florence, met de Uffizi-galerij, de Accademia en de historische Duomo, is een openluchtmuseum van Renaissance-kunst. In Siena biedt het Piazza del Campo een blik in de middeleeuwse geschiedenis, en de Duomo van Siena is een gotisch meesterwerk. Pisa, met zijn Scheve Toren, kathedraal en baptisterium, is rijk aan architectonische wonderen. Voor een diepere duik in de Etruskische geschiedenis is de stad Cortona, met zijn Etruskische museum, een must-visit. En vergeet San Gimignano niet, de stad van torens, die een unieke middeleeuwse ervaring biedt. De kleinere stadjes zoals Lucca en Arezzo bieden ook een overvloed aan culturele en historische schatten, met minder drukte dan de grotere steden.

Plaats een reactie