4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Bezienswaardigheden Wenen: 9 x wat te doen in Wenen

Wenen; de hoofdstad van Oostenrijk,  is een zeer romantische en mooie stad.  Er zijn vele bezienswaardigheden in Wenen. Allemaal zijn ze de moeite waard om te bezoeken. Bereid je daarom goed voor zodat je niets van Wenen hoeft te missen en er thuis achter komt dat je iets bijzonders over het hoofd gezien hebt. Om te beginnen kun je heerlijk winkelen in Wenen, maar je kunt ook de opera bezoeken of een van de vele kerken bezichtigen. De Stephansdom is zeker de moeite waard en ook het Natuurhistorisch Museum mag niet worden overgeslagen. Met kinderen is een bezoekje aan de Weense dierentuin een leuke afwisseling, waar je heerlijk kunt vertoeven en echte panda’s kunt zien. Ook in de omgeving van Wenen zijn vele interessante bezienswaardigheden, zo kun je een dagje naar het stadje Melk, waar het prachtige abdij van Melk te bezichtigen is. Maar je kunt ook een bezoekje brengen aan het stadje St. Polten. In deze blog bespreek ik de mooiste bezienswaardigheden van Wenen die ik heb bezocht tijdens mijn laatste vakantie in Oostenrijk.

De Belvedere paleizen

Het Belvedere is een zomerverblijf gebouwd door prins Eugen van Savoy. Deze was zo rijk geworden doordat hij meerdere overwinningen op onder andere de Turken en de Spanjaarden behaald had. Hij kreeg hiervoor zo’n hoge beloning dat hij er twee paleizen van liet bouwen, het Obere en Untere Belvederepaleis. De paleizen zijn in een tijdsbestek van negen jaar gebouwd door Lukas van Hildebrandt.

  • Het Untere Belvedere: In dit gedeelte van het paleis was het museum voor barokke kunst gevestigd. Op dit moment is deze kunst daar niet meer, maar zijn er tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen. Daarnaast kun je de woonvertrekken van de prins bekijken. Ook kun je de marmergalerie met werken van Georg Raphael Donner en het Spiegelkabinet bekijken. In het Spiegelkabinet hangen enorme spiegels die de muren geheel bedekken en staat een beeld van prins Eugen.
  • Het Obere Belvedere: Het Obere Belvedere bevat veel kunst en er is dan ook veel te bezichtigen. Het gebouw heeft koperen daken die lijken op Turkse tenten, dit als symbolische herinnering aan de overwinning op de Turken. Achter de gevel ligt een zeer mooie ontvangsthal, er staan vier Herculesbeelden van Lorenzo Mattieli die het plafond van de zaal ondersteunen. Vervolgens kom je bij de barokke trappen, deze brengen je bij de ceremoniezaal op de eerste verdieping.  Deze ceremoniezaal werd gebruikt voor recepties en andere kwesties zoals het tekenen van verdragen. Het Obere Belvedere bevat de meeste kunst, waaronder Der Kuss van Gustav Klimt, het lachende zelfportret van Richard Gerstl, Der Koch van Claude Monet en het Znaimer Altar dat onder andere de gebeurtenissen van Goede Vrijdag weergeeft.
  • De tuinen van Belvedere: De oranjerie van het Belvedere laat tijdelijke tentoonstellingen zien. De binnentuin van het Obere Belvedere is werkelijk prachtig om te zien en verdient zeker een bezoekje. Daarnaast heb je de zogenaamde Franse tuin, die opgedeeld is in drie delen. Deel 1 verwijst naar de vier elementen, deel 2 verwijst naar Parnassus en deel 3 symboliseert de Olympus. In de tuinen zijn vele standbeelden te zien, waaronder de Acht Muzen en de Sfinxen.

Het Otto Wagner Pavillion en Palais Hoyos

Deze beide gebouwen zijn ontworpen door Otto Wagner. Het Otto Wagner Pavillion is een treinstation, dat niet meer in gebruik is. Het Wien Museum gebruikt dit nu als ingang en tentoonstellingsruimte. Bijzonder aan deze beide objecten is dat ze ontworpen zijn door Otto Wagner, een architect die zeer veel gebouwen in Wenen heeft ontworpen en daardoor een stempel op de stad heeft gedrukt. Otto Wagner werd geboren in 1841 in Penzing, een voorstad van Wenen. Over zijn vroege jeugd is weinig bekend, maar in 1857 ging hij studeren in Berlijn aan de Königliche Bauakademie. In 1862 studeerde hij af en ging hij terug naar Wenen, daar ging hij naar de Kunstacademie. Vanaf 1864 ging hij zelf ontwerpen. Hij ontwierp een groot aantal stations en bruggen die heden ten dage nog zichtbaar zijn. Hij gebruikte in plaats van bakstenen, stalen constructies. Hij stierf in 1918.

  • Het Otto Wagner Pavillion: Dit paviljoen gebouwd in 1897 bestaat uit twee dezelfde stations aan de Karlsplatz. Bijzonder aan beide paviljoens is dat ze gebouwd zijn van staal en marmeren platen. Het dak aan de ingang is bedekt met goud. Zoals hierboven al staat beschreven dienen de paviljoens niet meer als station, maar als tentoonstellingsruimte en als een café.
  • Het Palais Hoyos: Dit paleis kan helaas niet bezocht worden, maar wel bekeken. Otto Wagner ontwierp dit gebouw in 1891 en leefde er zelf een tijd in. In 1903 verkocht hij het paleis aan weduwe Marie Hoyos. In 1957 verkocht de familie het gebouw aan Joegoslavië, dat er een ambassade van maakte. Nadat Joegoslavië uiteen viel, kwam het gebouw in handen van Servië totdat het in 2011 werd overgedaan aan Kroatië.

Dierentuin Wenen (Tiergarten Schonbrunn)

De Weense dierentuin, geopend in 1752 en gelegen in de tuinen van het keizerlijk paleis Schönbrunn, is de oudste dierentuin ter wereld. Het is ontworpen als een wiel, met in het centrum een grand café en zes paden die naar buiten leiden, elk eindigend bij een café of eetgelegenheid waar Weense wafels en drankjes geserveerd worden. De dierentuin combineert een klassieke, gezellige sfeer met moderne dierenzorgstandaarden. Met meer dan 500 diersoorten, waaronder panda’s, tijgers, poema’s, leeuwen, giraffen, wolven, bijen, diverse vissen en koraal, en een tropisch regenwoud, biedt de dierentuin een breed scala aan fauna (zie foto hierboven voor een beeld van de apen). Uniek zijn de zichtbare mierenkolonies, waarbij de insecten doorzichtige buizen gebruiken om bladeren te vervoeren. Andere hoogtepunten zijn de neushoorns en verschillende andere soorten in prachtige verblijven. De dierentuin is ook kindvriendelijk, met goed zichtbare dieren, wandelpaden, kinderijsjes en kindermenu’s. Het is een populaire bestemming voor gezinnen, hoewel het aanbevolen wordt om drukke periodes zoals de zomervakantie te vermijden of vroeg op de dag te gaan voor de beste ervaring. De dierentuin is het hele jaar door geopend vanaf 9 uur ‘s ochtends, met variabele sluitingstijden. In de zomer sluit de dierentuin om 18:30 uur en in de wintermaanden om 16:30 uur. De sluitingstijd wordt aangekondigd met de Kaiserglöckerl bel.


Het Kunsthistorisch Museum Wien

Het Kunsthistorisch Museum in Wenen, gelegen tegenover het Natuurhistorisch Museum in een even prachtig gebouw, is een must-see voor liefhebbers van kunst, schilderijen en geschiedenis. Jaarlijks trekt het ongeveer 1,5 miljoen bezoekers. De bouw begon in 1857 als deel van een project om alle objecten van de keizerlijke familie te verzamelen. Na een ontwerpwedstrijd zonder winnaar werd Gottfried Semper in 1868 adviseur, waarna de daadwerkelijke bouw in 1871 startte en in 1891 eindigde. Het museum, met een indrukwekkende ontvangsthal en een grote trap, huisvest diverse afdelingen, waaronder een muntenafdeling, antiekverzameling, schilderkunst, een Lipizzaner museum, en een collectie oude muziekinstrumenten. De kunstcollectie, met werken van Venetiaanse meesters als Titiaan, Veronese, Tintoretto en Canaletto, evenals Belgische en Duitse schilders, is de grootste trekpleister. Het interieur is rijkelijk versierd met beelden, waardoor het museum een visueel feest is. Het museum is open van dinsdag tot zondag van 10:00 tot 18:00 uur, en op donderdag tot 21:00 uur, hoewel de muntenafdeling om 18:00 uur sluit.


Het Heeresgeschichtliches Museum

Het Heeresgeschichtliches Museum in Wenen, dat claimt het oudste museum van de stad te zijn, is een ideale bestemming voor liefhebbers van geschiedenis en krijgskunde. Opgericht tussen 1850 en 1856 na de vernietiging van een eerdere oorlogsmuseum in de revolutie van 1848, dient het museum als zowel een historisch overzicht als een eerbetoon aan militairen en leiders. Het gebouw zelf is indrukwekkend, met een rijk geïllustreerde centrale hal met vlaggen van alle landen en plafondschilderingen. Het museum omvat vijf grote zalen en een buitenruimte met tanks. Binnenin vindt men een verscheidenheid aan objecten, waaronder wapens, kostuums, schilderijen, tanks en scheepsboegbeelden. De collectie is verdeeld over vier zalen, elk gewijd aan een ander deel van de Oostenrijkse geschiedenis: de Dertigjarige Oorlog en Ottomaanse invloeden, de Franse Revolutie onder Napoleon, en de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Pronkstukken zijn de auto en het uniform van Francis Ferdinand, en het pistool waarmee hij vermoord werd – een katalysator voor de Eerste Wereldoorlog. Andere opmerkelijke objecten zijn het middeleeuwse kanon Pumhart von Steyr, het model van het oorlogsschip SMS Viribus Unitis, een MiG-21, het oudste bewaarde Europese vliegtuig L’Intrepide, en resten van de U-20 uit de Eerste Wereldoorlog.


Natuurhistorisch Museum Wenen

Het Natuurhistorisch Museum in Wenen, een van de top bezienswaardigheden van de stad, is een indrukwekkend museum gespecialiseerd in fossielen, mineralen, prehistorische vondsten en opgezette dieren. Met meer dan 30 miljoen objecten in zijn collectie biedt het museum een fascinerende kijk op de natuurlijke wereld, met steeds wisselende tentoonstellingen die het bezoeken telkens weer interessant maken. De oudste collecties van het museum, daterend uit 1750, werden verzameld door keizer Frans I voor Maria Theresia en omvatten zeldzame slakken, koralen, schelpen, edelstenen en mineralen. Het museumgebouw, speciaal ontworpen om deze enorme collectie te huisvesten, werd gebouwd tussen 1871 en 1889. Het bestaat uit twee verdiepingen met 39 zalen, elk rijkelijk versierd aan het plafond en de zijwanden, en een centraal café op de tweede verdieping. Op de begane grond bevinden zich collecties van mineralen, fossielen, natuurverschijnselen en prehistorische vondsten. De eerste verdieping toont het dierenrijk in evolutionaire volgorde, van eencellige organismen tot complexe dieren zoals vogels en zoogdieren. Hoogtepunten zijn onder andere de indrukwekkende dinosauriërs en een unieke zaal met haaien.


De Karlskirche

De Karlskirche in Wenen, opgericht door keizer Karl VI ter ere van St. Charles Borromeo, de beschermheilige tegen de pest, is een opmerkelijke barokke kerk. Het ontwerp van de kerk, een werk van architect Johann Bernhard Fischer von Erlach, werd gekozen via een wedstrijd. Na de dood van Fischer von Erlach werd de kerk door zijn zoon voltooid en in 1737 afgerond. De kerk combineert verschillende architectonische stijlen, met elementen van de oude Grieken en Romeinen en twee minaretachtige hoekpilaren, geïnspireerd door de zuil van Trajanus in Rome. De hoekpilaren zijn versierd met afbeeldingen uit het leven van St. Charles Borromeo, maar de wenteltrappen binnenin zijn niet toegankelijk voor het publiek. Bezoekers betreden de kerk via een brede trap, met aan het begin twee engelen die respectievelijk het Oude en Nieuwe Testament vertegenwoordigen. De hoofdingang is versierd met afbeeldingen van Wenenaren die door de pest werden getroffen. Binnen in de kerk zijn er meerdere bezienswaardigheden, waaronder het grote altaar met afbeeldingen van St. Charles Borromeo, omringd door engelen, en de prachtige fresco’s in de koepel, geschilderd door Johann Michael Rottmayr. Ook is er een fraai versierde preekstoel. De Karlskirche is gelegen aan de Karlsplatz en is opengesteld voor bezoekers van maandag tot zaterdag en op zon- en feestdagen met variabele openingstijden.


De Stephansdom

De Stephansdom, majestueus gelegen op de Stephansplatz in het hart van Wenen, is niet alleen Oostenrijks grootste kathedraal maar ook een schatkamer van culturele en historische waarde. Deze van oorsprong twaalfde-eeuwse kathedraal, met haar opvallende, glinsterende dakpannen, is door de eeuwen heen getransformeerd van een Romaanse naar een gotische structuur, waarbij enkel de grote deur en de zogenaamde ‘heidense torens’ nog herinneren aan het oorspronkelijke ontwerp. De kathedraal, met haar 137 meter hoge Steffl-torenspits, biedt een adembenemend uitzicht over Wenen. Binnenin onthult de kathedraal haar rijkdom aan kunstwerken uit diverse eeuwen, met als hoogtepunten de kunstzinnige werken van ambachtsman Anton Pilgram en het grootse altaar, een creatie van Johann Jakob Pock uit 1647. De beroemde ‘Pummerin’ bel, gesmeed uit kanonnen achtergelaten door de Turken, symboliseert Wenen’s tumultueuze verleden. De kathedraal, een levendige ontmoetingsplek voor toeristen, is dagelijks geopend en biedt ook rondleidingen, waarbij de catacomben een bijzondere attractie vormen.


Augustinerkirche

De Augustijnenkerk, deel van het Hofburgcomplex in Wenen, is een prachtig voorbeeld van veertiende-eeuwse gotische architectuur, opmerkelijk goed bewaard gebleven door de eeuwen heen (zie de foto hierboven voor de prachtige klokkentoren). Deze kerk herbergt een unieke schat: de Loreto Kapel, waar zilveren urnen staan met de harten van de Habsburgse familie. Een Habsburgse traditie was het apart begraven van lichaam, hart en ingewanden, een gebruik dat voor het laatst in 1878 werd toegepast; de lichamen van de familie rusten in de Kapuzinergruft. Bovendien staat de Augustijnenkerk bekend om zijn muzikale erfgoed. Op zondagen worden missen gehouden met muziek van de beroemde Oostenrijkse componisten Schubert en Haydn. Beide componisten, bekend om hun talrijke muziekstukken en symfonieën, hebben een blijvende invloed gehad op de klassieke muziek. Gelegen aan de Augustinerstrasse 3, is de kerk dagelijks toegankelijk voor bezoekers van 8:00 tot 17:00 uur, met op zondagen speciale muzikale missen. De combinatie van gotische kunst, Habsburgse geschiedenis en klassieke muziek maakt de Augustijnenkerk tot een unieke bestemming in het historische hart van Wenen.


Wat zijn de leukste activiteiten in de stad voor families en kinderen?

Voor kinderen is Wenen een stad vol avontuur en ontdekking. Het Prater Park, met zijn iconische reuzenrad en talloze attracties, biedt onvergetelijk vermaak voor jonge bezoekers. Het ZOOM Kindermuseum, met interactieve tentoonstellingen, stimuleert de creativiteit en nieuwsgierigheid van kinderen. Voor dierenliefhebbers is een bezoek aan de oudste dierentuin ter wereld, Tiergarten Schönbrunn, een must. Hier kunnen kinderen een verscheidenheid aan dieren zien en meer leren over natuurbehoud. De technische wonderen in het Technisches Museum zijn ook fascinerend voor jonge geesten, met hands-on displays en activiteiten. Als het weer goed is, bieden de Donauinsel en de Wienerwald prachtige gelegenheden voor buitenactiviteiten.

Welke actieve uitjes kan ik ondernemen?

Voor de actieve en sportieve bezoekers biedt Wenen diverse opties. Fietsen langs de Donauradweg is een populaire activiteit, waarbij je de schoonheid van de Donau en de omliggende landschappen kunt ervaren. Klimliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de Kletterhalle Wien, een uitdagend klimcentrum. Als je van zwemmen houdt, biedt de Alte Donau mooie plekken voor zwemmen en watersporten in de zomer. Voor hardlopers en wandelaars zijn de paden van het Wienerwald ideaal. In de winter transformeert de stad met schaatsbanen zoals die bij het Rathausplatz, waar je kunt schaatsen tegen de achtergrond van historische architectuur. Voor een unieke ervaring kun je de lokale Vienna City Marathon bijwonen of eraan deelnemen, een evenement dat jaarlijks veel lopers en toeschouwers trekt.

Hoe kan ik vliegen naar de hoofdstad van Oostenrijk?

Een aantal luchthavens vliegt op Wenen, waardoor je niet zo ver hoeft te reizen om een vliegveld te bereiken. Zo vliegen Rotterdam Airport, Amsterdam Schiphol, Brussel Airport en Dusseldorf International allemaal op Wenen. De prijs van de vlucht kan natuurlijk wel onderling verschillen. Let er op dat als je met de auto naar een luchthaven reist, je uitzoekt hoeveel parkeren bij de betreffende luchthaven kost. Sommige luchthavens rekenen wel 35 euro per dag. Ga je voor een kleine stedentrip naar Wenen, dan kost het parkeren je al snel 100 euro extra. De luchthaven van Wenen heet Vienna International Airport-Schwechat en ligt 18 km van het centrum van Wenen af. Wien-Schwechat is vanuit het centrum van Wenen gemakkelijk te bereiken met de City Airport Train (CAT). Austrian Airlines, Lauda Air en Fly Niki zijn luchtvaartmaatschappijen die veel op Wenen vliegen.

Met de bus naar wenen voor een citytrip?

Naar Wenen kun je met de auto, het vliegtuig of de bus. Een georganiseerde busreis heeft een aantal voordelen vergeleken  met de auto of het vliegtuig. Ten eerste hoef je niet zelf te rijden en geen hotelovernachtingen te regelen. Ten tweede hoef je geen vervoer van en naar het vliegveld te regelen en ten derde is het vervoer naar de bezienswaardigheden en het entreegeld al betaald. Vaak krijg je ook nog een gids, die veel over de bezienswaardigheden en geschiedenis verteld bij een georganiseerde busreis. Een busreis kent een vaak een thema en zorgt ervoor dat je andere bezienswaardigheden bezoekt, dan je zelf van te voren zou bedenken.

Wat voor temperaturen kan ik hier verwachten?

In Wenen heerst echter een gematigd landklimaat. Er valt wel sneeuw, maar niet zoveel als in de bergen. Toch kan er wel veel sneeuw vallen,  zeker als er een weersovergang is van warm naar koud of juist andersom. De rest van de winter kan het wel koud zijn, maar is het eerder grijs dan wit. Vanaf maart is er bijna geen vorst meer overdag en lopen de temperaturen op. Voordat het echt mooi weer is moet je toch wachten tot mei of juni. Dit is ook meteen de beste tijd van het jaar om Wenen te bezoeken. Net niet te warm en wel overwegend zonnig en droog. In de zomermaanden juli en augustus kan het erg warm zijn en liggen de temperaturen rond de 25 graden. Hittegolven zijn niet uitgesloten. De temperatuur kan dan wel tot 35 graden oplopen. Vaak volgen na zulke hete dagen onweersbuien. In september begint het najaarsweer, dat iets minder nat is dan in Nederland. Toch kan het nog mooi weer zijn in september en oktober, vanaf november wordt het echter snel minder mooi en warm en kan Wenen dagenlang onder een grijs wolkendek liggen. Tot er weer sneeuw valt.

Plaats een reactie